Előfizetés

Jobbik: A kormányfő egyet tehet, lemond posztjáról

Publikálás dátuma
2016.10.02. 21:44
MTI Fotó: Kovács Tamás
A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnök felelőtlenül belevitte Magyarországot egy hazárdjátékba, amit úgy tűnik, hogy elveszített.

Mirkóczki Ádám szóvivő vasárnap esti, urnazárást követő sajtótájékoztatóján a részvételi adatokat értékelve azt mondta: nagyon úgy fest, hogy a referendum nem volt több, mint egy közel 20 milliárd forintos közvélemény-kutatás, aminek az eredményét pénz nélkül is pontosan tudta mindenki.

Szerinte a kormányfő egyet tehet: lemond posztjáról. Hozzátette, hogy a kormánypárti politikusoknak és a kampánystratégáknak is le kell vonniuk a következtetést. Az ellenzéki politikus kijelentette, "az arrogáns, pökhendi, olykor zsaroló kampányt" nem lehet következmények nélkül hagyni.

A szóvivő kitért arra is, hogy kockázatosnak ítélték a népszavazást, és nem véletlen, hogy az alaptörvény módosítását tartották szükségesnek; javaslatát a Jobbik a múlt héten benyújtotta a parlamentnek. Mirkóczki Ádám kijelentette: abban érdekeltek, hogy a kvóta semmilyen fajtája sem holnap, sem a jövőben ne legyen érvényes.

A jobbikos politikust megkérdezték arról, hogy sajtóhírek szerint a Szerbiában várakozó migránsok a népszavazás eredménytelensége esetén megindulnának a határra. Úgy fogalmazott, ez "a kormányzati propaganda újabb mérföldköve a szánalomkategóriában". Hozzátette: nincs olyan információjuk, hogy az illegális bevándorlók a választási iroda oldalát böngésznék és azt figyelnék, hogy számukra kedvező lesz-e a népszavazás.

A Jobbik az Országgyűlés Irodaházában várja a referendum eredményét, ahová már megérkezett Vona Gábor pártelnök és az elnökség több tagja, köztük Szabó Gábor pártigazgató.

Egyeztetésre ül össze az ellenzék

F. Á.
Publikálás dátuma
2016.10.02. 21:23
MTI FOTÓK
Október 24-re egyeztetésre hívta a demokratikus ellenzéki pártokat Szabó Tímea. Lobogtak a PM-es zászlók a Kossuth téren vasárnap délután, amikor a párt társelnöke azzal fordult a demokratikus erőkhöz, haladéktalanul kezdjék meg a tárgyalásokat az előválasztásról, mert Orbánékat csak akkor tudják leváltani, ha 2018-ban minden körzetben egyetlen jelölt áll a kormánypárti indulóval szemben. 

Szabó azt üzente, senki nem lehet olyan önző, hogy csak saját túlélésére játsszon. Az erőszakmentes Magyarországért tüntetésre, amit a Nemzeti Választási Bizottság első fokú, nem jogerős tiltása ellenére megtartott a PM, a szocialisták vezetői is elmentek. Így a Népszava tudósítója már a téren megkérdezhette Molnár Gyula pártelnöktől, eleget tesznek-e Szabó Tímea meghívásának. A válasz igen volt, sőt az MSZP elnöke szerint az erről szóló tárgyalások korábban megkezdődnek.

"Üzenjük Brüsszelnek, hogy az unón kívül nincs élet" - hirdette az egyik tábla a tüntetésen, amelyen a szemerkélő esőben Barabás Richárd, a PM elnökségi tagja a népszavazás érvénytelenségét ünnepelve Orbán távozását követelte. A Kossuth téren nagyjából 400-an gyűltek össze és a rossz idő ellenére is lelkesen hallgatták, hogy a kvótareferendum sikertelen lesz, így a miniszterelnök megbukott és erre az ellenzéki párt minden nap figyelmeztetni fogja. A gyűlöletkeltés, a félelem korszaka lezárult, Magyarországon új korszak kezdődik, a jelen lévők pedig nem gyávák ahhoz, hogy az orbáni megfélemlítéssel szembeszálljanak.

A színpad közelében nem csak az MSZP elnöke állt, hanem ott volt Hiller István választmányi elnök, Tóth Bertalan frakcióvezető és Lendvai Ildikó, a párt korábbi elnöke. Bár eredetileg úgy volt, hogy a tüntetés résztvevői az esemény végén szívalakzatot formáznak, amit egy daruról lehet majd fotózni, a várható eső miatt a szervezők lemondtak erről. Végül Papp Réka Kinga állt színpadra, aki a Wellhello Apu, vedd meg című dalát adta elő, zongorakísérettel, majd következett Repül a bálna a Republictól. Azután eleredt az eső.

A Nézőpont Intézet 3,2 millió "nem" szavazatra számít

A Nézőpont Intézet 3,2 millió "nem" szavazatra számít a kvótareferendumon a voksolás napján készített, a belföldi lakosságra reprezentatív közvélemény-kutatása alapján.

Az intézet az MTI-hez vasárnap, az urnazárás előtt fél órával eljuttatott közleményében azt valószínűsítette, hogy a népszavazáson 42 százalékos lesz az érvényes szavazatok aránya, azon belül pedig a "nem" voksok 95 százalékot tesznek majd ki. A felmérés készítői szerint "igennel" mindössze az érvényesen voksolók 5 százaléka szavaz, hozzávetőlegesen 168 ezer ember.

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása ezer felnőtt megkérdezésével készült, és a belföldi lakosság körében a nem, a kor, a régió, a településtípus és az iskolai végzettség szempontjából is reprezentatívnak tekinthető, maximális mintavételi hibája pedig 3,2 százalék.