Előfizetés

"Értelmetlen komédia a magyar népszavazás"

Publikálás dátuma
2016.10.01. 14:41
Az Európai Parlament ülésterme FOTÓ: Getty Images, Christopher Furlong
A kötelező betelepítési kvótákról kiírt magyarországi népszavazás bojkottjára szólított fel szombaton az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója, mondván, hogy a voksolás "értelmetlen komédia".

"Orbán (Viktor miniszterelnök) nem hagy fel a migránsok inváziójáról szóló hazugság terjesztésével (...) Nincs invázió, és szégyen, hogy a magyar kormány pusztán belpolitikai propagandacélokból akadályozza az Európai Bizottság által felállított áttelepítési rendszert" - írták az MSZP-t és a Demokratikus Koalíciót is tagjai között tudó, az uniós parlament második legnagyobb frakciójának számító Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) képviselőcsoport közleményében.

"A kérdés, hogy meddig fogja eltűrni az Európai Unió, hogy Orbán és a Fidesz démonizálja a migránsokat és az EU-t. Európai adófizetőként az uniós források nem átlátható módon történő magyarországi felhasználása és a széleskörű korrupcióról szóló vádak is határozottan aggasztóak. Az Európai Bizottság és az Európai Néppárt nem hunyhat továbbra is szemet Orbán tettei felett. Meg kell mutatnunk, hogy komolyan gondoljuk a szabályaink betartatását és az európai értékek érvényesülésének biztosítását" - hangsúlyozta Gianni Pittella, a képviselőcsoport vezetője.

A kvótareferendum ügyében az Európai Parlament liberális frakciója (ALDE) is megszólalt, amely ugyancsak "rendkívül aggasztónak" találja a vasárnapi népszavazást, ahogyan a "menekültek és migránsok magyarországi helyzetét" is. Közleményükben azt írták, hogy a magyar hatóságok a kampány során "elferdített tényeket közöltek a menedékkérőkről, úgy festették le őket, mint akik veszélyt jelentenek Európa jövőjére nézve, összefüggésbe hozták a migrációt a terrorizmus fokozódásával, és nem létező +no-go+ zónákra hivatkoztak európai városokban".

Átnevezték a Nemzeti Választási Irodát

Publikálás dátuma
2016.10.01. 14:13
MTI Fotó: Kovács Attila
Fidesz Választási Irodává nevezték át a Nemzeti Választási Irodát (NVI) az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért (PM) közös, szombati tiltakozó demonstrációján; a táblát a választási iroda fővárosi székhelye előtt függesztették ki.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke akciójukat a többi között pártja februári népszavazási kezdeményezésének megakadályozásával indokolta. Szerinte február 23-án egy valódi népszavazást akartak megakadályozni a választási irodához küldött emberek, majd egy nappal később, a kvótareferendum bejelentésével "paravánt próbáltak húzni a történtek elé".
A kormány által kezdeményezett népszavazásról az MSZP elnöke azt mondta: egy jogilag megalapozatlan, kormány- vagy parlamenti döntéssel megoldható kérdésben írtak ki a népszavazást, amelyre több mint 10 milliárd forintot elköltenek.

Molnár Gyula abban bízott, a mostani vasárnap mindenkinek hitet ad abban, hogy nem lehet közpénzből, durva kampánnyal megtéveszteni az embereket, és hogy 2018 a változás éve lehet Magyarországon. Jelezte, a következő időszakban igazi válaszokat fognak adni az oktatás, az egészségügy, a szegénység, a korrupció és a jogállam problémáira, mert most álproblémákról szól a közélet.

Az MSZP elnöke azt javasolta, hogy vasárnap mindenki pihenjen otthon, kivéve délután, amikor a PM tartja a Kossuth téri rendezvényét, majd október 3-án kezdjék el a normális Magyarország építését.

MTI Fotó: Kovács Attila

MTI Fotó: Kovács Attila

Karácsony Gergely, a PM társelnöke, zuglói polgármester azt mondta: lassan orvosi esetként lehet értelmezni Orbán Viktor hatalomféltését, és az ő érdekét szolgálja, az ő hatalmi játéka a népszavazás is. Úgy fogalmazott: pártja is felkerült "a nemzetinek nevezett választási bizottság halállistájára", a hatóságnak még az is fáj, ha valaki elmondja a véleményét a szavazás napján. Jelezte: vasárnapi rendezvényüket az erőszakmentesség világnapja alkalmából tartják. Közölte, azért hirdették meg a rendezvényt, hogy elmondják, egy gyűlöletmentes, erőszakmentes, félelem nélküli Magyarországon szeretnének élni.

A tiltakozó akció végén leleplezték az NVI épülete előtt egy lámpaoszlopra felerősített táblát, amelyen nagy betűkkel az volt olvasható: Fidesz Választási Iroda. A színpadon egy iratmegsemmisítőt helyeztek el, amelyen le lehetett darálni a szavazási értesítőt.

A demonstráción részt vevők MSZP-s és PM-s zászlókat, lufikat tartottak. Az NVI előtt több szocialista népszavazási óriásplakátot is kiraktak.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden azt állapította meg, hogy jogsértő, mert választási gyűlésnek minősül a PM vasárnapra meghirdetett rendezvénye, és a szavazás napján nem lehet ilyen gyűlést tartani. Ezután az MSZP szolidaritásból elállt saját, eredetileg ugyancsak vasárnapra, a fővárosi Vörösmarty térre tervezett rendezvényétől, a Szabad Európa-naptól, amelyet a szervező szocialisták családi napnak neveztek.

Emlékeztetőül: 

Molnár Gyula, az MSZP elnöke akciójukat a többi között pártja februári népszavazási kezdeményezésének megakadályozásával indokolta. 

Február 23-án a Népszava így írt a Molnár Gyula által felidézett esetről, és közvetlen következményeiről:

Kopasz erővel győzik le a nép szavát

Több százan tüntettek kedd este a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épülete előtt, miután verőlegények közbelépésével sikerült "megelőzni" az MSZP képviselőit, így ismét nem adhatták le népszavazási kérdésüket a vasárnapi nyitva tartás ügyében. A Kubatov Gábor-féle Fradi Security tagjai nyilvánulhattak meg az NVI épületénél, s bár a Fidesz elhatárolódott az akciótól, a kopaszok fellépése nyomán sem rendőri beavatkozás nem történt, sem a választások tisztaságáért felelős hivatal nem lépett közbe.

A tömegben a baloldali ellenzék több szereplője megjelent, az MSZP és az Együtt logói is feltűntek, beszédet pedig Tóbiás József, Kunhalmi Ágnes és Gőgös Zoltán mondott.

Szerinte nem az ellenzék és nem is aA szocialista pártelnök-frakcióvezető feltette a kérdést: kinek az érdekében történt mindez. vasárnapi boltzárat ellenzők érdekében, a történtek ugyanis kizárólag az emberek véleménynyilvánításának ellehetetlenítésére szolgáltak. Orbán Viktor miniszterelnököt felszólította, hogy tisztázza a kormány kapcsolatát a magánhadseregekkel. Tóbiás reggel még jogállamban ébredt, de mostanra minden megváltozott, szerinte a Fidesz leírta a jövőjét.

Egy magánszemély, Erdösi Lászlóné - az atv.hu szerint a rezsicsökkentés egyik kampányarca - adta be az első népszavazási kérdést a vasárnapi zárva tartásról. Az asszony négy másodperccel előzte meg az MSZP-s Nyakó Istvánt. Az idős nő kezdeményezését 15-20 kigyúrt, kopasz férfi segítségével juttatták el az NVI-hez, ő maga ugyanis jóval a szocialista képviselők után érkezett a fővárosi Alkotmány utcai épülethez, ahol hajnal óta strázsált Lukács Zoltán és Nyakó.

FOTÓ: Molnár Ádám

FOTÓ: Molnár Ádám

A szocialisták reggel hat körül értek az NVI székháza elé, ahol már sorban állt mintegy tíz férfi. Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta: a "hatalom" küldhetett az NVI elé "kigyúrt, szélsőjobboldali férfiakat". Az MSZP alelnöke ismeretlen tettes ellen feljelentést is készül tenni az incidens kapcsán, hiszen - mint fogalmazott - példátlan a magyar demokrácia történetében, hogy fizikailag gátolják egy népszavazási kezdeményezés átadását. Nyakó István már hajnalban beszámolt lapunknak arról: megfélemlítő szándékkal léptek fel azok a szélsőjobboldali és önkényuralmi jelképeket ruházatukon és testükön viselő férfiak, akik nem engedték, hogy a szocialista politikusok elsőként álljanak az NVI kapujába.

Elképesztőnek találta a helyzetet, de kitartott a tömegben, s miután 8 órakor kinyíltak az NVI kapui, a kopaszok - és az addigra oda érkező Erdösi Lászlóné - társaságában várakozott a Kúria döntésének kihirdetésére. Nyakónak nem volt tudomása arról, hogy kik a verőlegények és milyen megbízásból érkeztek az Alkotmány utcába. Nem sokkal később az Együtt politikusa, Juhász Péter írta ki a Facebookra, hogy egy, "a Fradi belső ügyeit jól ismerő forrás" levele szerint a Fradi Security emberei állták el az ajtót. Ők nem egyszerű Fradi szurkolók, hanem a Fradi hivatalos biztonsági emberei, akik többek szerint 2013. márciusában is védték a Fidesz-székházát az alkotmánymódosítás ellen tiltakozó tüntetőktől. Az értesülést pedig szurkolói honlapok is megerősítették: a Kubatov Gábor FTC-elnökkel - és nem mellesleg választási ügyekben illetékes Fidesz-alelnökkel - nem éppen baráti viszonyt ápoló Fradimob.hu azt írta, több hírportál is Fradi ultráknak tartja az NVI-ben "intézkedő" kopaszokat, de ők nem azok, hanem a Fradi Security emberei, és az ultrák elhatárolódnak tőlük.

További részleteket itt talál!

"A ma és a holnap nyugdíjasait is átverte a Fidesz"

6 év Fidesz-kormányzása a nyugdíjpolitikában sem azt hozta, amit 2010-ben a Fidesz ígért. Mit is ígértek? Egyrészt azt, hogy megőrzik a nyugdíjak reálértékét, másrészt pedig hogy nem megvédik a magán-nyugdíjpénztári rendszer megtakarításait - olvasható az MSZP Idősek Világnapjára kiadott közleményében.

A közlemény így folytatódik:

Ehhez képest egyik első dolguk volt, hogy megszüntették a magánnyugdíj-rendszert, felszámolták a társadalombiztosítást és a nyugdíjrendszer biztonságát. Egész generációk biztonságos öregkorát lopták el, amikor lenyúlták és elköltötték hárommillió ember 3000 milliárd forint megtakarításait.

Megszüntették a svájci indexálást, az értékmegőrzés így ma egészen megalázó, 1% alatti nyugdíjemeléseket jelent. De megszüntették a korhatár előtti nyugdíjakat is, amivel több százezer embert fosztottak meg jogos juttatásuktól. Amellett, hogy további ellátásokat vettek el, a megmaradókat is csökkentették. Elvették például a szolgálati nyugdíjakat és brutálisan visszavágták a rokkantak pénzbeli ellátását.

Vissza kell adni a nyugdíjjogosultságát mindazoknak, akiktől indokolatlanul elvette a Fidesz, valóban garantálni kell a nyugdíjak értékállóságát, a minimálnyugdíjat legalább 50 ezer forintra kell emelni, és ahogy a minap már a kormány államtitkára is beismerte, az állami nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, ezért meg kell erősíteni az önkéntes pillért.