Előfizetés

Megkezdődött a népszavazás az amerikai kontinensen

Megkezdődött az amerikai földrész magyar külképviseletein az országos népszavazás helyi idő szerint szombat reggel; több mint hatszázan voksolhatnak azon a kontinensen.

A népszavazáson szombaton lehet szavazni Magyarország amerikai külképviseletein, ottani idő szerint 6 és 19 óra között. A külképviseleteken azok a magyar állampolgárok adhatják le voksukat, akik magyarországi lakhellyel rendelkeznek, a választás napján külföldön tartózkodnak, valamint szeptember 24-éig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe és jelezték, hogy melyik városban kívánnak szavazni.

Az első szavazóhelyiségek Brazíliában (Brazíliaváros és Sao Paulo), Chilében (Santiago de Chile) és Argentínában (Buenos Aires) nyíltak meg, helyi idő szerint reggel 6-kor, közép-európai idő szerint pedig 11-kor. Brazíliavárosban és Sao Paulóban 8-8, Buenos Airesben 14, Santiagóban 12-en szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben.

Egy órával később, közép-európai idő szerint délben nyílik a szavazóhelyiség a kanadai Ottawában és Torontóban, az egyesült államokbeli Washingtonban és New Yorkban, valamint Kuba fővárosában, Havannában. További egy óra múlva nyílik a szavazóhelyiség Chicagóban, Mexikóvárosban és Quitóban (Ecuador).

A voksolás az amerikai kontinensen az Egyesült Államok nyugati partján, Los Angelesben, közép-európai idő szerint vasárnap hajnali 4-kor zárul (az ottani főkonzulátuson a keleti partinál három órával később kezdődik és ér véget a szavazás).

Amerikában a legtöbben, 201-en New Yorkban szavazhatnak, Washingtonban 87-en, Los Angelesben 75-en, Chicagóban 38-an szerepelnek a névjegyzékben. Torontóban 140-en, Ottawában 32-en, Havannában 11-en, Mexikóvárosban 5-en, Quitóban 16-an jelentkeztek be szavazni.

A külképviseleteken a diplomáciai képviselet és a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) munkatársai a külképviseleti választási iroda (küvi) tagjai. Az iroda vezetője a KKM-ből érkezik. A külképviseletekről az urnákat legkésőbb csütörtök éjfélig Magyarországra, a Nemzeti Választási Irodához szállítják, és ott számlálják majd meg a szavazatokat.

Vasárnap nincs kampánycsend, de választási gyűlést akkor már nem lehet tartani

A vasárnapi népszavazás idején - a szavazókörök 150 méteres körzetét leszámítva - nincs kampánycsend, de választási gyűlést sehol nem lehet tartani - közölte a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Pálffy Ilona elmondta, a szavazókörök bejáratának 150 méteres körzetén belül tilos kampányt folytatni, de azon kívül akár szórólapozni is lehet.

Azt is mondta, nem számítanak választási gyűlésnek a családi rendezvények, ha azokon nem jelennek meg olyan transzparensek, illetve nem hangzanak el olyan szónoklatok, amelyek a népszavazással függenek össze.

Kérdésre válaszolva az NVI elnöke arról is beszélt, számos, a választási eljárási törvényt módosító javaslatot - köztük a kampányszabályokkal kapcsolatosakat - gyűjtöttek már össze. Közölte, szeretnék azt is, hogy ha azokban az ügyekben, amelyekben a Nemzeti Választási Bizottság iránymutatásokat adott ki, az Országgyűlés jogszabályokat hozna.

Hozzátette: bízik abban, hogy a népszavazás után a legfontosabb kérdésekben már megtörténik a módosítás, és nem jövőre, mert akkor már készülni kell a 2018-as országgyűlési képviselő-választásokra. Általában nemzetközi elvárás, hogy a választások előtt egy évvel már ne módosítsák a törvényt - fűzte hozzá.

Kitálal a Fidesz egykori kampánymenedzsere

Tomanovics Gergely öt évig dolgozott a Fidesz kommunikációs stábjában, főszerepet játszott a Gyurcsány Ferenc elleni karaktergyilkosságban. Vele közöl interjút a Népszabadság, ebből közlünk részleteket.

– Miért várt mostanáig egy ilyen, leleplező jellegű könyv megírásával?

– Már a kormányzati kommunikációs csapatból való kilépésem után felmerült bennem, hogy meg kéne írni. Nagyon fontosnak tartom bemutatni: aki nem ért egyet a kormány mai politikájával, az nem feltétlenül egy „Soros-által pénzelt hazaáruló, magyargyűlölő libsi", ahogy azt a Habony-művek láttatni próbálják, hanem lehet egy egykor elkötelezett, mára kiábrándult fideszes is, aki próbál racionálisan gondolkodni.

– Önvizsgálat?

– Az is: le akarom végre zárni azt a korszakot. Szép emlékeim vannak a 2010 előtti időszakból, majd jött a kiábrándulás és kiszakadás. Én az ellenzéki időszakban tényleg hittem abban, hogy egy jobb országért küzdünk, most viszont elképedve figyelem, ami a népszavazási kampányban megy: hogy milyen messze kerültünk bármiféle ésszerű vitától.

– Azért 2006 és 2009 között ön volt az egyik fő alakítója az akkori miniszterelnök elleni karaktergyilkos kampánynak. Most min csodálkozik?

– Nem tagadva, hogy a Fidesz erre a célra használta a videómat, én 2006-ban nem tettem mást, mint összevágtam, mint mondott Gyurcsány Ferenc a választások előtt és után. A Best of Gyurcsányban csak megmutattam, miben hazudott.

– Nemcsak Gyurcsány kijelentéseiről van szó, hanem a manipulatív képi megjelenítésről, ami Habony-díjat érdemelne.

– Lényeges, hogy az első videóm még azelőtt készült, hogy a Fidesz megkeresett volna. Napi 14 órát dolgoztam feketén 120-130 ezer forintért egy autómosóban. Feldühített, amikor azt hallottam a híradóban, hogy a megszorításokra azért van szükség, mert túlköltekeztünk. Emlékeztem ugyanis, hogy Gyurcsány mit mondott pár héttel korábban: erős a gazdaság, stabil, és nagy a jólét. Nemrég újranéztem a videót, és megállapítottam, hogy ma már nem vágnék bele fogatlan szoci nyugdíjasokat. Az tényleg nem volt fair.

***

– Ha most lenne huszonéves, mint 2006-ban, és felkérnék, vegyen részt a kvótanépszavazás kampányában, vállalná?

– Lehet, hogy berántana a rendszer, ha egy kocsimosóban dolgoznék minimálbérért, és ez ömlene rám a tévéből. Azért is írtam meg a könyvet, hogy a személyes történetemen keresztül mutassam meg, honnan hova jutott a Fidesz. Mert 2006-ban én valóban azt az átlagpolgárt testesítettem meg, akit ma a kampánnyal megcéloztak.

A teljes interjút itt olvashatja!