Volner kormányközeli fenyegetést kapott

"Több volt MSZP-s, SZDSZ-es, LMP-s politikushoz hasonlóan én is járhatnék nagyon jól. A Fidesznek minden lehetősége adott arra, hogy még az unokáim is gazdagságban éljenek. Ezért mindössze annyit kell tennem, hogy kiszállok a politikából és búcsúzóul keményen betámadom a Jobbikot és személyesen Vona Gábort. Biztos benne, hogy ezt a Fidesz nagyon bőkezűen meg fogja nekem hálálni" - mondta Volner Jánosnak egy kormányközeli vállalkozó egy titkos találkozón.

A Jobbik frakcióvezetője a Facebookon azt írta, ezt követően a vállalkozó meg is fenyegette: "vegyem fontolóra azt is, hogy ha nem ezt az utat választom, ne lepődjek meg túlzottan, ha a Tállai András fideszes képviselő által vezetett NAV a volt cégeimmel kapcsolatban büntetőeljárást kezdeményez ellenem és rövidesen majd a Nemzeti Nyomozó Iroda kihallgatószobájában találom magam".

Emellett a titokzatos vállalkozó kilátásba helyezte azt is, hogy Volner egy ismert nagyvállalkozóval (nem Simicska Lajos) folytatott beszélgetését is nyilvánosságra hozzák, ami segít majd a frakcióvezető lejáratásában. "Ha nem az első megoldást választom, akkor szerinte már a jövő héten indul a gőzhenger és kinyírnak" - számolt be a politikus, aki nem tudja meddig fog még aljasulni az Orbán-rendszer, de ha ez igaz, "ezek még nagyobb gazemberek, mint amit feltételeztem róluk".

Volner kijelentette: "sem a volt vállalkozásom ügyeivel, sem más magánbeszélgetésekkel kapcsolatban nincs semmiféle takargatnivalóm. Az pedig, hogy a balliberális oldalt és az LMP-seket kilóra meg tudták venni, ne tévessze meg Orbán Viktort sem, mert nincs az a pénz és nincs az a fenyegetés, amiért én elállnék attól, hogy ezt az országot szétlopó fideszes bandát le akarjam váltani" - írta.

Szerző

Demonstrációk napról-napra

A vasárnapi kvótanépszavazás ellen szervezett ellenzéki vagy civil demonstrációkat a Fidesz vezette kormány rendre próbálja megakadályozni. 

Tegnap kora este derült ki, hogy a Magyar Helsinki Bizottságnak új helyet kell keresnie pénteki adomány- és szavazatgyűjtő bulija megtartására, mert a rendezvényt eredetileg befogadó Kossuth Klub, pontosabban a hozzá tartozó Mozikum Klub az utolsó pillanatban visszatáncolt, mondván, hogy politikai tartalmú eseményt nem lehet tartani az épületben. Az emberjogi szervezet interneten kezdett 300 fő befogadására alkalmas helyet keresni ma estére.

Lásd meg az embert! Ezzel a címmel kezdődik ma délben a Kossuth téren a független gondolkodású művészek és civil szervezetek estig tartó rendezvénysorozata a béke, az emberi jogok, a szabadság és a szolidaritás értékeinek hangsúlyozására. A Demonstráció egy emberséges Magyarországért című program elején, 12 órakor Tanúságtétel címmel művészeti performansz lesz a Kossuth téren, ahol 30 képzőművész és önkéntes segítőik összevarrják az Aleppo című festményt és 16 óra után elhelyezik a civil szervezetek estére tervezett rendezvényének színpadán. A 18 órakor kezdődő programban aztán a tervek szerint beszédet mond mások mellett Törley Kata, Sándor Mária és Iványi Gábor is. Az egy órásra tervezett rendezvényt népszerű előadók fellépése zárja.

A Demokratikus Koalíció (DK) október 1-jén, szombaton 16 órától szintén az Országház elé várja mindazokat, akik készek élőláncot alkotva üzenni a kormánynak, hogy Európában akarnak maradni. Előtte 11 órától a Párbeszéd Magyarországért és az MSZP tart közös demonstrációt a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai épülete előtt, tiltakozva a szervezet Fidesz érdekeket szolgáló döntései ellen. Vasárnap délután 4 és 6 óra között szintén közösen tartják Állj ki az erőszakmentes Magyarországért című rendezvényüket a Kossuth téren, amit eredetileg a PM kezdett szervezni, de miután az NVB betiltotta a politikainak minősített programot, szolidaritásból csatlakoztak hozzájuk a szocialisták is, és lemondták saját családi programjukat a Vörösmarty téren.

Alantas érzelmekre játszik a kormány

Publikálás dátuma
2016.09.30. 07:05
Demonstráló a Kossuth téren FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Szavazz érvénytelenül - hirdette a Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ plakátja tegnap reggel a Kossuth téren az Országzászlónál. A két jogvédő szervezet tagjai erre az alkalomra készített szavazólapokon mutatták be az újságíróknak, hogyan kell vasárnap két X behúzásával érvénytelenül voksolni. 

Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke arra biztatta a polgárokat, október 2-án üzenjék meg a hatalomnak, hogy a gyűlöletre épülő politikát elutasítják. Nem engedik, hogy a kormány a népszavazás intézményével visszaéljen. Ami történik, az ugyanis a demokratikus voksolás megcsúfolása, hiszen a kormány nem alkotmányos rendeltetésének megfelelően használja a népszavazást, hanem szégyenletes politikai eszközzé silányítja. Alantas érzelmekre, egyebek mellett az idegengyűlöletre épít a kampány, és sajnos a felmérések tanulsága szerint a kormánynak sikerült gyűlöletet ébresztenie. A kvótareferendum kérdése ráadásul nem tisztázza, hogy kinek, mire adnak felhatalmazást a polgárok, ha a nem szavazatok győznek. Ez Pardavi Márta szerint jogi nonszensz. Arra kényszeríti az embereket, hogy voksukkal jogszerűtlen és értelmetlen kérdésre adjanak választ.

Kétséges a népszavazás érvényessége
Még mindig nem lehet megjósolni, érvényes lesz-e a kvótanépszavazás vasárnap – írja az Index a Závech Researchcsel közösen készített közvélemény-kutatásuk alapján. Az emberek 53 százaléka gondolja úgy, hogy vasárnap elmegy, és 51 százalék érvényes szavazatot kíván leadni. Ebből 43 százalék úgy tervezi, hogy nemmel voksol. Augusztus vége óta 19-ről 23 százalékra emelkedett a népszavazástól távol maradók, 5-ről 2 százalékra csökkent a kormányzati kvótakérdésre igennel válaszolók aránya. Továbbra sem tűnik népszerűnek az érvénytelen szavazat, a megkérdezettek 2 százaléka tervezi, hogy így voksol. Hat százalékról, aki el akar menni szavazni, még nem lehet tudni, igennel vagy nemmel voksol-e. A mért részvételi hajlandóság nem ritkán akár 10 százalékkal is magasabb a valóságos szándéknál. Ha ez most sincs másként, akkor könnyen lehet, hogy érvénytelen lesz a referendum. A Medián adatai szerint, aligha lesz érvényes a népszavazás – derül ki a cég által a HVG megbízásából készített felmérésből. Bár, nagy többségben lesznek a „nem” szavazatok, várhatóan a jogosultak kevesebb mint fele járul majd az urnákhoz.

A Helsinki Bizottságnak azért kellett megszólalnia, hogy minderre felhívják a választók figyelmét - fogalmazott a szervezet társelnöke. Közölte, érvénytelenül szavazni nem jogsértő. A mostanában egyre többet támadott Helsinki Bizottság szerint azokat az embereket, akik háború, terror, üldözés elől menekülnek védeni kell és nem a szenvedésüket fokozni. A kormány viszont az elmúlt egy évben kiüresítette a védelem rendszerét. A menekülteket arra kényszeríti a déli határnál, hogy kicsi gyerekekkel hetekig várakozzanak a szöges drót előtt. A tranzitzónákba naponta 30 embert engednek be, így a magyar hatóságoknak szinte lehetetlen menedékkérelmet beadni. Akinek mégis sikerül, azt érdemi eljárás nélkül kiküldik az országból, eközben hiteles beszámolók szerint a határon bántalmazzák a menekülteket, kutyákat engednek rájuk. Ezt is elutasíthatja az, aki érvénytelenül szavaz. A menedékkérők többsége Szíriából, Afganisztánból, Irakból érkezik, így nem igaz, hogy gazdasági bevándorló - figyelmeztetett a társelnök. Magyarországon alig 650-en vannak jelenleg táborokban. Év eleje óta talán 350-en kaptak oltalmat ám őket a hatalom ellehetetleníti, ezért mennek tovább. Erre a globális problémára Pardavi Márta szerint nem ez a válasz.

Nagy a félelem amiatt, hogy lehet-e Magyarországon még tisztességes választást tartani. A Helsinki társelnöke lapunkon keresztül üzeni: széleskörű választási csalásnak nincs esélye, a rendszerben ugyanis sok olyan garancia van, ami ezt lehetetlenné teszi. Pardavi Márta azt nem akarta megjósolni, érvényes és eredményes lesz-e a kvótareferendum, de abban biztos, hogy a korábbinál több érvénytelen szavazatot adnak majd le a polgárok.

A TASZ szintén érvénytelen voks leadására buzdított tegnap az Országzászlónál felállított alkalmi szavazófülke előtt. Kapronczay Stefánia, a jogvédő szervezet ügyvezető igazgatója fontosnak tartja a népszavazás intézményét, amit viszont most illúzióvá alacsonyít a hatalom. A kvótareferendum szerinte is becsapás, mert nem tudjuk, mire adjuk a voksunkat. Becsapás, hogy a népszavazás a magyar társadalmat védi, ez inkább veszélybe sodorja azzal, hogy rombolja a szolidaritást - érvelt a TASZ ügyvezetője. A két X behúzásával ezt is elutasítja az érvénytelenül szavazó.

Az uniós biztos beszólt

Szijjártó Péter a tőle megszokott éles hangon utasította vissza az Európa Tanács emberjogi biztosának lesújtó értékelését a magyar kormány hamis jelszavakra építő menekültellenes propagandájáról. Nils Muisnieks nyílt levelet jelentetett meg a New York Times-ban, amelyben kiemelte, hogy Orbán Viktor a nemzetközi bírálatok sorozata ellenére az intézményesített idegengyűlölet politikáját folytatja, feladja az emberi jogok védelmét és a jogállamot, hiszen jóformán lehetetlen menekültstátuszt kapni az országban, meggyengültek a menedékjog biztosítékai, igazolhatatlan módon bűnözőknek kiáltották ki a bevándorlókat. A kerítés megépítése óta sorra érkeznek jelentések a rendőri erőszakról – hangsúlyozta a biztos.Referendumgyöngyök

Orbán Viktor kormányfő a Lokálnak:

– Pelenkázta már az unokáját?

– Erre még nem került sor...

– Alíz érkezése óta változott a hozzáállása a migrációs válsággal kapcsolatban?

– Nem... Magyarország az egyetlen hely, ahol otthon lehetünk, ők is, én is, ezt kell megvédeni...

– Európában az elsők között volt, aki nemet mondott a bevándorlásra... Hogyan csinálták?

– Hallgattunk a szívünkre... Ilyen egyszerű. Ha a szíved a helyén van, az eszed könnyen követi. Így hamar összeállt a fejünkben a migrációellenes cselekvési terv is... Ha mi nem teljesítettük volna a kötelességünket, Európa mára már elesett volna.

Szerző