Előfizetés

Alantas érzelmekre játszik a kormány

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2016.09.30. 07:05
Demonstráló a Kossuth téren FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Szavazz érvénytelenül - hirdette a Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ plakátja tegnap reggel a Kossuth téren az Országzászlónál. A két jogvédő szervezet tagjai erre az alkalomra készített szavazólapokon mutatták be az újságíróknak, hogyan kell vasárnap két X behúzásával érvénytelenül voksolni. 

Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke arra biztatta a polgárokat, október 2-án üzenjék meg a hatalomnak, hogy a gyűlöletre épülő politikát elutasítják. Nem engedik, hogy a kormány a népszavazás intézményével visszaéljen. Ami történik, az ugyanis a demokratikus voksolás megcsúfolása, hiszen a kormány nem alkotmányos rendeltetésének megfelelően használja a népszavazást, hanem szégyenletes politikai eszközzé silányítja. Alantas érzelmekre, egyebek mellett az idegengyűlöletre épít a kampány, és sajnos a felmérések tanulsága szerint a kormánynak sikerült gyűlöletet ébresztenie. A kvótareferendum kérdése ráadásul nem tisztázza, hogy kinek, mire adnak felhatalmazást a polgárok, ha a nem szavazatok győznek. Ez Pardavi Márta szerint jogi nonszensz. Arra kényszeríti az embereket, hogy voksukkal jogszerűtlen és értelmetlen kérdésre adjanak választ.

Kétséges a népszavazás érvényessége
Még mindig nem lehet megjósolni, érvényes lesz-e a kvótanépszavazás vasárnap – írja az Index a Závech Researchcsel közösen készített közvélemény-kutatásuk alapján. Az emberek 53 százaléka gondolja úgy, hogy vasárnap elmegy, és 51 százalék érvényes szavazatot kíván leadni. Ebből 43 százalék úgy tervezi, hogy nemmel voksol. Augusztus vége óta 19-ről 23 százalékra emelkedett a népszavazástól távol maradók, 5-ről 2 százalékra csökkent a kormányzati kvótakérdésre igennel válaszolók aránya. Továbbra sem tűnik népszerűnek az érvénytelen szavazat, a megkérdezettek 2 százaléka tervezi, hogy így voksol. Hat százalékról, aki el akar menni szavazni, még nem lehet tudni, igennel vagy nemmel voksol-e. A mért részvételi hajlandóság nem ritkán akár 10 százalékkal is magasabb a valóságos szándéknál. Ha ez most sincs másként, akkor könnyen lehet, hogy érvénytelen lesz a referendum. A Medián adatai szerint, aligha lesz érvényes a népszavazás – derül ki a cég által a HVG megbízásából készített felmérésből. Bár, nagy többségben lesznek a „nem” szavazatok, várhatóan a jogosultak kevesebb mint fele járul majd az urnákhoz.

A Helsinki Bizottságnak azért kellett megszólalnia, hogy minderre felhívják a választók figyelmét - fogalmazott a szervezet társelnöke. Közölte, érvénytelenül szavazni nem jogsértő. A mostanában egyre többet támadott Helsinki Bizottság szerint azokat az embereket, akik háború, terror, üldözés elől menekülnek védeni kell és nem a szenvedésüket fokozni. A kormány viszont az elmúlt egy évben kiüresítette a védelem rendszerét. A menekülteket arra kényszeríti a déli határnál, hogy kicsi gyerekekkel hetekig várakozzanak a szöges drót előtt. A tranzitzónákba naponta 30 embert engednek be, így a magyar hatóságoknak szinte lehetetlen menedékkérelmet beadni. Akinek mégis sikerül, azt érdemi eljárás nélkül kiküldik az országból, eközben hiteles beszámolók szerint a határon bántalmazzák a menekülteket, kutyákat engednek rájuk. Ezt is elutasíthatja az, aki érvénytelenül szavaz. A menedékkérők többsége Szíriából, Afganisztánból, Irakból érkezik, így nem igaz, hogy gazdasági bevándorló - figyelmeztetett a társelnök. Magyarországon alig 650-en vannak jelenleg táborokban. Év eleje óta talán 350-en kaptak oltalmat ám őket a hatalom ellehetetleníti, ezért mennek tovább. Erre a globális problémára Pardavi Márta szerint nem ez a válasz.

Nagy a félelem amiatt, hogy lehet-e Magyarországon még tisztességes választást tartani. A Helsinki társelnöke lapunkon keresztül üzeni: széleskörű választási csalásnak nincs esélye, a rendszerben ugyanis sok olyan garancia van, ami ezt lehetetlenné teszi. Pardavi Márta azt nem akarta megjósolni, érvényes és eredményes lesz-e a kvótareferendum, de abban biztos, hogy a korábbinál több érvénytelen szavazatot adnak majd le a polgárok.

A TASZ szintén érvénytelen voks leadására buzdított tegnap az Országzászlónál felállított alkalmi szavazófülke előtt. Kapronczay Stefánia, a jogvédő szervezet ügyvezető igazgatója fontosnak tartja a népszavazás intézményét, amit viszont most illúzióvá alacsonyít a hatalom. A kvótareferendum szerinte is becsapás, mert nem tudjuk, mire adjuk a voksunkat. Becsapás, hogy a népszavazás a magyar társadalmat védi, ez inkább veszélybe sodorja azzal, hogy rombolja a szolidaritást - érvelt a TASZ ügyvezetője. A két X behúzásával ezt is elutasítja az érvénytelenül szavazó.

Az uniós biztos beszólt

Szijjártó Péter a tőle megszokott éles hangon utasította vissza az Európa Tanács emberjogi biztosának lesújtó értékelését a magyar kormány hamis jelszavakra építő menekültellenes propagandájáról. Nils Muisnieks nyílt levelet jelentetett meg a New York Times-ban, amelyben kiemelte, hogy Orbán Viktor a nemzetközi bírálatok sorozata ellenére az intézményesített idegengyűlölet politikáját folytatja, feladja az emberi jogok védelmét és a jogállamot, hiszen jóformán lehetetlen menekültstátuszt kapni az országban, meggyengültek a menedékjog biztosítékai, igazolhatatlan módon bűnözőknek kiáltották ki a bevándorlókat. A kerítés megépítése óta sorra érkeznek jelentések a rendőri erőszakról – hangsúlyozta a biztos.Referendumgyöngyök

Orbán Viktor kormányfő a Lokálnak:

– Pelenkázta már az unokáját?

– Erre még nem került sor...

– Alíz érkezése óta változott a hozzáállása a migrációs válsággal kapcsolatban?

– Nem... Magyarország az egyetlen hely, ahol otthon lehetünk, ők is, én is, ezt kell megvédeni...

– Európában az elsők között volt, aki nemet mondott a bevándorlásra... Hogyan csinálták?

– Hallgattunk a szívünkre... Ilyen egyszerű. Ha a szíved a helyén van, az eszed könnyen követi. Így hamar összeállt a fejünkben a migrációellenes cselekvési terv is... Ha mi nem teljesítettük volna a kötelességünket, Európa mára már elesett volna.

Tovább bujkál Farkas Flórián

Népszava-információ
Publikálás dátuma
2016.09.30. 07:03
Fentről jön a segítség? FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A kancelláriaminiszter tegnap csodálkozott, hogy sokadik ígérete ellenére, a Népszava munkatársának még mindig nem sikerült találkoznia Farkas Flóriánnal, hogy feltegye neki kérdéseit.

Mindent el fog követni, hogy a Népszava munkatársa végre találkozhasson Farkas Flóriánnal - ígérte meg tegnap sokadszorra a kancelláriaminiszter munkatársunknak. Lázár János kancelláriaminiszter heti Kormányinfóján rácsodálkozott, hogy még nem sikerült beszélnünk a miniszterelnök romaügyi biztosával, akit a szabálytalanságok miatt megbukott foglalkoztatási szövetkezetekről, illetve a Híd a munka világába projektről már az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is kérdezett. "Ó, nem sikerült betartanom az ígéretemet? Ha megtalálom, feltéve, ha megtalálom, meghívom egy kávéra, hogy közvetítsem felé az óriási társadalmi érdeklődést. Mindent el fogok követni" - fogalmazott a Miniszterelnökség vezetője, aki figyelmeztettünk, legkésőbb hétfőn biztosan találkozik a miniszterelnöki megbízottal a Parlamentben. Lázár múlt csütörtökön kiállt Farkas mellett, ezért voltunk kíváncsiak arra, miért bujkál előlünk a fideszes roma politikus.

Akkor azt kérdeztük tőle, nem a népszavazás miatt jegelik-e Farkas-ügyet, mert hírek szerint a kormány azt sem veszi jó néven, hogy az adóhivatal megkezdte a vizsgálódást az Országos Roma Önkormányzat körül.

Elkezdődött a több száz tanú kihallgatása az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) kétesnek vélt milliárdos pénzköltéseinek az ügyeiben költségvetési csalás miatt. A Híd a munka világába körüli gyanús uniós pénzköltésekre is választ vár az adóhivatal, bár sokak szerint nem az ügyben leginkább érintetteket idézték be. Az atv.hu úgy tudja, hogy a szervezetet a kérdéses időszakban vezető miniszterelnöki biztost, Farkas Flóriánt „nyomozástaktikai” okok miatt csak a végén idézi be a NAV. A miniszterelnök érinthetetlennek tűnő jó barátján kívül már 150-200 embert is beidézhettek az ügyben: roma képviselőket, a roma önkormányzat több képviselőjét, munkatársát, családtagokat és külsősöket. Az ügyben az adóhatóság Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztályán folyik nyomozás. A tanúként beidézett érintetteknek a kihallgatásra magukkal kellett vinniük a Farkas regnálása alatti időszakban kapott dokumentumokat, megbízási szerződéseiket, vagy a munkaviszonyukkal kapcsolatos dokumentumokat.

Vajda László ORÖ-képviselő szerint a nyomozók a Híd a munka világába nevű foglalkoztatási szövetkezettel és az Út a szakmaválasztáshoz című projekttel kapcsolatban tettek fel kérdéseket. Arra is kíváncsiak voltak, hogy a módszertani központban foglalkoztatott képviselőknek és külsősöknek mi volt a feladatuk, milyen munkákat végeztek, kik voltak a vezetők. Azt is megkérdezték a képviselőktől, tudtak-e a Híd a munka világába projekthez megvásárolt irodákról, tudják-e egyáltalán, hogy melyik városban vásároltak ilyen ingatlanokat.

Mint arról a Népszava is többször beszámolt: az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) rengeteg szabálytalanságot tárt fel az ORÖ gazdálkodásában, és még március 8-án közölte, eláll az ORÖ Híd a munka világába projektről kötött szerződéstől. A kedvezményezetteknek vissza kell fizetniük a lehívott támogatási összegeket, mintegy 1,6 milliárd forintot. A NAV tavaly májusban költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást indított ismeretlen tettes ellen és lefoglalta a programmal kapcsolatos dokumentumokat. A szerződések túlnyomó többségén az ORÖ-t 2014 végéig vezető Farkas és az akkori hivatalvezetője aláírása található.

A Lungo Drom mozgósít
Hogy miért nem erőlteti Lázár János a sajtó és Farkas Flórián találkozását, azt jelzi: a Lungo Drom a kormány mellett mozgósítja vasárnapra a cigányságot. A magyarországi cigányság nem lehet kárvallottja Brüsszel elhibázott migrációs politikájának -– írta közleményében a szervezet. Meggyőződésük szerint a kötelező kényszerbetelepítés intézménye párhuzamos társadalmak kialakulásához vezet, a magyar állampolgárok lehetőségei csökkennének, a közbiztonság pedig romlana. A tömeges bevándorlás hátrányai minden egyes települést veszélyeztetnének, de különösen a leghátrányosabb helyzetben lévő falvakat hoznák nehéz helyzetbe – hangsúlyozzák. A Lungo Drom a multikulturalizmus helyett továbbra is az évszázadok óta Magyarországon élő nemzetiségi kultúrák megőrzését, bevándorlók betelepítése helyett pedig a hazai cigányság felzárkózását szorgalmazza.
Miközben pedig a kormányzati politikusok azzal rémisztgetnek, hogy a "kényszerbetelepítés" miatt kevesebb segély juthat a romáknak, hogy a kormánynak még a cigányságot sem sikerült integrálnia, nem hogy a migránsokat, egy olvasónk emlékeztetett: 13 roma nemzetiségi önkormányzat és civil szervezet nyílt levelet fogalmazott meg még áprilisban, amelyben a kormányzat roma politikája ellen tiltakoznak. "Látva azt, hogy ma már kizárólag a saját családjának a gazdagodása érdekli, ki kell mondanunk, hogy nem tekintjük vezetőnknek, elveszítette bizalmunkat és semmilyen módon nem kívánjuk a továbbiakban segíteni a hatalomban maradását. Reméljük, hogy felhívásunkhoz minden magyarországi roma csatlakozik” - írták akkor Orbán Viktornak.

Így csalhatnak a vasárnapi szavazáson

Népszava-információ
Publikálás dátuma
2016.09.30. 07:00
A szavazatszámláló bizottságoknak elvileg könnyű dolguk lesz vasárnap, de az érvénytelen voksok azonosítása elbizonytalaníthatja
Akár elhunytak nevében is adhatnak le szavazatokat a vasárnapi referendumon, legalábbis az Igazságügyi Minisztérium a Népszabadsággal közölte, a kormánynak nincs információja arról, hogy vannak-e halottak a külhoni választói névjegyzékben. Eközben a Kúria jogszerűtlennek minősítette, hogy a kormány külhoni magyaroknak küldött kampányleveleket.

Lehetőségünk van arra, hogy a népszavazástól való távolmaradásunk bizonyítékát megtekinthessük. Azok közül ugyanis, akik úgy kívánják érvénytelenné tenni a vasárnapi népszavazást, hogy nem szavaznak, többen tartanak attól, hogy távolmaradásuk ismeretében valaki helyettük aláírja a névjegyzéket és a nevükben szavazatot ad le. Ez súlyos bűncselekmény lenne, ráadásul az aláírást megelőzően a választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát, és lakcímét, és csak ezt követően veheti át a szavazólapot. Ebből következően elméletileg fiktív aláírás nem keletkezhet. Mivel azonban manapság sokan kételkednek a népszavazás tisztaságában, szeretnék biztonságban tudni "alá nem írásukat". Aki tehát gyanakszik, keresse meg a helyi választási irodát. Ez a polgármesteri hivatalokban, főszabályként a jegyző hivatalában működik. Erre már hétfőtől lehetőség lesz. Az illetékes tájékoztatást ad, hogy az aláírása szerepel-e a névjegyzéken. Természetesen a polgár a saját aláírását meg is tekintheti. Ha úgy véli, hogy visszaélés történhetett, helyben panaszt is tehet, illetve rendőrségi feljelentéssel élhet. Nyilvánvaló jogsértés esetében ezt maga a jegyző is köteles megtenni. A jogszabály határidőt nem szab a betekintésre, de a választási iratokat - így a névjegyzéket is - a szavazás napja utáni 90. napot követően – ez esetben 2017. január 2-án - megsemmisítik.

Félő, hogy elhunytak nevében is szavazatokat adhatnak le, legalábbis az Igazságügyi Minisztérium a Népszabadsággal közölte, a kormánynak nincs információja arról, hogy vannak-e halottak a külhoni választói névjegyzékben.Mindez visszaélésre adhat lehetőséget, mert a külhoniak levélben voksolnak, és nem zárható ki, hogy egy rokon szavazzon az elhunyt nevében. Ugyanakkor egyszerűbb módja is van a választás manipulálásának: a kutatások 50 százalék körülire teszik a részvételt, tehát nagyjából négymillió üres szavazólap marad meg a választókerületekben. Azokkal lehet inkább játszani, emellett, ha valaki úgy szavaz érvénytelenül, hogy nem húzza be egyik rubrikát sem, a szavazólap utólag manipulálható. Ráadásul a bizottságok többségében nem lesznek ellenzéki delegáltak, sem felügyelők.

Botrány Debrecenben
Rendkívül szomorú, ahogyan a Fidelitas nagyon durván megzavarta az MSZP nőszövetségének Szeretettel a gyűlölet ellen című rendezvényét tegnap Debrecen főterén – nyilatkozta lapunknak Gurmai Zita, a párt elnökségi tagja, a nőszövetség elnöke. A helyszínen ott volt 4-5 rendőr is, de nem segítettek, azt mondták erősítésre várnak. A rendezvényen Molnár Gyula pártelnök is beszédet mondott. Arra kért mindenkit, vasárnap maradjon otthon, mert "csak azt a szavazatot nem lehet elcsalni, ami nincs leadva".
A rendezvény végén tumultuózus jelenetek zajlottak le az MSZP aláírópultjánál. Gurmai a kamerák előtt hívta fel telefonon a belügyminisztert, és üzenetrögzítőjére mondva kérte sürgős intézkedését az egyre durvábbnak látszó incidens, dulakodás megfékezésére. A rendőrség végül szabálysértés gyanúja miatt egy embert igazoltatott és előállított

 

Eközben dübörög a törvénytelen kormányzati kampány. Kocsis Máté, a Fidesz alelnöke az ATV-ben azt mondta, azt sem tartaná durvának, ha közhivatalnokok kampányolnának a népszavazás mellett munkaidőben, nincs tudomása arról, hogy ez kötelező-e a hivatalnokokra, de a fizetésükbe mindenképpen belefér. A 444.hu nyomán írtuk meg, hogy minisztériumi közhivatalnokok választói névjegyzéket és fideszes szórólapokat kaptak, hogy végighívják egy-egy vidéki körzet szavazóit. A hívásokat munkaidőben, államtitkári utasításra, pártútmutató alapján kellett, vagy kellett volna megtenniük. A Rogán Antal irányítása alá tartozó Kormányzati Tájékoztatási Központ rágalomnak nevezte a hírt. "Ilyen utasítást nem adtam" - közölte Lázár János kancelláriaminiszter tegnap a Kormányinfón, de hozzátette: azt nem tudja megakadályozni, hogy az állam egymillió alkalmazottjának politikai véleménye legyen. A törvény tiltja, hogy a köztisztviselők politikai szerepet vállaljanak. Ugyanakkor él az a lehetőség, hogy bizalmatlanság címén bárkit elküldhetnek az állásából. Akkor is, ha például közhivatalnokként megtagadja a részvételt a kampányban. - utasította vissza a hírt, miszerint a kormány hivatali alkalmazottai munkaidőben kötelesek a kvótanépszavazás, illetve a nem mellett kampányolni. Pedig Kocsis Máté szerint erre van lehetőség, ha a kormány úgy dönt.

A Kúria közben megállapította a népszavazást szervező Kormány nevében a külhoni magyaroknak küldött kampánylevelek sértik a választás esélyegyenlőségre, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelveit. A kormányt eltiltották a további jogszabálysértéstől. Az indoklás megemlíti, hogy a kormány kampányeszközeinek terjesztésére nem használhat olyan adatbázist, amelyhez a közhatalom gyakorlójaként jutott. A kormány közölte: a levélküldés a parlamenti pártok számára is adott lehetőség volt, de nem éltek vele, így az esélyegyenlőség nem sérült.

Vasárnap ügyeleti jelleggel nyitva lesznek az okmányirodák valamint a kormányablakok, hogy akinek valamely okmánya hiányzik, az a voksoláshoz szükséges igazolást megkaphassa.

További jogsértések

- Közintézményekben, iskolákban tilos kampányolni

- A mozgóurna lehetőséget biztosít a csalásra

- A kormányra nem vonatkoznak a kampányköltési szabályok, ellentétben a pártokkal

- A szavazás napján választási gyűlés nem tartható

- Kéretlenül nem juttathatnak el a választókhoz kampányanyagot

- Plakátrongálás

- Nem volt impresszuma a kormányzati tájékoztató brosúráknak

- Alacsonyabb társadalmi státuszú választók szervezett kisbuszoztatásával próbálják növelni a részvételt

- Az ellenzék nélkül működő szavazatszámláló bizottságból törvénytelenül kijut az az információ, hogy ki nem volt még szavazni, így az aktivisták pressziót gyakorolhatnak

- Önkormányzatok nem kampányolhatnak, mivel nem a népszavazás szervezői

- A szavazás napján a közvélemény-kutatást végző személy abba az épületbe, amelyben a szavazóhelyiség van, nem léphet be