Előfizetés

Kvótareferendum - Az MSZP szombatra demonstrációt szervez

Az MSZP szombat délelőttre tiltakozó megmozdulást szervez a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épületéhez - közölte a párt sajtóosztálya.

Azt írták: a demonstrációra az MSZP meghív minden olyan demokratikus ellenzéki pártot, amely tiltakozni kíván a "választási szervek fideszes kézi vezérlése" és az ellenzéki népszavazási kezdeményezések, rendezvények "ellehetetlenítése" ellen
Az MSZP korábban közölte: nem tartja meg a kvótareferendum napjára, október 2-ára a budapesti Vörösmarty térre tervezett családi napját, egyrészt azért, mert nem szeretné, ha a Fidesz egy "jogsértőnek titulált" szocialista rendezvénnyel indokolná a népszavazás esetleges kudarcát, másrészt azért, mert szolidaritást vállal a Párbeszéd Magyarországért párttal (PM), amelynek ugyancsak vasárnapra tervezett eseményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) jogsértőnek minősítette.

Az NVB szerdán úgy döntött: választási gyűlésnek tekinthető a PM-nek vasárnapra, a budapesti Kossuth térre meghirdetett rendezvénye, és mivel a szavazás napján nem lehet választási gyűlést tartani, a párt megsértette a választási eljárásról szóló törvény rendelkezéseit.

Lásd meg az embert! - Sándor Mária és Tarr Béla is csatlakozott a

Sándor Mária, Donáth László, valamint az eseményhez csatlakozó művészek közül Molnár Piroska, Erdős Virág és Bálint András is színpadra lép majd. A „Tanúságtétel” című performansz 12 órától kezdődik a téren, ahol az alkotó művészek összevarrják az Aleppo című művet, mely háborús áldozatoknak állít emléket. 16 órától elhelyezik a festményt a színpadon. A felszólalók beszédei és előadóművészek műsora 18 órától kezdődik. A program várhatóan 19:00 óráig tart.

Helyszín: Kossuth tér, a Nemzet Főtere

Időpont: 12.00 órától performansz Horgas Péter művészeti vezetésével, 16.00 órától az „Aleppo” festmény elhelyezése a színpadon, 18 órától beszédek

18.00 – Lásd meg az embert!

Programrészlet:

Mit tehetsz, ha segíteni szeretnél?

Schilling Árpád felolvassa Tarr Béla üzenetét

Törley Kata – Mit tehet egy tanár?

Sándor Mária – Mit tehet egy nővér?

Donáth László – Mit tehet az egyház?

Művészeti előadókkal együtt a program összesen: 60 perc

Oktatók, kutatók tiltakoznak a kvótareferendum ellen

Egyetemi oktatók, tudományos kutatók tiltakoznak a vasárnapi népszavazás ellen, amelyről nyilatkozatot juttattak el szerkesztőségünkbe. Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a nyilatkozatot és az aláírók névsorát. A nyilatkozatot pár nap alatt több mint 140-en írták alá, és napról napra növekszik a csatlakozók száma.

Nyilatkozat a kvótanépszavazásról

Mi, az ország és Európa jövője iránt aggódó oktatók és kutatók a következő tiltakozó nyilatkozatot tesszük:

A kormány által kezdeményezett kvótanépszavazás értelmetlen, alkotmányellenes és embertelen.

Értelmetlen a népszavazás, mert nincs szó kényszerbetelepítésről. Az esetleges uniós kvótaszabályozás valójában arra irányulna, hogy a tagállamok a teherbíró képességük arányában osszák el a menedékkérőket, ellentétben a mostani szabályokkal, amelyek az EU külső határain lévő országokat (így Magyarországot is) aránytalanul terhelik. A jelenleg érvényes dublini rendszerhez képest a kvótarendszerben hazánkra nem több, hanem kevesebb menedékkérő jutna. A kvótanépszavazás alkalmatlan a menekültügy által amúgy felvetett számos, szorongató erkölcsi-politikai kérdés megvitatására; csakúgy, mint a kormány kampánya, amely tájékoztatás helyett félretájékoztat.

Alkotmányellenes, mert népszavazást csak olyan kérdésben lehet kiírni, amely az Országgyűlés hatáskörébe tartozik. Európai uniós szabályokat nem a magyar Országgyűlés, hanem a magyar tagok részvételével működő európai intézmények hoznak. Az, hogy a kérdést a magyar alkotmányos intézmények népszavazásra engedték, annak a jele, hogy e korábban független szervek politikai befolyásoltság alatt állnak. A kormány kezdeményezése lejáratja a népszavazás intézményét.

Embertelen a népszavazás, mert arra irányul, hogy az életüket menteni próbálóktól tagadjuk meg a segítséget. Embertársaink megsegítése az európai és egyetemes emberi kultúra szerves része, a vallási tanítások egyik alapvetése, amelyet történelmünk szebb óráiban természetesnek tekintettünk. Azokra az évekre, amikor a szolidaritástól elfordultunk, a magyar történelem vészkorszakaként emlékezünk. A kormány népszavazási kezdeményezése és az annak megágyazó gyűlöletkampány nem csak a közös európai megoldáskeresést akadályozza, hanem saját nemes hagyományaival fordítja szembe a magyar népet.

Oktatókként és kutatókként ehhez hallgatásunkkal sem nyújthatunk támogatást.

Az aláírók névsora: