Előfizetés

Túlpörgetik a fideszes búgócsigát

Publikálás dátuma
2016.09.29. 07:05
Levélszavazat a kolozsvári magyar konzulátuson FOTÓ: MTI/BIRÓ ISTVÁN
Nem véletlenül került elő a kvótareferendum előtt ismét a hír, miszerint a párizsi és brüsszeli terrormerényletek elkövetői közül korábban többen Magyarországon jártak. Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke majdnem biztos abban, hogy ez a kormányzati kommunikáció része. Az ellenzéki politikus szerint a történtekről higgadtan kell tárgyalni, ezért hívta össze csak hétfőre a testület ülését. Névtelenséget kérő informátoraink közül viszont néhányan állítják, a Fidesz azért "melegítette fel" a terrortámadással kapcsolatos ügyet, hogy a Teréz körúti robbantással kapcsolatos összeesküvés-elméleteket ellensúlyozza.

Bár a fideszes Németh Szilárd kedden azt követelte, mára hívják össze a nemzetbiztonsági, valamint a honvédelmi és rendészeti bizottságot, hogy áttekinthessék a párizsi és brüsszeli merényletek magyarországi vonatkozásáról szóló francia, a belga és a magyar szolgálatok jelentéseit, a nemzetbiztonsági bizottság csak hétfőn ül össze. Molnár Zsolt, a testület szocialista elnök lapunknak döntését azzal indokolta, hogy a kvótareferendum után higgadtabban lehet beszélni a történtekről. Az ellenzéki politikus majdnem biztos abban, hogy a terroristák itt tartózkodásáról szóló hír nem véletlenül került elő ismét a vasárnapi népszavazás előtt. Ez a kormányzati kommunikáció része lehet. Az üggyel a bizottság az idén már vagy két alkalommal foglalkozott és Molnár nem bízik abban, hogy újabb részletek kerülnek elő. Viszont arra figyelmeztetett, a "felmelegített" történet akár rémhírterjesztésre is alkalmas. A testület egyébként ezen a héten egyszer már ülésezett, ezért sem tart indokoltnak egy újabb együttes ülést a rendészeti bizottsággal.

A fideszes Kósa Lajos vezette rendészeti bizottság viszont ma reggel tájékozódik a párizsi, illetve a brüsszeli merényletek magyarországi vonatkozásairól és természetesen a Teréz körúti robbantásról. A Magyar Idők - nyilván kormányközeli források tájékoztatása alapján - kedden írt arról, hogy hogy a magyar hatóságok francia és belga jogsegély keretében kezdtek nyomozni a merényletek elkövetőinek magyarországi kapcsolatai után. A cikk szerint a 29 éves, algériai származású Omar Mostefai, a 28 éves, ugyancsak algériai származású Samy Amimour, valamint a 23 éves, marokkói származású Fouded Mohamed-Aggad hamis szíriai útlevéllel érkezett a szerb-magyar határon át Budapestre. Tavaly szeptemberben napokon át az egyik zuglói szállodában rejtőzködtek és szervezték a merényleteiket, majd a Brüsszelben elfogott Salah Abdeslammal - aki egy Rákóczi úti szállodában lakott - egy Audival az osztrák határon át hagyták el Magyarországot. Harangozó Tamás, a rendészeti bizottság MSZP-s alelnöke a cikkre a Népszabadságnak úgy reagált: "Elgurult a gyógyszerük? Azzal büszkélkednek, hogy az orruk előtt szervezték mag a párizsi terrortámadást? Vagy a hét végi népszavazás sikeréért ez sem nagy ár?".

Forrásaink szerint az algériai és marokkói származású férfiak francia állampolgárok voltak, ám saját útlevelükkel nem juthattak volna el Párizsig, mert az ottani hatóságok már figyelték őket. Névtelenséget kérő informátoraink szintén felidézték, hogy a nemzetbiztonsági bizottság tagjai korábban foglalkoztak az üggyel, igaz, tudomásuk szerint akkor nem egészen arról tájékoztatták a szolgálatok, amiről most beszélnek. Utóbbi beismerése annak, hogy a magyar titkosszolgálatok tehetetlenek migránsügyben - fogalmaztak. Németh Szilárd kedden megvédte a TEK-et, közölte, akkora nyomásnak, mint ami tavaly nehezedett rájuk nem tudtak ellenállni. Több százezer embert képtelenség átvizsgálni, a TEK jól végezte a dolgát, hiszen kísérte a menekülteket és Magyarországon nem történt terrorcselekmény. Vélhetően a kampány jegyében a fideszes politikus tegnap azt hangsúlyozta, a párizsi, illetve brüsszeli merényletek elkövetői a határzár megépítése előtt egy héttel érkeztek hozzánk, Halász János, a frakció szóvivője pedig a kötelező kormánypárti diktátumnak megfelelve azzal riogatott, a terroristák köztünk járnak.

A pénz nem számít
Pénz nem számít, pláne ha az adóforintokról van szó. Egyebek mellett ez juthat eszébe annak, aki a Magyar Idők tegnap megjelent "színes, szagos" népszavazásra buzdító mellékletét a kezébe veszi. Drága papíron, szép kiállításban üzenik komoly emberek, hogy Brüsszelt nem érdekli az uniós polgárok biztonsága, hogy hadüzenet nélküli háború folyik Európában, az integrációs kudarc végzetes konfliktusokhoz vezethet, a bojkottfelhívás pedig természetesen visszaüt. Riogatnak, nem szavazatra biztatnak, a címoldalon ott a kormány nemzeti színű reklámja és a belső borítón, illetve a hátsó oldalon is hatalmas betűkkel szerepel a "NEM!". A TV2 Tények című műsora péntek este rendkívüli kiadásban számol be az európai menekült- és terrorhelyzetről. Kérdés, bejön-e nekik a kampány, nem derül-e ki vasárnap, hogy "túltolták a biciklit".

Akár félresikerült titkosszolgálati akció is lehetett a szombat esti Teréz körúti robbantás, ami az adott helyzetben jól jöhetett volna a kormánynak a referendum előtt. Erről szintén a Népszava néhány névtelenséget kérő forrása beszélt. Mások viszont azt állították, ezt nem "fölülről" rendelték, a robbantás híre azonban a miniszterelnökig jutott. A rendőrség azért nem szólalt meg 20 órán át, mert a "Habony-művek" mérlegelte, szabad-e ezt összefüggésbe hozni a terrorizmussal. Miután úgy határoztak, hogy nem lenne szerencsés, Orbán Viktor - ha késve is - kiállt a közvélemény elé és az M1-en közölte: "Semmilyen jel nem mutat arra, hogy bármilyen összefüggés lenne a migránsválság és a szombati Teréz körúti robbantás között. Ha kizárni talán nem is lehet, de ebben a pillanatban semmi erre utaló jel nincs, ami azért mégis megnyugtató". Ugyanezen informátoraink szerint a párizsi merényletek ügye azért került most elő, hogy a szombati robbantással kapcsolatos összeesküvés-elméleteket ellensúlyozzák. Figyelmeztettek, ha most szocialista kormánya lenne az országnak, az ellenzéki Fidesz már ordítozná, milyen tehetetlenek, mert tétlenül nézték, ahogy a terroristák a Keleti pályaudvarnál társakat toboroznak, Budapesten laknak, szervezkednek, autót bérelnek.

Érvénytelen lehet a referendum
Nagy többségben lesznek a „nem” szavazatok, de aligha lesz érvényes a népszavazás, mivel várhatóan a jogosultak kevesebb mint fele járul majd az urnákhoz - derült ki a Medián által a HVG megbízásából készített felmérésből. A közvélemény-kutató figyelmeztet, hogy a mostani referendum előrejelzése a szokásosnál is kockázatosabb, de minden eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy a ténylegesen szavazók arányát mindig a részvételüket biztosra ígérők aránya közelíti meg a legjobban. Ez az arány pedig 42 százalék.

Azt, hogy dübörög a népszavazási kampány, a fideszes Gulyás Gergely tegnapi megszólalása is jól mutatja. A törvényalkotási bizottság kormánypárti elnöke azt igyekezett bebizonyítani, hogy az unió nem vette le napirendről a kötelező kvótát és ha a magyar választók vasárnap nem állítják meg ezt a folyamatot, karácsonyra felső korlát nélkülivé válhat a betelepítés. A politikus Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos szavaira reagált, aki tegnap azt hangsúlyozta, a korábbi döntésekben szereplő 160 ezer menedékkérő áthelyezését fel kell gyorsítani. Megírtuk, ez nem betelepítés: Magyarországnak 1294 ember menedékkérelmét kellett volna elbírálnia, de az uniós belügyminiszterek határozatát Magyarország és Szlovákia is megtámadta az Európai Bíróságnál.

"Az embernek egy kicsit vissza is illenék adni azért a sok mindenért, amit kapott." A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), amely a magyar kormány jóvoltából 50 milliárd forint gazdaságfejlesztésre szánt pénzt oszthatott szét, hálából így mozgósítja a határon túliakat nem szavazatra. A VMSZ saját Facebook-oldalán is a Fidesz szája íze szerint kampányol.

Ezzel szemben az MSZP, a DK, a PM és a Szolidaritás budapesti képviselői tegnap közösen kérték a választókat arra, maradjanak távol a vasárnapi kvótareferendumtól. A Fővárosi Közgyűlésnek pedig olyan Európa-párti javaslatot nyújtottak be amelyben a kormánypártiakkal közösen demonstrálhatják, a népszavazással nem kezdeményezik az unióból történő kilépést.

Ahogy egyébként sejteni lehetett, a Nemzeti Választási Bizottság tegnap kimondta, a PM vasárnapra, a Kossuth térre meghirdetett rendezvénye választási gyűlésnek tekinthető, amivel törvényt sért a párt. A határozat nem jogerős, az ellen a PM öt napon belül jogorvoslattal élhet a Kúriánál és addig a rendezvényt is megtarthatják. A testület az MSZP Vörösmarty téri rendezvénye ügyében péntekre halasztotta a döntést.

Értelmiségiek nyilatkozata
Csaknem másfél száz, az ország és Európa jövőjéért aggódó értelmiségi nyilatkozatot adott ki a vasárnapi referendumról. Mint írják, a kormány által kezdeményezett kvótanépszavazás értelmetlen, alkotmányellenes és embertelen. Értelmetlen, mert nincs szó kényszer-betelepítésről. Alkotmányellenes, mert népszavazást csak olyan kérdésben lehet kiírni, amely az Országgyűlés hatáskörébe tartozik. Európai uniós szabályokat nem a magyar Országgyűlés, hanem a magyar tagok részvételével működő európai intézmények hoznak. A kormány kezdeményezése lejáratja a népszavazás intézményét. Embertelen, mert arra irányul, hogy az életüket menteni próbálóktól tagadjuk meg a segítséget.Referendumgyöngyök

Kelemen Hunor

a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az MTI-nek:

"Nem kell szájba rágni, hogy miként szavazzanak az emberek. Szuverenitáspárti vagyok, és úgy tapasztaltam, hogy az erdélyi magyarok többsége is az."

Soltész Miklós

államtitkár Szegeden:

"Racionális döntést kell arról hozni, kikkel akarunk együtt élni, megváltozzon-e keresztény kultúránk abban az esetben, ha muszlim bevándorlók befogadását kényszerítik rá az országra."

Kiss-Rigó László

szeged-csanádi megyéspüspök Szegeden

"A kötelező kvótarendszer a szolidaritás megcsúfolása, nem más mint bürokraták által, központilag szervezett emberkereskedelem."

Civilekkel nincs dolga a szolgálatoknak
A civil világgal a titkosszolgálatoknak semmi dolga - reagált lapunknak Németh Szilárd felvetésére a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke. A testület kormánypárti alelnöke a Pesti Srácoknak nyilatkozva beszélt arról, hogy a bizottsághoz és a szolgálatokhoz fordul a Soros-hálózattal együttműködő szervezetek tevékenységének teljes átvilágítását kérve. A milliárdos üzletember migránsokkal kapcsolatos "ügyködése" ugyanis kockázatot jelent a magyar emberek számára. A szocialista bizottsági elnök lapunkat arra emlékeztette, májusban már napirenden volt az ügy, amikor Lázár János az ATV-nek azt állította, titkosszolgálati jelentések bizonyítják, hogy a hazai migránspárti civil szférát Soros befolyásolja. A nemzetbiztonsági bizottság Németh kezdeményezésére ennek ellenére hétfőn újra napirendre tűzi az ügyet.

Pukli István nélkül is folytatja munkáját a Tanítanék

Publikálás dátuma
2016.09.29. 07:03
Pukli távozott, a belső ellentétekről nem sokat tudni FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Kilépett a Tanítanék Mozgalomból Pukli István, mert nem tartja jó iránynak, hogy a szervezet kiáll a pénteki Lásd az embert! megmozdulás mellett. Pilz Olivér, az oktatási tiltakozások bölcsőjének tekinthető miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára, a Tanítanék másik vezéralakja szerint eddig is hangot adtak véleményüknek humanitárius kérdésekben, a mozgalom Pukli távozása után is folytatja a megkezdett munkát.

Radikális üzemmódba kapcsolást ígért még nyár elején a Tanítanék Mozgalom, de más szervezetek is azt hangoztatták, forró őszre számíthat a kormány az oktatásügy helyzete miatt. Ezt a forró őszt egyelőre csak Pukli István, a Tanítanék egyik vezetője, a kormány oktatáspolitikája elleni tiltakozások emblematikus alakja, a fővárosi Teleki Blanka Igazgatója hozta el nekünk. Négy hete a kormány napilapjában (Magyar Idők) beszélt arról, nem céljuk az Orbán-kormány megdöntése, a jelenlegi baloldal amúgy sem jelent alternatívát az ország irányítására. Tegnap pedig a Magyar Nemzetben jelentette be: kilép a Tanítanékból.

Mint ismert, a mozgalom csatlakozott a kvótanépszavazás és a gyűlöletkeltés ellen péntekre meghirdetett, Lásd meg az embert! elnevezésű demonstrációhoz. Pukli szerint ez elhibázott lépés, nem tartja jó iránynak, hogy a szervezet kiáll "egy ilyen átpolitizált, irtózatosan megosztó ügy mellett". Úgy véli, függetlenül attól, magánemberként mit gondol a kérdésről, egy ilyen lépéssel "rengeteg támogatót veszíthet a mozgalom". Pukli elmondta, a Magyar Időknek adott interjúja miatt is voltak nézeteltérései a Tanítanék többi vezetőjével, amiket szerinte nem sikerült teljesen elsimítani, a "sorozatos félreértések" és másként gondolkodás is közrejátszott abban, hogy kilépett.

A mozgalom másik vezetőjét, Pilz Olivért is hirtelen érte Pukli döntése, bár az igazgató a Magyar Nemzetnek azt mondta, levelet is írt a Tanítanék tagjainak.

- Nem sokkal az interjú megjelenése előtt, szerda reggel kaptam rövid levelet Istvántól. Az okokról egyelőre mi is csak annyit tudunk, amennyi a sajtóban megjelent - mondta lapunknak Pilz. A miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke hangsúlyozta: a történtek után is köszönettel tartoznak Pukli Istvánnak, az igazgató szerinte eddig is sokat tett az oktatásügyért.

Azzal viszont nem ért egyet, hogy a Lásd meg az embert! demonstrációhoz való csatlakozás a mozgalom kárára válna. - A rendezvény nem politikai, hanem civil kezdeményezés. A Tanítanék Mozgalom eddig is megnyilvánult humanitárius kérdésekben, most is van mondanivalónk. Az akció elnevezésében is benne van az, amit a pedagógusok szintén hiányolnak: a kormány intézkedései mögött nem látjuk az embert. Pilz leszögezte: a Tanítanék folytatja a megkezdett munkát Pukli távozása után is. - Ez nem egy egyszemélyű mozgalom, a szervezetnek több tízezer követője van, társadalmi támogatottsága is elég nagynak mondható. Az irány eddig is megvolt, azon haladunk tovább. Amíg nem sikerül érdemi javulásokat elérni az oktatásban, nem állunk meg - emelte ki. Azt Pilz nem tudta megmondani, hogy a zuglói igazgató nyilatkozatai és kilépése ronthat-e a mozgalom támogatottságán, ugyanakkor hangsúlyozta: a Tanítanék olyan szervezet marad, ami "nem mond ezen a héten sem mást, mint amit az előző héten mondott".

Bár a mozgalom támogatottságát nem mérik, egyértelmű, hogy a félreérthető nyilatkozatok, a belső ellentétek romboló hatással bírnak. Korábban Pukli úgy nyilatkozott: be kell látni, a jelenlegi kormány bukása nélkül nem lehet lényegi oktatáspolitikai változásokat elérni. Rá egy napra pedig úgy, a mozgalomnak nem lehet célja a kormány megbuktatása. Korábban Pukli visszautasította még a feltételezését is annak, hogy politikai pályára akarna lépni. A Magyar Nemzetnek tegnap azt nyilatkozta: ebben a kérdésben minden nap másképp gondolkodik, "egyik nap így ébredek fel, a másik nap úgy".

A kormány megbuktatására vonatkozó kijelentés valóban félreérthető volt: annak beismerése, hogy a kormány bukása nélkül nem lehet érdemben javítani az oktatás helyzetén, nem jelenti azt, hogy a Tanítanéktól kell várni az Orbán-kabinet megdöntését. Ezt Pilz Olivér is elmondta, ugyancsak a Magyar Időkben. Egy szakmai alapokon létrejött civil szerveződésnek valóban nem lehet célja a kormány leváltása, hiszen ahhoz az eszközei sincsenek meg. Ez az ellenzéki politikai pártok dolga lenne. Egy, az oktatás helyzetének javítása érdekében létrejött szervezetnek az oktatás helyzetének javítása lehet a célja, amihez - és ezt viszont már a Tanítanék vezetői is belátták - a jelenlegi hatalom leváltásán keresztül vezet az út. Magát a kormányváltást viszont nem tőlük kell várni, akkor sem, ha az elmúlt években levezényelt intézkedések miatt az oktatásügy is igencsak átpolitizált területté vált. Ugyanakkor elég vészjósló kórképet ad a jelenlegi ellenzéki pártok helyzetéről, hogy az orbáni irányból kiábrándult tömegek egy szakmai-civil szerveződésben látták meg a kormányváltó erőt.

Pukli István folytatni szeretné az oktatás javításáért megkezdett küzdelmet. Lehet, hogy új civil szervezetet alapít, nyilatkozata alapján már az sem kizárt, hogy politikai pályára lép. Egy felelősségteljes vezető viszont nem kelhet fel az egyik nap "így", a másik nap "úgy". Félő, hogy a Tanítanék emiatt veszít majd támogatókat, nem pedig azért, mert kiáll egy, az emberek idegengyűlöletének gátlástalan felkorbácsolása elleni megmozdulás mellett.

Újabb pofon a tanároknak
A pedagógusok újabb arcul csapása az, ami a Köznevelési Kerekasztalnál történt, ráadásul törvényellenes is - közölte Galló Istvánné. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke arra a hírre reagált így, miszerint a kerekasztal keddi ülésén a kormány elfogadta a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) azon javaslatát, hogy gyorsított eljárásban jelentkezhessenek minősítő vizsgára azon hét évvel a nyugdíj előtt álló tanárok, akik nem töltöttek fel portfóliót a legutóbbi eljárás során. Gallóné emlékeztetett: a kerekasztal március 8-ai döntésében viszont az olvasható, az érintett tanároknak nem kell minősítésen átesniük, automatikusan Pedagógus II. fokozatba kerülnek. Korábban Balog Zoltán miniszter is erre tett ígéretet, de a hatályos köznevelési törvény is erről rendelkezik. Horváth Péter, az NPK elnöke a Népszabadságnak pedig arról számolt be, a kar valójában nem is azt javasolta, amit most a kormány elfogadott.

Pukli István nélkül is folytatja munkáját a Tanítanék

Publikálás dátuma
2016.09.29. 07:03
Pukli távozott, a belső ellentétekről nem sokat tudni FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Kilépett a Tanítanék Mozgalomból Pukli István, mert nem tartja jó iránynak, hogy a szervezet kiáll a pénteki Lásd az embert! megmozdulás mellett. Pilz Olivér, az oktatási tiltakozások bölcsőjének tekinthető miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára, a Tanítanék másik vezéralakja szerint eddig is hangot adtak véleményüknek humanitárius kérdésekben, a mozgalom Pukli távozása után is folytatja a megkezdett munkát.

Radikális üzemmódba kapcsolást ígért még nyár elején a Tanítanék Mozgalom, de más szervezetek is azt hangoztatták, forró őszre számíthat a kormány az oktatásügy helyzete miatt. Ezt a forró őszt egyelőre csak Pukli István, a Tanítanék egyik vezetője, a kormány oktatáspolitikája elleni tiltakozások emblematikus alakja, a fővárosi Teleki Blanka Igazgatója hozta el nekünk. Négy hete a kormány napilapjában (Magyar Idők) beszélt arról, nem céljuk az Orbán-kormány megdöntése, a jelenlegi baloldal amúgy sem jelent alternatívát az ország irányítására. Tegnap pedig a Magyar Nemzetben jelentette be: kilép a Tanítanékból.

Mint ismert, a mozgalom csatlakozott a kvótanépszavazás és a gyűlöletkeltés ellen péntekre meghirdetett, Lásd meg az embert! elnevezésű demonstrációhoz. Pukli szerint ez elhibázott lépés, nem tartja jó iránynak, hogy a szervezet kiáll "egy ilyen átpolitizált, irtózatosan megosztó ügy mellett". Úgy véli, függetlenül attól, magánemberként mit gondol a kérdésről, egy ilyen lépéssel "rengeteg támogatót veszíthet a mozgalom". Pukli elmondta, a Magyar Időknek adott interjúja miatt is voltak nézeteltérései a Tanítanék többi vezetőjével, amiket szerinte nem sikerült teljesen elsimítani, a "sorozatos félreértések" és másként gondolkodás is közrejátszott abban, hogy kilépett.

A mozgalom másik vezetőjét, Pilz Olivért is hirtelen érte Pukli döntése, bár az igazgató a Magyar Nemzetnek azt mondta, levelet is írt a Tanítanék tagjainak.

- Nem sokkal az interjú megjelenése előtt, szerda reggel kaptam rövid levelet Istvántól. Az okokról egyelőre mi is csak annyit tudunk, amennyi a sajtóban megjelent - mondta lapunknak Pilz. A miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke hangsúlyozta: a történtek után is köszönettel tartoznak Pukli Istvánnak, az igazgató szerinte eddig is sokat tett az oktatásügyért.

Azzal viszont nem ért egyet, hogy a Lásd meg az embert! demonstrációhoz való csatlakozás a mozgalom kárára válna. - A rendezvény nem politikai, hanem civil kezdeményezés. A Tanítanék Mozgalom eddig is megnyilvánult humanitárius kérdésekben, most is van mondanivalónk. Az akció elnevezésében is benne van az, amit a pedagógusok szintén hiányolnak: a kormány intézkedései mögött nem látjuk az embert. Pilz leszögezte: a Tanítanék folytatja a megkezdett munkát Pukli távozása után is. - Ez nem egy egyszemélyű mozgalom, a szervezetnek több tízezer követője van, társadalmi támogatottsága is elég nagynak mondható. Az irány eddig is megvolt, azon haladunk tovább. Amíg nem sikerül érdemi javulásokat elérni az oktatásban, nem állunk meg - emelte ki. Azt Pilz nem tudta megmondani, hogy a zuglói igazgató nyilatkozatai és kilépése ronthat-e a mozgalom támogatottságán, ugyanakkor hangsúlyozta: a Tanítanék olyan szervezet marad, ami "nem mond ezen a héten sem mást, mint amit az előző héten mondott".

Bár a mozgalom támogatottságát nem mérik, egyértelmű, hogy a félreérthető nyilatkozatok, a belső ellentétek romboló hatással bírnak. Korábban Pukli úgy nyilatkozott: be kell látni, a jelenlegi kormány bukása nélkül nem lehet lényegi oktatáspolitikai változásokat elérni. Rá egy napra pedig úgy, a mozgalomnak nem lehet célja a kormány megbuktatása. Korábban Pukli visszautasította még a feltételezését is annak, hogy politikai pályára akarna lépni. A Magyar Nemzetnek tegnap azt nyilatkozta: ebben a kérdésben minden nap másképp gondolkodik, "egyik nap így ébredek fel, a másik nap úgy".

A kormány megbuktatására vonatkozó kijelentés valóban félreérthető volt: annak beismerése, hogy a kormány bukása nélkül nem lehet érdemben javítani az oktatás helyzetén, nem jelenti azt, hogy a Tanítanéktól kell várni az Orbán-kabinet megdöntését. Ezt Pilz Olivér is elmondta, ugyancsak a Magyar Időkben. Egy szakmai alapokon létrejött civil szerveződésnek valóban nem lehet célja a kormány leváltása, hiszen ahhoz az eszközei sincsenek meg. Ez az ellenzéki politikai pártok dolga lenne. Egy, az oktatás helyzetének javítása érdekében létrejött szervezetnek az oktatás helyzetének javítása lehet a célja, amihez - és ezt viszont már a Tanítanék vezetői is belátták - a jelenlegi hatalom leváltásán keresztül vezet az út. Magát a kormányváltást viszont nem tőlük kell várni, akkor sem, ha az elmúlt években levezényelt intézkedések miatt az oktatásügy is igencsak átpolitizált területté vált. Ugyanakkor elég vészjósló kórképet ad a jelenlegi ellenzéki pártok helyzetéről, hogy az orbáni irányból kiábrándult tömegek egy szakmai-civil szerveződésben látták meg a kormányváltó erőt.

Pukli István folytatni szeretné az oktatás javításáért megkezdett küzdelmet. Lehet, hogy új civil szervezetet alapít, nyilatkozata alapján már az sem kizárt, hogy politikai pályára lép. Egy felelősségteljes vezető viszont nem kelhet fel az egyik nap "így", a másik nap "úgy". Félő, hogy a Tanítanék emiatt veszít majd támogatókat, nem pedig azért, mert kiáll egy, az emberek idegengyűlöletének gátlástalan felkorbácsolása elleni megmozdulás mellett.

Újabb pofon a tanároknak
A pedagógusok újabb arcul csapása az, ami a Köznevelési Kerekasztalnál történt, ráadásul törvényellenes is - közölte Galló Istvánné. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke arra a hírre reagált így, miszerint a kerekasztal keddi ülésén a kormány elfogadta a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) azon javaslatát, hogy gyorsított eljárásban jelentkezhessenek minősítő vizsgára azon hét évvel a nyugdíj előtt álló tanárok, akik nem töltöttek fel portfóliót a legutóbbi eljárás során. Gallóné emlékeztetett: a kerekasztal március 8-ai döntésében viszont az olvasható, az érintett tanároknak nem kell minősítésen átesniük, automatikusan Pedagógus II. fokozatba kerülnek. Korábban Balog Zoltán miniszter is erre tett ígéretet, de a hatályos köznevelési törvény is erről rendelkezik. Horváth Péter, az NPK elnöke a Népszabadságnak pedig arról számolt be, a kar valójában nem is azt javasolta, amit most a kormány elfogadott.