Matolcsy és a szerelem - Az asszonyka húga is a jegybank-bizniszben?

Publikálás dátuma
2016.09.24. 13:42
Fotó: Tóth Gergő/Népszava
Legalábbis a Népszabadság érdeklődésére nem cáfolta a jegybank, hogy munkavállalójuk, Vajda Kitti nem más, mint Vajda Zita testvére. Matolcsy Györgyöt azonban hiába keresik napok óta.

A lap annak kapcsán, hogy Vajda Zita a Figyelő segítségével tette transzparenssé a bimbózó románcot, megjegyzi: van azonban legalább egy olyan szál, ahol a jelek szerint nem bontotta ki az igazság minden részletét az interjúban a jegybanki pályafutása alatt havi bruttó 1,73 millió forintot kereső, azóta a jegybanki alapítványoktól akár ennél többet is megkapó nő. 

Korábban szintén a Népszabadság számolt be arról, hogy Vajda Zita testvére, Vajda Kitti a trafikbizniszben utazik, egy dohánycégből már kiszállt, de egyben még benne van. Erre egyébként az említett kitárulkozó interjúban rá is kérdezett a hetilap újságírója, eképpen: „Felvetődött az, hogy bizonyos előnyökre tettek szert a közvetlen családtagjai. …És a húga?” „A húgomról is annyit mondanék, hogy ő is egy kétdiplomás szakember, közgazdász.” Többet nem tartott fontosnak megemlíteni testvéréről, pedig a jelek szerint nem kizárt, testvére, Vajda Kitti a Matolcsy vezette jegybanknál dolgozik.

A Népszabadság munkatársai ugyanis rábukkantak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyik szeptemberi tanulmányára, ahol feltűnik a Vajda Kitti név. A forint 70 éve: Út a hiper­inflációtól az árak stabilitásáig című kiadvány  meglehetősen friss, mindössze tíz napja került fel a jegybank honlapjára. Ennek az egyik szerzője Vajda Kitti, az első fejezetet harmadmagával jegyzi.

Szerző

LMP: a kormányzati politika fogja vissza a gyermekvállalást

Az LMP szerint kudarcba fulladt a kormány demográfiai terve, mivel gazdaság- és családpolitikája nem ösztönzi, hanem inkább visszafogja a gyermekvállalást. Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóját követően az MTI-nek telefonon azt mondta, a Fidesz elmúlt hatéves kormányzása teljes kudarc volt demográfiai szempontból, hiszen a születésszám többször a válság alattinál is alacsonyabbra süllyedt. 

A politikus szerint ennek hátterében az áll, hogy a kormány családpolitikájával nem oda adott segítséget, az alacsony keresetűekhez, ahol arra valóban szükség lett volna, hanem a magas jövedelműeket támogatta. Ehhez járult az "alacsony béreken nyugvó gazdaságpolitika", ami azt eredményezte, hogy egyre többen gondolják úgy, nem tudnák méltóképpen felnevelni gyereküket, ezért lemondanak a családalapításról - fejtette ki Szél Bernadett, megjegyezve, ezen állításukat támasztja alá, hogy a Londonban élő magyarok arányaiban több gyermeket vállalnak egy 2011-es statisztika alapján.

Kiemelte, az LMP ezen a helyzeten változtatva bevezetne egy olyan bérlakásprogramot, amely a gyermekvállaláshoz elengedhetetlen biztos otthont biztosítana a fiataloknak. Az LMP emellett az első gyermekek után járó kedvezmények növelésével - a családok jobb anyagi helyzetbe hozásával - ösztönözné a második gyermek vállalását, továbbá növelné és családi pótlék és a gyes összegét, a családtámogatási eszközök igénybevehetőségét pedig kiterjesztené a gyermekek felsőoktatási képzésére is.

Szerző

Nem jár a 4-es, 6-os villamos

Publikálás dátuma
2016.09.24. 10:41
Népszava fotó
Felújítás miatt egész hétvégén nem közlekednek a nagykörúti villamosok a fővárosban, a 4-es és a 6-os villamos helyett pótlóbusz jár.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye szerint az Erzsébet körút és a Dob utca kereszteződésben, a József körúton, a Ferenc körúton, a Goldmann György téren, valamint a Karinthy Frigyes út és a Budafoki út kereszteződésben az elhasználódott pályaszerkezeteket javítják, a Margit hídon pedig a dilatáció garanciális cseréjét végzik.

A pótlóbuszokra a nagykörúton a villamosmegállókhoz közeli buszmegállókban lehet felszállni.

Szerző