Előfizetés

Csődeljárást kért maga ellen a CBA volt partnere

Csődeljárást kért maga ellen a korábban a Nógrád megyei CBA-boltokat üzemeltető Palóc Nagykereskedelmi Kft. - tudta meg az MTI kedden a Balassagyarmati Törvényszéken.

Soós József sajtótitkár elmondta: a törvény értelmében a kft.-t ezzel ideiglenes fizetési haladék illeti meg. A csődeljárás elrendeléséről öt munkanapon belül dönt a bíróság, és ha elrendeli azt, akkor vagyonfelügyelőt rendel ki. A cég ellen egyébként több hitelező nyújtott be felszámolási kérelmet. A felszámolást még nem rendelte el a bíróság, mert az adós rendelkezésére álló észrevételezési határidő még nem járt le.

A Palóc Nagykereskedelmi Kft. Nógrád megyei CBA-boltjai múlt csütörtökön már nem nyitottak ki, mert megkezdték a leltározást. A boltok kedden is zárva tartottak, a bejáratoknál az olvasható, hogy a nyitásról a későbbiekben értesítik a vásárlókat.

A Palóc Nagykereskedelmi Kft. Nógrád megye legnagyobb foglalkoztatójaként 1300 embert alkalmaz. A cég a CBA korábbi franchise-partnereként és regionális központjaként 80 boltot üzemeltet a térségben, de az elmúlt három évet veszteséggel zárta, üzleteiben pedig hetek óta súlyos az áruhiány. A vonatkozó, 2014-ben meghozott törvény értelmében 2017. január 1-je után be kell zárni azokat a boltokat, amelyek két egymást követő üzleti évben elért nettó árbevétele eléri a 15-15 milliárd forintot, de a mérleg szerinti eredménye nulla vagy negatív.

A CBA Kereskedelmi Kft. múlt héten intézkedett a Palóc Nagykereskedelmi Kft. franchise hálózatból történő kizárásáról. A CBA kötelezte a céget, hogy a hálózat által használt arculati elemeket, logókat a szerződésben foglaltaknak megfelelően távolítsa el.

Közölték azt is, hogy a Palóc Nagykereskedelmi Kft. által üzemeltetett 80 egység a cég saját bérleménye vagy tulajdona, így azok további működésébe a CBA-nak nincs beleszólási joga, jövőbeni megvásárlásukra, üzemeltetésükre nincs módja. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete Nógrád megyei szervezete a Palóc Nagykereskedelmi Kft-nél  kialakult helyzetre való tekintettel szerdán jogsegélyszolgálati fórumot tart székházában a kft. dolgozóinak a Magyar Szakszervezeti Szövetség jogsegélyszolgálatának vezetője, valamint a megyei munkaügyi központ osztályvezetőjének részvételével.

Ahogy a Népszava megírta, az 1300 dolgozó közül sokan nem kapták meg a fizetésüket a cégnél, ezért lincshangulat alakult ki a Palóc Nagykernél. Demeter László, a KASZ Nógrád megyei titkára lapunknak elmondta, hogy sokan nem csak fizetést nem kaptak, de kiderült, hogy a járulékokat sem fizette több dolgozó után a cég, így az emberek egészségügyi ellátása is veszélybe került. Ez különösen ott okozhat gondot - mint Hatvanban egy 6 gyermekes családnál -, ahol mindkét szülő a Palócnál dogozik. Szolnokon pedig a helyi dolgozók tájékoztatása szerint annyira nincs már pénze az embereknek, hogy annál a kollégájuknál esznek, ahol még van mit.

Végzetes lemaradás
A boltok hatékonyságának egyik fokmérője az egy alkalmazottra jutó forgalom. Az áruházláncok között e tekintetben ötszörös a különbség. A Blokkk.com kereskedelmi portál által összeállított rangsorba beválogatott Palóc Nagykereskedelmi Kft. az utolsó helyre szorult. A sor elején a Lidl áll, közel 80 millió forint/fő/év eredménnyel, a Penny és az Aldi csaknem 60-60 millióval követi. Az Auchan 45, a Spar és a Tesco 34-34 milliót ért el a "versenyben". A magyar tulajdonú láncok eztán következnek G-Roby, CBA, Reál egy-egy nagy forgalmú és jelentős létszámú egységét mérve 27, 23, illetve 19 millió forintos egy főre számított fogalmat értek el. A Coopnál 17, a Palócnál pedig 16 millió forint bevételt hozott egy-egy dolgozó. Az alacsony hatékonyság és a rugalmatlanság is közrejátszhatott a Palóc Kft. csődjében. Annyi emberrel, amennyi ott dolgozik, nagyobb forgalmat kellett volna hoznia a cégnek - vélekedett korábban a KASZ elnöke.

Az Amnesty elegánsan vágott vissza a Fidelitasnak

A Fidelitas szeptember 18-án, vasárnap sajtótájékoztatót tartott az Amnesty International Magyarország irodája előtt. Az eseményen többe között azzal vádolták meg a szervezetet, hogy az "támadja a népszavazást", tudatosan félretájékoztatja a magyarokat, és nem emeli fel a szavát a nők elleni erőszakos bűncselekmények ellen. Jeney Orsolya, a szervezet igazgatója az elhangzottak kapcsán levelet írt a Fidelitas két vezetőjének.

Az alábbiakban a levelet változtatás nélkül közöljük:

Kedves Végváriné Henter Lilla és dr. Szabó Krisztián Szilárd!

Köszönjük megtisztelő figyelmüket, amellyel az Amnesty International munkáját követik. Engedjék meg, hogy néhány pontban reagáljak a szeptember 18-án, az irodánk előtt tartott sajtótájékoztatójukon elhangzottakra.

Állításuk szerint az Amnesty International „a népszavazást támadja”. A szeptember 2-án indított #TudjMegTöbbet információs kampányunk célja, hogy a választásra jogosult magyar állampolgárok megismerhessék a népszavazással és a menekültekkel, menedékkérőkkel kapcsolatos legfontosabb információkat és tudnivalókat. Az Amnesty International nem foglal állást a népszavazási részvétel vagy szavazás tekintetében. A #TudjMegTöbbet kampányunk keretén belül hiteles és ellenőrzött forrásokból származó információkat teszünk közzé (lásd például a blogjainkban található hivatkozásokat), amelyek alapján mindenki eldönti, hogy mit csinál október 2-án. A fentiek fényében tehát nem világos számunkra, hogyan is „támadjuk a népszavazást”.

Brüsszel jelenlegi terve is kapcsán is érdemes pontosítani: valóban létezik az Európai Bizottságnak egy javaslata, amely alapján, ha egy országban az előre meghatározott számnál nagyobb mennyiségben adnak be menedékkérelmeket, akkor automatikusan áthelyeznék az embereket más uniós országokba, egészen addig, amíg a kérelmek száma a le nem csökken. Tehát a javaslat tartalmaz két korlátot: 1. csak akkor lép életbe, ha meghatározott számnál nagyobb mennyiségben adnak be kérelmet, 2. addig tart, amíg a kérelmek száma a meghatározott szám alá csökken. Tehát nem arról van szó, minden menedékkérőt felső korlát nélkül „szétosztanának”. Fontos hangsúlyozni, hogy ez csak egy javaslat, ráadásul Juncker bizottsági elnök pozsonyi csúcson elmondott beszédében kiemelte: a szolidaritásnak "önkéntesnek kell lennie, szívből kell jönnie, ezt nem lehet kikényszeríteni", amivel valószínűsíthetően arra utalt, hogy az intézkedést nem fogják elfogadni.

A nők elleni erőszak a nők elleni diszkrimináció legszélsőségesebb megjelenése, minden formája mélységesen elítélendő és üldözendő, attól függetlenül, hogy ki az elkövető. Az Amnesty International mindig is kiállt és mindig is ki fog állni a nők emberi jogainak megsértése ellen. A borzalmas kölni események kapcsán is így tettünk. Nyilvános közleményben szólítottuk fel a hatóságokat, hogy vonják felelősségre a támadókat (függetlenül származásuktól), és módosítsák a jogszabályokat annak érdekében, hogy azok nagyobb védelmet nyújtsanak a nőknek. Arra is felszólítottunk, hogy védjék meg a menekülteket és bevándorlókat a rasszista, idegengyűlölő erőszaktól, amely a támadások miatt érhetik őket.

Minden etnikai csoporton, társadalmi rétegen és lakóhelyen belül hasonló arányban találkozunk bántalmazókkal és áldozatokkal, vagyis nem igaz az a megállapítás, hogy a menekültek, bevándorlók nagyobb veszélyt jelentenének a nőkre. Természetesen ha egy menekült, menedékkérő, bevándorló bűncselekményt követ el nők ellen, és bűnössége kétséget kizáróan bebizonyosodik egy tisztességes eljárás során, akkor kapja meg törvényes büntetését. De azt a képet sugallni, hogy a menekülő emberek, bevándorlók veszélyesebbek lennének a nőkre, nem tisztességes, és csak az amúgy is megbélyegzett és kiszolgáltatott emberekkel szembeni előítéletet növeli, miközben elfeledkezik arról, hogy éppen a menekülő nők és lányok az egyik legkiszolgáltatottabb réteg, akiket útban Európa felé és Európában is rendszeresen zaklatnak, bántalmaznak és erőszakolnak meg. 

Az Amnesty International a világ legnagyobb emberi jogi mozgalma, amelyet több mint 7 millió ember alkot világszerte. Tagjaink és támogatóink olyan magánemberek, akik fontosnak érzik, hogy kiálljanak a rendszerszintű igazságtalanságok ellen. Függetlenek vagyunk mindenfajta politikai ideológiától, gazdasági vagy vallásos érdekektől. Ha érdeklik Önöket a pénzügyeink, akkor a nyilvános beszámolóinkat részletesen megtalálják a honlapunkon.

Szívesen állok rendelkezésükre, ha további kérdéseik, megjegyzéseik lennének a munkánkkal kapcsolatban.

Örömmel találkozom személyesen is Önökkel, ha legközelebb – hétvégén irodánk zárva tart - erre járnak.

Üdvözlettel:

Jeney Orsolya, igazgató

Amnesty International Magyarország

Az Amnesty elegánsan vágott vissza a Fidelitasnak

A Fidelitas szeptember 18-án, vasárnap sajtótájékoztatót tartott az Amnesty International Magyarország irodája előtt. Az eseményen többe között azzal vádolták meg a szervezetet, hogy az "támadja a népszavazást", tudatosan félretájékoztatja a magyarokat, és nem emeli fel a szavát a nők elleni erőszakos bűncselekmények ellen. Jeney Orsolya, a szervezet igazgatója az elhangzottak kapcsán levelet írt a Fidelitas két vezetőjének.

Az alábbiakban a levelet változtatás nélkül közöljük:

Kedves Végváriné Henter Lilla és dr. Szabó Krisztián Szilárd!

Köszönjük megtisztelő figyelmüket, amellyel az Amnesty International munkáját követik. Engedjék meg, hogy néhány pontban reagáljak a szeptember 18-án, az irodánk előtt tartott sajtótájékoztatójukon elhangzottakra.

Állításuk szerint az Amnesty International „a népszavazást támadja”. A szeptember 2-án indított #TudjMegTöbbet információs kampányunk célja, hogy a választásra jogosult magyar állampolgárok megismerhessék a népszavazással és a menekültekkel, menedékkérőkkel kapcsolatos legfontosabb információkat és tudnivalókat. Az Amnesty International nem foglal állást a népszavazási részvétel vagy szavazás tekintetében. A #TudjMegTöbbet kampányunk keretén belül hiteles és ellenőrzött forrásokból származó információkat teszünk közzé (lásd például a blogjainkban található hivatkozásokat), amelyek alapján mindenki eldönti, hogy mit csinál október 2-án. A fentiek fényében tehát nem világos számunkra, hogyan is „támadjuk a népszavazást”.

Brüsszel jelenlegi terve is kapcsán is érdemes pontosítani: valóban létezik az Európai Bizottságnak egy javaslata, amely alapján, ha egy országban az előre meghatározott számnál nagyobb mennyiségben adnak be menedékkérelmeket, akkor automatikusan áthelyeznék az embereket más uniós országokba, egészen addig, amíg a kérelmek száma a le nem csökken. Tehát a javaslat tartalmaz két korlátot: 1. csak akkor lép életbe, ha meghatározott számnál nagyobb mennyiségben adnak be kérelmet, 2. addig tart, amíg a kérelmek száma a meghatározott szám alá csökken. Tehát nem arról van szó, minden menedékkérőt felső korlát nélkül „szétosztanának”. Fontos hangsúlyozni, hogy ez csak egy javaslat, ráadásul Juncker bizottsági elnök pozsonyi csúcson elmondott beszédében kiemelte: a szolidaritásnak "önkéntesnek kell lennie, szívből kell jönnie, ezt nem lehet kikényszeríteni", amivel valószínűsíthetően arra utalt, hogy az intézkedést nem fogják elfogadni.

A nők elleni erőszak a nők elleni diszkrimináció legszélsőségesebb megjelenése, minden formája mélységesen elítélendő és üldözendő, attól függetlenül, hogy ki az elkövető. Az Amnesty International mindig is kiállt és mindig is ki fog állni a nők emberi jogainak megsértése ellen. A borzalmas kölni események kapcsán is így tettünk. Nyilvános közleményben szólítottuk fel a hatóságokat, hogy vonják felelősségre a támadókat (függetlenül származásuktól), és módosítsák a jogszabályokat annak érdekében, hogy azok nagyobb védelmet nyújtsanak a nőknek. Arra is felszólítottunk, hogy védjék meg a menekülteket és bevándorlókat a rasszista, idegengyűlölő erőszaktól, amely a támadások miatt érhetik őket.

Minden etnikai csoporton, társadalmi rétegen és lakóhelyen belül hasonló arányban találkozunk bántalmazókkal és áldozatokkal, vagyis nem igaz az a megállapítás, hogy a menekültek, bevándorlók nagyobb veszélyt jelentenének a nőkre. Természetesen ha egy menekült, menedékkérő, bevándorló bűncselekményt követ el nők ellen, és bűnössége kétséget kizáróan bebizonyosodik egy tisztességes eljárás során, akkor kapja meg törvényes büntetését. De azt a képet sugallni, hogy a menekülő emberek, bevándorlók veszélyesebbek lennének a nőkre, nem tisztességes, és csak az amúgy is megbélyegzett és kiszolgáltatott emberekkel szembeni előítéletet növeli, miközben elfeledkezik arról, hogy éppen a menekülő nők és lányok az egyik legkiszolgáltatottabb réteg, akiket útban Európa felé és Európában is rendszeresen zaklatnak, bántalmaznak és erőszakolnak meg. 

Az Amnesty International a világ legnagyobb emberi jogi mozgalma, amelyet több mint 7 millió ember alkot világszerte. Tagjaink és támogatóink olyan magánemberek, akik fontosnak érzik, hogy kiálljanak a rendszerszintű igazságtalanságok ellen. Függetlenek vagyunk mindenfajta politikai ideológiától, gazdasági vagy vallásos érdekektől. Ha érdeklik Önöket a pénzügyeink, akkor a nyilvános beszámolóinkat részletesen megtalálják a honlapunkon.

Szívesen állok rendelkezésükre, ha további kérdéseik, megjegyzéseik lennének a munkánkkal kapcsolatban.

Örömmel találkozom személyesen is Önökkel, ha legközelebb – hétvégén irodánk zárva tart - erre járnak.

Üdvözlettel:

Jeney Orsolya, igazgató

Amnesty International Magyarország