Orbán több tiszteletet kért Schulztól - Válaszolt az EP elnöke

Publikálás dátuma
2016.09.16. 12:28
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett felvételen Orbán Viktor miniszterelnök és Martin Schulz, az Európai Parlament elnö
 Az uniós vezetők informális pozsonyi megbeszéléseit megelőzően az Európai Parlament elnökével, Martin Schulzcal tárgyalt csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök, akit - az MTI beszámolója szerint - arra kért, hogy adja meg a tiszteletet a magyaroknak.

 Orbán Viktor a pozsonyi várba érkezve újságíróknak elmondta, közölte a német szociáldemokrata politikussal: a jövőben ne alkalmazzanak jogalkotási trükköket, kijátszva a nemzetállamok szuverén döntéseit és akaratát, ahogy tették ezt például a kvótánál, ahol az állam-, illetve kormányfők az önkéntes kvóta mellett döntöttek, és az Európai Parlament az Európa Bizottsággal összejátszva ezt kötelezőre kvótára változtatta.  Azt kértem, hogy ezt ne tegyék többé, mert ezt a nemzetállamok nem tudják elfogadni - idézte a miniszterelnököt az MTI. 

Amint a távirati iroda arról is beszámol, hogy az Európai parlament elnöke mit mondott Orbán Viktornak, természetesen azonnal közöljük. Martin Schulz még csütörtökön a Spiegel Online-nak adott interjúban arról beszélt, hogy Orbán Viktor elzárkózik a menekültválság közös, európai uniós megoldásától, és arról is, hogy a magyar kormányfő nem ócsárolhatja uniós kollégáit.

update 

Pozsonyi sajtótájékoztatóján az Európai Parlament elnöke elmondta:  jónak tartaná, ha a mély véleménykülönbségek ellenére részletesebb tárgyalást folytathatnának a magyar kormányfővel, és beszélni tudnának mindazokról a kérdésekről, amelyekben nézeteltéréseik vannak. Martin Schulz ismét hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a tagországok párbeszédet folytassanak egymással, a provokációkat pedig kerülni kell - tette hozzá a Balog Zoltán által csak az ezek az emberek gyűjtőnéven emlegetett vezető európai politikus.

Schulz megemlítette, hogy az illegális bevándorlás kérdéséről is szót ejtett a magyar miniszterelnökkel. Jelezte: a kötelező befogadási kvóta a jelek szerint nem működik, ám a menekültek érdeke, hogy legalább önkéntes alapon lehetőség legyen a befogadásukra az uniós országokban. Egy kérdésre válaszolva  az Európai Parlament elnöke cáfolta, hogy - mint azt magyar kormánynyilatkozatok idézik - egy interjúban arról beszélt volna, hogy a baloldali városokat "migránsok" befogadására kell ösztönözni. Majd igazi európai diplomata módjára hozzátette: elképzelhető, hogy fordítási hibáról van szó.Szerző

És az új menyecske juttatásai? - Matolcsy elmenekült a kérdés elől

Publikálás dátuma
2016.09.16. 10:34
Mennyi szép magyaros motívum! Derék, derék... - Matolcsy György, a rokonnal, Szemereyné Pataki Klaudiával a Közgazdász vándorgy
A Népszabadság elszánt munkatársai elmentek a Közgazdász-vándorgyűlésre, azért is, hogy az ott előadást tartó jegybankelnököt megkérdezhessék végre, hogy is van ez a kapcsolat az új szerelem és a közpénzeknek a fiatalasszonyka bankszámlájára vándorlása között, némileg elegánsabban fogalmazva: a jegybanknál a legjobban kereső alkalmazottak egyikeként számon tartott Vajda Zitával kapcsolatban készültek érdeklődni.

A jegybanki dolgozók arra kérték a lap munkatársát, hogy az előadása előtt kíméljék meg az elnököt, de ígéretet tettek arra, hogy tolmácsolják a kérést, vagyis azt, hogy mondja már el a tisztes, sőt az egyik legfontosabb állami poszt betöltője, hogy hogy is van ez. Azt is jelezték, hogy az MNB vezetője nem siet majd el, a félórás szünetben a kulturális központban szeretne többekkel is találkozni.

Ám nem egészen így történt.

Matolcsy György ugyanis a vándorgyűlésnek helyt adó kulturális központban megérkezése után perceken át beszélgetett, látványosan kezet fogott az ­MNB-s pult mögött felsorakozott beosztottaival, üdvözölt néhányat a megjelent vendégek közül, de az őt körbevevők gondosan ügyeltek arra, hogy ne lehessen megközelíteni a jegybank első emberét.

A Népszabadságnak a tájékoztatásra "felesküdött" munkatársai azonban nem adták fel, ám csalatkozniuk kellett: az előadása után hiába várták a jegybankelnököt, nem tudtak vele beszélni. Mint később kiderült, Matolcsy lifttel a pincébe sietett, majd a rokonságához tartozó kecskeméti polgármesterrel, Szemereyné Pataki Klaudiával a városháza felé vette az irányt. De nemcsak előlük inalt el Matolcsy, egy külföldi hírügynökség újságírója is hoppon maradt, talán azért, mert ő is  Vajda Zita ügyéről szerette volna faggatni az elnököt.

Szerző

Pusztít a "nihilizmus" - Orbán a Kossuth rádióban

Publikálás dátuma
2016.09.16. 10:11
Nincs miért aggódnunk, ha ilyen férfiak védenek minket - A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen a minap Bulgáriába
Magyarország miniszterelnökének a sajtóban bőven taglalt kötcsei szózat, majd a Parlamentben elzengett kissé zavaros tiráda után - alig hihető, de -  maradt még mondanivalója "migráns"- illetve "kvóta-", illetve "Brüsszel" ügyben, ezt pedig az állami média két zászlóshajója, a hajdan jobb napokat látott Kossuth rádió, valamint a hajdan szintén jobb napokat látott  MTI  segítségével juttatta el szavaira éhes hallgatóságához. 

Az MTI híre: 

A magyar álláspont szerint az illegális bevándorlás ügyében cselekedni kell, nem megadni magunkat - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken sugárzott - a pozsonyi európai uniós csúcstalálkozó miatt csütörtök este rögzített - interjúban. Orbán Viktor szerint igen a válasz arra a kérdésre, hogy meg lehet-e állítani az Európa felé tartó embertömeget fizikai akadályokkal, technikailag, katonailag. Magyarországnak persze az lenne a jó, ha a migránsok megállítása minél délebbre történne, ezért szívesen segít Szerbiának, Bulgáriának vagy éppen Macedóniának - közölte, fontos értéknek nevezve az együttműködést a balkáni népekkel.

A kormányfő a nihilizmus kategóriájába sorolta azt a hozzáállást, hogy "úgysem tudjuk őket megállítani (...), jobb ha arról gondolkodunk, hogyan fogadjuk be őket". Jó szándékú emberek vannak Brüsszelben, csak naivak, de "egy ilyen helyzetben a naivitás megbosszulja magát" - fogalmazott. Ha az Egyesült Államok a tőle délre eső területeket, ahonnan nagyon sokan szeretnének bejutni, képes elválasztani fizikai akadályokkal saját országától, akkor "nem látom be, hogy mi, európaiak miért ne lehetnénk erre képesek" - mondta a miniszterelnök.

A migrációs válság olyan ügy - folytatta -, amelyben teljesen nyilvánvaló, hogy "nem a több Európa nyújt segítséget, hanem az, ha minden nemzetállamot segítünk abban, hogy a schengeni szerződésben vállalt határvédelmi kötelezettségét ő maga teljesítse". Jelenleg azonban éppen fordítva van - mondta -, mert Brüsszel el akarja venni a nemzetállami jogosítványokat a migránsokkal kapcsolatban. Az október 2-i kvótareferendum ügyében úgy nyilatkozott: "nem babra megy a játék", mert ha megvalósul a kötelezető betelepítés, akkor "pénzt vesznek el tőlünk, pénzt kell odaadni az ideérkező migránsoknak", és szét fogják osztani őket az országok és a települések között. Megjegyezte, ez a magyar baloldali városokat is fenyegeti.

Ezért ez nem párt-, hanem nemzeti ügy, minden magyar személyes ügye is - hangsúlyozta Orbán Viktor, aki "a pártszemüvegek sutba hajítását" javasolta mindenkinek. Jelezte, a népszavazás jogi gátat is jelenthet majd. Hozzátette azt is, tudja, milyen irányban indulhat el az ország a referendum után, de most minden azon múlik, milyen lesz az összefogás.
Magyarország azon dolgozik, hogy a migránsok szétosztásáról szóló európai bizottsági döntést, ha az Európai Parlamentben nem is, az Európai Tanácsban meg tudja állítani; "példátlan lenne, ha sikerülne" - fejtette ki.

A pénteki pozsonyi informális EU-csúcsról elmondta: szembe kell nézni az elmúlt időszakban elkövetett uniós hibákkal, amelyeknek két súlyos következménye a Brexit és az ellenőrizetlen bevándorlás megengedése miatt létrejött terrorhelyzet és kezelhetetlen közbiztonsági helyzet. Utóbbiról, a migrációs válságról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy bár most jórészt Olaszország irányába zajlik az illegális bevándorlás, de az ősz beálltával, a tengeri útvonal nehezedésével várható, hogy a nyomás újra áthelyeződik a balkáni útvonalra, és "a határon emelt kerítéseknél nagy nyomással kell, hogy szembenézzünk". Megismételte azt az álláspontját is, hogy a segítséget kell odavinni, ahonnan a migránsok jönnek, nem pedig a bajt idehozni, mert "ha itt adunk pénzt nekik, mindenki ide akar jönni".

A miniszterelnök beszámolt továbbá arról, hogy a pozsonyi tanácskozás előtt a visegrádi tagállamok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) összehangolták álláspontjukat, és javaslataikról terveznek egy közös V4-es dokumentumot, amelyet benyújtanának az Európai Tanácsnak. Orbán Viktor kiállt az interjúban Bulgária uniós anyagi megsegítése mellett is, kijelentve: a bolgár kerítést meg kell erősíteni, a határvédelmüknek pedig pénzt kell adni. Szerinte minderre jó esély van, igazságtalan lenne ugyanis, ha az EU magára hagyna egy migrációs nyomás alatt álló uniós tagállamot, miközben "az unión kívül lévőkhöz nagy zsákokban küldjük a pénzt".Szerző