EU-csúcs - "Tettekre van szükség a bizalom visszanyeréséhez"

Publikálás dátuma
2016.09.16. 12:14
Pozsony/Thinkstock fotó
Megérkeztek az Európai Unió (EU) 27 tagállamának küldöttségei pénteken délelőtt a tagországok kormány- és államfőinek csúcstalálkozójának helyszínére, a pozsonyi várba, ahol nem sokkal tíz óra után megkezdődött az első olyan, informális uniós csúcstalálkozó, melyen az Egyesült Királyság nem vesz részt.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A csúcstalálkozó az EU jövőjéről folytatandó, nyílt és közvetlen párbeszédre szeretne lehetőséget adni a tagországok vezetőinek.  A több pozsonyi helyszínen zajló, egynapos fórumon olyan aktuális témákról beszélnek majd, mint az unió állapota és jövője, ezen belül a migráció problémaköre, a biztonsági kihívások és a terrorizmus elleni harc, illetve a gazdasági és szociális biztonság, a foglalkoztatottság növelésének lehetőségei, valamint a Nagy-Britanniának az EU-ból való kilépése utáni unió kérdései is.  Hol és hová tart jelenleg az unió, illetve milyen válaszokat lehet és kell adni az uniós polgárok EU-val szembeni bizalomvesztésének jelenségére - előzetes közlések szerint ezek azok a kérdések, amelyek a csúcs most kezdődött első tárgyalásszakaszán kerülnek terítékre.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, még a találkozó kezdete előtt, csütörtökön este kiadott közleményében arra szólította fel a találkozó résztvevőit, hogy tárgyalásaik során "józanul és brutálisan őszintén" tekintsenek az unió problémáira. Kiemelte: az uniót az utóbbi időszakban megrázó különféle válságok után nem szabad úgy viselkedni, mintha mi sem történt volna. A Brexitre utalva hozzátette: józan diagnózist kell felállítani a brit kiválás okairól.

Robert Fico szlovák kormányfő csütörtökön az önreflexió és a kiútkeresés csúcstalálkozójának nevezte a pozsonyi fórumot. A szlovák miniszterelnök pénteken a delegációk érkezése során tett rövid nyilatkozatában úgy vélekedett: a találkozón annak résztvevői rámutatnak, hogy az EU egy olyan egyedülálló projekt, amelyet folytatni akarnak.

Luxembourg nem záratná ki Magyarországot
Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök a találkozó előtt elmondta, hogy országa külügyminisztere - aki egyebek között Magyarország unióból való kizárásáról tett említést - nem a kormány álláspontját fogalmazta meg. Hozzátette, hogy meglátása szerint Asselborn általánosságban az európai értékekről beszélt. Hangoztatta, hogy az Európai Unió egy nagy család, amelyen belül azonban vannak problémák, és ezeket a problémákat - ugyancsak a családon belül - meg is kell vitatni.

A találkozót a nemzetközi és a szlovák sajtó részéről is komoly várakozások előzik meg. Ezzel kapcsolatban a független pozsonyi Pravda pénteki kiadásában megjelent véleménycikkében úgy fogalmazott: ha a résztvevőknek bármelyik problémás kérdést közös akarattal, többé-kevésbé közös eszközökkel sikerül megoldaniuk, az is sokkal jobb lesz, mintha ehelyett a találkozót csak kínos csend követné. A liberális pozsonyi Sme hasonlóképpen vélekedett, azt írták: ha csupán helyes diagnózist sikerülne felállítani (az unió problémáira) már az azt jelezné, hogy a résztvevők nem feleslegesen rajzolták fel Pozsonyt a térképükre.

A csúcstalálkozó a pozsonyi várban kezdődött első szakasza után a résztvevők egy dunai sétahajózáson vesznek részt, az ott tartott munkaebéden a tervek szerint a Brexit utáni gyakorlati teendők megvitatása kerül napirendre. Délután az állam- illetve kormányfők visszatérnek a várba, hogy az EU következő fél évének gyakorlati tennivalóiról határozzanak.

A találkozó előtt egy nappal Francois Hollande francia államfő és Angela Merkel német kancellár már nyilatkozott arról, hogy a brit népszavazást követően a közösségnek világos jövőképet kell felvázolnia, és pontos menetrendet kell meghatároznia. "Olyan menetrendet kell kidolgoznunk Pozsonyban, amely egyértelművé teszi, hogy képesek vagyunk közösen reagálni a gyengeségeinkre, a feladatokra, amelyekkel szembe kell néznünk" - mondta közös párizsi sajtótájékoztatójukon Angela Merkel. A kancellár már a pozsonyi helyszínen azt emelte ki, hogy tettekkel kell megmutatnunk, hogy a jelenleginél jobbak tudunk lenni. A kancellár megerősítette azt az álláspontját, hogy egy most kidolgozandó menetrend alapján az uniós alapító szerződés megkötésének 60. évfordulójára, jövő márciusra lépéseket kell tenni a külső és belső biztonság, a külső határok védelme, a terrorizmus elleni harc és a gazdasági növekedés terén.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken sugárzott rádióinterjújában arról beszélt, hogy a pozsonyi csúcsértekezleten szembe kell nézni az elmúlt időszakban elkövetett uniós hibákkal, amelyeknek két súlyos következménye a Brexit és az ellenőrizetlen bevándorlás megengedése miatt létrejött terrorhelyzet és kezelhetetlen közbiztonsági helyzet. A kormányfő beszámolt arról is, hogy a pozsonyi tanácskozás előtt a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) összehangolták álláspontjukat, és javaslataikról terveznek egy közös V4-es dokumentumot, amelyet benyújtanának az Európai Tanácsnak.

Orbán térjen vissza a realitásokhoz!
Az Együtt arra szólítja fel Orbán Viktor miniszterelnököt és a kormányt, hogy a pozsonyi uniós csúcstalálkozón "vágyálmok kergetése" helyett térjen vissza a realitásokhoz, és olyan javaslatokkal álljon elő, amelyek elősegítik, hogy Magyarország biztonságosabb és gazdagabb ország legyen. Hajdu Nóra, az Együtt elnökségi tagja szerint a miniszterelnök nyilatkozataiból az derül ki, hogy a Fidesz számára Brüsszel egyenlő a "gonosz birodalmával", és minden, ami ott történik, az csak kedvezőtlen lehet Magyarország sorsa szempontjából. Kérdéses, hogy ilyen stílusú megszólalások után milyen tárgyalási potenciállal rendelkezhet Orbán Viktor az EU-csúcson - tette hozzá a politikus. 

Szerző
Frissítve: 2016.09.16. 14:53

Folyóba fulladt a népszerű sorozatsztár

Publikálás dátuma
2016.09.16. 12:01
Domingos Montagner/Facebook
Tévésorozata forgatása alatt fulladt vízbe a legnépszerűbb brazil sorozatszár, Domingos Montagner - értesült a BBC.

Az 54 éves tévésztár főszerepet játszott a Velho Chico című szappanoperában, melynek címe a Sao Francisco-folyóra utal. A színész egy kollégájával a napi forgatás végén úszni ment a folyóba. Camila Pitanga azt mondta, Montagnert elragadta a víz erős sodrása. A színésznő segítségért kiáltott, ám a helybeliek nem siettek a bajba jutott férfi kimentésére, mert azt hitték, egy jelenet felvétele folyik.

A hatóságok szerint nem sokat lehetett volna tenni a színész életéért.

"Úgy gondolták, biztonságos helyet választottak az úszásra, ám pont ez az egyik legveszélyesebb terület Caninde városában, a helyiek el is kerülik" - mondta az O Globo lapnak Antonio Francisco Filho rendőrfőnök. A baleset után néhány órával a vízi mentők mintegy 300 méterre találták meg Montagner testét a helytől, ahol megfulladt. A színész Sao Paulóban született, cirkuszban lépett fel, mielőtt sorozatszínész lett volna. Tizennégy éve élt házasságban Luciana Lima színésznővel, három gyermeket neveltek.

Szerző

"Asselborn provokációjának igenis van van értelme"

Publikálás dátuma
2016.09.16. 10:56
Jean Asselborn - Fotó: Mark Renders/Getty Images
A Spiegel szerint jogilag ugyan igen nehéz volna keresztül vinni Magyarország kizárását az unióból, a luxembourgi külügyminiszter provokációjának mégis van értelme - hangzott el a Klubrádió külföldi lapszemléjében. 

A lap szerint ugyanis bőven lehet amellett érveket felsorakoztatni, hogy az Orbán-kormány sorozatosan megsértette az EU-alapelveit. Igaz az is, hogy jelenleg a közösségi normák értelmében még ilyen esetben is alapvetően csupán a szavazati jog felfüggesztéséről lehet szó. A kizáráshoz ugyanis egyhangú határozatra lenne szükség, az pedig jelen állás szerint politikailag elképzelhetetlen. Jean Asselborn akcióját ugyanakkor nyugodtan lehet felszólításnak tekinteni, hogy a magyarok kövessék a brit példát és ők maguk lépjenek ki a szervezetből. Merthogy az EU a jelen körülmények között már nem sok értelmét látja a tagságának. A luxembourgi külügyminiszter egyúttal azonban arra is ráirányította a figyelmet, hogy gondoskodni kellene a renitens tagállamok eltávolításának jogi lehetőségéről is.

Szerző