Paralimpia - Úszódöntők, aranyra várva

Publikálás dátuma
2016.09.15. 20:46
Osváth második ezüstérmének örülhet FOTÓ: SZALMÁS PÉTER (RIO)
Szenzációsan szerepeltek a magyarok a paralimpián idén bemutatkozó kajak-kenu-versenyeken Rióban. A legjobb eredményt Suba Róbert érte el, aki a KL1-es kategória döntőjében rendkívül izgalmas befutót követően szerezte meg a második helyet.

„Nagyon örülök az ezüstéremnek, bár nagyon kevésen múlt az első hely, 45 ezreden" - értékelte versenyét a bajai parakajakos. - A bemelegítés után kezdett felerősödni az oldalszél, ez instabillá tette a hajót. Ráadásul az argentin versenyző kijött a rajtgépből, én pedig túl sokat voltam a rajtban, elfújt a szél, kellett korrigálnom, hogy egyenesben tartsam a hajót és ez meghosszabbította a reakcióidőt a rajtnál. Rosszul kezdtem, utána egy jó erős iramot mentem, ha 210 méter lett volna a pálya, akkor behoztam volna a lengyelt, de ez van, örülök az ezüstnek.

A 36 éves Suba hozzátette: folytatja a versenyzést, szeretne ott lenni Tokióban is, és aranyérmet szerezni a japán fővárosban.

Suba fiatalon több sportágat is kipróbált, majd 19 évesen, többéves ejtőernyős tapasztalattal, több tucat ugrást követően egy "rendellenes nyitás" következtében 1500 méter magasról lezuhant és gerincsérülést szenvedett. Azóta kerekesszékben él, de már a baleset után, a kórházban tovább folytatta a sportolást. A kajak-kenut néhány éve kezdte el.

A többi magyar kajakos is bejutott a fináléba, ahol Varga Katalin (KL2) az ötödik, Váczi Anita (KL1)a hatodik, Rozbora András (KL2) pedig a hetedik helyet szerezte meg.

Folytatta remeklését Osváth Richárd, aki a kerekesszékes vívók versenyében a kard után erősebb fegyvernemében, tőrben is második lett. A 31 éves vívó az elődöntőben olyan kínai ellenfelet győzött le, akit korábban még sohasem múlt felül, a fináléban azonban 15-8-as vereséget szenvedett egy másik kínaitól, akit már legyőzött régebben. Ezzel együtt Osváthnak nincs oka szomorkodni, hiszen a londoni bronz után Rióból két ezüsttel tér haza.

„Jobban hangzana, hogy kétszeres paralimpiai bajnok vagyok, de boldog vagyok a két ezüstéremmel” - nyilatkozott Osváth.

A szatmárnémeti születésű Osváth ígéretes vívó volt, bekerült a román válogatottba is, egy sérülés azonban kettétörte a pályafutását. Több műtét után egy 2008-as baleset óta nem tudja behajlítani a jobb lábát. A para-karrierje már Magyarországon indult: paralimpiai bronz- (2012, London, tőr), világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki aranyérmes. Most pedig immár kétszeres paralimpiai ezüstérmes is.

A vívóknál a csapatversenyeket rendezik, komoly magyar dobogós reményekkel. A Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Veres Amarilla összeállítású párbajtőregyüttes a selejtezőből egy-egy győzelemmel és vereséggel jutott tovább, a negyeddöntőben pedig 45-35-re nyert Fehéroroszország ellen. Krajnyákék Hongkonggal találkoznak a fináléba kerülésért.

Magyar idő szerint késő este – illetve éjszaka – rendezik az úszódöntőket, ahol 100 m pillangón Sors Tamás (S9) kétszeres paralimpiai bajnokként a legjobb idővel várja a rajtot, Pap Bianka (S10) 400 m gyorson a második, a küldöttség legfiatalabb tagja, a 14 éves Konkoly Zsófia ugyanebben a kategóriában és versenyszámban az ötödik eredménnyel lett döntős.

Szerző

Matolcsy: baj van az MNB-alapítványokkal

A jegybankelnök nagyobb átláthatóságot ígér év végére a nemzeti bank által alapított, és 260 milliárd forint közpénzzel kitömött alapítványok működésével kapcsolatban.

Azt is elismerte, hogy nem mindig azzal foglalkoztak a szervezetek, amivel kellett volna. Kimondta: a jegybank vagyona közpénz, és az nem veszítette el közvagyon jellegét. Matolcsy György erről Kecskeméten, az 54. Közgazdász-vándorgyűlésen beszélt. Szerinte azért támadták a jegybankot, és az alapítványait, mert „furcsa dolog Magyarországon, hogy közpénzből közjót építünk”. A jegybank ezért év végéig áttekinti az alapítványok működését és javítják az átláthatóságot, a Pallas Athéné alapítványok ezentúl negyedévente nyilvánosságra hozzák a szervezetek működésével kapcsolatos adatait. Azt ígérte, hogy év végéig az MNB-s alapítványok működési költsége a jelenlegi 30 százalékról húszra csökken, miközben a támogatásra költött összegek ezzel párhuzamosan hetvenről nyolcvan százalékra növekednek. A gazdaságról szólva elmondta, hogy Magyarországnak Kínára kell tekintenie és a Selyemút felé kell nyitnia, ez ad esélyt arra, hogy a magyar gazdaság teljesítménye kétszeresére bővüljön, és a második 100 milliárd euró is megjelenjen. A vándorgyűlésen elmondott előadásának címe is ez volt: Magyarország a Selyemúton.

Szerző
Frissítve: 2016.09.15. 23:24

Falkland-szigetek: lassú közeledés?

Argentína és Nagy-Britannia megállapodott, hogy mind kereskedelmi, mind biztonsági ügyekben szorosabban együttműködik a Falkland-szigetekkel kapcsolatos kérdésekben – jelentette a BBC.

A megállapodás részeként újból beindul majd az Argentína, illetve a dél-amerikai országtól nem messze fekvő, ám brit fennhatóság alá tartozó szigetek közötti közvetlen légi forgalom is. Az egyezség kedvező fordulatra utal azok után, hogy 1982-ben a két állam még háborút vívott a kicsiny, alig 3 ezer lakosú, ám mindkét fél számára szimbolikus jelentőségűnek tartott szigetcsoport miatt. Buenos Aires formálisan továbbra sem mond le területi igényeiről, s a szigeteket sem Falklandként, hanem spanyol nevén, Las Malvinasként tartják számon, ám a jelek szerint most előtérbe kerültek a politikai és diplomáciai megfontolások, s annak reménye, hogy e lassú közeledés révén a gazdasági nehézségekkel küzdő latin-amerikai ország tempósan fejlesztheti kereskedelmi és gazdasági kapcsolatait Londonnal.

A tárgyalássorozaton Argentínát MauricioMacri elnök képviselte, brit részről a külügyminisztérium államtitkára, Sir Alan Duncan. A megállapodás nyomán az elkövetkező hónapokban határozottabb formát ölthetnek a szigetek térségében levő olaj- és gázipari, halászati és hajózási együttműködés lehetőségei – reménykednek nemzetközi megfigyelők. A korábbi argentin elnök, CristinaFernández de Kirchner még minden eszközzel igyekezett fenntartani Buenos Aires szuverenitási igényét, utóda, a 2015 decemberében hivatalba lépett Macri viszont egy „új korszak” kezdetét hirdette meg Londonnal.

A Falkland-szigetek mintegy 530 kilométerre fekszik Argentína partjaitól. A lakosok utoljára 2013-ban foglalhattak állást a hovatartozás kérdésében, akkor elsöprő többséggel a brit fennhatóság fenntartása mellett szavaztak.

Szerző