Eltűnt maláj gép - Újabb darabra bukkantak

Publikálás dátuma
2016.09.15. 16:52
Keresik a roncsokat egy korábbi felvételen. FOTÓ: Paul Kane/Getty Images
Újabb darabját találhatták meg az eltűnt maláj gépnek Pemba szigetén, Tanzánia partjainál - írja a 24.hu a Reuters alapján. 

Tavaly júliusban a Madagaszkártól keletre fekvő Réunion szigetén találták meg a repülőgép szárnyának egyik részét. Réunion mintegy 3700 kilométerre van az Ausztráliához közel eső térségtől, ahová a gép utáni kutatási munkát eddig összpontosították. A gép egy további darabjára Mozambikban bukkantak. Ezeket a tárgyakat Ausztráliába küldték elemzésre, ahol úgy találták, hogy bizonyosan az eltűnt utasszállítóról származnak. A legújabb megtalált rész a gép külsejéből származhat, de szakértők még vizsgálják. A Malaysia Airlines MH370-es járata, egy Boeing 777-es típusú gép Kuala Lumpurból Pekingbe tartó útján 2014. március 8-án tűnt el 239 emberrel a fedélzetén.

Szerző

Törőcsik Mari kapta a Szenes Iván-életműdíjat

Publikálás dátuma
2016.09.15. 13:20
FOTÓ: Vajda József/Népszava
Törőcsik Mari kapta a Szenes Iván-életműdíjat, rajta kívül elismerésben részesült Nyári Károly énekes-zongorista és Tabáni István énekes-dalszerző - közölte csütörtökön a díjátadó kommunikációjával foglalkozó cég.

Az összegzésből kiderül, hogy Nyári Károly a Szenes Iván Művészeti Díjat és a dalszerző feleségéről elnevezett Kornay Mariann Művészeti Díjat nyerte el. A fiatalok Szenes Iván Művészeti Díjának idei győztese lett Tabáni István. Mint írják, a Szenes Iván-életműdíjat Szalay Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes adta át Törőcsik Marinak, miután Bodrogi Gyulával és Szenes Andreával ünnepélyes keretek között leleplezte a Rezső tér egy részén lévő Szenes Iván tér utcatábláját.

A közleményben a főpolgármester-helyettest idézik, aki hangsúlyozta: Szenes Iván életműve egyedülálló a magyar kultúrában és ritka az olyan szerencsés család, amelyik három generáción keresztül sikeresen alkotott és a fiatal tehetségek felkarolásával, művészeti díjaival a műfaj éltetője ma is.

Törőcsik Marit is idézik, aki elmondta: 60 éve van ebben a díjban, hisz azóta énekli a Szenes dalokat. "Iván nemcsak sokat írt, hanem zseniálisat" - fogalmazott a színművész.

A díjakat a hétvégén tartott Szenes Iván-emlékkoncerten adták át.

Szerző

Elegáns és érzékeny gesztus az RTL-Klubtól

Publikálás dátuma
2016.09.15. 10:38
Nemes Jeles László rendező, és Röhrig Géza főszereplő az Oscar szobrocskákkal/Getty Images
A Saul fia c. Oscar-díjas magyar film szeptember 24-én, szombat este látható első ízben televíziós vetítésen az RTL Klub jóvoltából, a csatorna jelezte: reklámok nélkül adja le Nemes Jeles László alkotását - írja az Origo.  

Mint idén februárban a Népszava is örömmel beszámolt róla, Nemes Jeles László rendező február 29-re virradó hajnali 5 óra után pár perccel átvette az Oscar-díjat a legjobb idegen nyelvű film kategóriában a 88. díjkiosztó gálán Los Angelesben. A tavaly májusi cannes-i Zsűri Nagydíja óta fantasztikus sikert futott be az elsőfilmes fiatal magyar rendező munkája: elsőként kapta meg magyar filmként a Golden Globe-díjat, elsőként a függetlenek Oscarjának nevezett Independent Spirit Awards díjat, és 34 év után ismét meghódította a legjelentősebb filmes elismerést Los Angelesben. A díjözön kapcsán Nemes Jeles hangsúlyozta: fontos, hogy beszéljünk a holokausztról. Abban nőttem fel, hogy a családunkat szétrombolta a holokauszt, amikor zsidótlanították Európát. Azóta a holokausztból egy absztrakció lett. Nem a díjakról álmodoztunk, hanem hogy minél többen lássák a filmet, mert fontos, hogy a fiataloknak ne csak egy absztrakt dolgot jelentsen a holokauszt.

A film nagy siker volt a hazai mozikban is, de a televíziós vetítéssel még inkább teljesül a rendező óhaja: arról álmodoztunk, hogy minél többen lássák a filmet.

A Saul fia hosszú évek óta az egyik legtöbb nemzetközi elismerést begyűjtő filmmé vált az elmúlt hónapokban, ezért is megtiszteltetés az RTL Klub számára, hogy a készítők a csatornát választották az első televíziós sugárzásra. Az RTL Klub a filmet a feldolgozás módja miatt megszakítás nélkül sugározza majd szeptember 24-én, szombaton 21 óra 50 perctől - közölte a csatorna.

Szerző