Jegesmedvék ejtettek túszul kutatókat

Publikálás dátuma
2016.09.14. 21:42
Fotó: Thinkstock
A Szibériától északra fekvőn Troynoy-sziget meteorológiai állomásán dolgozó öt kutatót tíz felnőtt jegesmedve és több bocs vette körbe az elmúlt két hétben.

Az egyik nőstény medve az állomás ablakai alatt éjszakázik, és az egyik kutyát is meggyilkolták már – írja a 444.hu a Guardian alapján.

A kutatócsoportnak nincs több olyan jelzőfáklyája, amit máskor a ragadozók elriasztására lehet használni. Így a csapat az állomáson ragadt.

Az értük indított mentőexpedíció csak egy hónap alatt érhetne oda. Az állomáson ragadt kutatókat figyelmeztették, hogy mindenképp maradjanak az épületen belül, életveszélyes lenne kijönniük.

Szerző

"Hisztéria Magyarországon" - Luxemburgi kollégája reagált Szijjártónak

Publikálás dátuma
2016.09.14. 16:57
Jean Asselborn. FOTÓ: Thaer Ganaim/PPO/Getty Images
"Propagandisztikus hisztéria tört ki Magyarországon" - értékelte a kvótareferendum ügyében kezdett kormányzati plakátkampányt Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter egy szerdai német rádióinterjúban. A szocialista politikus a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban kiemelte, hogy továbbra is kiáll a Magyarország uniós tagságának megszüntetéséről szóló "goromba" kijelentése mellett.

Jean Asselborn arra a kérdésre, miként értékeli, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter komolytalan figuraként, illetve kioktató, nagyképű és frusztrált emberként jellemezte, azt mondta, hogy az ügy lényegét tekintve mindez nemigen járul hozzá az előrehaladáshoz, de a reakció érthető, mert kijelentése Magyarország uniós tagságának megvonásáról "goromba felkiáltás" volt. Hangsúlyozta: nem egy népet vagy országot akart bírálni, hanem arra akart rámutatni, hogy "létezhet az Európai Unióban egy kormányzati politika, amely ténylegesen a mindenekelőtt az Európai Unió által vallott értékeken kívül helyez egy országot, és így már nincs értelme annak, hogy tagja legyen az uniónknak".

A kvótareferendumot felvezető kampányt értékelve kijelentette: Magyarországon "propagandisztikus hisztéria tört ki", Orbán Viktor miniszterelnök a "keresztény Nyugat lerombolására" törekvő "brüsszeli birodalmi bürokráciáról" beszél, pártjának egy képviselője pedig disznófejeket kíván elhelyezni a határkerítéseken a menekültek elriasztására. 

"Pontosan ez az, ami szerintem nemcsak az uniós szerződésbe ütközik, hanem az értékek azon kultúrájába, amelyre 1945 után felépült Európa, és ezt vagy lenyeli az ember, vagy talán felkiált ellene" - mondta Jean Asselborn. Arra a kérdésre, vajon Jean-Claude Juncker korábbi luxemburgi miniszterelnök - az Európai Bizottság elnöke - vagy a luxemburgi kormány óriásvállalatoknak milliárdos kedvezményeket juttató adópolitikája nem árt-e éppen annyira az EU-nak, mint Orbán Viktor menekültpolitikája, kiemelte, hogy Luxemburg alapvető változásokon ment keresztül, és jó úton jár, az adóügyek átláthatóságának erősítése területén együttműködik a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD), és így "már nem a banktitok az a fogalom, amelyből Luxemburg megél".

Jean Asselborn a Die Welt című német lapban kedden közölt interjúban kiemelte, hogy elfogadhatatlan az uniós alapértékek súlyos sérelme, ezért ideiglenesen vagy véglegesen ki kell zárni az EU-ból az olyan tagokat, mint Magyarország, ahol "kerítéseket építenek háborús menekültek ellen", vagy ahol megsértik a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét. A többi között hozzátette, hogy Magyarországon a menekültek távoltartását szolgáló kerítés "egyre hosszabb, magasabb és veszélyesebb", a háború elől menekülő emberekkel "szinte rosszabbul bánnak, mint a vadállatokkal", és az ország "nincs messze attól, hogy tűzparancsot adjon ki a menekültek ellen".

Szerző

Paul Lendvai: „Orbán a politikai cinizmus világbajnoka”

Kontraproduktívnak tartja Paul Lendvai, Ausztriában élő magyar publicista az olyan elhamarkodott kijelentéseket, mint amilyet Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter tett Magyarország Unióból való kizárását illetően. Mint a Kleine Zeitungban megjelent interjújában fogalmazott, az ilyen mondatok ajándékkal érnek fel Orbán Viktor miniszterelnök, illetve a magyarországi nacionalisták számára.

„Orbán minden beszédében azt állítja, hogy az EU-ban csak bürokraták ülnek, akik nem ismerik el Magyarország nemzeti méltóságát és Magyarországot ki akarják oktatni. Asselborn kijelentései lehetővé teszik számára, hogy Budapestet ismét az áldozat szerepében tüntesse fel” – fogalmazott Paul Lendvai.

Utalt arra, hogy a jobboldali sajtó célkeresztjében egy év óta Angela Merkel áll, s külön idézte Bayer Zsolt ezzel kapcsolatos kijelentéseit, ám minden Orbánnal szembeni támadás „csak olaj a tűzre”. Utalt arra, hogy 2012-2013 óta az Európai Unióban Orbán javára alakultak a dolgok, s már Kaczynski Lengyelországa is támogatja. Rajta kívül Milos Zeman cseh elnök is hasonló nézeteket képvisel, s emlékeztetett arra is, hogy Horst Seehofer bajor miniszterelnököt meghívta Budapestre.„Ez azonban nem jelenti azt, hogy be kell csukni a szemünket a magyarországi jogállamiság leépítése láttán”. Ugyanakkor úgy vélte, nem Magyarország EU-ból való kizárása a megoldás, hanem az, hogy megmentsék azt, ami Magyarországon még megmaradt a demokráciából.

Utalt arra is, hogy a magyar GDP 3-5 százalékát a brüsszeli kifizetések adják. Mint mondta, Magyarország Közép-Európa egyik legkorruptabb állama. Ezért sokkal üdvözítőbbnek tartaná, ha az EU jobban ellenőrizné a Budapestre irányított összegeket, s pénzügyileg büntetné az országot a visszaélések nyomán. „Orbán a politikai cinizmus világbajnoka” – jelentette ki. Emlékeztetett arra, nihilistának nevezte az EU vezetőit, akiktől kormánya minden évben eurómilliárdokat kap.

A kvótanépszavazással kapcsolatban Paul Lendvai az osztrák lapban kijelentette, hogy azt Orbán kemény irányvonala nagy győzelmeként értékelik, s Asselborn kijelentését most a kampányban használják fel.

Szerző
Témák
Paul Lendvai