Előfizetés

Mától nem nyit ki ebben az öt megyében a CBA-partner

Publikálás dátuma
2016.09.15. 07:22
FOTÓ: Népszava
Ma már nem nyit ki a Palóc Nagykereskedelmi Kft. számos üzlete Nógrád, Borsod, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár megyében - közölte Sáling József a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke a nol.hu-val.

A kft a térség legnagyobb CBA partnere volt, egyben Nógrád megye legnagyobb munkaadója is. A cég már az egymást követő harmadik éve veszteséges és úgy tűnik, nem kap több pénzt a bankjától. A napokban már rebesgették a Palóc Nagyker csődközeli helyzetét, üres polcokról, ki nem egyenlített beszállítói számlákról cikkeztek a helyi lapok. A bezárásról szóló híreket a társaság vezetése nem erősítette meg, leltározásról beszéltek, és ígéretük szerint jövő héten tájékoztató fórumot tartanak a dolgozóknak. A Magyar Nemzet információi szerint egy vevő már be is jelentkezett a cégre és összesen 1300 embert foglalkoztató 80 üzletére. Nem kizárt, hogy az üzletet nyélbe is üthetik, mert szerdától a Palóc Kft. már nem tagja a CBA franchise hálózatának.

Többfordulós sikertelen egyeztetés után a CBA Kereskedelmi Kft. ugyanis kezdeményezte a Palóc Nagykereskedelmi Kft.-vel kötött franchise szerződés felmondását és intézkedett a taghálózatból történő kizárásáról - közölte tegnap a CBA. Mivel a Palóc Nagykereskedelmi Kft. által üzemeltetett 80 egység a cég saját bérleménye vagy tulajdona, így azok további működésébe a CBA-nak nincs beleszólási joga, jövőbeni megvásárlásukra, üzemeltetésükre nincs módja - közölték. A felmondás oka, hogy a Palóc Nagykereskedelmi Kft. a CBA többszöri jelzése ellenére sem tett eleget szerződéses kötelezettségeinek, a franchise szabályokat huzamosabb ideje nem tartotta be. A CBA kötelezte a társaságot, hogy a hálózat által használt arculati elemeket, logókat a szerződésben foglaltaknak megfelelően távolítsa el.

Spéder Zoltán úgy ment, hogy maradt

Bonta Miklós
Publikálás dátuma
2016.09.15. 07:00
FOTÓ: Népszava
Megtámadta, mégis megvédi a hatalmi gépezet Spéder Zoltán nagyvállalkozót. A Fővárosi Főügyészség ugyanis elutasította Szakács Lászlónak a Magyar Posta Zrt. "burkolt privatizációja" ügyében tett feljelentését. A hatalom segítői vélhetően arra játszanak, hogy a nagyvállalkozóhoz köthető ügyek feledésbe merüljenek.

Ami most Spéder Zoltánnal történik az olyan, mintha kártyapartnerünknek megtiltanánk, hogy ismét az asztalhoz üljön, de a nyereménnyel távozhat - idézte fel Szakács László a Népszavának a Magyar Posta Zrt.-vel kapcsolatos feljelentése sorsát. Az ellenzéki politikus júliusban azért tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen, mert álláspontja szerint a vagyontörvény kijátszásával a magyar állam elveszítette meghatározó befolyását a Magyar Posta Zrt. felett. Ezt a metódust Szakács László "burkolt privatizációnak" nevezte. A nagyvállalkozó embereit ugyan egy hónapja lecserélték a társaság igazgatóságában és felügyelő bizottságában, de érdemi változás nem történt, a tagok felét továbbra is Spéder Zoltán jelölheti ki - mondta Szakács.

Az ellenzéki politikus feljelentését a Fővárosi Főügyészség azzal utasította el, hogy "nem nyomozta ki eléggé jól az ügyet". A képviselő szerint ez a bűnüldözési szervek és a vádhatóság feladata. Szakács László feltette a kérdést: netán az okozott kár mértékét is neki kellett volna közölni, továbbá azt, hogy mindez hány embert érint, és hogy megfelelő-e a belső szabályzat? Saját ügyvédi múltját felidézve a politikus emlékeztetett arra, hogy a feljelentésnek arra kell irányulnia, hogy bűncselekmény történt, és annak van elkövetője. Ők ezt meg is tették, egy 200 oldalas, mellékleteket és szabályzatokat tartalmazó, jogértelmezéssel ellátott, alapos feljelentésben - de ügyészségnek ez sem volt elég. Akinek ennyi nem elég, az a btk-ból aligha tudna sikeres vizsgát tenni - érvelt Szakács László, aki utalt arra, hogy Orbán Viktor kormányfő és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is azt mondta, hogy ha van egy konkrét ügyben információjuk, akkor tegyenek feljelentést.

Ami most történt az egy háttéralku eredménye - mondta az ellenzéki politikus. Úgy tetszik, Spéder Zoltánt futni hagyják Orbánék, úgy, hogy elégedjen meg azzal, amit megszerezhetett, de újabb vagyonosodáshoz már nem segítik hozzá. A lejárató médiakampány lecsengett, a házkutatások megtörténtek, de újabb, határozottabb lépésre viszont senki nem számítson, ez csak erőfitogtatás volt. Ennek a konkrét ügyön túlmutató üzenete is van: ahol ilyesmi megtörténhet, oda komoly befektető nemigen teszi be a lábát - tette hozzá.

A vezércserék ellenére Magyar Posta Zrt. mellett a TakarékBankban, illetve a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetében (SZHISZ) is alig csökkent Spéder Zoltán befolyása - mondta Szakács László. A játékszabályok nem változtak, csak a szereplők egy részét menesztették. Lázár János befolyása viszont kisebb lett - fűzte hozzá Szakács. Ennek biztos jele, hogy most már Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter felügyeli a területet. Az, hogy a terület átalakításáért felelős Bártfai-Mager Andrea frissen kinevezett kormánybiztosnak mekkora a mozgástere, még nem derült ki, de az ellenzéki politikus szerint cselekvésképtelenségre van ítélve.

Spéder Zoltánt érinti az is, hogy kisrészvényesek jogsértőnek tartják, hogy Schmidt Mária 56-os kormánybiztos családi cége a nagyvállalkozótól furcsa körülmények közt vette át a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF)-ben lévő részvényeit. A hvg.hu arról ír, hogy a közgyűlésen Spéder Zoltán áron alul eladta a tulajdonrészét egy olyan vevőnek, aki a kormánybiztos fiához, Ungár Péter LMP-s politikushoz köthető.

Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (Tebész) elnöke szerint az ilyen összehangolt magatartás csak akkor lesz szabályos, ha a befolyást szerző 15 napon belül vételi ajánlatot tesz a többi részvényesnek. Ennek a határideje kedden járt le, a vételi ajánlat pedig nem érkezett meg, ezért bírósághoz fordulnak. Az "akció" célja "egyértelműen és jól érzékelhetően az volt, hogy a BIF irányítását átjátsszák Schmidt Mária és családja részére” - írta a hvg.

Bajnokok Ligája - Fordított a Real Madrid

K. M.
Publikálás dátuma
2016.09.15. 01:13
FOTÓ: Getty Images
Két perc választotta el a váratlan vereségtől a címvédő Real Madridot, amely a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában hazai pályán Cristiano Ronaldo és Alvaro Morata góljaival előbb a 88. percben egyenlített, majd a 94.-ben a győzelmet is megszerezte a Sporting Lisszabon ellen (2-1). A Borussia Dortmund idegenben ütötte ki a Nikolics Nemanját is foglalkoztató Legia Varsót.

A Bajnokok Ligája történetében még sosem nyerte meg az a csapat a sorozatot, amely kikapott az első fordulóban. A címvédő Real Madrid szinte az egész mérkőzésen óriási fölényben játszott, de a Sporting remekül védekezett. A második félidő elején a 48. percben Bruno César révén a vezetést is megszerezte, és úgy tűnt, előnyét végig megtartja. A hazaiak legnagyobb helyzetét Cristiano Ronaldo hagyta ki a 82. percben, amikor a kapufát találta el, majd hat perccel később szabadrúgásból be is vette korábbi klubja kapuját, a kegyelemdöfést pedig Morata adta meg a hosszabbítás utolsó másodperceiben (2-1).

Nem volt esélye a Legia Varsónak, a Borussia Dortmund az első húsz percben 3-0-ra elhúzott és végül 6-0-ra nyert idegenben, a magyar válogatott támadó, Nikolics Nemanja a 63. percben lépett pályára. A Juventus otthon gól nélküli döntetlenre végzett a Sevillával.

A keddi játéknap slágermérkőzésének a PSG és az Arsenal összecsapása ígérkezett. A francia bajnok már az 1. percben vezetéshez jutott Edinson Cavani találatával, s sokáig irányította is a mérkőzést. Arsene Wenger, a londoni alakulat menedzsere több klasszisát is csak a kispadra ültette. Az ágyúsok küzdöttek az egyenlítésért, ám a másik oldalon Cavani előtt adódtak ziccerek. Az uruguayi támadó viszont másodszor már nem tudott túljárni David Ospina eszén. A sok elszalasztott lehetőséget végül megbüntette Wenger csapata, Alexis Sanchez a 78. minutumban kiegyenlített. Az A-csoport másik mérkőzésén a Basel a Ludogoreccel mérte össze erejét. A svájci bajnok nem tudta érvényesíteni a papírformát, s végül annak is örülhetett, hogy az egyik pontot otthon tudta tartani.

A B-jelű kvartettben a Napoli lépéselőnybe került riválisaival szemben, ugyanis Arkadiusz Milik duplájával idegenben győzte le 2-1-re a Dinamo Kijev gárdáját. A Benfica hiába szerzett korán vezetést a Besiktas ellen, a törökök a 93. percben egyenlítettek és elcsentek egy pontot. A gólt ráadásul az a Talisca szerezte, aki a portugál csapattól kölcsönben szerepel Isztambulban.

A C-csoportban a Manchester City nem léphetett pályára a Borussia Mönchengladbach ellen, mivel a heves esőzés miatt a játékvezető alkalmatlannak találta a gyepet a játékra. A Barcelona viszont "lubickolt". Nem a vízben, hanem a pályán, ugyanis a katalánok azt csináltak, amit csak akartak a skót bajnokkal. Lionel Messi már a 3. percben betalált. A vendégek előtt felcsillant a lehetőség az egyenlítésre, ám Moussa Dembele büntetőjét kivédte Marc-André Ter Stegen. Három percre rá Messi újból villant, majd a második játékrészben Neymar és Iniesta találata után harmadszor is beköszönt. Karrierje hatodik tripláját jegyezte, ami új rekord a BL-ben. A hajrában pedig Suarez is kétszer betalált. Luis Enrique, a Barcelona vezetőedzője nem győzte dicsérni játékosait az összecsapás után. „Ez egy csodálatos este volt. Nyomás alá helyeztük ellenfelünket és beszorítottuk a kapuja elé. Nagyon fontos volt, hogy korán megszereztük az első gólunkat. Messi bármelyik poszton képes játszani. Számomra nem kétséges, hogy ő minden idők legjobb futballistája. Meggyőző belépőnk volt a BL-be” – zárta le gondolatait.

A D-csoportban a Bayern München is remekelt, 5-0-s vereséget mért a Rosztovra. A bőrnadrágosok középpályása, Joshua Kimmich nem akármilyen két héten van túl, hiszen ez idő alatt megszerezte első gólját a Bundesligában és a német válogatottban is, kedden pedig a Bajnokok Ligájában is beköszönt, ráadásul kétszer. Az Atlético Madrid nem tudott a Bayernhez hasonló produkciót bemutatni a PSV ellen, ám lényeg a lényeg, a spanyol csapat három ponttal tért haza Eindhovenből.

Bajnokok Ligája, 1. forduló
Szerda
C-csoport
Manchester City - Mönchengladbach 4-0
E-csoport
Leverkusen – CSKA Moszkva 2-2
Tottenham – Monaco 1-2
F-csoport
Legia Varsó – Dortmund 0-6
Real Madrid – Sporting 2-1
G-csoport
Porto – Köbenhavn 1-1
FC Bruges – Leicester 0-3
H-csoport
Lyon – Dinamo Zagreb 3-0
Juventus – Sevilla 0-0