Előfizetés

Bekeményít a CBA - Kizárták a csődközeli partnert

Publikálás dátuma
2016.09.14. 18:37

Többfordulós sikertelen egyeztetés után a CBA Kereskedelmi Kft. kezdeményezte a Palóc Nagykereskedelmi Kft.-vel kötött franchise szerződés felmondását és intézkedett a taghálózatból történő kizárásáról - közölte CBA szerdán.

Sajtóhírek szerint már csütörtök reggeltől bezárnak a Palóc Nagykereskedelmi Kft. üzletei, a hat keleti megyét összefogó CBA-regionális központnál csődközeli a helyzet. A CBA szerda délutáni tájékoztatása szerint a Palóc Nagykereskedelmi Kft. által üzemeltetett 80 egység a cég saját bérleménye vagy tulajdona, így azok további működésébe a CBA-nak nincs beleszólási joga, jövőbeni megvásárlásukra, üzemeltetésükre nincs módja. 

A Palóc Nagykereskedelmi Kft. a CBA többszöri jelzése ellenére sem tett eleget szerződéses kötelezettségeinek, a franchise szabályokat huzamosabb ideje nem tartotta be. A CBA kötelezte a Palóc Nagykereskedelmi Kft.-t, hogy a hálózat által használt arculati elemeket, logókat a szerződésben foglaltaknak megfelelően távolítsa el - közölték.

A CBA tájékoztatásában kitért arra: a gazdálkodást a Palóc Nagykereskedelmi Kft. önállóan folytatta, abban semmilyen szerepet nem játszott a CBA franchise rendszergazdája. A munkáltatói jogokat is a Palóc Kft. gyakorolta.  A Palóc Kft.-hez, mint régiós központhoz csatlakozó franchise partnerek további zavartalan ellátásának megszervezéséről a CBA gondoskodik. A beszállítókkal megkötött szerződésekben foglaltaknak megfelelően állnak helyt a franchise partner kintlévőségeire - áll a közleményben.

Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy a CBA egyik  franchise partnere, a Palóc Nagykereskedelmi Kft. csődbe juthat, miután tavaly 18 milliárdos forgalom mellett 2 milliárdos veszteséget könyvelhetett el. A Népszabadság szerint a dohányforgalmazás kiesése, az élelmiszerlánc-felügyeleti díj, az útdíj, a tranzakciós illeték, a reklámadó bevezetése és a vasárnapi zárva tartás egyaránt súlyosan negatívan érintette a CBA mostanra rendkívül nehéz helyzetbe került regionális központját. 

A helyzet pikantériáját az adja, hogy a Palócker lehet az első áldozata a kormány kötelező nyereségességi előírásának. A kiskereskedelmi törvény módosítása következtében ugyanis 2017. január 1-jétől nem árulhat fogyasztási cikkeket olyan társaság, amely úgy volt veszteséges egymást követő két évben, hogy a forgalma meghaladta a 15 milliárd forintot. Ha a Palócker pénzügyi mérlege 2016-ban is hasonlóan alakul, akkor lehúzhatja a rolót, miközben a kormány intézkedése elsősorban a multik ellen irányult volna.

Alstom-botrány - Elindult a vizsgálat

Az Alstom metrókocsik 2006-os közbeszerzését vizsgáló ideiglenes fővárosi bizottság bekéri az Egyesült Királyság Jelentős Csalások Elleni Hivatalának Alstom-botránnyal kapcsolatos jelentését a Miniszterelnökségen keresztül - jelentette be a bizottság elnöke szerdán Budapesten, a testület alakuló ülése utáni sajtótájékoztatón.

Borbély Lénárd elmondta: úgy döntöttek, megkérdezik a magyar ügyészséget arról, hogyan áll az a nyomozás, amely Tarlós István főpolgármester 2010-ben, a közbeszerzés ügyében tett feljelentése alapján indult. Arról is határoztak, hogy meghallgatják mindazon szakembereket és döntéshozókat, akik a metrókocsik közbeszerzésében részt vettek - tette hozzá a politikus, aki Csepel Fidesz-KDNP-s polgármestere is.

Emlékeztetett arra: az Egyesült Királyság Jelentős Csalások Elleni Hivatala megkereste Magyarországot az Alstom megvesztegetési botránya ügyében, mivel a korrupciós szálak ide is elvezettek. A Fővárosi Közgyűlés pedig májusban döntött az ideiglenes vizsgálóbizottság létrehozásáról. A testület egy több ezer oldalra rúgó, a fővárosnál, illetve a BKV-nál keletkezett iratanyag alapján kezdte meg most munkáját.

A közbeszerzés több kérdést vet fel, mert végül a legdrágább, 65 milliárd forintos ajánlatot fogadták el a döntéshozók - tette hozzá. Kérdésre válaszolva Borbély Lénárd elmondta: indítványozni fogja Demszky Gábor korábbi főpolgármester meghallgatását is, és nem tartja kizártnak Medgyessy Péter korábbi szocialista miniszterelnök meghallgatását sem.

309,99 forinton az euró

Publikálás dátuma
2016.09.14. 10:39
Fotó: Thinkstock
A főbb devizákkal szemben vegyesen alakult, csekély mértékben változott a forint árfolyama szerdára virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben.

Az euró jegyzése a kedd esti 310,21 forintról 309,99 forintra csökkent szerda reggel nyolc órára. A dollár jegyzése 275,82 forintról 276,10-re emelkedett, a svájci franké pedig 283,00 forintról 282,63 forintra csökkent.
Az euró/dollár árfolyam alig változott, kedden este 1,1234 dolláron, szerda reggel 1,1222 dolláron jegyezték az eurót.