Szakács: ez az állam akarata

Elutasította az ügyészség a szocialisták frakcióvezető-helyettesének postaügyben tett feljelentését. Erről maga Szakács László számolt be szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus felidézte, hogy júliusban azért tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen, mert értékelése szerint a vagyontörvény kijátszásával a magyar állam elveszítette meghatározó befolyását az egyik legnagyobb állami cég, a Magyar Posta Zrt. felett. "Burkolt privatizáció" eredményeként a Spéder Zoltán érdekeltségbe tartozó pénzintézet jelölheti ki az igazgatótanács és a felügyelőbizottság tagjainak felét - mondta.

Elmondása alapján az elutasítás indoka az volt, hogy "nem nyomozta ki eléggé jól az ügyet", szerinte ugyanakkor ez a bűnüldözési szervek és vádhatóság feladata. Szakács László közölte, Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is azt mondta, hogy ha van egy konkrét ügyben információjuk, akkor tegyenek feljelentést. 

A szocialista politikus szerint annak, hogy feljelentését elutasították, egyetlen oka lehet: ez az állam akarata. Pedig nem változott semmi, az állam továbbra sem tudja akaratát a posta irányításában érvényesíteni - tette hozzá Szakács László jelezve, az ügyben kérdéssel fordul Orbán Viktorhoz és Lázár Jánoshoz.

Szerző

Orbán a bolgár kollégával szemlézett a határon (fotók)

Publikálás dátuma
2016.09.14. 11:45
Vajon mi jár a magyar "stáb" fejében? MTI Fotók: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Mindenkinek meg kell értenie, hogy Európa jövője nem Brüsszelben dől el, hanem itt, ahol állunk, a bolgár-török határon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, miután Bojko Boriszov bolgár kormányfővel határszemlét tartottak a térségben.

Bulgária sikeres védekezése mindannyiunk közös érdeke - fogalmazott Orbán Viktor a szemlét követő sajtótájékoztatón, amelyet a határon felhúzott kerítés előtt, a határ bolgár oldalán lévő leszovói átkelőtől nem messze tartottak.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Európa keveset törődik Bulgáriával, amelyet pedig meg kellene segítenie az uniónak. "Ha tudunk adni hárommilliárd eurót a törököknek, akik nem tagjai az EU-nak, akkor lehetetlen, hogy ne tudjunk adni 160 millió eurót a bolgároknak, akik meg tagjai az EU-nak" - hívta fel a figyelmet.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy novemberben újra életbe kell léptetni a schengeni szabályokat, ez minden schengeni tagnak, így Görögországnak is kötelessége. Az nem lehet, hogy egyesek erősen védekeznek, mások meg gyengén, mert akkor "a védelmi vonal át fog szakadni" - fogalmazott.

A határvédelem szerinte nem ideológiai kérdés, hanem pragmatikus, jogi ügy: a határon nem lehet szabálytalanul átmenni, az ugyanis bűncselekmény. "Akit nem akarunk beengedni, de mégis bejön, azt vissza kell küldeni" - tette egyértelművé álláspontját.

A bolgár határvédelemről kérdésre úgy nyilatkozott: Bulgária kőkeményen védekezik, a "naivitásnak" nyomait sem látni, "itt ilyen európai blablákkal sokra nem lehet menni, itt védekezni kell".

A kormányfőt arra is reagáltatták a sajtótájékoztatón, hogy Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a Die Weltben kedden közölt interjúban úgy fogalmazott: elfogadhatatlan az uniós alapértékek súlyos sérelme, ezért ideiglenesen vagy véglegesen ki kell zárni az EU-ból az olyan tagokat, mint Magyarország, ahol "kerítéseket építenek háborús menekültek ellen", vagy ahol megsértik a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Orbán Viktor erre úgy reagált: a politikában az abszurditás a legszórakoztatóbb. "Ez a helyzet arról szól, hogy egy luxemburgi kommunista próbálja demokráciáról kioktatni azokat, akik 40 évig szenvedtek a kommunizmustól" - mondta, a politikai tréfa kategóriájába sorolva Asselborn nyilatkozatát.

Boriszov: a V4-ek lobbizni fognak Bulgária támogatásáért

A legutóbbi időkig Bulgária magára maradt határának védelmével, és nagy nehézségekkel kellett megküzdenie - mondta Boriszov a BTA bolgár hírügynökség jelentése szerint.

"Az összes EU-tagállam együttes erőfeszítése nélkül nem lehet tartós megoldást találni" - fűzte hozzá.

Bojko Boriszov jelezte, hogy minden támogatást elfogadnak a határ védelmében, ugyanakkor hangsúlyozta a bevándorlási hullám megfékezésére kötött EU-török megállapodás jelentőségét is.

Szerző
Frissítve: 2016.09.14. 15:10

Ki írja majd be az ikszeket?

Dr. Komáromi György tisztelt olvasótársunk egy eddig általam fel nem fedezett veszélyre hívta fel a figyelmemet. Az október 2-i szavazásról van szó. Legrémesebb álmaimban sem jönne elő, hogy távolmaradás esetén - ami feltehetőleg nem lesz kevés - majd Orbán Viktor személyesen veszi kezébe a tollat”. Hogy kell ezt elképzelni? Netán berendeznek számára egy szobát, oda özönlenek majd elé a megmaradt üres szavazólapok és ő egyenként berója a megfelelő helyre az”x”-eket? Elég pikáns volna. De mi nem fordulhat elő mifelénk? Hát csak rajta! Hegyezze a „szimbolikus ceruzáját”, és gyártsa a Fidesz X-eket. Arról nem volt szó, hogy lesz-e segítsége, mert kétségtelenül egyedül nem fogja győzni. Mindössze az volna aggályos, ha az így felszaporodott „X-ek”súlyát ez a művelet aránytalanul az egyik irányba billentené. Vagy nem ez a cél? Egyébiránt a valóságban ez egész másként, egyszerűbben történik. Sem toll, sem ceruza, sem külön szoba nem szükségeltetik hozzá.