Ujhelyi Junckertől kért tájékoztatást a roamingdíjak ügyében

Tájékoztatást kért Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti (EP-) képviselő Jean-Claude Junckertől, az Európai Bizottság elnökétől a roamingdíjak eltörlésével kapcsolatban - olvasható a képviselő közleményében.

Az MSZP alelnöke azt szeretné megtudni, miért vonta vissza Brüsszel a roamingterhek csökkentésével kapcsolatos legutóbbi javaslatát, illetve, hogy miként kívánják biztosítani az eredeti tervezetben megfogalmazott célt, vagyis a roamingdíjak mielőbbi és minél teljesebb kivezetését az uniós tagállamokban.

Ujhelyi István emlékeztetett, hogy a "tavaly elindított bizottsági kezdeményezés a felhasználók érdekeit szem előtt tartva jövő év végére már végleg megszüntette volna a többletköltségeket". "Ehhez képest az Európai Tanács és az időközben felerősödött szolgáltatói lobbiérdekek végül felpuhították az eredeti javaslatot és a fokozatos kivezetés mellett döntöttek, megtűrve, hogy a szolgáltatói oldal élhessen a szabályozás kiskapui nyújtotta lehetőségekkel is. E tekintetben a bizottság javaslatának - amely mindössze 90 napra biztosította volna a roamingmentességet évente - visszavonása üdvözlendő fejlemény, ugyanakkor elbizonytalanító is a folyamat lassúságát és eredménytelenségét látva" - írta közleményében Ujhelyi. A szocialista politikus hozzátette: a magyar kormány az ügyben "a szavak szintjén ugyan a magyar emberek oldalára állt, de tetteikben már egészen mást képviseltek. Lázár János miniszter maga ismerte el egy válaszként küldött levelében, hogy az Európai Tanácsban a kormány nem a mielőbbi díjcsökkentést és eltörlést támogatta, hanem a fokozatos, lassú kivezetést" - írta.

Az Európai Bizottság az éles kritikák miatt pénteken visszavonta a "méltányos használatra vonatkozó feltételekre" tett korábbi javaslatát. A tervezet hétfői bejelentését követő bírálatok szerint a brüsszeli testület nem tett eleget a roamingdíjak eltörlésére vonatkozó ígéretének. Vélemények szerint a bizottsági javaslat abban a formájában inkább a mobilszolgáltatók további gazdasági érdekeit szolgálja azzal, hogy évi 90 napra írná elő a díjak kötelező eltörlését és a korábbi várakozásokkal szemben nem tűzi ki a külföldi mobilhasználat miatt kiróható többletdíj eltörlését.

Szerző

"Nagyképű, frusztrált" - Szijjártó a finom diplomácia nyelvén reagált

Publikálás dátuma
2016.09.13. 11:09
Jean Asselborn - Fotó: Joe Raedle/Getty Images
A luxemburgi külügyminiszter azt követeli, hogy Magyarországot zárják ki az Európai Unióból - hangzott el a Klubrádió külföldi lapszemléjében. Jean Asselborn a Die Weltnek nyilatkozott, keményen kritikus szavai végigfutottak a hazai sajtótermékek online oldalain is, majd reagált a magyar külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter. 
Jean Asselborn - Fotó: Joe Raedle/Getty Images

Jean Asselborn - Fotó: Joe Raedle/Getty Images

Luxemburg diplomáciai vezetője a német lapnak adott interjúban leszögezte:  nem lehet elfogadni, hogy egy tagállam ilyen masszívan megszegje az EU alapértékeit. Ha valaki, mint a magyar kormány, kerítést épít a háborús menekültek ellen, továbbá megsérti a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét, azt átmenetileg, de szükség esetén akár végleg ki kell zárni a szövetségből. 

A politikus kiemelte: csak így lehet egyben tartani a szervezetet, illetve megőrizni a közös értékeket. Ennek érdekében Jean Asselborn sürgette, hogy ilyen kérdésben a jövőben többségi döntéssel lehessen határozni. (Az Európai Bizottság jelenlegi vezetője JeanCalude Juncker korábban hosszú ideig volt Luxemburg miniszterelnöke.)

Kioktató, nagyképű, frusztrált - ezekkel a jelzőkkel illette a magyar diplomácia vezetője luxemburgi kollégáját, vagyis Szijjártó Péter nem Jean Asselborn szavaira reagált, hanem személyében dehonesztálta a politikust. Releváns, a téma komolyságát megillető válaszok helyett, a fideszes politikus a következőket mondta: 

- eddig is tudtuk, hogy Jean Asselborn komolytalan figura, látszik, hogy csak néhány kilométerre lakik Brüsszeltől

- Magyarországot akarja kizárni az EU-ból, de magát már régen kizárta a komolyan vehető politikusok közül

- rendes nihilistaként ( mit mondtam/írtam, hogy szitokszó lesz Orbán(?)  új nyelvi leleményéből? - a szerk. )  fáradságot nem ismerve dolgozik az európai biztonság és kultúra lerombolásán

és persze:

- a magyaroknak joguk van elmondani a véleményüket, és csak nekik van joguk eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni és kikkel nem. Ezt a jogot sem a brüsszeli bürokraták, sem a luxemburgi külügyminiszter nem veheti el - mérte a végső csapást "ellenfelére" ( végül is Orbán Brüsszellel zajló élethalálharcról beszélt ugyebár Kötcsén) Magyarország diplomáciájának vezető embere. 

Szerző

Az ombudsman beszámolóját tárgyalja az Országgyűlés

Az Országgyűlés mai ülésén az alapvető jogok biztosa számol be tavalyi tevékenységéről. Az ülésnap reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit három napirendi pont tárgyalása követ.

A képviselők elsőként az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2015-ös tevékenységéről szóló beszámolót hallgatják és vitatják meg. Ezt követi a polgári perrendtartásról szóló törvényjavaslat általános vitája az igazságügyi tárca expozéjával, valamint a frakciók vezérszónoki felszólalásaival. A nap végén az igazságügyi miniszter egy másik, uniós jogharmonizációt célzó javaslatát tárgyalják.

Szerző