Spéder leckézteti a lakájmédiát

Első fokon pert nyert a Ripost ellen Spéder Zoltán - írta a hvg.hu. Az FHB Bank vezetője azért perelt, mert az Ómolnár Miklós vezette portál lesifotókat közölt róla és Stumpf István alkotmánybíróról. Az ítélet szerint ezeket 15 napon belül el kell távolítani az internetről.

Spéder arra hivatkozott a perindító keresetben, hogy tudta és engedélye nélkül fotózták az alkotmánybíróval, majd az így készült felvételeket sértő szöveg kíséretében nyilvánosságra hozták. Azt ugyan maga is elismerte, közszereplőnek számít, ám a kérdéses képek nem közszereplés, hanem "magánéleti események" alkalmával készültek. A fotókat Ómolnár lapja egy "névtelen szemtanúra" hivatkozva közölte le, s "túlzás nélkül filmbeillő jelenetnek" állította be a szituációt, ahol a folyamatosan oldalra tekingető felek konspirálnak. Ráadásul a lap az Index-tulaj mellett Stumpfot is belerángatta a lejáratásba: mind a címben, mind a szövegben a Spéder cégei ellen folyamatban lévő büntetőügyekhez kapcsolták az alkotmánybírót, külön kiemelve, hogy az üzletember a nála tartott házkutatás után nem sokkal futott össze vele - az "olvasóriporterük" szerint Stumpf "zavartan viselkedett". A Ripost a bíróságon arra hivatkozott, hogy "kötelességük" feltárni a közügyeket, a Fővárosi Törvényszék viszont nem találta fontos közszereplésnek, hogy Spéder és az egykori kancelláriaminiszter beszélget egy vásárcsarnoknál. Stumpf az atv.hu-nak azt mondta,alkotmánybíróként nem minősítheti a róla szóló cikkeket, mert ez politikai megnyilvánulásnak számítana.

Vélhetően hasonló ítélet várható a Spéder kontra TV2 ügyben is, hiszen Andy Vajna csatornája is az üzletember magánéletében vájkáló riportot közölt, aminek nyilvánvalóan a lejáratás volt a célja. Az FHB-vezér minden sértő állításért több százezret, plusz minden egyes lesifotóért 100 ezer forintot, így összesen 5,7 millió forint sérelemdíjat követel, s azt, hogy a bíróság tiltsa el Vajna tévéjét a további jogsértéstől és tüntessék el honlapjukról az anyagot. Egyébként a TV2 ügyvédje is arra hivatkozott, hogy "fontos közügyeket tártak fel".

Szerző

Juhász: hazugság a vizsgálat

Ez hazugság, nem kértek be tőlem semmit hónapok óta, májusban kaptam egy levelet, hogy megindították az eljárást, azóta semmi sem történt - mondta lapunknak Juhász Péter, miután az V. kerületi alpolgármester, Böröcz László a Magyar Időknek azt mondta, újabb adatokat kérhet az Együtt alelnökétől a vagyonnyilatkozatát vizsgáló belváros-lipótvárosi albizottság. 

Juhász kifejtette, több alkalommal is érdeklődött a testületnél, hogy mikor is indul meg az eljárás, májusban pedig válaszolt a bizottság kérdéseire. Hozzátette, neki nincs semmi rejtegetnivalója, el tud számolni vagyonával: "ők is tudják, hogy nem fognak találni semmit, de azért telekürtölik a sajtót azzal, hogy vizsgálódnak ellenem. Ráadásul nem is történik semmi". Ismert, az Együtt politikusa ellen azt követően indult lejáratókampány, hogy hasonló eljárást kezdeményezett Orbán Viktor ellen. Szerinte ugyanis joggal feltételezhető, hogy a kormányfőnek a sajtóban megjelent információk alapján "sokkal, de sokkal nagyobb a vagyona, mint amit bevall". A kormánypárti média hadjáratának legutóbbi fejezetében a Pesti Srácok arról írt, hogy állítólag Portik Tamás pénzelte Juhászt, hogy járasson le fideszeseket, ezt a TV2-n Portik egyik állítólagos volt rabtársa is megerősítette. Az Együtt alelnöke ezzel szemben állította, soha nem beszélt Portikkal, sohasem fogadott el tőle pénzt, és nem is fogadna.

Eközben Juhász folytatja a belvárosi önkormányzat gyanús ingatlaneladásainak felderítését: korábban összegyűjtött 130 millió forint fedezetet, majd vételi ajánlatot adott be egy önkormányzati ingatlanra. A csaknem kétszeres ajánlat ellenére azt mégis a Belvárosnak dolgozó ügyvédnek, Sándor Sz. Zsoltnak adták el. A politikus most bíróságon fellebbezné meg a döntést, ám ehhez 1,5 milliónyi illetéket kell befizetnie. Ezért Juhász gyűjtést szervezett a Facebookon, 24 óra alatt az összegnek több mint a fele gyűlt össze.

Szerző

Kirakatpolitizál Balog Zoltán

Publikálás dátuma
2016.09.13. 07:05

Még az is lehet, hogy igaz, amit Balog Zoltán mond, de erre nem lehet büszke - reagálta lapunknak Polónyi István. Az oktatáskutatót arról a mondatról kérdeztük, amit az emberi erőforrások minisztere Debrecenben mondott. Balog szerint ugyanis megduplázódott a roma fiatalok száma a hazai felsőoktatásban az utóbbi években.

 "Magyarországon hosszú évek óta egy százalék alatt van azon romák száma, akik részt vesznek a felsőoktatásban. Ezt a nagyon alacsony számot megduplázni nem nagy teljesítmény" - legalábbis Polónyi szerint, aki hozzátette: valóban érezhető erőfeszítés, de a kabinet kirakatpolitikát folytat. Hiszen hiába hoztak létre roma kollégiumokat a cigány értelmiségiek számára, ott csak egy nagyon szűk környezet tanul, nem ez lesz a megoldás – mutatott rá a szakértő.

Balog a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat országos tanévnyitó konferenciája előtt kifejtette: a hálózatnak már több mint 250 diák a tagja, és a szervezet a tanulóknak olyan pluszt ad, ami korábban hiányzott az életükből. A miniszter - többek között a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat segítségével - egy olyan roma középosztály kialakulásában bízik, amely a többségi társadalommal jó együttműködésben, nem pedig a konfrontációban érdekelt. Balog beszélt arról is, hogy az elmúlt időszakban a hazai roma közösség helyzete a mutatók alapján a szociális, az egészségügyi, az oktatási és a foglalkoztatási területen egyaránt javult. Példaként említette, hogy Magyarországon 50 ezer olyan roma család van, amelyeknél a közfoglalkoztatási programoknak köszönhetően a családfenntartónak először van munkahelye.

Szerző