Előfizetés

Magyar fizikus nyerte a GE globális kódfejtő versenyét

Publikálás dátuma
2016.09.12. 18:25
A verseny győztese - Forrás: GE Global Operations CEE
Szabó Zoltán, a 29 éves magyar fizikus nyerte a GE globális informatikai versenyét, amelyben a cég legokosabb számítógépeinek beszélgetését kellett megfejteniük a résztvevőknek. Világszerte több mint 1.000 IT szakember, szoftvermérnök és adattudós, valamint profi és amatőr programozó kapcsolódott be a játékba a Twitteren, hogy az informatikai és kódfejtő képességeiket felhasználva előrébb jussanak a játékban. A fiatal magyar szakember 2 hét alatt fejtette meg a feladványt, így ő nyerte meg a 10.000 dolláros díjat, amelyet a GE annak a játékosnak ajánlott fel, aki elsőként fejti meg a kódot.

Magyarország egyébként egyike volt azoknak az országoknak, ahol a legmagasabb volt a résztvevők aránya.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországot a legaktívabb országok között láthattuk ebben a nagyszabású megmérettetésben. Mindez tükrözi a magyar szakemberek technológia iránti elhivatottságát és tudását, amely alapja lehet a jövő digitális gazdaságának hazánkban és a régióban” – fogalmazott Molnár Péter, a GE Magyarországi Digitális Fejlesztési Központjának vezetője. A világ kódfejtőinek elitjéből csak Szabó Zoltánnak, a 29 éves fizikusnak, a kriptográfia, a modern IT algoritmusainak és a dekódolás rajongójának sikerült rájönnie a megoldásra. A fiatal szakember azért jelentkezett a versenyre, hogy a doktori értekezésének írása közben felfrissítse az elméjét.

“Ez volt a tökéletes kihívás számomra. Mivel a kriptográfia nagy szenvedélyemmé vált az elmúlt évben, így nem gondolkodtam sokat azon, hogy csatlakozzak a játékhoz” – mondja Szabó Zoltán, a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet munkatársa. “A játék első két feladata viszonylag könnyű volt, de a harmadik feladvány megoldása két hétig tartott” – tette hozzá. Zoltán jelenleg azt várja, hogy a világ többi informatikusa is megfejtse a feladványt, mivel a verseny még nem zárult le. A nemzetközi megmérettetés győzteseként megérdemelten nyerte meg a 10.000 dolláros díjat, emellett novemberben részt vehet a GE Minds + Machines elnevezésű, San Francisco-ban zajló konferenciáján is, ahol olyan szakemberekkel találkozhat, akik szintén megértik a mesterséges intelligencia emberi nyelvét.

A Corvinus menedzsmentképzése a régió legjobbja - A Financial Times szerint

Publikálás dátuma
2016.09.12. 18:16
Népszava fotó
A Budapesti Corvinus Egyetem egyik legnépszerűbb mesterképzése, a vezetés és szervezés szak immár ötödik éve szerepel a Financial Times menedzsment képzéseket rangsoroló felsőoktatási toplistájában. A rangsor első három helyén egy svájci és két francia intézmény képzése végzett.

Az évente kiadott rangsorban 2016-ban a 70. helyen áll a Gazdálkodástudományi Kar (Corvinus Business School) vezetés és szervezés mesterképzése, megelőzve a közép-kelet-európai térség más jelentős intézményeit (Prágai Közgazdasági Egyetem, Varsói Közgazdasági Iskola). A Corvinus képzése olyan üzleti iskolákat is maga mögé utasított, mint a University of Bath Business School, Manchester Business School, BI Norwegian Business School, vagy a Lancaster University Management School.

A neves brit nemzetközi, gazdasággal és pénzüggyel foglalkozó napilap több szempont és ismérv – például a tandíj és a képzés minőségének aránya, vagy a végzettek fizetése és elhelyezkedési adatai – alapján értékeli a képzéseket. Előbbi tekintetében a lista élmezőnyében, az 5. helyen áll a Corvinus, de nem elhanyagolható az sem, hogy a szakon végzettek (vásárlóerő paritáson számolt) fizetését évi 45 495 dollárra becsülik.

Az egyetem „vezszerv szakán” végezni a hagyományos képzés 15 évfolyama során fogalommá vált. Az oktatás-kutatás-gyakorlat hármasára épített, minőségért elkötelezett, szakmailag folyamatosan továbbfejlesztett képzés végzett hallgatói aktív alumni hálózatot hoztak létre. Az egyik legnépszerűbb gazdálkodási szakirány 2008-tól önálló, akkreditált egyetemi mesterszakként végezhető el.

 A Financial Times 2016-os ranglistája itt érhető el.

"A haverokat és a szeretőket is közpénzből pénzeli a kormány"

A Párbeszéd Magyarországért társelnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti felszólalásának semmi köze nem volt a magyar valósághoz.

A kormánytól elvárták volna, hogy legalább minimálisan szembenézzen az elmúlt két év kudarcaival. Szerették volna, ha Orbán Viktor elmondja, hogyan vált az egykori konzervatív, polgári értékeket képviselő Fideszből egy "kabriókultúrát képviselő kormány" - tette hozzá Szabó Tímea sajtótájékoztatóján.

A PM szerette volna, ha a miniszterelnök beszélt volna arról, hogy miközben gyermekek százezrei éheznek, orvosok és nővérek hagyják el az országot, Matolcsy György jegybankelnöknek havi ötmilliós fizetése van, és úgy látszik, hogy már a haverokat és a szeretőket is közpénzből pénzeli a kormány - folytatta a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, hiányolva azt is, hogy nem volt szó az egészségügy és az oktatás válságáról, az önkormányzati dolgozók tervezett sztrájkjáról.