Juhász Péter nem hagyja annyiban

Juhász Péter panasszal élt a belvárosi ingatlanügyekben indult nyomozás megszüntetése ellen. Az Együtt alelnöke erről a Facebookon számolt be.

 A Nemzeti Nyomozó Iroda augusztus közepén váratlanul megszüntette a nyomozást a belvárosi ingatlanügyekben. Ez az a nyomozás, amit egyszer már bűncselekmény hiányában megszüntettek, de az ügyészség indítványára újrakezdtek, határidejét pedig újra és újra meghosszabbították. Hogy aztán újra ne találjanak bűncselekményre utaló jelet abban, hogy a belvárosi önkormányzat rendre pályáztatás nélkül, a bérlőnek járó kedvezménnyel adjon el alul értékeltnek tűnő lakásokat akkor is, ha a bérlő épp csak bérelte az ingatlant.

Szerző

Sajátjait is nihilistázta Orbán

Publikálás dátuma
2016.09.12. 07:02
Jókedvűen és mondjuk úgy jóindulattal: lezseren érkezett a miniszterelnök és pártelnök Kötcsére, (Havasi Bertalan sajtófőnök kí
Amit ma az ellenfeleink képviselnek, az puszta nihilizmus, ami lopakodva rátelepedett a világ és az EU intézményeire. Kötcsén, ha igaz, Orbán Viktor a szokásosnál is keményebben ostorozta az uniós vezetőket. Nihilista ellenfelei közül a néppárti Junckert, a liberális Verhofstadtot és a szociáldemokrata Schultzot nevezte meg. Csúnyán leszólta a német sajtószabadságot, az általa a kommunistának titulált baloldalról pedig közölte, velük már fölösleges viaskodni.

Nihilistának titulálta szombaton Kötcsén az Európai Unió három meghatározó politikusát a miniszterelnök. Ha hihetünk a jobboldali pestisracok.hu-nak, amely ezek szerint hivatalos volt a hagyományosan zártkörű polgári piknikre, Orbán Viktor a szokásosnál is durvábban ócsárolta uniós ellenlábasait. "Amit ma az ellenfeleink képviselnek, annak semmi köze a nagy liberális elődök gondolataihoz, az puszta nihilizmus. Ez a nihilista szemlélet lopakodva rátelepedett a világ és az Európai Unió intézményeire. Ismert képviselői is vannak, úgy, mint Juncker, Verhofstadt és Schultz.

A nihilisták a társadalomban kisebbségben vannak, de az európai elitet már rég elfoglalták" - hangzott Orbán értékelése. A miniszterelnök Csurka Istvánt és a francia elnökségért ismét ringbe szálló Nicolas Sarkozyt is idézte. Előbbitől azt, hogy a liberális SZDSZ nem választást akart nyerni, hanem csak beülni a zsűribe. "Miként a nihilista elit is megragadta a zsűri pozícióját az európai intézményrendszerben. Ők azok, akik minden értékvitát elvetnek a politikailag korrekt beszédmód hazugsága mögé bújva" - fűzte tovább az egykori MIÉP-vezér gondolatait Orbán. A jobboldali francia politikusnak pedig azon kijelentését ajánlotta a kiválasztottak figyelmébe, amelynek értelmében "a politikai korrektség, a PC nem más, mint gondolatrendőrség, de ideje megszabadulnunk a kisebbségek rémuralmától. Zárójelbe kell tennünk a PC-érvrendszert és logikát. Furcsa, de a britek távozása az Unióból egyben nagy lehetőség is a szembenézésre, hogy mi az az elit, amelyet egy 65 milliós nagy ország elutasított".

Mi a nihilizmus?
A nihilizmus olyan filozófiai felfogás, eszmerendszer, amely a társadalmi értékeket, és normákat, minden elvet, szabályt, erkölcsi követelményt, törvényt tagad. A cselekvés hiábavalóságát, a lét teljes értelmetlenségét, az emberi haladás hiányát hirdeti. A pszichiátriában a nihilizmus bizonyos mentális rendellenességekben fellépő olyan tapasztalat vagy élmény, hogy a világ vagy valakinek a teste vagy énje nem létezik. A XIX. században több politikai és ideológiai irányzatot is nihilizmus néven illettek. Elsősorban a különféle materialista irányzatokat és az anarchizmust sorolták ide, áttételesen valamennyi forradalmi és radikális nézetet.
Forrás: Wikipédia


Kiderült, a kormányfőnek nem is a migránsokkal van problémája, hanem a brüsszeliekkel. Az ugyanis logikus, hogy ha "hívják szerencsétleneket, akkor jönnek". A magyarok feladata viszont az, hogy október 2-án tegyenek botot a küllők közé remélve, hogy a magyar példa hullámot vált ki Európában, és végül az uniós elitet is lecserélik. "Ne felejtsük el, hogy a nihilisták elitje a mi Közép-Európánkra is mint átalakítandó, felhígítandó területre gondol" - riogatott a miniszterelnök. A migránskérdésre alapozott politikai háború véleménye szerint mindkét félnek óriási lehetőség. "Nekik egy gyors út a keresztény- és nemzeti alapú Európa megsemmisítésére, az Európai Unió etnikai alapjainak megváltoztatására. Tudják, hogy a muszlimok sosem szavaznak egy keresztény gyökerű pártra, így a muszlim tömegekkel a tradicionális konzervatív pártok örökre kiszorulnak a hatalomból". De ez a háború óriási lehetőség a keresztény gyökerű nemzetállamok híveinek is. A magyarok mostani nagy lehetősége, hogy a migránsvitát ne engedjék a "PC mostani, kényszerű keretrendszerén belül megvitatni. A mi ígéretes stratégiánk az, hogy a V4-ek, és talán hamarosan Ausztria kikényszeríti, hogy ezt a súlyos kérdést az elitek ne dönthessék el az emberek kizárásával, hanem népszavazások sorával kénytelenek legyenek róla megkérdezni őket" - foglalta össze Orbán.

Aláírást gyűjt a DK
Már gyűjti az aláírásokat a DK, hogy az esetleg sikertelen népszavazás után a miniszterelnöknek le kelljen mondania. Az ellenzéki párt kérdésére a Facebookon, illetve okostelefonos applikáción keresztül is igent lehet mondani. A bojkottra szólító DK szerint az októberi népszavazás érvénytelenné tétele nem csak Magyarország EU-tagságának megóvását, hanem az Orbán-kormány politikájának bukását is jelentené.

Elismerte, Magyarország önmagában képtelen a világ és az Unió felett győzni, ám ha Franciaország, Olaszország, majd talán Németország is "rátalál a közép-európaiak igazságára", akkor az lesz, amit mi akarunk. Merkel nevét ugyan nem mondta ki, de a német politikai viszonyokat durván ostorozta. Közölte, "Németország a legnehezebb eset, az ottani irányított nyilvánosságban egyelőre lehetetlenség őszintén beszélni a migránskérdésről. Ezt mi csak a diktatúrákból ismerjük, de tudomásul kell vennünk, hogy van olyan demokrácia, ahol a szólásszabadság gyakorlása egzisztenciális kérdés, és bizonyos véleményeket ellenjavallt elmondani".

Saját rendszerét magasztalta, "a legfontosabb harcainkat megvívtuk, de a kardunkat nem csatolhatjuk le" - fogalmazott, az elmúlt hat év gyengeségének azt nevezte, hogy nem maradt idő az emberek politikai gondolkodásának, divatos szóval a "tudatiparnak" a megújítására.

Arról is beszélt, hogy a hosszú kormányzás új problémákat teremt. Bár a kommunistákkal már fölösleges viaskodni, hiszen nagyítóval kell keresni a megmaradt zárványaikat, ennek ellenére ők olyanok, mint a "Terminátor: néhány szétesett törmelékből is képesek újraéledni".

Orbán korábban a liberális internacionálé alelnöke volt, de belpolitikai megfontolásokból a populizmus európai "királya" lett. Ezért nevezi most nihilistának azokat, akik az elmúlt évtizedben több ezer milliárd forintnyi uniós támogatást szavaztak meg a magyar fejlesztésekre, amik nélkül már régen bedőlt volna Magyarország. A szocialista Ujhelyi István reagált így lapunknak a kötcsei pikniken elhangzottakra. Az MSZP alelnöke, EP-képviselője szerint a miniszterelnök azért áll folyamatosan csatában a világgal, mert különben a kutyát sem érdekelné amit mond. Azért folytat gyűlöletkampányt a menekültek és az Unió ellen, mert ezzel takarja itthoni bűneit. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke saját pártcsaládjába tartozik - figyelmeztetett. Akár arra, hogy "folyosói pletykákból" tudja, Orbánt egyre kevésbé veszik "beszámítható" politikusnak, inkább közveszélyes populistának tartják, akinek persze van hatása. Mindenkivel csatában áll, aminek Ujhelyi szerint a magyarok lesznek a kárvallottjai. Szomorú, hogy már a legfontosabb partnerünkkel, Németországgal is kommunikációs háborúban áll. Érdekes, hogy itthon a német adófizetők milliárdjaiból építi a beruházásokat, eközben a magyar adófizetők pénzén megtévesztő háborút folytat ellenük. Ez rövid távon ugyan sikeres, ám hosszú távon garantált bukás - figyelmeztetett a szocialista politikus. Orbánnak lapunkon keresztül azt üzente, ígéri, hogy újraéled a baloldal, bár a kormányfő Kötcsén egy bolsevik típusú állampárti működésről beszélt, ami maga a Fidesz.

Juncker, Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője és Martin Schultz, az EP szociáldemokrata elnöke képviseli azt a szellemiséget, ami az Európai Uniót létrehozta. Erről Szent-Iványi István volt EP-képviselő, a liberálisok szakpolitikusa beszélt a Népszavának. Véleménye szerint ez a három politikus képviseli az Unió értékrendjét, és inkább az a nihilista, aki ezeket látványosan megtagadja. Szent-Iványi óriási problémának nevezte, hogy a miniszterelnök a jelenlegi feszült helyzetben még tovább rontotta a magyar-német kapcsolatokat. Figyelmeztetett, ha bennünket szólna le valaki úgy, ahogy ezt szombaton a kormányfő tette, Szijjártó Péter már régen bekérette volna és durva nyilatkozatot adna ki az adott országról vagy a vezetőről. Lehet, hogy van néhány olyan európai ország, ahol tényleg nincs szólásszabadság, de Németország biztosan nem tartozik közéjük. Felelős magyar vezetőnek a két ország kapcsolatait inkább erősítenie kellene, a német cégek ugyanis százezreknek adnak nálunk munkát.

A miniszterelnöknek a bizottság és a parlament valóban ellenfele, ezeket utálja a legjobban, mert ezekre van a legkisebb hatása - fogalmazott a Liberálisok szakértője. Verhofstadtról elmondta, Orbánnal 1990 tavasza óta ismerik egymást, és kezdetben jó viszonyban voltak. A korábbi belga miniszterelnök szerint 2002-ig semmi baj nem volt Orbánnal, az akkori választási vereség viszont populistává tette. A kormányfő szombati megjegyzéseit azért nem érti Szent-Iványi, mert pénteken mind a három ostorozott uniós politikus vele együtt ott lesz a pozsonyi csúcstalálkozón, ezért nem volt szerencsés őket lenihilistázni. Különösen, mert ennek a három embernek több befolyása van az európai jövő alakításában, mint Orbánnak.

Lázár, Trianon és a cigányok
Lázár János a hét végén interjút adott a makohirado.hu-nak. Az a kancelláriaminiszter, aki egy concierge vállveregető eleganciájával vezeti hétről-hétre orránál fogva a vele csicsergő sajtón keresztül a nyilvánosságot, most igen csak otrombákat mondott. Túlságosan ostobának néznék, ha nem feltételeznénk róla, pontosan tudja, hogy nem beszélnek Brüsszelben 100-120 ezer, vagy éppen 5-600 ezer ember kényszer-betelepítéséről, akinek munkát, lakást, szociális ellátást, oktatást kellene adni. Mégis mondja. „Képesek leszünk-e beilleszteni őket a társadalomba? Hiszen a cigány közösségek integrációját sem tudjuk megoldani... a soknemzetiségű Magyarország korábban háborúhoz, majd Trianonhoz vezetett".
Épeszű ember ezzel már nem tud mit kezdeni. A kancelláriaminiszter is tudhatja, hogy a nagyhatalmi játszmák azt az ébredő nemzetiségi nacionalizmust használták fel a Monarchia szétszedéséhez, amit az ezeréves államiságával magát felsőbbrendűnek hirdető magyar nacionalizmus gerjesztett - saját állama ellen. De ez, hagyján. Lázár, miután "globális” keretbe illesztette a magyar cigányságot, mindjárt le is bontotta problematikát, hogy a helyiek is értsék a dolog velejét. Kommentálta a makói plébános szavait, aki az együttérzést hiányolta menekültügyben. „Tisztelendő úr megszólalása jöhetett volna hamarabb is, mert Makó 24 éven át szemlesütve hallgatta el a cigányság kilátástalan helyzetét... azon is le kellene gondolkodni... hány cigány gyereket fogadtak be a plébániára, hányat próbál a gyülekezet segíteni, felemelni a szegénységből?”
Mi azon gondolkodunk, ezt megkérdezhetné egy helyi cigány, de nem kérdezheti meg annak a kormánynak az egyik legbársonyosabb székében ülő vezetője, amely hat év alatt csak annyit tudott elérni, hogy az ország cigánybűnözésről, és nem bűnöző cigányokról beszél, miközben saját kebelében rejtegeti a parlamenti képviselő, miniszterelnöki biztos Farkas Flóriánt. Akin a saját minisztériuma kér számon a kormánypárti cigányklientúrára elköltött, saját kisebbségétől bizonyítottan "eltűnt" 1,6 milliárdot.
F.R.Szerző

Ne az orvosok kényszerüljenek ápolási munkákra - Visszatér a régi képzés

Publikálás dátuma
2016.09.12. 07:00
Így kell életet menteni - Thinkstock fotó/Illusztráció
A béremelés, a nővérszállók felújítása, vagy a szakképzés fejlesztése javíthatja a betegellátást és segíthet megtartani az ápolókat, de nem ad garanciát arra, hogy ezentúl többen maradnak itthon. Az egészségügy jövőjéről hamarosan megint tárgyal az államtitkárság a kiválasztott szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel.

Hamarosan folytatódhatnak az egészségügyi ágazat kollektív szerződéséről régóta tartó tárgyalások az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a szakmai kamarák, meg az érdekvédelmi szervezetek között, de pontos időpontot még nem jelöltek ki. Az ígéretet Ónodi-Szűcs Zoltán tette a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) siófoki tudományos konferenciáján, ahol az ebben a hónapban elkezdett béremelésekről szólva a kérdést a betegek ellátásának javítását szolgáló eszköznek nevezte. Ilyen eszköz az államtitkár szerint a nővérszállók most kezdődő felújítása is, amire több mint 10 milliárd forint uniós pénzt fordítanak. Kérdéses persze, hogy ezek a lépések hány szakápolót lesznek majd képesek itthon, vagy a pályán tartani a következő években, az viszont biztos, hogy a mostani legalább tízezer fős ápolóhiány megszüntetésére nagyon rövid távon semmi esély nincs. Néhány év alatt némi javulást hozhat az ellátórendszerben, ha a szakképzés átalakításával sikerül megnövelni a frissen végzett szakemberek számát, bár arra ez sem garancia, hogy itthon is akarnak majd maradni a bizonyítványuk megszerzése után.

A most kezdődött tanév még kevés változást hoz a hazai ápolók és szakápolók képzésében, de a következő években ezen a területen is átalakul a szakoktatás minden szintje – emelte ki a rendezvény szünetében a Népszavának a MESZK elnöke. Balogh Zoltán a szakmai felkészítés minőségének javulását várja attól, hogy a szakgimnáziumok létrehozásával a szakmai elméleti és gyakorlati óraszámok megduplázódnak. Több helyszínen és nagyobb létszámokkal indulnak osztályok a következő években, a kamara reményei szerint vonzóbb lesz, hogy általános ápolási és szakasszisztensi végzettséget szerezhetnek egyszerre a gimnáziumi érettségi mellé a fiatalok. Aki így szerzi meg az alapokat, annak megint elegendő lesz 1-2 éves speciális szakmai felkészítést adni ahhoz, hogy szakápolóvá váljon, vagyis visszatér a „régi rendszer” – hangsúlyozta a kamarai vezető.

Az ápolási szakma képzési rendszerének átalakítása a felsőoktatást is érinti, az uniós elvárásoknak megfelelően már az alapképzésben több feladat elvégzésére készíti majd fel a diákokat, egyetemi szinten pedig speciális szakápolók képzésével bővülnek a lehetőségek. Az oktatás színvonalának emelését várják attól, hogy évente 20 ponttal nő a felvételi ponthatár és 2020-tól már nemcsak a diploma megszerzéséhez, hanem a felsőoktatási tanulmányok megkezdéséhez is feltétel lesz egy középfokú nyelvvizsga.

Több mint egy évtizede napi beszédtéma az egészségügyi ellátórendszerben, de a szakemberhiány hatására mostanában felerősödött a gondolat, hogy az eddigieknél sokkal több feladatot lehet és kell áttenni a megfelelően felkészített szakápolók vállára, hogy az orvosok ne kényszerüljenek ápolási munkákra, csak a beteg helyzetének értékelésére és a döntéshozatalra tudjanak koncentrálni. A csapatmunka fontossága is sokszor előkerül az ágazat jövőjéről folytatott beszélgetésekben, ami szintén az ápolók nagyobb megbecsülését feltételezi, bár ehhez az orvostársadalom szemléletében még komoly változásokat kellene elérni.

Talán ehhez járulhat hozzá annak a 170 tudományos igényű munkának és elemzésnek a megismerése is, amelyet az ápolási szakma képviselői adtak be az idei konferencia szervezőihez például az egészségmegőrzés, a megelőzés, a betegutak mainál jobb szervezése, a szociális munka és az egészségügy kapcsolata, a betegek megfelelő tájékoztatása, a sürgősségi gyermekellátás, a rákbetegek gyógyításának az egész személyiségre figyelő holisztikus szemléletű megújítása vagy éppen a szakápolói kompetenciák, elvégezhető feladatok meghatározásáról.

Kiemelt kérdés a stroke
Az ápolási szakma tudományos tanácskozásának idei kiemelt területe az agyi katasztrófák, az agyvérzés vagy agyi érelzáródás (összefoglaló nevén a stroke) túlélési esélyeinek javítása volt. Valamennyi hozzászóló arra kereste a választ, hogyan rövidíthető le az idő a tünetek észlelésétől addig, amíg megfelelő szakemberhez jut a beteg, hiszen ez határozza meg, hogy melyik harmadba kerülhet az illető. Világszerte 15 millió, míg hazánkban 40-45 ezer ember kap szélütést évente, az elmúlt években egyre több fiatal és középkorú felnőtt lett a stroke áldozata, a betegség egyre gyakoribb gyermekkorban is.
A statisztikai adatok szerint Magyarországon minden harmadik beteg azonnal, minden hatodik pedig egy hónapon belül meghal, a páciensek másik harmada maradandó károsodást szenved és súlyos maradványtünetekkel él tovább, és csak harmaduk lesz képes visszatérni a munkájához és megszokott egyéb tevékenységeihez. A legfontosabb feladat, hogy a rosszullétet érző személy, a környezete, a mentőautó személyzete és a beteggel kapcsolatba kerülő minden egészségügyi szakember legyen tisztában azzal, hogy az időben megkezdett kezelés életet ment. Egy Győr-Moson-Sopron megyében nemrég szervezett kampány sikere is azt bizonyítja, hogy a tájékozottság, a tünetek felismerése az érelzáródás okozta esetekben nagyon sok életet menthet meg vagy csökkentheti a maradandó károsodás mértékét.