Spéder perli a TV2-t

Minden sértő állításért több százezret, plusz minden egyes lesifotóért 100 ezer forintot, így összesen 5,7 millió forint sérelemdíjat követel Spéder Zoltán a TV2 Tények róla készült riportja miatt, illetve azt is, hogy a bíróság tiltsa el Andy Vajna tévéjét a további jogsértéstől és tüntessék el honlapjukról az anyagot - írta a hvg.hu.

A Fővárosi Törvényszéken a TV2 ügyvédje arra hivatkozott, hogy fontos közügyeket tártak fel az üzletember zsebében és magánéletében turkáló anyaggal. Azt is mondta, az FHB Bank vezére közszereplő, vagyis - a politikusokhoz hasonlóan - többet kell tűrnie abból, mi jelenik meg róla. Azzal érveltek, hogy a takarékszövetkezeti integrációban, postaügyekben érintett FHB-vezér "tűrési kötelezettsége" mellett a szabad véleménynyilvánítás joga is megilleti a csatornát, a híradás egy "vélemény", ami Spéder emberi méltóságát nem sérti. Spéder ügyvédje, a tulajdonában lévő Index sajtópereiben is eljáró Bodolai László szerint azonban a TV2 célzatos lejárató kampány részeként nem egy közügyet tárt a nyilvánosság elé, hanem az üzletember magánszférájában kutakodott.

A bíróságon levetítették a jogi eljárást generáló riportot, amit egyébként az a Kunfalvi Nóra készített, aki korábban ugyancsak a TV2-n Pukli István, a pedagógustüntetések vezéralakja, illetve az ellenzéki Juhász Péter elleni lejárató anyagokat is készítette. A bíró ezt követően sem igazán értette, milyen közéleti vitát tárt fel a TV2. A TV2 képviselője állította, a riportban a takarékszövetkezetek integrációjával, az FHB és a Posta ügyével, Spéder vezető politikusokkal, valamint offshore cégekkel való kapcsolatát dolgozták fel. Ezek közül több valóban elhangzik az anyagban, csakhogy marginálisan megemlítve. Ezért a bíróság kimondta, hogy a riport nem Spéder közügyekhez való kapcsolatára, hanem a személyére fókuszál. A TV2 arra is hivatkozott, hogy Spéder életének legintimebb részét maga is feltárta korábban egy a Magyar Narancs által készített portréban. A tárgyalás során a bíróság kifejezett kérésére sem sikerült viszont a TV2 ügyvédjének megmutatnia, a hetilap portréjában, hol tárt fel magáról ilyen részleteket önként Spéder. Ítélet szeptember közepén várható.

Szerző

Pasa parki mesék

Az elhíresült Pasa park egyik lakásában adott interjút a HVG-nek Csetényi Csaba üzletember, akit a sajtóban csak Rogán Antal szomszédjaként ismernek és akinek cége az utóbbi bő egy évben 12,5 milliárdot nyert a magyar államtól - amely "akár tetszik, akár nem" a legnagyobb szereplő a magyar kommunikációs piacon -, többek között a kormányzati menekültellenes kvótakampányra.

Csetényi máig vállalja, nagyszerű dolognak tartja az első feleségével, Czégé Zsuzsával együtt megvalósított Űrgammákat, azt a televíziós sorozatot, amely 74 ezer gyereket mozgatott meg, amely a kilencvenes évek közepén kiváltotta a kínos, baloldali Xénia-lázat, amely a legnagyobb civil szervezetként felkeltette a politika érdeklődését is, s amely érdeklődés - a Tocsik-ügy mellett - 1998-ben hozzájárult Horn Gyula baloldali-liberális kormányának bukásához is.

Csetényi most sem szégyelli, hogy az államnak dolgozik, mint ahogyan mondja, az Űrgammákat is akkor hagyta ott, amikor "a politika jött". Márpedig jött. A szocialistákhoz kötődő Xénia Láz Egyesületet még Majtényi László akkori adatvédelmi biztos is felszólította, hogy az iskolások között folytatott adatgyűjtést azonnal szüntesse meg, a beérkezett, kitöltött kérdőíveket és az azok alapján készített iratokat semmisítse meg. 1998-ban, amikor az első Orbán-korlány hatalomra került, az Űrgamák-sorozat megszűnt, a baloldali Xénia-láz hálózata kihűlt, viszont fellángolt a fideszes "megfigyelési-ügy". 1998. augusztus 25-én Orbán Viktor miniszterelnök megdöbbentő bejelentést tett: törvénysértő és titkos adatgyűjtés folyt a parlamenti választások előtt a Fidesz vezető politikusai és családtagjaik ellen. Szájer József, a Fidesz akkori frakcióvezetője „magyar Watergate”-nek nevezte az ügyet, és vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezte. Orbán felsorolta a „törvénysértő” megfigyelés alá vont személyek nevét is: Áder János, az Országgyűlés elnöke és család tagjai, Deutsch Tamás, a Fidesz alelnöke és családtagjai (emlékezetes, hogy a köztévé reggeli műsorában csaknem sírva számol be a "történtekről"), Kövér László titkosszolgálati miniszter és családtagjai, Orbán és családtagjai, Pokorni Zoltán oktatási miniszter és családtagjai, Szájer József, illetve Salamon László képviselő és családtagjai. Összesen 27 emberről beszélt a kormányfő. Bejelentéséből azonban gyakorlatilag semmi sem igazolódott.

Az ügy kivizsgálására alakult parlamenti vizsgálóbizottság működése bohózatba fulladt. A testület egy éves vizsgálat után megállapította, hogy 1996-ban Czégé Zsuzsanna, a Xénia-láz tévéműsor gyártójának megbízásából Bédi Csaba kormányőr közvetítésével Faragó Lajos magánnyomozó adatokat gyűjtött Pokorniról. Az adatgyűjtést állítólag ki akarták terjeszteni több politikusra is, de ezt a magánnyomozó nem vállalta. A fideszes kormánytöbbség által elfogadott jelentés felkérte a legfőbb ügyészt, folytasson vizsgálatot az ügyben. Az MSZP és az SZDSZ nem fogadta el a jelentést, kifogásolták, hogy tényként szerepel benne Pokorni törvénytelen megfigyelése. A legfőbb ügyész 2000-ben nyilvánosságra hozott vizsgálata sem tárt fel olyat, amely megerősítette Orbán bejelentését vagy új információt hozott volna a parlamenti vizsgálathoz képest. Amit az ügyészség törvénytelennek tekintett, hogy Bédi Csaba kormányőr a BM adatbázisából tudta meg Pokorni lakcímét. Bédi ellen eljárást indítottak hivatali visszaélés és jogosulatlan adatkezelés miatt, majd néhány évvel később a Fővárosi Bíróság felmentette őt a hivatali visszaélés vádja alól.

Ki emlékszik már a Xénia-lázra? Csetényi ma a másik oldal közelében van, 2008 óta lakik a Pasa parkban, ott, ahová az összes híres szomszédja - így Rogán Antal is - később érkezett. Felmerült ugyan benne, hogy elköltöznek, de szereti a lakást, és végül is minden szomszédjával jóban van. És mostanában bő egy év alatt 12,5 milliárdot is elnyer kormánypropagandára.

Szerző
Témák
Pasa park

Legyen résen! Akár egy államtitkár is kopogtathat az ajtaján!

Publikálás dátuma
2016.09.09. 07:08
Thinkstock illusztráció
Hivatalosan is beszállt tegnap a Fidesz a kormány kvótareferendum kampányába - jelentette be a párt balatonfüredi frakcióülésén Halász János szóvivő. Reszkessen, aki a kötelező betelepítés ellenes korábbi petíciójukat aláírta, mert október 2-ig valamelyik fideszes aktivista biztosan felkeresi, miniszterek, államtitkárok, képviselők járják mostantól az országot, hogy részvételre és nem-szavazatra buzdítsanak, Orbán Viktor várhatóan a szeptember 16-i pozsonyi uniós csúcs után vesz részt teljes erővel a kampányba.

Civilizációs, kulturális válság fenyeget, a menekültek nem hajlandók beilleszkedni és ha nem csinálunk valamit, a migráció okozta probléma a következő húsz évben nem fog megoldódni.

Parádé a Fidesznek
Kisebbfajta parádét rendezett tegnap reggel a magyar légierő Balatonfüreden. A 444.hu forrása szerint először egy Gripen vadászgép húzott el alacsonyan a tó fölött, a Füred Hotel előtt, majd két, a Mentőszolgálattól nemrégiben átvett, kanárisárgáról immár olajzöldre átmázolt helikopter is körberepülte a szállodát. Azt a lap forrása nem tudta megtippelni, hogy a légierő erőfitogtatása a frakciótanácskozás biztosítását vagy szórakoztatását szolgálhatta-e inkább.

Ezzel tegnap reggel Kósa Lajos riogatta a közrádió hallgatóit. A Fidesz frakcióvezetője Balatonfüredről telefonon foglalta össze azt, hogy a képviselőcsoport szigorúan őrzött ülésén előző este mit mondott Orbán Viktor. Kósa arról ugyan nem beszélt, hogy a pártelnök-miniszterelnök teljes mozgósítást hirdetett a népszavazási kampányban, menekült ellenes kirohanása azonban jelezte, a "főnök" olyan munkát követelt a tanácskozás résztvevőitől, ami biztosítja számára a referendum sikerét.

Megírtuk, a miniszterelnök szerdán családpolitikai céljait is megfogalmazta, és az "átkos" előző rendszert idézve ismét a munkaalapú társadalom építését nevezte egyik fő feladatának. Kiderült, a migránshelyzetre vonatkozó törvénymódosítások jöhetnek és Kósa arra figyelmeztetett, ha az októberi népszavazáson győznek a nem szavazatok, arra a magyar törvényalkotásnak is reagálnia kell majd.

Eközben a Fidesz hivatalosan is beszállt a népszavazási kampányba. Halász János, a kormánypárti frakció szóvivője tegnap Balatonfüreden bejelentette, önkénteseik a következő egy héten több mint 700 helyszínen állítanak fel standot, elkezdődött az országjárás, több mint 200 fórumot tartanak, az elsőt Veszprémben.

Újabb százmilliók kampányra
Nem tartott ki a népszavazásig a Miniszterelnöki Kabinet kampánykerete - derítette ki az MSZP-s Harangozó Tamás. Az ellenzéki képviselő közérdekű adatbetekintés után a Nol.hu-nak beszélt arról, hogy Csetényi Csaba konzorciumának szerződése augusztus 10-én lejárt, és nem sokkal később már a 3,1 milliárdból sem maradt semmi. A Miniszterelnöki Kabinetiroda ezek után egy újabb közbeszerzést írt ki, amiről viszont nem adott tájékoztatást. Ezt a megbízást szintén a Network 360 Reklámügynökségből és az Affiliate Network Kft.-ből álló Egyesült Reklám Konzorcium nyerte el és október 2-ig további 800 milliót költhetnek.

Mindenki részt vesz a kampányban, a településekre miniszterek, államtitkárok, helyettes államtitkárok is elmennek, de a pártvezetés és a frakcióvezetés sem fog tétlenkedni. Azokhoz, akik korábban aláírták a kvótaellenes petíciót, személyesen elmennek a fideszesek, hogy meggyőzzék, október 2-án el kell menni és nemmel kell voksolni. A kormány milliárdokból készített reklámjait mostantól a Fidesz is "nevére veszi", a pénz nem számít. Forrásaink szerint Orbán a szeptember 16-i pozsonyi uniós csúcs után száll be teljes erőbedobással a kampányba.

Azt, hogy a frakcióülés a referendum jegyében zajlik bizonyítja: Szájer József fideszes EP-képviselő saját bevallása szerint részletes tájékoztatást adott a brüsszeli kvótacsomagról, a korábbi uniós döntésekről. A tanácskozás egyik szünetében arról győzködte a nyilvánosságot, nagy segítség számukra, ha a magyarok kinyilvánítják, nem kérnek a migránsok kötelező elosztásából. Ezen a tájékoztatón Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szintén migránsozott. Figyelmeztetett, az EU és Törökország közötti egyezmény jövője bizonytalan, és ha hatályát veszíti, és elindul a migránsok áradata.

Bár Orbánék teljes gőzzel kampányolnak, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke tegnap állítólag Dublinban a kötelező kvóták ellen érvelt. A Magyar Nemzet szerint Tusk szeptember 13-án, még a pozsonyi EU-csúcs előtt Budapestre látogat, hogy a magyar miniszterelnökkel tárgyaljon a menekülthelyzetről, amit gyorsan szeretne megoldani.

Kiderült, az ATV várja a képviselőket a kvótavitára, amit Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke kezdeményezett. A csatorna nevében ezt Németh S. Szilárd hírigazgató közölte. Az ellenzéki pártok várhatóan ott lesznek majd a stúdióban, ám a Fidesz eddig nem reagált.

Merkel nem kíváncsi Orbánra
Orbán Viktor miatt nem jön a német kancellár Budapestre - írta diplomáciai forrásokra hivatkozva a Figyelő. A lap úgy értesült, Angela Merkel - vélhetően a Telekom közbenjárására - először elfogadta a meghívást, ám később visszakozott. Budapest arra próbálta megnyerni a kancellárt, hogy díszvendégként vegyen részt az NGM novemberi digitalizációval kapcsolatos konferenciáján. Nehéz lett volna ugyanis eladnia Németországban a politikai elitnek, miért jön vendégségbe az "ősellenségéhez". A lap forrásai szerint Berlinben súlyos aggodalmat vált ki, hogy Orbán - aki már egyértelműen a véleményvezér szerepére törekszik Európában - egy amúgy is kényes időszakban újabb árkokat ás az EU-n belül.

A kormány és a Fidesz egyébként mindent elkövet, hogy érvényes és eredményes legyen a népszavazás. A Kétfarkú Kutya Párt érvénytelen voksolásra biztató ellenplakátjait - ha igaz - szervezetten közmunkások tépkedik le Budapesten az önkormányzatok megbízásából. A viccpárt, amelyiknek felhívására 30 millió forintot dobtak össze az emberek azt kéri, fotózzák, vagy videózzák le amikor letépik az ellenplakátokat és a felvételeket küldjék el nekik. Terézváros fideszes polgármesterének az MKKP azt üzenet: "Legközelebb küldjük a menyéteket".

A "szervilis polgármester urak" nyilván pártfeladatként kapták, hogy a kormány mellé álljanak a referendum ügyében. Ez nem önkormányzati feladat - reagált a Népszavának Gémesi György arra, hogy Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere tegnap bejelentette, vasárnap ismét találkozóra hívják a városok és falvak vezetőit, hogy megbeszéljék, mit tegyenek a népszavazásig hátralévő három-négy hétben. Gödöllő független polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint a Megyei Jogú Városok Szövetségének nem a migránsok, inkább az önkormányzati rendszer leépítése ellen kellene megvédeni a településeket.

Rossz helyen kereste Mengyit az MSZP
"Látta valaki Mengyi Rolandot" - kérdezte tegnap a szocialista Bárány Balázs a balatonfüredi Hotel Flamingo előtt. Az MSZP elnökségi tagja felolvasta Mengyi fiktív lemondó levelét és azt ajánlotta a fideszeseknek, tudják meg, hogyan változnak az "alkotmányos költségek" régiók szerint, és számoljanak be a magyar igazságszolgáltatás állapotáról. Orbán tudott-e arról a "mocsokról, ami az ő rendszerében zajlik", ott van-e a tanácskozáson az, aki a Mengyi nevéhez kapcsolt szövetkezet pályázatának ügyeit egyengette, aki a gyanúsítottaknak "leadta a drótot", hogy lehallgatják őket, államtitok sértést követve el ezzel. Bárány az újságíróknak többször elmondta, hogy a frakció a Flamingo Hotelben ülésezik, pedig a tanácskozás a Hotel Füredben zajlik.Szerző