Előfizetés

Történelmi siker

Poór Brigitta megnyerte az utolsó európai XTERRA World Tour tereptriatlon világkupafutamot Dániában, ezzel az élen végzett az XTERRA European Tour pontversenyben.

A magyar sportoló hatalmas fölénnyel lett első az 1,5 kilométer úszásból, 32 kilométer kerékpározásból és 10 kilométer futásból álló viadalon.

Ezzel a sikerrel Poór Brigitta a profiknak kiírt XTERRA European Tour összetett elsőségét is megszerezte, amire magyar versenyző korábban még nem volt képes a sportág történetében.

Jön az utolsó pillangó

B.P.
Publikálás dátuma
2016.09.07. 07:53
Sors Tamás visszavonul a riói paralimpia után FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
A ma kezdődő riói nyári paralimpia után visszavonul Sors Tamás, az S9-es sérültségi kategóriában a 100 m pillangón Pekingben és Londonban is aranyérmet nyert úszó. A 24 éves sportoló elmondta, nem motiválják már az edzések, úgy érzi, kiégett.

„Most készültem a legnyugodtabban, nem volt rajtam semmi nyomás. Igaz, az első, a pekingi előtt sem vártak tőlem semmit, hiszen tizenhét évesen utaztam oda, de akkor már világbajnok és világcsúcstartó voltam, tehát hiába nem mondta senki, hogy aranyat kell nyernem, azért tudtam, ebben reménykedik mindenki. Mivel utána négy évig nem győzött le senki 100 m pillangón, Londonban mindenki aranyat várt tőlem, az első nap versenyeztem, mást sem hallottam, csak azt, hogy első este már lesz paralimpiai bajnoki címünk, amit én szerzek meg. Ez hatalmas teher volt, úgy éreztem, mintha mázsás súlyokkal a lábaimon úsztam volna, szerencsére sikerült nyernem. Utána sokkal felszabadultabban tudtam folytatni a versenyzést, úgy éreztem, elkezdtek pörögni a lábaim” – mondta az úszó.

A pörgés eredménye még egy ezüst- és bronzérem lett, illetve egy kizárás.

„Londonban 400 m gyorson mindenkit megleptem a második hellyel, még saját magamat is. Viszont, amikor célba értem, ott megfogadtam, hogy soha többet nem úszom ezen a távon, rettenetesen szenvedtem. Bevallom, úszás közben sem éreztem jól magam, fájt mindenem. A fogadalmamat betartottam, azóta nincs 400 m gyors. Viszont megmaradt a 200 m vegyes, ebben a számban érmet várt magamtól négy éve, de az előfutam után kizártak, mert szabálytalan volt az egyik fordulóm, ezt a hibát nem szeretném ismét elkövetni.”

Sors a londoni paralimpia óta nem nyert sem vb-t, sem Eb-t 100 m pillangón és a világcsúcsát is megjavították.

„Sokkal könnyebb most nekem, nincs rajtam semmi nyomás. London után nagyon kiégtem, hónapokig még az uszoda közelébe sem mentem, szükségem volt a pihenésre, feltöltődésre. Az is lehet, hogy tudat alatt nem akartam nyerni, bár ezen nem gondolkoztam. Ami biztos: most nincs rajtam semmilyen nyomás, változatlanul az élmezőnyhöz tartozom, de a győzelmi kényszer lekerült a vállamról. Jókedvűen, felszabadultan várom a riói versenyeket, élvezni akarom az úszást, nem kell már bizonyítanom senkinek.”

Sors Tamás Pekingben és Londonban is háromszor állhatott dobogóra, a nyomás nélkül is éremesélyesnek számít Rióban.

„Az oroszok kizárása miatt egy nagy riválisom nem indulhat 200 m vegyesen, de nem gondolkozom az eredményeken, természetesen szeretnék jól szerepelni, de nem akarok ezen rágódni és nem is rágódom. Ez az utolsó nagy versenyem, Rio után befejezem. Úgy érzem, sikerült a maximumot kihoznom magamból. Ha Rióban is nyerek érmeket, akkor a csúcson hagyom abba, ha nem lesz érmem, akkor az egy jelzés, hogy ideje befejeznem.”

A 24 éves úszó kora alapján még több paralimpián is részt tudna venni, vajon mennyire végleges az elhatározása?

„Nem szoktam változtatni azon, amit elhatároztam, remélem, most sem fogok.”

A lángossütőnél kezdődött
Sors Tamásnak születési rendellenesség következtében nem fejlődött ki a jobb alkarja. A pécsi úszó gyermekkorában sok időt töltött a piacon nagyszülei lángossütőjénél, itt figyelt fel rá Petrov Anatolij, a helyi ANK Úszóklub edzője. A szakember hívta az uszodába az ifjú Sors Tamást, aki tízévesen már versenyeket nyert. Jelenleg is Petrov az edzője.
Sors Tamás Pekingben egy arany- és két bronzérmet szerzett, Londonban mindegyikből egyet-egyet gyűjtött be. Amikor nem úszik, akkor a pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudomány karának hallgatója.

Horvát trónkövetelő

Már javában a második hetében jár az US Open, az amerikai nyílt teniszbajnokság. A legnagyobb favoritok sikerrel vették az akadályokat, a nőknél pedig versenyben van még egy 18 esztendős horvát játékos, Ana Konjuh.

A világranglista 92. helyezettje nem a semmiből bukkant elő, juniorként, még 2013-ban megnyerte az Australian Opent és az US Opent, így világelsővé lépett elő. A 2014-es szezonban már a felnőttek között szerepelt, Wimbledonban a harmadik körig menetelt. Még ebben az évben, 16 esztendősen bekerült a top 100-ba, majd 2015-ben a női tenisz történetének második legfiatalabb WTA-tornagyőztese lett.

Ekkor már a legjobb 50 ajtaján kopogtatott, s talán az idei évad utolsó Grand Slam-tornája hozza meg számára az újabb áttörést. Az év első fele nem úgy alakult, ahogyan várta, Melbourne-ben és Párizsban is a második körben búcsúzott, New Yorkban viszont egyelőre remekel.

Az első körben a 20. helyen kiemelt Kiki Bertenst búcsúztatta, majd két „könnyebb” ellenfél után a világranglista negyedikjét, a lengyel Agnieszka Radwanskát győzte le két szoros szettben. Mai ellenfele, a cseh Karolina Pliskova is jó formában van, de egy GS-torna negyeddöntőjében már senki sem számíthat könnyed diadalra. Amennyiben sikerrel venné az akadályt, úgy a világelső amerikai Serena Williams-szel vagy az ötödik helyen rangsorolt, Babos Tímát is elbúcsúztató román Simona Haleppel mérhetné össze erejét a döntőbe jutásért.

S ha egy kicsit visszamegyünk az időben, éppen 10 évvel ezelőtt az akkor 19 esztendős Marija Sarapova nyerte meg az US Opent. Bár az is igaz, hogy az orosz teniszező két évvel korábban már Wimbledonban is diadalmaskodott. Mindettől függetlenül Ana Konjuh még akkor sem lesz semmiről lemaradva, ha netán ma búcsúzik Pliskova ellen.

Kapcsolódó
Fekete vasárnap