Előfizetés

Orbánt is jól kiosztotta az ENSZ főbiztosa

Publikálás dátuma
2016.09.06. 13:14
Zeid Raad al-Husszein. FOTÓ: Heon-Kyun-Pool/Getty Images
Általa populistának tartott politikusokat, leginkább a holland Szabadságpárt (PVV) vezetőjét, Geert Wilderst bírálta hétfő este az ENSZ emberi jogi főbiztosa Hágában, a béke, a jog és a biztonság érdekében létrehozott alapítvány megnyitóján. Zeid Raad al-Husszein Orbán Viktor miniszterelnököt is Wildershez hasonlította.

Zeid Raad al-Husszein jordániai herceg demagógnak nevezte az iszlámot bíráló, bevándorlásellenes Wilders mellett Donald Trumpot, az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltjét is. A főbiztos leszögezte, muzulmánként kötelessége, hogy mindenütt és minden esetben megvédje és támogassa az emberi jogokat. Kijelentette, felháborítják a féligazságok, a hazugságok, a manipuláció és az olyan fajta félelem terjesztése, mint amilyet Geert Wilders nyíltan népszerűsít.

A holland politikus a PVV győzelme esetén Hollandia összes mecsetének bezáratását, a fejkendő közhivatalokban történő viselésének betiltását helyezte kilátásba, és azt ígérte, hogy nem térhetnek majd haza azok a holland állampolgárok, akik Szíriában harcoltak. Közölte: "iszlámtalanítja" az országot, lezárja Hollandia határait a muszlim menedékkérők előtt és becsukatja a menekültbefogadó központokat.

Zeid Raad al-Husszein szerint sok a hasonlóság a holland politikus, Donald Trump, Orbán Viktor, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője, Milos Zeman cseh államfő, Norbert Hofer osztrák szabadságpárti elnökjelölt és Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának volt vezetője, a Brexitet támogató egyik brit politikus között.

A főbiztos úgy vélekedett, ezeknek a politikusoknak az ideológiája közel áll az Iszlám Állam szellemiségéhez. "Eltérő módon, de mindannyian arra vágynak, hogy olyan tiszta és csodálatos formában támasszák fel a múltat, amelyben a napsütötte mezőket a nemzetiségi vagy vallási alapon egységbe tömörült népek lakják", ami ebben a formában valószínűleg soha nem volt igaz - fogalmazott Husszein.  Ez az ígéret a jordániai ENSZ-tisztségviselő szerint "fikció", az ilyen "leegyszerűsítő és féligazságokat használó" vezetők pedig az aggódó emberekben szunnyadó félelmet táplálják.

Szijjártó reagált az MTI hírére
A külgazdasági és külügyminiszter az alábbi közleményben reagált a távirati iroda információjára:
"Zeid-al Hussein kijelentette, hogy felháborítják a féligazságok, a hazugságok és a manipuláció. Holott pont ezek a tulajdonságok jellemzik őt magát és nyilatkozatait a legjobban. 
Elfogadhatatlan és felháborító, hogy egy ENSZ bürokrata az Iszlám Állam ideológiájához hasonlítgat egy demokratikusan megválasztott európai politikust. 
Zeid al Hudsein ezzel a nyilatkozatával teljesen alkalmatlanná vált arra, hogy bármilyen pozíciót is betöltsön az ENSZ-ben.  
Eddigi tevékenységével, ilyen és ehhez hasonló nyilatkozataival földig rombolta a menekültügyi főbiztosi pozíció hitelét és tekintélyét."

 

Bocsánatot kért az Obamát sértegető elnök

Publikálás dátuma
2016.09.06. 10:33
FOTÓ: Jes Aznar/Getty Images
Bocsánatot kért Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök Barack Obamára tett durva kijelentései miatt. 

A fülöp-szigeteki Trumpként is emlegetett Duterte az amerikai elnök édesanyját gyalázta, s emiatt Obama lemondta a laoszi ASEAN-csúcs margóján tervezett találkozóját Dutertével. „Duterte elnök sajnálja, hogy a szavai ekkora vihart kavartak, s úgy tűnhetett, hogy Duterte személyében támadta Barack Obamát” – hangsúlyozta a manilai kormány közleménye. A június végén hivatalba lépett elnököt az háborította fel, hogy sajtójelentések szerint Obama bírálni készült a Fülöp-szigeteken indított kábítószerellenes offenzíváját.

Az új elnökről eddig is lehetett tudni, hogy nem válogatja meg a szavait. Duterte beiktatását követően szabad kezet adott a rendőri szerveknek, 700 rendőrségi akcióban már több mint 1900 ember veszítette életét, drogcsempészekre és droghasználókra egyaránt lecsapnak. A Fehér Ház a tervezett találkozó előtt jelezte, hogy Obama aggodalmát fejezi ki a fülöp-szigeteki humanitárius helyzet miatt, amely ellen emberi jogi szervezetek is tiltakoznak.

A Fülöp-szigetek az Egyesült Államok egyik fontos szövetségese, idén márciusban nyitottak öt állandó katonai bázist, ahol rotációs alapon csapatokat állomásoztatnának majd. Az Egyesült Államok nagy haditengerészeti bázisát, Subic Bayt 1992-ben bezárták.

Vientianéban az amerikai elnök végül Pak Kun Hje dél-koreai elnökkel folytat kétoldalú megbeszélést.

Kapcsolódó
Obama édesanyját gyalázta az elnök, de megbánta

Obamáék könyvet írnak

Publikálás dátuma
2016.09.06. 10:25
FOTÓ: Joe Raedle/Getty Images
A 44. amerikai elnök és felesége is könyvet ír a Fehér Házban töltött évekről. A The New York Times úgy értesült, hogy Barack Obama és neje, Michelle egyaránt nagy összegű szerződést köthet azt követően, hogy jövő január 20-án kiköltöznek a washingtoni elnöki rezidenciáról. 

Becslések alapján 20-45 millió dolláros honoráriumra számíthatnak, ha megírják memoárjukat. Szakértők szerint ezzel Obamáék minden idők legmagasabb összegű könyvszerződését írhatják alá.

Obamáról tudni, hogy jól ír, az elnöki memoár neki már a negyedik könyve lehet. Előző három könyve bestseller lett, összesen több mint 4 millió példányban keltek el, s a lap becslései szerint legalább 10 millió dollár bevételt hoztak a politikusnak. Michelle Obama is nagyon népszerű, a jelenlegi First Lady visszaemlékezéseit is várhatóan el fogják kapkodni, ahogy Hillary Clinton és Laura Bush memoárjai is nagy sikert arattak.

A két hivatali idő után távozó elnöknek és feleségének szüksége is lesz bevételre, mivel egyelőre nem akarnak visszaköltözni Chicagóba, ahol megtartották a házukat, hanem Washingtonban maradnak, ameddig kisebbik lányuk be nem fejezi a középiskolát. Már ki is néztek maguknak egy házat az amerikai főváros Kalorama negyedében, amelyet várhatóan havi 22 ezer dollárért bérelnek majd.