Ferencváros - Final Four vagy bajnoki cím

Publikálás dátuma
2016.09.06. 07:54
FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Az NB I megnyerése vagy a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe jutás a célja az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapatának, míg a Ferencváros férfi együttesének egyértelműen az élvonalba jutást tűzte ki feladatul a klubvezetés. 

Nyíri Zoltán, az FTC operatív igazgatója a zöld-fehér klub hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, olyan terhet nem szeretnének a női csapatra tenni, hogy mindent meg kell nyernie, ahol elindul, de az NB I-ben és a Magyar Kupában el kell jutni a fináléig, a BL-ben pedig a nyolc közé. Ugyanakkor Jeney Zsolt Ákos, a női szakosztály vezetője elmondta: céljuk, hogy megnyerjék a hazai bajnokságot vagy a BL-ben jussanak el a Final Fourig.

Elek Gábor, a női együttes vezetőedzője jelezte: három válogatott játékost sikerült igazolniuk, Kovacsics Anikó, Bíró Blanka és a holland Danick Snelder is náluk folytatja, továbbá jó előjelnek tartja, hogy hat saját nevelésű fiatal is lehetőséget fog kapni a szezonban. "A magyar mezőnyben egy, a nemzetköziben pedig négy-öt erősebb csapat van nálunk, de szeretnénk előrelépni az előző idényhez képest" - jegyezte meg Elek Gábor.

Amíg az Elek Gyula Aréna felújítása tart, addig a csapat idegenben lép pályára az NB I-ben, míg a BL-ben a tervek szerint a Syma Csarnokban fogadja a riválisokat. A bajnok Győrtől érkezett Kovacsics Anikó elmondta, jól sikerült a felkészülésük, jól halad a munka. A játékos a hétvégi Elek Gyula Emléktornán megsérült, de reméli, hogy nincs komoly baja.

Király Sándor, a férfi szakosztály vezetője hangsúlyozta: tíz olyan játékost igazoltak, akiknek komoly NB I-es múltja van, így a feljutás reális feladat az NB I/B-ből. A csapat hazai mérkőzéseit ingyen lehet megtekinteni. A klubvezetés úgy véli, hogy a fővárosban komoly igény van minőségi férfi kézilabdára, ezt az érdeklődést pedig az FTC szeretné kielégíteni. Adorján Gábor vezetőedző időt kért, amíg a sok érkező miatt sikerül komoly csapattá érniük. A cél, hogy a remélt élvonalba jutás után stabil NB I-es szereplő legyen az együttes, majd három-négy éven belül - ahogy Nyíri Zoltán fogalmazott - megkerülhetetlen csapattá váljon.

Szerző
Frissítve: 2016.09.05. 23:20

Fekete vasárnap

Babos Tímea befejezte szereplését az amerikai nyílt teniszbajnokságon (US Open), mivel az egyes után párosban és vegyespárosban is vereséget szenvedett a harmadik fordulóban. 

Kazah partnerével, Jaroszlava Svedovával remekül kezdett, 23 perc alatt megnyerték az első szettet az Asia Muhammad, Taylor Townsend kettős ellen. A folytatásban az amerikai duó feljavult, s 43 perc alatt kiegyenlített. Babosék végül a harmadik szettet is elveszítették, így 6:0, 4:6, 3:6 arányban alul maradtak.

Mindkettejükre várt még egy összecsapás, s éppen egymás ellen léphettek pályára. Babos az amerikai Eric Butorackal az oldalán, míg Svedova a brazil Bruno Soares partnereként volt érdekelt vegyespárosban. A második helyen kiemelt kazah-brazil duó két szoros játszmában, 6:3, 7:5 arányban múlta felül Babosékat. A 35 éves Butorac a US Opennel befejezte pályafutását, ez alkalomból kérte fel Babost az újabb közös indulásra. A duó 2014-ben elődöntős volt a Roland Garroson.

A 23 esztendős magyar teniszező szombaton az ötödik kiemelt, Simona Halep ellen egy rendkívül szoros mérkőzésen kapott ki egyesben. A világranglistán 34. magyar játékos versenyprogramja módosult szeptemberre, nem indul Quebec Cityben, következő versenye Vuhanban lesz. A kínai WTA-versenyen egyesben és párosban is szerepel majd, társa akkor is Jaroszlava Svedova lesz.

A US Open félidejéhez ért, egyaránt tizenhat teniszező maradt versenyben a hölgyeknél és az uraknál is. A férfiak top 10-es mezőnyéből csak az ötödik kiemelt kanadai Milos Raonic és a hetedikként jegyzett korábbi US Open-bajnok horvát Marin Cilic hiányzik. A hölgyeknél a Roland Garros-címvédője, a spanyol Garbine Muguruza és az orosz Szvetlana Kuznyecova korai kiesése meglepetés.

Szerző

Néma Magyar Ház

Továbbra is várjuk a válaszokat a riói nyári olimpia alatt a játékok helyszínén működtetett Magyar Házzal kapcsolatban. Az épület a magyar csapatot, illetve a 2024-es budapesti nyári olimpiai és paralimpiai pályázatot volt hivatott népszerűsíteni.

A projekt ötletgazdái nagyon elégedettek a Magyar Házzal és saját munkájukkal, óriási külföldi és hazai érdeklődésről beszélnek. Tény, amikor Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök járt a házban – kiegészülve természetesen további prominens személyiségekkel -, akkor megtelt az épület.

A többi időszakról ellentétes információk jelentek meg különböző médiumokban, lehetett olvasni szünet nélkül kígyózó sorokról és teljes érdektelenségről. Az sem tisztázott, hogy meddig volt nyitva a ház napközben: az RTL Klub híradója szerint naponta két órát, 15-től 17 óráig, az Origo úgy tudja, napi tizenkét órát. A különbség a két értesülés között nem kicsi…

A költségeket illetően 210 millió forint és másfél milliárd forint közötti összegek jelentek meg.

Szerettük volna tisztázni ezeket a kérdéseket, ezért múlt szerdán e-mailen kértünk segítséget a pályázatot előkészítő Budapest 2024 ZRt-től. A cég sajtóosztályának elküldött levelünket – mint később kiderült – senki sem látta, csak akkor találták meg, amikor pénteken megjelent lapunkban, hogy várjuk a választ. Ezen a napon telefonon azt a tájékoztatást kaptuk, hogy kérdéseinkre a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) marketing- és kommunikációs igazgatója, Siklós Erik válaszol majd hétfőn.

A marketing- és kommunikációs igazgató pénteken Facebook-üzenetben megerősítette, hogy megkapta a kérdéseinket. Azt nem írta, hogy válaszolni is fog rájuk, ezért nem is csodálkozunk azon, hogy továbbra sincs válasz.

Emlékeztetőül a kérdések: Mennyibe került minden költség beszámításával a Magyar Ház az államnak? Miért csak napi két órát volt nyitva az épület? Ha a budapesti olimpiai és paralimpiai pályázatot akarták népszerűsíteni vele, akkor miért nem maradt Rióban a paralimpia idejére is? Pontosan hány látogatója volt a Magyar Háznak a nyári játékok alatt?

Egyszer biztos lesznek válaszok ezekre a kérdésekre, de egyelőre nem érkeztek meg. Sem, az év eleje óta hatmilliárd állami forintot felemésztő Budapest 2024 ZRt., sem a MOB nem tudott sem közösen, sem önállóan hat nap alatt válaszolni négy – egyébként nem túl bonyolult – kérdésre.