17 milliárdért vettek fővárosi ingatlant az MNB-alapítványok

Publikálás dátuma
2016.09.05. 17:09
FOTÓ: Népszava
 A Pallas Athéné Alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. megvásárolta a Váci út 160-168. szám alatt található, három telekből álló területet, 55,2 millió euróért (17,1 milliárd forintért) - mondta Fekete Zoltán, az Optima Zrt. vezérigazgatója hétfőn, Budapesten, sajtótájékoztatón.

Elmondta: az alapítványok tulajdonába olyan ingatlanok kerülnek, amelyek elhelyezkedésük miatt hosszú távon kiváló befektetési lehetőséget nyújtanak. A mintegy 7 és fél hektáros telken több mint 200 ezer négyzetméteren iroda, kereskedelmi terület, valamint lakások építhetőek. Kiemelte: a fejlesztési projektnek köszönhetően Budapest is vonzó pénzügyi központtá válhat. Az Optima azt szeretné elérni, hogy több olyan pénzügyi profilú cég helyezze ide át székhelyét, amelyek a Brexit hatására új európai központot keresnek. Az elképzelések szerint az új negyedben 150 ezer négyzetméter iroda mellett üzletek, szolgáltatói bázisok, lakások, új, revitalizált közterek és parkok is helyet kapnak majd - tette hozzá.

Az Optima Befektetési Zrt. a három telekből álló ingatlant hazai magánbefektetők kezében lévő két cégtől, a Redimmocorp. Zrt.-től és a Soinginvest Zrt.-től vásárolta meg a múlt héten, a vételárat is kifizették már. A korábban többek között a Reno cipőboltnak is helyet adó területen Magyarországon és a közép- és kelet-európai régióban is egyedülálló üzleti és pénzügyi központot kívánnak felépíteni, a tervek szerint a következő három évben - emelte ki Fekete Zoltán. A vezérigazgató elmondta: még nem lehet megmondani, hogy lesz-e közbeszerzési eljárás az ingatlanfejlesztés során, mivel még folyik a tervezés. Kiemelte: minden lépést egyeztetnek a közbeszerzési hatósággal. 

Fekete Zoltán rámutatott: az újabb ingatlanvásárlás része annak a folyamatnak, melynek során az Optima az alapítványok vagyonának egyre nagyobb részét helyezi át állampapírokból ingatlanokba, az Európai Központi Bank észrevételeivel összhangban. Ennek alapján az alapítványok állampapír-állománya az eredeti több mint 200 milliárdról 155,27 milliárd forintra csökkent, ezzel szemben az ingatlanoké 6,8 milliárdról 70,78 milliárdra nőtt. Emellett az alapítványok most 20,7 milliárdot tartanak bankbetétben és 21 milliárd forintot őriznek vállalati kötvényekben. 
   
A vezérigazgató kérdésekre elmondta: a korábban megvásárolt, Széll Kálmán téri Buda Palota és a mostani fejlesztésekhez összesen 120-130 millió eurós hitelt vehetnek fel, piaci alapon. A finananszírozó konzorciumban olyan bankok is résztvehetnek majd, amelyek eddig még nem tevékenykedtek Magyarországon. Fekete Zoltán arról is szólt, hogy a projektek finanszírozásába magántőke-befektetők is beszállhatnak, a beruházások iránt ugyanis nyugat-európai és ázsiai ingatlanalapok is érdeklődnek.
   
Fekete Zoltán rámutatott: az alapítványok vásárlásainak elsődleges célja az alapítványi vagyon magasabb hozam mellett történő befektetése, mivel az alapítványok a formából adódó szabályozás miatt is kötelesek megőrizni a rájuk bízott vagyont. Az alapítványok kizárólag ezen befektetések hozamaiból gazdálkodhatnak, így tevékenységük hosszú évtizedeken át önfenntartó lesz.

Az Optima vezérigazgatója június 16-án közölte: akkor az MNB által létrehozott alapítványok négy ingatlant vettek, hármat Budapesten, egyet Debrecenben, az ingatlanokért együttesen 25,2 milliárd forintot fizetnek ki. Az akkori vétellel, az ingatlanvásárlásokkal az alapítványi vagyonból 25,2 milliárd forintnyi vagyon kerül át ingatlanbefektetésekbe, míg az alapítványok állampapír-állománya mintegy 175 milliárd forintra csökkent.

Szerző

Merkel: csalódást keltő a választás eredménye

A németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban tartott törvényhozási választás eredménye csalódást keltő, és azt üzeni, hogy a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) vissza kell szereznie a választók bizalmát - mondta hétfőn Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke.

A kínai Hangcsouban, a G20-csoport csúcstalálkozóját követően tartott tájékoztatóján Merkel hangsúlyozta, hogy a CDU és a koalíciós partner szociáldemokraták (SPD) jó munkát végeztek a tartományban, de a CDU nem tudta "learatni a munka gyümölcsét", mert a kampányra "rátelepedett" az országos politika, főleg a menekültkérdés.

A pártelnök-kancellár hangsúlyozta, hogy nagyon elégedetlen a CDU eredményével, amelyben "természetesen van szerepe a menekültpolitikának". Most a választók bizalmának visszaszerzéséről kell gondolkodnia "mindenkinek, elsősorban nekem" - mondta Angela Merkel.

Egyben jelezte: továbbra is helyesnek tartja az "illegális migráció leállítására" és a Németországba érkező menedékkérők számának csökkentésére irányuló politikát. Ezt a munkát folytatni kell - hangoztatta.

Szerző
Témák
Angela Merkel CDU

Politikai akció? Hackerek támadták meg a repülőteret

Publikálás dátuma
2016.09.05. 16:57
FOTÓ: Thinkstock
Sorozatos hackertámadást védett ki pénteken a Bécs közelében fekvő schwechati repülőtér számítógépes rendszere, nem zárható ki politikai indíttatásból elkövetett akció sem - közölte hétfőn a Kurier című osztrák lap.

Günther Ofner, a repülőtér igazgatója a lapnak megerősítette, hogy rövid időn belül több irányból több támadás is érte a rendszert. Elmondása szerint már évek óta felkészültek egy hasonló incidensre, s ennek köszönhetően sikerült elhárítani a támadást. Kár nem keletkezett, a támadók sem a repülőtér honlapjához, sem a tárolt adatokhoz nem fértek hozzá. A hackereket azonnal felismerte és kiszűrte a rendszer.

A Kurier című lap szerint nem zárható ki, hogy nem bűnözőkről van szó, hanem politikai indíttatású támadás történt. Eddig például még nem ellenőrizték az esetlegesen Törökországból érkező behatolási kísérleteket - olvasható a lapban. A repülőtér igazgatója nem akarta kommentálni ezen értesüléseket. A schwechati repülőtér vezetése feljelentést tett az osztrák belügyminisztériumnál, amely nyomozást indított az ügyben.

Szerző