Előfizetés

Megkezdődött a Zsidó Kulturális Fesztivál

Publikálás dátuma
2016.09.05. 07:48

Megkezdődött és szeptember 11-ig tart a Zsidó Kulturális Fesztivál, amelynek programját színielőadások, koncertek, premier előtti vetítések, könyvbemutatók és kiállítások színesítik a főváros több helyszínén.

A fesztivál vasárnap este Rost Andrea koncertjével kezdődött. Az idei fesztivál magyar fellépői között lesz mások mellett a Ghymes és a Besh o droM együttes, Pajor Tamás, Charlie, a Mörk featuring Palya Bea formáció, az InFusion és Tompos Kátya, Jónás Vera, Micheller Myrtill, a Patché Group, a Budapest Klezmer Band, Caramel pedig Rudas Dániel kántorral zenél közösen.

A külföldi előadók között fellép a Boban Markovic Orkestar, az amerikai Klezmatics társulat, Eyal Shiloach izraeli hegedűművész a Klezmerész együttessel zenél a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában, Illényi Katica pedig az Izraelből érkező Swing De Gitanes zenekarral ad koncertet.

A zsinagógák helyet adnak még a Nigun és a Kossuth-díjas Borbély Mihály lemezbemutató koncertjének, a Szefárd Dívák, a Back to the Roots fellépésének, a Finucci Bros Quartet és Szőke Nikoletta Barbra Streisand-estjének, valamint a Pankastic zenekar koncertjének. A születésnapját ünneplő Sabbathsong Klezmer Band sztárvendége Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnöke, valamint Ökrös Oszkár és a Kinneret kamarakórus lesznek.

Vámos Miklós könyvbemutatója mellett Dragomán György, Szabó T. Anna, Hegedűs D. Géza, a Kovax, Börcsök Enikő és Galkó Balázs irodalmi estjének is otthont ad a Goldmark Terem, de ott lesz Karácsony János és Für Anikó előadóestje, valamint Gálvölgyi János és Benedek Miklós közreműködésével blattoló kabaré, Kern András pedig Hernádi Judittal és Heilig Gáborral énekel együtt Gátos István zenekarának kíséretében.

A Bálint Házban mozipremier előtt vetítésen mutatják be a zsidó családi gyökereit kutató öt amerikai klezmerzenészről szóló Soul Exodus című filmet szeptember 5-én, míg két nappal később a Radó Gyula rendezte A séta című magyar film lesz látható.

A Hunyadi téri zsinagógában lesz szeptember 5-én Vaja László festőművész kiállításának megnyitója, Kiss-Pál Szabolcs pedig a szeptember 9-én a 2B galériában mutatja be a holokausztnak emléket állító Hatikva című hanginstallációs játékát.

Életműdíjat kapott Józsa Imre

Kilenc napig tartotta mozgásban a rekeszizmokat Nyíregyházán a Vidor Fesztivál. 

Az év legvidámabb hetén számos produkciót láthatott a közönség nemcsak a színházban, hanem a szabolcsi megyeszékhely belvárosában, illetve több településen is. A fesztivált lezáró gálán kiosztották a Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező vezette zsűri által odaítélt díjakat.

A fesztiválon Hyppolit Életműdíjat kapott Józsa Imre, akit A szőke ciklon (Játékszín, Budapest) című darabban láthatott a közönség. A legjobb rendezésért járó Capitano-díjat Szente Vajk kapta A szőke ciklon című darab színre viteléért.

A legjobb női alakításért vehette át a Colombina-díjat Hernádi Judit a Mindent Éváról (Orlai Produkciós Iroda, Budapest) című darabban nyújtott teljesítményéért.

Egész délután zenél és dalol a villamos

Publikálás dátuma
2016.09.05. 07:46
A Noémo is ott lesz a villamoson FORRÁS: ZENESZÖVEG.HU
Aki van olyan szerencsés, és szeptember 10-én 15.30 és 21.30 között arra a villamosra száll a 4-es vonalán, amely a Dallamos Ávillamos 2016 elnevezésű eseményen éppen valamely fiatal bandát vagy előadóművészt szállítja, annak érdekes zenei élményben lesz része. Mert ezen a napon dalol a villamos, ezen a délutánon a magyar daltól hangos a körút.

Hat évvel ezelőtt a Magyar Dal Napja beharangozó eseményeként indult először útjára a Dallamos Villamos, mostanra azonban önálló eseménnyé nőtte ki magát és idén is a Zeneszöveg.hu szervezésében kerül arra, hogy daloljon a járat. A nosztalgia szerelvény, amely a 4-es villamos vonalán halad, mindkét kocsijában tehetséges hazai zenészeknek biztosít teret arra, hogy megmutassák magukat az utazóközönségnek.

A villamosra érvényes jeggyel vagy bérlettel bárki felszállhat, így plusz költséget sem jelent.

Az exkluzív helyszín és közvetlen hangvételű rendezvény a lehető legközelebb hozza a magyar zenét az emberekhez. Ilyen eseményre külföldön többször kerül sor, nálunk évente egyszer, kora délutántól késő estig folyik a zene a síneken.

A korábbi évek tapasztalata, hogy egy irányban általában háromszázan találkoznak a rendhagyó járattal. Vannak, akik egész délután együtt utaznak a zenészekkel, a többi utas az előadónként és állomásonként cserélődik, az összesen 16 mini koncertet így közel 3000 utazó élvezi, mindemellett az utcán is rengetegen megállnak, hallgatják, fotózzák, figyelik az eseményeket.

Idén csatlakozik a Dallamos Villamoshoz a Real Trill All Stars, azaz a hazai rap fenegyereke, Mr. Busta, valamint Awful és Shawn, akikkel közösen zenél majd, egy egészen különleges fellépés keretében. Fellép még Kiss Barna a Villon Trióval, Kardos-Horváth János, a Kaukázus zenekar frontembere, valamint a fiatal előadók közül a Wakachuka duó, az Innergarden, Dóka Attila, a Gyík zenekar és a Twin City, de fellép még testvérével, Mátyással a Carbonfools gitárosa Fekete István is.

A szervező Zeneszöveg.hu már több, mint egy évtizede dolgozik azon, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg a magyar előadókat a közönséggel. Idén is megjelenik a Zeneszöveg kiskönyv, melyben a fellépők dalszövegei és további érdekes információk olvashatók a rendezvényről és a zenészekről.