Klubrádió nélkül, de megtartották a Pozsonyi Pikniket - Fotók!

Publikálás dátuma
2016.09.04. 17:47
FOTÓK: Vajda József/Népszava
A Klubrádiónak hiába volt standja (a 168 órával közösen - a szerk.), végül nem ment el a XIII. kerületben, Újlipótvárosban vasárnap megrendezett Pozsonyi Piknikre, miután a szervezők nem engedélyezték a Bayer Zsolt kitüntetése miatt visszaadott lovagkeresztek elárverezését, arra hivatkozva, hogy az túl politikai lenne. A rádión kívül Magyar Bálint egykori SZDSZ-elnök és Mécs Imre is felháborodott a szervezők döntésén. A volt országgyűlési képviselő ezért el sem ment a piknikre, a Népszavának azonban ismét saját standja volt a Pozsonyi úton, ahol Lendvai Ildikóval és Szegvári Katalinnal is találkozhattak az érdeklődők. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK A PIKNIKRŐL!

Ahogy lapunk is beszámolt róla, végül elmaradt a vasárnap 11 és 17 óra közötti időben tervezett árverés, amiben Haraszti Miklós, Hodosán Róza, Iványi Gábor, Niedermüller Péter, Szilágyi Sándor, Novák József és Polgár András állami elismerését szegény gyerekek javára értékesítették volna. Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke közleményében számolt be erről, amiben azt írja: a szervezők akaratának tiszteletben tartásával döntöttek így, hozzátéve, hogy az árverést – más időpontban és helyszínen – ettől függetlenül megtartják.

Mint kiderült, a szervezők túl politikainak tartották a Bayer Zsolt szélsőjobboldali publicista kitüntetése után visszaadott lovagkeresztek elárverezésének programját, így végül nem engedélyezték. A Klubrádió ezután döntött úgy, hogy nem vesz részt a rendezvényen. Rózsa Péter, a Klubrádió főszerkesztő-helyettese azt közölte, hogy "a rádió lényegét – a szólás- és véleményszabadság melletti elkötelezettségét, a demokratikus nyilvánosság képviseletét – csorbító intézkedés miatt a rádió távol marad az idei Pozsonyi Pikniktől." A műsorvezető hozzátette: a Klubrádió számára vállalhatatlan, hogy olyan eseményen vegyen részt, ahol lemondani kényszerül arculatát meghatározó értékeiről”.

A rádió annak ellenére döntött a távolmaradás mellett, hogy élő műsorokat terveztek a rendezvényről bejelentkezve. Váradi Júlia Darvasi László íróval, Neuman Gábor pedig Kukorelly Endrével beszélgetett volna, és élőben rögzítették volna Bolgár György műsorát is. 

Az árverés programjának törlésén nem csak a Klubrádió, de Mécs Imre, az SZDSZ-alapítótagja, egykori országgyűlési képviselő is kiakadt. Az '56-os halálraítélt Facebook-oldalán azt írta: „Évek óta feleségemmel Fruzsival részt vettünk a Pozsonyi Pikniken. Most is készültünk oda, ám érthetetlen módon a Piknik szervezői az utolsó pillanatban megtiltották, hogy a Klubrádió rendezésében közéleti személyiségek árverésre bocsássák állami kitüntetéseiket a hajléktalan-szegény emberek javára. Ezt felháborítónak és megengedhetetlennek tartjuk, és ezért sajnos nem vehetünk részt a Pikniken" - írta Göncz Árpád rabtársa bejegyzésében.

A felháborodottak között van Magyar Bálint volt oktatási miniszter is, aki szintén közösségi oldalán azt írta: „Csak a cím hibás: a szereplők ugyanis nem politikai szereplők, nem tagjai semmilyen politikai pártnak, nem indulnak a választásokon, csak árverésre bocsátanak érdemrendeket kedvezményezettként egy civil szervezetet megnevezve, hajléktalanok, elesettek, nyomorultak támogatására. A Pozsonyi Piknik szervezőinek beszarása (sic! – a szerk.) viszont teljes. (...) Ungrváry Rudolffal tavaly a Pozsonyi Pikniken dedikáltuk az Orbán rezsimről, mint fasisztoid mutációról, illetve maffiaállamról szóló könyveinket. Ha a szervezők szerint az nem volt politikai esemény, akkor a lovagkeresztek jótékony célra történő árverése sem lehetne az. De lehet, hogy csak figyelmetlenek voltak." - írta az egykori SZDSZ-elnök.

Vasárnap reggelig egyébként 109-en adták vissza lovagkeresztjüket és egyéb állami kitüntetésüket Bayer Zsolt kitüntetése miatt. 

Szerző

Ujhelyi: szétlopják a közpénzeket a "saját lábon álló" rokonok

A Fidesz azt állítja, hogy Brüsszel egy, a magyar nemzet érdekeit gátló és eláruló labanc szörnyeteg, eközben azt elhallgatja, hogy képviselői az Uniós döntéshozatalok során rendre a magyar érdekek ellen szavaznak. Legutóbb a jogállamiság és az átláthatóság garanciáinak megerősítésénél - szinte egyedüliként - a fideszesek tartózkodtak, ezzel világossá téve: nem szeretnék, ha az európai szabályok megzavarnák őket odahaza az uniós pénzek elsíbolásában - írja Ujhelyi István, az MSZP alelnöke szokásos nyílt levelében.

A narancsos kormánypárt maffiaszerű elitjének megszámlálhatatlan bűne van, a teljes züllést legutóbb az mutatta meg, amikor a lelkiismeretlen tolvajlást állami szintre emelt törvénykezéssel próbálták meg titokban tartani. A történelemkönyvek az újkori magyar demokrácia egyik legbecstelenebb politikai korszakaként fogják feljegyezni, amikor a Nemzeti Bankból kitalicskázott milliárdok elköltésének titokban tartását a kormánypártok előbb nevetséges indokkal ("elveszíti közpénzjellegét"), majd parlamenti törvényalkotással próbálták megoldani. Ne legyen kétsége senkinek: azok neve, akik a jegybank kifosztását eltitkoló törvényt megszavazták, örökre felkerülnek a Fidesz-maffia kollaboránsainak falára.

De a kormánypártiak nemcsak a magyar, hanem az uniós törvényhozásban is szeretik a titkolódzást. Az Európai Parlament nemrég tárgyalta a dokumentumok nyilvános hozzáféréséről szóló, úgynevezett Ferrara-jelentést, amelyet végül háromnegyedes többséggel fogadott el a plenáris. A Fidesz EP-képviselői, szemben például a néppárti frakció vezetőjével és saját, konzervatív pártcsaládjuk képviselőinek jelentős többségével, a végszavazásnál tartózkodtak. Ezzel nem támogatták többek között annak kimondását, hogy "egy, a jogállamiságot tiszteletben tartó, demokratikus politikai rendszer legitimitásának és felelősségének biztosításához az állampolgároknak jogukban áll, hogy megismerjék és ellenőrizzék többek között a közpénzek elosztásának és elköltésének módját", valamint az abból elért eredményeket. A Fidesz által nem támogatott dokumentum az európai döntéshozatali folyamatok átláthatóságának növelését szorgalmazta, ezáltal az Unió működésének jobb megismerését; amelyet a Fidesz ezek szerint csak otthon és csak plakátokon követel. A jelentés, amelynek megállapításaival tehát a Fidesz nem értett egyet, azt is kimondta: az adatok teljes átláthatósága és hozzáférhetősége "alapvető fontosságú a visszaélések és csalások megelőzése és leküzdése terén". Ezért a dokumentum arra kérte az Európai Bizottságot, hogy tegye kötelezővé a strukturális alapok valamennyi kedvezményezettje adatainak közzétételét, beleértve az alvállalkozókat is. A jelentés szerint az EU-n belüli közkiadások teljes körű átláthatósága "kulcsfontosságú az elszámoltathatóság biztosításához és a korrupció leküzdéséhez". Ez tehát nem találkozik a Fidesz álláspontjával. Ez a Fidesz szerint nem támogatható. Nehéz nem arra gondolni, hogy pusztán csak azért, mert egy erős és átlátható Európai Unió nem engedné, hogy a narancsos oligarchák és a saját lábon álló rokonok szétlopják a Magyarország épülésére adott közpénzeket. Miközben a Fidesz plakátokon üzenget és Brüsszelre mutogat, a hatékonyabb és tisztább működést viszont már nem támogatja. Ugye, világos?

Orbán Viktor vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Százhetedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom - írta Ujhelyi a nyílt levélben.

Szerző

Elmaradt a lovagkeresztek elárverezése a Pozsonyi Pikniken

Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke szombaton jelentette be, hogy az általuk meghirdetett lovagkeresztes árverés a Pozsonyi Pikniken elmarad.

Iványi levelében azt írta, hogy a vasárnap 11 és 17 óra közötti időben tervezett árverés, amiben többek állami elismerését szegény gyerekek javára értékesítették volna, a Pozsonyi Piknik, Klub Rádió által fenntartott sátrában a szervezők akaratának tiszteletben tartásával elmarad. 

Az árverésen azokat az állami kitüntetéseket árverezték volna el, amiket Bayer Zsolt szélsőjobboldali publicista kitüntetése után adott vissza Haraszti Miklós, Hodosán Róza, Iványi Gábor, Niedermüller Péter, Szilágyi Sándor, Novák József és Polgár András. A licitálást az érdemrendet szintén visszaadó Galkó Balázs színművész vezette volna. Iványi mindazonáltal biztosította az érdeklődőket, hogy az árverés meg lesz tartva, annak új helyszínéről és időpontjáról haladéktalanul értesítenek mindenkit.

Szerző