Előfizetés

Hősökként tértek haza - Fotók!

K.M, H. Sz.
Publikálás dátuma
2016.08.24. 23:30

Többezres, szurkolókból, családtagokból, sportemberekből és újságírókból álló tömeg fogadta az ötkarikás játékok helyszínéről hazatérő legnagyobb létszámú magyar küldöttséget szerda délelőtt a budapesti Syma Csarnokban. Az érmet nyert olimpikonokat a legemlékezetesebb pillanatok felidézése mellett a színpadon köszöntötték, miközben a küzdőtéren a teljes olimpiai kontingens helyet foglalt. A képre kattintva galéria nyílik! Fotók: Szalmás Péter/Népszava

Ria, ria, Hungária! – zúgta a csarnoképület előtti téren már a meghirdetett 9 órás érkezés időpontja előtt is jóval összesereglett tömeg. Mint júniusban, a labdarúgó Európa-bajnokság heteiben megannyiszor.

A hozzátartozók virágcsokrokkal, a rajongók lufikkal, illetve különböző klubok - volt Vasas- és Ferencváros-mezes, és a nemzeti válogatott meggypiros dresszét viselő szurkoló is - várakoztak, miközben a már korábban hazatérő sportolók derekasan állták az újságírók és a fotóért, aláírásért sorba állók kér(d)éseit.

Alig győzte fogadni a gratulációkat Rio háromszoros bajnoka, az egy nappal korábban hazatért Kozák Danuta, a Brazíliában kétszeres olimpiai bajnokká lett kardozó, Szilágyi Áron és a híresen laza nyilatkozatairól elhíresült bronzérmes úszó, Kenderesi Tamás.

Kevéssel fél 10 előtt aztán rendőri felvezetéssel begördültek a trénereket és olimpikonokat szállító autóbuszok is, természetesen hangos éljenzés és vastaps közepette. A Ferihegyen 8 óra után landolt sportolók és az őket köszöntők ezt követően a sportcsarnok felé tendáltak, megkezdődött az olimpiai csapat köszöntése.

A mintegy 150 fős hazatérő csapat élén a játékok egyik legsikeresebb sportolója, az immáron háromszoros első Hosszú Katinka és edzője, egyben férje, Shane Tusup vonultak be. Sorban utánuk jelenlegi és egykori bajnokok, érmesek, helyezettek érkeztek, a csapattagok közül csupán a holnaptól újra versenyző súlylökő, Márton Anita és a betegséggel küzdő Gyurta Dániel hiányoztak.

„Büszkék lehetünk” – mondta az olimpiai himnusz után Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke rövid köszöntőjében. - Sok olyan pillanat volt Rióban, amely nagyon sok magyar embernek okozott gyönyörű perceket, órákat és napokat.” Az elnök köszönetet mondott a versenyzők felkészítéséért a szövetségeknek, a kluboknak, ezen kívül a szülőknek és a családtagoknak, án nem felejtette ki a felsorolásból a magyar kormányt sem. Utána a miniszteri és államtitkári köszöntők következtek, majd a sportolókat szólították a színpadra.

Elsőként a 800 méter gyorsúszásban harmadikként zárt Kapás Boglárka, majd a szintén bronzéremmel hazatérő Kenderesi Tamás válaszoltak Kovács ’Kokó’ István, korábbi olimpiai bajnok és Siklós Erik, MOB kommunikációs igazgató kérdéseire. „Jó érzés újra itthon lenni, már nagyon szerettem volna a családommal lenni. Nem számítottam arra, hogy most ilyen sokan kijönnek ide. Elégedett vagyok, a bronzérem mellett javítottam az egyéni legjobbjaimon" – mondta Kapás.

Utánuk a négyfős, harmadik helyen végző férfi párbajtőrcsapat lépett színpadra, melynek egyik tagját, Imre Gézát természetesen a dél-koreai ellenféllel szemben egyéniben vívott döntőről is kérdezték.

Az ezüstérmes Cseh László megköszönte a kudarcként megélt 200 méter pillangó után irányába áradó támogatást. Az úszó azt mondta, a rajongók szeretete is segítette abban, hogy felálljon a mélypontról, s ezüstöt tudjon szerezni következő versenyszámában.

Cseh után az aranyszínű medált nyert versenyzők következtek: elsőként Szász Emese, majd a rá jellemző módon ezúttal is kimérten nyilatkozó Szilágyi Áron, illetve a betegen is egy egyéni- és két csapatban szerzett aranyéremmel büszkélkedő Kozák Danuta. „Valószínű a pályán szedtem össze valamit. A társak közül többen már a tavalyi előolimpián belefutottak hasonlóba, nekem rosszabb volt, hogy az idén esett meg velem.” – utalt a kellemetlenségre Kozák.

Az immáron ötszörös ötkarikás bajnok kajakost csapattársai, Szabó Gabriella, Csipes Tamara és Fazekas-Zur Krisztina követték, akik a második héten lebonyolított versenyük előtti feszült várakozásról, majd a győzelmek utáni felszabadult örömről beszéltek.

Végül, de nem utolsó sorban Hosszú Katinka lépett színpadra. Az Iron Lady az ezüstérmével kapcsolatban elmondta, örült neki, hiszen azon a napon nem tudott többet nyújtani. Ellenben az első versenynapon szerzett aranyérmét próbálta figyelmen kívül hagyni a győzelem éjszakáján. „Nagyon későn voltak a döntők, másnap korán voltak az előfutamok. Ez volt az első aranyérmem, és előtte még érmem sem volt, de próbáltam úgy lefeküdni, hogy ezt elfelejtsem, hogy tudjak aludni a másnapi előtt.” Hosszú hozzátette, érezte már korábban is, hogy a világcsúcs közelébe érhet, de eddig mindig a versenyek végén volt a 400 vegyes, most pedig az elején, ezért jöhetett össze.

A hivatalos ceremónia végén virágcsokorral köszöntötték az érmeseket, majd a Himnusz, s konfettieső következett. Amint Siklós Erik zárszóként elmondta, az XXXI. nyári olimpiai játékokon résztvevő 11303 sportoló közül az eredményességet tekintve Hosszú Katinka és Kozák Danuta is bekerült a világ tíz legjobban teljesítő közé, így a versenyzőket még hosszan ünneplő közönség méltán lehetett büszke a nyolc arany-, három ezüst- és négy bronzéremmel záró magyar olimpiai csapatra.