Előfizetés

Kivégzések a tikriti mészárlás miatt

Egy februárban kimondott halálos ítéletet hajtottak végre vasárnap Irakban. A döntés nyomán tegnap 36 személyt akasztottak a két évvel korábbi tikriti mészárlás miatt.

Az elítéltek mindannyian iraki állampolgárok voltak. 2014 júniusában az Iszlám Állam (IS) fegyveresei egy katonai kiképző központot támadtak meg Tikrit városa mellett, összességében mintegy 1700 kadétot gyilkoltak le. A mészárlásról készült videofelvételeket később közzé is tették.

A várost is elfoglalták, ahol a Human Rights Watch szerint az IS 770 férfit végzett ki három tömeges mészárláson. A laktanyában több katona megadta magát, a terroristák közülük kiválasztották a síita foglyokat és kivégezték őket. A meggyilkoltak tömegsírjait a kormányerők fedezték fel, amikor visszafoglalták a területet a terrorcsoporttól.

A tikriti mészárlás nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy az iraki síita milíciák harcba szálltak a hadsereg mellett.

Menesztené Corbynt London polgármestere

Publikálás dátuma
2016.08.22. 07:34
FOTÓ: GETTYIMAGES
Komoly helyről számíthat ellenállásra a brit Munkáspárt elnöke, Jeremy Corbyn. A párt londoni polgármestere, Sadiq Khan ugyanis a pártelnök megbuktatására szólított fel.

Indoklása szerint Corbyn teljeséggel leszerepelt a Brexittel kapcsolatos népszavazást megelőző kampányban, s a következő parlamenti választást megelőzően teherré vált a Munkáspárt számára – írta az Observerben megjelent vendégkommentárjában. Hozzátette, a londoni parlamentben a frakció tagjai nyolcvan százalékának bizalmát vesztette el.

„Jeremy népszerűségi mutatóinál sosem volt rosszabb ellenzéki vezető megítélése” – írta Khan, aki a britek Európai Unióból való kilépésének nagy ellenzője. A főváros polgármestere kifejtette, hogy Corbyn sem a referendumot megelőzően, sem pedig azután nem mutatott fel olyan vezetői képességeket, amilyenre „azon nyomban szükségünk lett volna”. Khan ezért úgy vélte, hogy Corbyn kihívóját, Owen Smith-t kellene megválasztani a párt új elnökének.

Corbyntól nagy többséggel vonta meg a bizalmat a Munkáspárt frakciója, ez azonban nem járt következményekkel. Annál is inkább, mert a baloldali érzelmű pártbázis körében még mindig népszerű. Szeptember 25-én kezdődik meg a baloldali tömörülés pártkongresszusa, amelyen döntenek az új pártelnök személyéről, illetve az alelnökéről.

A Pentagon védelmezi Moszkvát

Publikálás dátuma
2016.08.22. 07:33
FOTÓ: EP/GETTYIMAGES
Az amerikai hírszerző szervezetek szerint alaptalanok azok a híresztelések, melyek szerint Oroszország Ukrajna lerohanására készül, s akár atomfegyvert is bevetne Kijev ellen.

A Pentagon állítja, hogy az ukrán médiában megjelent rémhírekkel ellentétben ők jelenleg nem látnak közvetlen fenyegetést Ukrajna ellen. Az amerikai felderítők folyamatosan figyelik az orosz hadsereg minden egyes lépését és semmi jelét nem észlelték annak, hogy Oroszország Ukrajna elleni offenzívára készülne.

Az orosz támadás veszélyéről, Petro Porosenko is beszélt. Ukrajna nem tudja kizárni, hogy Oroszország a közeljövőben esetleg megszállja, s ezért fontolóra veszik, hogy újabb katonákat sorozzanak be a hadseregbe, mondta az ukrán államfő. Eddig hat mozgósítási hullám volt Ukrajnában a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus kirobbanása óta. Az orosz-ukrán ellentét az utóbbi időben diplomáciai síkon is elmérgesedett, miután Moszkva augusztus 10-én bejelentette: a Krím félszigeten meghiúsították az ukrán katonai hírszerzés diverzáns akcióit.

Vlagyimir Putyin terrorizmust emlegetett és a diplomáciai kapcsolatok megszakítása is felmerült. Pénteken azonban Putyin a Krím-félszigeten, Szevasztopolban bejelentette, Oroszország nem tervezi, hogy megszakítsa diplomáciai kapcsolatait Ukrajnával.