Előfizetés

MSZP: Hazánk ennél többet érdemelAz államalapítás ünnepére

Az államalapítás ünnepe erős és érvényes üzenet. Szent István király európai, keresztény értékeket valló, egységes államot teremtett, és ez az a három alapérték, ami évezredes múltjában és jelenében is megtartja hazánkat.

Ma olyan kormánya van Magyarországnak, amely kikezdi, megkérdőjelezi ezt a három tartóoszlopot, nemzetieskedő szereplései ellenére épp legfontosabb történelmi hagyományainkkal fordul szembe. Kárt okoz, amikor pillanatnyi politikai érdekből az Európai Unió ellen hangol. Semmibe veszi a legfontosabb keresztényi értékeket, a felebaráti szeretet és együttérzés parancsát. Nem a magyar nemzet egészét képviseli a kormányzás során, hanem csak saját politikusainak és haverjainak kedvez.

Hiszünk abban, hogy hazánk ennél többet érdemel. Biztonságot, kiszámítható fejlődést. Gyűlölködés helyett normális közéletet. Jövőt és megbecsülést az Európai Unión belül. Mi hiszünk Magyarországban, hiszünk Európában és hiszünk a szolidaritásban. Számunkra ezt jelenti augusztus 20-a.

Rogán megússza? - Nem találtak ingatlanmutyit

Publikálás dátuma
2016.08.20. 10:41
FOTÓ: Tóth Gergő
A Nemzeti Nyomozó Iroda bűncselekmény hiányában lezárta az V. kerületi ingatlanok áron aluli értékesítése miatt tett feljelentések után megkezdett nyomozását. A hatóság igazságügyi ingatlanszakértők bevonásával arra az álláspontra jutott, hogy a vizsgált 11 ingatlan eladása nem okozott vagyoni hátrányt. A bevont szakemberek ugyanis 10 esetben alacsonyabb értéket határoztak meg az ingatlanokra, mint amennyiért azok elkeltek. Így a rendőrség szerint hűtlen kezelés sem történhetett - tudósít az Index.

Az V. kerületi, Rogán Antal fideszes képviselő, polgármester regnálása alatti ingatlaneladások miatt először 2014 decemberében Juhász Péter kerületi képviselő (Együtt) tett feljelentést, aztán őt követte még 11 másik személy, köztük Varjú László DK-s, Szabó Tímea PM-es képviselő. Az Együtt politikusának bejelentését először elkaszálta a kerületi rendőrség bűncselekmény hiányában, aztán a fellebbezések és a többi feljelentő kiegészítése után a Fővárosi Törvényszék újra elrendelte azt.

Így vizsgálta meg a Nemzeti Nyomozó Iroda az összes ingatlan eladását, a kedvezmények megállapítását, és azt, hogy érte-e vagyoni kár az V. kerületet, vagyis hogy tényleg áron alul adták-e el az ingatlanokat. Valamint azt, hogy a kerületi politikusok - például Rogán Antal akkori polgármester - visszaéltek-e a hatalmukkal.

Ehhez először az ingatlanok értékeit határozták meg: az igazságügyi szakértők az adásvételitől durván eltérő, azt jelentősen meghaladó árat egyszer sem határoztak meg. 

De a legérdekesebb az NNI érvelése, hogy miért nem állapítható meg hivatali visszaélés: a nyomozók megnézték a hatályos jogszabályokat és az V. kerületi önkormányzat elidegenítésről szóló rendeleteit, határozatait egészen 1996-tól. Ezekben szerepel, hogy 2007-től hogyan kerültek be a kedvezmények és a könnyítések az ingatlanvásárláshoz. Valamint azt is figyelembe vették, hogy a kerületi képviselők többsége szavazott például amellett, hogy a bérlők idővel elővételi joghoz jussanak, ha pedig magas bérleti díjat fizetnek, akkor 30 kedvezményt kapjanak a vételárból.

Tehát arra fordítható le a hatóság egyik érve, hogy bármilyen ingatlant el lehet adni áron alul, ha erre előtte írtak egy jogszabályt.

A teljes cikket itt olvashatja!

A Páneurópai Piknikre emlékeztek Sopronpusztán

Az 1989. augusztus 19-ei Páneurópai Piknikre emlékeztek pénteken a magyar-osztrák határ közvetlen szomszédságában lévő Sopronpusztán, ahol 27 évvel ezelőtt a békedemonstrációnak indult pikniken megnyílt a határ, és több száz keletnémet állampolgárnak sikerült átjutnia Ausztriába.

Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviseletének vezetője beszédében úgy fogalmazott, hogy ma sokan fenyegetve érzik Európa békéjét és szabadságát, és a területek védelme érdekében vannak az Európai Unión belül a belső határellenőrzések. Példaként említette, hogy az emlékhelytől alig néhány méterre, a magyar-osztrák határátlépési pontnál is szúrópróbaszerűen ellenőrzik a járműveket. 

A képviseletvezető reményét fejezte ki, hogy az EU meg tudja erősíteni külső határainak védelmét, aminek következtében a belső határokon újra szabadon lehet majd közlekedni.