Előfizetés

Lemondott Donald Trump kampányának korábbi vezetője

Lemondott tisztségéről az amerikai republikánus elnökjelölt, Donald Trump kampányának korábbi vezetője, Paul Manafort. 

A kampányszakember szerdáig vezette Trump elnökválasztási kampányát, akkor azonban a republikánus elnökjelölt átalakította kampánycsapatát, és két új vezetőt hozott a stábba. Manafort formálisan a csapatban maradt, de már csak protokolláris szerepe volt. Ezt követően nyújtotta be lemondását pénteken reggel. Leköszönését azonban nem ő jelentette be, hanem Donald Trump, aki közleményt hozott nyilvánosságra.

Rövid közleményében Trump azt írta: "Ma reggel Paul Manafort felajánlotta s én elfogadtam a lemondását. (...) Nagyra tartom nagyszerű munkáját, mellyel segített eljutnunk oda, ahol ma tartunk, s különösen nagyra tartom a konvención és a delegátusokkal végzett munkáját. Paul igazi szakember, a legnagyobb sikereket kívánom neki."

A június óta Trump mellett dolgozó szakember az első kiszivárogtatott sajtóhírek szerint nem haraggal köszönt el. A kampánycsapattól származó hírek szerint lemondása várható volt. Szerdán ugyanis Donald Trump Steve Bannon, a jobboldali Breitbart News hírportál vezetője személyében új kampányfőnököt, Kellyanne Conway republikánus stratéga, Mike Pence alelnökjelölt korábbi munkatársa személyében pedig új kampánymenedzsert szerződtetett, s bár Manafort részt vett a munkában, döntéseket szerda óta már nem hozott.

A lemondásra azon erőfeszítések közepette került sor, amelyekkel a kampánycsapat ki akarja küszöbölni a kampány során az elmúlt hetekben mutatkozó ellentmondásokat. Elemzők szerint Donald Trump részben a kampány "bukdácsolásai" miatt maradt le a közvélemény-kutatásokban demokrata párti vetélytársa, Hillary Clinton mögött. Republikánus stratégák egyre gyakrabban fejezték ki aggodalmaikat, hogy a rossz eredményekért nemcsak Trump saját tévedései okolhatók, hanem az is, hogy Paul Manafortnak nem sikerült hatékony kampánystruktúrát kiépítenie a novemberi választások szempontjából kulcsfontosságú szövetségi államokban. Ezzel egyidejűleg Manafort támadások célpontja is lett korábbi tevékenységei - elsősorban Viktor Janukovics volt ukrán elnökhöz fűződő viszonya és lobbitevékenysége - miatt.

Paul Manafort formálisan márciusban csatlakozott Donald Trump kampányához, és azonnal összeütközésbe került Corey Lewandowskival, az akkori kampányfőnökkel. Júnusban Lewandowski távozott, és ő lett a kampányfőnök.

Donald Trump egyébként, miután közleményben nyilvánosságra hozta Manafort lemondását, az árvizek sújtotta Louisianába utazott Mike Pence alelnökjelölttel együtt.

Románia megerősítette a határvédelmet a szerb szakaszon

Románia a csendőrséget, a rendőrséget, valamint a belügyminisztérium légierejét is bevonta az ország délnyugati határainak védelmébe - közölte pénteken a román határrendészet.

A testület honlapján megjelent közlemény szerint az elmúlt éjszakától a határrendészet mellett a csendőrség Temes megyei egységei és a Temes, Krassó-Szörény és Mehedinti megyei rendőrkapitányságok, valamint a Belügyminisztérium légiereje is bekapcsolódott a határvédelembe. A Petre Toba belügyminiszter által jóváhagyott tervnek az a célja, hogy biztosítsa a rendet a román-szerb államhatáron. 

A vegyes határrendész-csendőr-rendőr egységek a zöldhatáron teljesítenek szolgálatot. Munkájukat éjjel-nappal egy felderítő helikopter támogatja. A határrendészet közölte: a vegyes egységek munkáját hőkamerákkal felszerelt gépjárművek és kiképzett kutyák is segítik. A szolgálatot teljesítő egységeket az operatív helyzetnek megfelelően újabb egységekkel tudják kiegészíteni.

A határrendészet közölte: az intézkedések célja a közrend biztosítása és a határ menti bűnözés megfékezése. A közlemény szerint hasonló, összehangolt akciókra volt már példa Románia más határszakaszain is.

Marius Take, a román belügyminisztérium szóvivője az intézkedéssel kapcsolatban a román Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a határ megerősítésével meg akarják akadályozni az illegális migránsok belépését Romániába. Mint közölte, a hét folyamán egy hat- és egy tizenkét fős migránscsoport megpróbálta illegálisan átlépni a szerb-román határt, hogy azután Magyarországra jusson. A belügyminisztérium a kockázatelemzés után azt a döntést hozta, hogy már a kezdet kezdetén keményen lép fel, nem várja meg, amíg új állandó migránsútvonalak alakulnak ki.

"A burkának nincs köze a biztonsághoz"

Semmi köze a közbiztonsághoz a test egészét fedő muzulmán női öltözéknek, a burkának, viselése azonban elutasítandó, mert "nem való a világra nyitott országunkba" - mondta pénteken a német szövetségi belügyminiszter egy televíziós interjúban.

Thomas de Maiziere, a jobboldali CDU politikusa a ZDF országos köztelevíziónak elmondta, hogy pártja és a bajor testvérpárt, a CSU közös álláspontja szerint Németországban a személyközi kapcsolatokban az embereknek meg kell mutatniuk egymásnak az arcukat, és ebből az alapelvből adódóan jogszabályban kell tiltani az arc eltakarását mindenütt, "ahol társadalmunk együttéléséhez szükséges".

Például elő kell írni, hogy csak fedetlen arccal szabad autót vezetni, és tilos a burka viselése vagy az arc elfátyolozása más módszerrel a többi között az anyakönyvi hivatalokban, az egyetemeken és a bíróságokon - fejtette ki a szövetségi belügyminiszter.

A burka nyilvános viselésének betiltását elsőként a szeptemberi helyi törvényhozási választásra készülő berlini és Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi CDU-s belügyi szenátor, illetve belügyminiszter sürgette egy közbiztonság-erősítő intézkedéscsomag részeként. Thomas de Maiziere alkotmányossági aggályokra hivatkozva kezdettől fogva ellenezte a teljes körű tiltást, és pénteki nyilatkozata alapján végül köztes megoldásban, a részleges tiltás kezdeményezésében állapodtak meg, mégpedig nem biztonságpolitikai, hanem társadalompolitikai érvekre alapozva.

Thomas de Maiziere a CDU/CSU pártszövetség tartományi belügyi tárcavezetőivel kidolgozott - még pénteken bemutatandó - csomaggal kapcsolatban a ZDF-nek azt is elmondta, hogy nem szerepel benne a berlini és mecklenburg-elő-pomerániai kollégájának az a követelése sem, hogy szűkítsék a kettős állampolgárság intézményét.

A burkaviselés ügyében Angela Merkel kancellár egy pénteki lapinterjúban hasonlóan fogalmazott, mint belügyminisztere. "Egy teljesen lefátyolozott nőnek Németországban alig van esélye a beilleszkedésre" - mondta a CDU-elnök kormányfő a Madsack német médiacsoport regionális lapjai közös szerkesztőségének (RedaktionsNetzwerk Deutschland - RND) adott interjúban.
Azonban az öltözék viselésének korlátozása "politikai és jogi mérlegelés kérdése" - tette hozzá Angela Merkel, kiemelve, hogy az ügyben teljes mértékben támogatja Thomas de Maiziere-t.