Megrémültek a turisták - Duna fölött lógó emberhez riasztották a tűzoltókat

Publikálás dátuma
2016.08.18. 10:09
Thinkstock fotó
A tűzoltók mentettek meg szerda este egy embert, aki a Duna fölött lógott a Petőfi-hídról - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Szerda este háromnegyed kilenckor érkezett a bejelentés a fővárosi katasztrófavédelem műveletirányítására, hogy egy ember lóg a Duna fölött a Petőfi-hídról. A látvány sokkolta az ebben az időben szép számmal a környéken nézelődő turistákat.

Több tűzoltóegységet, köztük vízi mentőjárműveket és búvárokat is a helyszínre riasztottak. A mentést a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította, a helyszínen pedig kiderült, hogy egy középkorú férfi lába beakadt a híd korlátjába, és ő olyan szerencsétlen mozdulatot tett, hogy utána fejjel lefelé lógott a hídról. A tűzoltók kötelekkel mentették meg: visszaemelték a hídra, majd átadták a mentőknek. Az eset során senki sem sérült meg - legalábbis fizikailag.

Szerző

Drámai állapotok Dél-Kaliforniában

Publikálás dátuma
2016.08.18. 07:36
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
San Bernardino megyében egyelőre képtelenek voltak megfékezni a kedden kitört erdőtüzet.

Több mint 1300 ember küzd a lángokkal, 152 tűzoltóautót vezényeltek ki, 10 repülő hordja a vizet, nyolc helikoptert is bevetettek.

San Bernardino városától északra, Phelannál a 138-as autópálya mindkét oldalán pusztít a tűz, egy tűzoltó rádión kér segítséget.

A térségből 82 ezer ember kitelepítését rendelték el, több mint 30 ezer ház került veszélybe.

Szerző

Hó végéig keresik az aranyvonatot

Még a héten eredményt remélnek a lengyelországi kincsvadászok, akik végére akarnak járni a legendának, létezik-e a sokat emlegetett „aranyvonat”, amely a második világháborúban a nácik által elrabolt kincseket – aranyat, ékszereket, műkincseket – rejti. 

Mintegy 60 tagú kutatócsoport kezdte meg a munkálatokat Lengyelország délnyugati részén, valahol a Wroclaw és Walbrzych közötti vasútvonalon, egy alagút mélyén rejthették el a szovjetek elől menekülő náci csapatok a becslések szerint majd 150 millió dollárnyi értékkel megrakott szerelvényt.

Mérnökök, geológusok, kémikusok készítették elő az állítólagos alagút feltárását. „Nagyon jó csapat jött össze, komoly szakértők, tanácsadók. Ha van ott valami, biztosan megtaláljuk” – idézte a kutatócsapat szóvivőjét, Andrzej Gaikót a Gazeta Wyborcza című lengyel lap. A markológép a vasúti sinek oldalában kedden kezdte el az ásást, tegnap néhány vasrúdra bukkantak, azt feltételezik, hogy a vonatot rejtő alagút tartószerkezetének részei lehetnek.

Egy évvel ezelőtt, egy lengyel és egy német kutató, Peter Koper és Andreas Richter állt elő a nagy bejelentéssel, hogy már tudják, hol keressék a legendás kincset rejtő aranyvonatot. Állításaik szerint hat egymástól független radaros kutatás is jelezte, hogy valami rejtőzhet a föld alatt Walbrzych közelében.

Idén júniusban kapták meg az engedélyt az ásáshoz, s augusztus végéig kutathatnak. Történészek jóelőre óvtak a csalódástól, korábbi lengyel kutatások eddig nem bukkantak a titokzatos „aranyvonat” nyomára.

Szerző