Új szezon, régi célok

Publikálás dátuma
2016.08.17. 07:52
Nagy Lászlóékra négy sorozatban csaknem 70 meccs vár az új idényben FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A ma kezdődő magyar férfi kézilabda-bajnokság előtt nemzetközi edzőmérkőzésen mutatkozott be a több új kézilabdázóval felálló Telekom Veszprém szombaton a Veszprém Arénában. A Dinamo Bukarest 34-27-es legyőzése után a bakonyi gárda csapatkapitányával, Nagy Lászlóval beszélgettünk.

- Hogy érezte magát újra a pályán, meccshangulatban, közönség előtt kézilabdázva?

- Jól, és annak ellenére, hogy felkészülési meccset játszottunk, külön öröm, hogy meglepően sokan kijöttek. Jó volt újra a Veszprém Arénában, ismét közönség előtt kézilabdázni, bízom benne, hogy szépen lassan majd lendületbe rázódunk.

- Aki követi a közösségi médiában, az gyakorlatilag az idényzárástól kezdődően naponta láthatta, hogy edz, edzésben vannak. Pihenésre is jutott idejük a nyári szünetben?

- Nem panaszkodhatunk, hiszen szűk másfél hónap pihenőidő állt rendelkezésünkre, ami így utólag mondhatom, nagyon gyorsan eltelt. Mind fizikálisan, mind mentálisan fel tudtunk töltődni, én személy szerint legalábbis így érzem. Erre az időszakra természetesen kiadott a mester egy egyéni edzésprogramot is, azt mindnyájan lelkesen végeztük, utána pedig együtt, a csapattal is.

- Augusztus elején kilenc napot a horvátországi Porecben, edzőtáborban töltöttek. Ott milyen munka zajlott?

- Horvátországban napi három edzéssel készültünk az idei szezonra, ott inkább fizikális jellegű munkát végeztünk. Persze, délutánonként labdás gyakorlatok is előtérbe kerültek, fokozatosan igyekeztünk formába lendülni.

- Több légióssal és fiatal magyar tehetséggel egészült ki a Veszprém kerete. Hogy érzik magukat az „újak”, ők beilleszkedtek már?

- Úgy tűnik, mindenki rendben van, igyekeztünk nagy szeretettel fogadni őket. A munkájukon is látszott, hogy rendben vannak, egyáltalán nem voltak megilletődve. Az természetes, hogy a fiatalokat kezdetben jobban kellett segíteni, rájuk jobban is figyeltünk. Ez a külön figyelem bennünket nem hátráltatott, s úgy gondolom, hogy szépen lassan a fiataljaink is beilleszkednek egy ilyen nagycsapat játékába.

- Hosszú szezon vár a Telekom Veszprém csapatára. Várható, hogy azok a fiatalok több játéklehetőséghez jutnak, akik a nemzetközi kupákban korábban nem jutottak szóhoz? Ők hogyan készülnek erre?

- Biztosan ennek érdekében alakították ki a külföldiekkel és fiatalokkal bővített keretet. Az a hetvenes meccsszám, ami ránk vár elég sok ahhoz, hogy kevesebb játékossal álljunk neki. Egyértelmű, hogy a rotálás az egész szezonban dominálni fog. Véleményem szerint mindannyian vagyunk annyira profik, hogy amit mond az edzőnk, ahhoz alkalmazkodunk, és a legjobbat hozzuk ki ebből.

- Jutott idő arra, hogy kövesse az olimpiai kézilabdatorna eseményeit, esetleg a Rióban kézilabdázó csapattársak teljesítményét?

- Kvázi annyi edzés és egyéb más teendő volt az utóbbi időszakban, hogy Rióból még egy meccset sem láttam, persze ebben az időeltolódás sem segített. A kézilabdatorna eredményeit nagyjából követtem: volt egy-egy meglepetés, de az igazság az, hogy a kint játszó csapattársakkal nem tartottuk a kapcsolatot.

- Új szezon, új csapattársak, megújult mez – de a régi célok?

- A kérdéssel együtt elhangzott a válasz is. A magunk részéről igyekszünk arra törekedni, hogy a tavalyi szezonnál ne nyújtsunk kevesebbet, és majd meglátjuk, hogy ez mire lesz elegendő.

Meccsdömping
Augusztusban magyar bajnokik, szeptemberben már SEHA Liga és Bajnokok Ligája találkozó is szerepel a Veszprém programjában. Nagy Lászlóék a honi bajnokságban szerdán fogadják a Balatonfüredet, majd augusztusban még négy alkalommal lépnek pályára.
A regionális kupasorozatot szeptember 3-án, a Celje vendégeként, a BL-menetelést szeptember 24-én, Flensburgban kezdi a Veszprém, amely csapatra 35 mérkőzés vár ebben a naptári évben.
A nyáron igazolt Dragan Gajic, Marko Kopljar, Ancsin Gábor és Blaz Blagotinsek alkotta négyeshez a klub saját nevelésű játékosai csatlakoztak: Borbély Ádám (kapus), Gyene Norbert (jobbszélső), Fekete Dávid (balszélső) Ligetvári Patrik (balátlövő) és Tóth Attila (jobbátlövő).
Veszprém huszonötödször vagy Szeged harmadszor?
A férfi kézilabda-bajnokság 14 város csapatával kezdődik, melyek a következők: Veszprém, Szeged, Tatabánya, Balatonfüred, Csurgó, Vác, Balmazújváros, Mezőkövesd, Orosháza, Gyöngyös, Komló, Cegléd, Eger, Budakalász.
A csapatok 26 fordulós, oda-vissza vágó alapú rendszerben játszanak egymással. Az élvonal alapszakaszának első és második helyezettje kétmérkőzéses bajnoki döntőt vív 2017 tavaszán. Az új évezredben csak két egylet ért fel a csúcsra, a Veszprém 15, a Szeged egy bajnoki címet nyert.

Szerző

Dárdai a Bayern helyett meglepetést tippel

Publikálás dátuma
2016.08.17. 07:51
Fotó: Népszava
A német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Bundesliga) induló Hertha magyar edzője szerint a Leverkusen csapata nyeri a sorozat 2016/2016-es kiírását.

„Komolyan mondom. Veszélyes csapatról van szó, gyors, jó az edzője, és szerintem már unalmas mindig a Bayernt bajnoknak tippelni” – idézi az nso.hu Dárdai Pált.

A Bundesliga további 17 csapatát felkészítő többi tréner nem feltétlenül osztja Dárdai véleményét: a 18 vezetőedzőből 15 azt mondta, leginkább a Bayernnek van esélye a végső sikerre, s a müncheni együttes megszerzi fennállásának 27. bajnoki címét - derült ki a Dpa német hírügynökség szezon előtti felméréséből.

Az edzők szerint egyébként talán a Dárdai által is említett Leverkusen, a Dortmund vagy a Schalke vethet véget a bajorok hegemóniájának. A német pontvadászat új idénye augusztus 26-án, egy Bayern-Werder mérkőzéssel kezdődik.

Szerző

Bárányvásár Skóciában

Publikálás dátuma
2016.08.17. 07:37
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JEFF J. MITCHELL
Sok ezer bárány kelt el tegnap a skóciai Lairgben, ott tartják évente Európa legnagyobb egynapos birkavásárát.

Skócia északi részéről több mint húszezer állat cserél gazdát a Loch Shin-tó partján fekvő városka piacán a hagyományos aukción.

Szerző
Témák
Skócia