A "családbarát kormány" országa - A nő kevesebbet ér

Publikálás dátuma
2016.08.16. 07:01
A nőket munkaterhük és teljesítményük ellenére sem becsülik meg hazánkban annyira, mint a férfi akat FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGE
A nők és férfiak közötti jelentős bérkülönbségek felszámolását, és mindenekelőtt a nők munkájának tényleges értékén való elismerését akarja elérni a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) most kezdődő kampánya, amely a jogszabályok változtatása mellett legfontosabbnak a társadalom szemléletformálását tartja, hogy az emberek ne törődjenek bele a "leértékelésükbe".

Kampányt indít a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), hogy eltűnjön az indokolatlan bérkülönbség az azonos értékű munkát végző férfiak és a nők között - jelentette be Kordás László "A bérkülönbség-nem csak pénz" című tegnapi konferencián. Az érdekvédelmi szövetség elnöke háromoldalú cselekvési terv elfogadását kezdeményezi a kérdésről a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) szeptemberben kezdődő bértárgyalásaihoz kapcsolódva. A szakszervezeti vezető emlékeztetett rá, egyszer már elérték, hogy a munkaadók és a kormány is tárgyaljon velük az Európai Bizottság erről szóló ajánlásáról, ám a vita fél óra után elakadt, mert már abban sem sikerült megállapodni, milyen adatokat vegyenek alapul a jelenlegi magyar helyzet értékeléséhez.

Más módszerrel számol az Unió, másképp a legfejlettebbeket tömörítő OECD, ráadásul nálunk félreértelmezett szeméremből nem ismerhetik meg a munkavállalók a valós összehasonlító adatokat, ezért a nők már a bértárgyaláson is sokkal alacsonyabb összeget mernek mondani, mint az ugyanarra a munkahelyre jelentkező férfiak. Ilyen ugyanis a társadalmi hozzáállás. A nők fizetésének felzárkóztatására meghirdetett akciósorozat jelképe egy hiányos százforintos, amelynek egynegyedét kivágták, ezzel üzenve a társadalomnak, hogy az asszonyok két hónapig lényegében ingyen dolgoznak, ennyivel kevesebbet visznek haza. A nők bérlemaradása Szlovéniában a legkisebb, csak 3 százalékos, mert ott megfogadták az EU ajánlásait. Magyarországon a hivatalos adatok 15 százalékos eltérést regisztrálnak, más források szerint azonban akár 30 százalék is lehet a különbség a nemek között, ami megfelel az észt adatoknak.

A MASZSZ nőtagozata a társadalmi figyelem felkeltésére és formálására, a munkaadók szemléletváltására és a kormány befolyásolására minden eszközt kész bevetni - hangsúlyozta a konferencián a tagozatot vezető Herczegh Mária, aki már keresi a szövetségeseket a felvilágosító munkához: civilekkel, munkajogászokkal, politikusokkal, munkaadói szervezetekkel tárgyal például arról, hogy bekerüljön az alaptörvénybe az egyenlő munkáért egyenlő bért alapelve, mert semmilyen bérkülönbség nem megengedhető. Az Unió évekkel ezelőtt felszólította a tagállamokat a bérkülönbségek felszámolására, a magyar kormány kétéves késésben van a terv kidolgozására megadott határidőhöz képest. Nem lehet tehát véletlen, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára annak ellenére nem jelent meg a tegnapi tanácskozáson, hogy azt épp az ő naptárához igazodva hirdették meg ebben az időpontban.

A bérekben mutatkozó különbségek nemcsak a nemek között nagyok, hanem területi alapon is, továbbá a vendégmunkások és az anyaországok munkavállalói között is kimutathatók, amit nálunk tovább bonyolít a közmunka alacsony díjazása is. Az eltéréseket Kiss Ambrus rendszerhibaként értékelte a konferencián, mert eltüntetésükhöz szerinte nem lenne elegendő néhány jogszabály megváltoztatása. A Policy Agenda elemzője azt hangsúlyozta, nálunk az a torz szemlélet határozza meg a bérek megítélését, hogy a gazdaság kiszolgálása az ország érdeke, ezért fogad el minden kiszolgáltatott helyzetet a társadalom, holott valójában a gazdaságnak lenne a feladata a társadalmi fejlődés igényeinek kiszolgálása. A szemléletváltásra azért is szükség lenne, mert ha a munka nem ad stabil megélhetést az ország polgárainak, akkor megkérdőjeleződik a társadalom értékrendje. Leglátványosabban a kutatóintézet tavasszal szakszervezeti felkérésre készített létminimum-számításai mutatták meg, hogy azok a nők a legkiszolgáltatottabbak, akik kiléptek egy rossz párkapcsolatból és egyedül nevelik gyerekeiket. Kényszerhelyzetükkel a munkáltatók visszaélnek, a dolgozók háromnegyedét olyan kevés pénzért foglalkoztatják, amivel nem érik el a létminimum szintjét.

A területi különbségek növekedését talán még ennél is erősebben segíti a kormány a közmunka folyamatos kiterjesztésével. Kiss Ambrus emlékeztetett rá, hogy már félmillió ember életét határozza meg hosszabb-rövidebb ideig a közfoglalkoztatás. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol minden egyéb tekintetben is hátrányos helyzet alakult ki, a közmunkások aránya ma eléri a 17 százalékot, miközben a sokkal több munkahelyet és magasabb béreket kínáló fővárosban nem éri el az egy százalékot sem. A kutató - egyetértésben a szakszervezeti vezetőkkel - arra figyelmeztetett, hogy kollektív béregyezségre kellene törekedni, mert az egyéni alkudozásokból a dolgozók többnyire rosszul jönnek ki, de "egy egész gyártósort nem lehet lecserélni".

Gurmai Zita is az alapkérdések tisztázását emelte ki a feladatok közül, például azt, hogy egységes statisztikák szülessenek az európai és a magyar munkahelyeken kialakult bérhelyzetről. Az Európai Szocialista Párt Nőszervezetének elnöke bejelentette, hogy a parlament népjóléti bizottságának MSZP-s alelnöke, Korózs Lajos és Gúr Nándor, a párt alelnöke szeptemberben közös beadványban kezdeményezi ennek az adatgyűjtésnek az elindítását.

Rio - Lőrincz Viktor ötödik

Publikálás dátuma
2016.08.16. 00:30
Fotók: MTI/Kovács Tamás
Lőrincz Viktor - erősen vitatható bírói döntéssel - kikapott a bronzmérkőzésén, így ötödik lett a kötöttfogású birkózók 85 kilogrammos súlycsoportjában.

Az Európa-bajnoki és kétszeres világbajnoki harmadik ceglédi sportoló délelőtt nagyszerű birkózással jutott el az elődöntőig. Előbb örmény, majd indiai, aztán pedig üzbég ellenfelet győzött le, előbbi kettőt simán, utóbbit nehezebben. A négy között azonban kikapott a későbbi győztes orosz Davit Csakvetadzétól, méghozzá olyan meccsen, mely sokáig nyerhetőnek tűnt.

A 26 éves magyar nagyon csalódottnak tűnt az elődöntő után, ahogy Sike András szövetségi kapitány is az elszalasztott lehetőség miatt bosszankodott. A kérdés az volt, hogy túltette-e magát a keserűségen a bronzcsatára.

Lőrincz mindenesetre amiatt biztos nem panaszkodott, hogy a nagyon erős vigaszágon az azeri Tahmasebi és az iráni Ahlagi annyira lefárasztotta egymást, hogy utóbbi, a győztes nem bírt Kudlával.

A mérkőzés húsz perccel a német vigaszági sikere után kezdődött, ami mindenképpen a magyarnak kedvezett, aki rögtön neki is ugrott riválisának. Fáradozásait 54 másodperc után egy németnek intézett figyelmeztetéssel honorálta a mérkőzésvezető, majd másfél perc után meg is kapta Kudla az intést, a térdelőhelyzetet azonban Lőrincz nem tudta kihasználni.

Kevéssel később visszaintették a magyart, Kudla pedig lentről elkezdett emelni, ám a keze lecsúszott a magyar lábára, így a mérkőzésvezető felállította a feleket. A két oldalbíró azonban kisebb tanácskozás után megváltoztatta az ítéletet, két pontot ítélt a németnek, amiért Lőrincz a kezével tolta lejjebb a karját. Sike András reklamált, Lőrincz Viktor méltatlankodott, de a magyar birkózó nem kért videózást.

A szünet után Lőrincz hatalmas elszántsággal ment neki ellenfelének, s gyönyörűen mögé került, ami egyenlítést jelentett, de az úgynevezett karikás intés miatt még mindig a német állt jobban. A zakatolást azonban továbbfolytatta a magyar, a német pedig csak védekezett, s passzivitásért meg is kapta intését, ami után már 3-2-re a magyar vezetett

Ekkor úgy tűnt, nem lehet megállítani Lőrincz Viktort, aki állásból kérte a folytatást és folyamatosan ment előre. A meccs kézben volt, a bírók azonban gondoskodtak a magyar szempontból drámai végkifejletről. Érthetetlen okból ugyanis fél perccel a vége előtt megintették a magyar versenyzőt, 3-3-ra alakítva az állást. Lőrincznek le kellett menni, viszont a parterből azonnal felállt, s utolsó erőtartalékait mozgósítva szépen befogta Kudla fejét, ám akciót ebből sem volt esélye csinálni, mivel a mérkőzésvezető megállította a küzdelmet és figyelmeztette, hogy ne fojtson.

Mást ekkor már nem lehetett tenni, a másodpercek leperegtek, Kudla örömében a földre dobta magát, Lőrincz Viktoron látszott, hogy nem hiszi el a történteket, Sike András pedig tajtékozva "gratulált" a meccsen bíráskodóknak, majd kiviharzott a csarnokból.

"Nem hiszem el, hogy ez történt, egyszerűen nem tudom" - mondta zokogva Lőrincz Viktor. "Hihetetlen, hogy egy olimpián ezt csinálják. Hogy lehet, hogy azt intik a végén, aki akciót csinált, érthetetlen. Elvették az érmet tőlem, nem hiszem el".

A magyar versenyző elmondása szerint kiváló formában volt egész nap, úgy érezte, akár az aranyérmet is megszerezheti:

"Nagyon jól éreztem magam a meccseken. Az orosz elleni elődöntőt megelőzően bíztam benne, hogy le tudom győzni, ahogy öt hete is le tudtam Spanyolországban, de sajnos jobb volt. Ugyanakkor túltettem magam azon a meccsen, mindenképpen meg akartam szerezni a bronzérmet, de nem hagyták. Ezt érzem".

Kedden Lőrincz Viktor bátyja, Tamás, illetve Kiss Balázs lép szőnyegre Rióban. Lőrincz Viktor háromszoros Eb-győztes testvére sorsolásától sem volt boldog.

"Ennél én sem tudtam volna nehezebbet összeírni, de akkor is megcsinálja. Egy ilyen birkózó, mint ő, olimpiai bajnok kell, hogy legyen. Itt leszek és segítek neki" - mondta arra utalva, hogy bátyja a nyolcaddöntőben a dél-koreaiak világbajnokát, Rju Han Szút kapta, győzelem esetén pedig az az örmény jönne neki, akitől a tavalyi világbajnokságon kikapott.

Szerző
Frissítve: 2016.08.16. 01:39

Rio - Lőrincz Viktor ötödik

Publikálás dátuma
2016.08.16. 00:30
Fotók: MTI/Kovács Tamás
Lőrincz Viktor - erősen vitatható bírói döntéssel - kikapott a bronzmérkőzésén, így ötödik lett a kötöttfogású birkózók 85 kilogrammos súlycsoportjában.

Az Európa-bajnoki és kétszeres világbajnoki harmadik ceglédi sportoló délelőtt nagyszerű birkózással jutott el az elődöntőig. Előbb örmény, majd indiai, aztán pedig üzbég ellenfelet győzött le, előbbi kettőt simán, utóbbit nehezebben. A négy között azonban kikapott a későbbi győztes orosz Davit Csakvetadzétól, méghozzá olyan meccsen, mely sokáig nyerhetőnek tűnt.

A 26 éves magyar nagyon csalódottnak tűnt az elődöntő után, ahogy Sike András szövetségi kapitány is az elszalasztott lehetőség miatt bosszankodott. A kérdés az volt, hogy túltette-e magát a keserűségen a bronzcsatára.

Lőrincz mindenesetre amiatt biztos nem panaszkodott, hogy a nagyon erős vigaszágon az azeri Tahmasebi és az iráni Ahlagi annyira lefárasztotta egymást, hogy utóbbi, a győztes nem bírt Kudlával.

A mérkőzés húsz perccel a német vigaszági sikere után kezdődött, ami mindenképpen a magyarnak kedvezett, aki rögtön neki is ugrott riválisának. Fáradozásait 54 másodperc után egy németnek intézett figyelmeztetéssel honorálta a mérkőzésvezető, majd másfél perc után meg is kapta Kudla az intést, a térdelőhelyzetet azonban Lőrincz nem tudta kihasználni.

Kevéssel később visszaintették a magyart, Kudla pedig lentről elkezdett emelni, ám a keze lecsúszott a magyar lábára, így a mérkőzésvezető felállította a feleket. A két oldalbíró azonban kisebb tanácskozás után megváltoztatta az ítéletet, két pontot ítélt a németnek, amiért Lőrincz a kezével tolta lejjebb a karját. Sike András reklamált, Lőrincz Viktor méltatlankodott, de a magyar birkózó nem kért videózást.

A szünet után Lőrincz hatalmas elszántsággal ment neki ellenfelének, s gyönyörűen mögé került, ami egyenlítést jelentett, de az úgynevezett karikás intés miatt még mindig a német állt jobban. A zakatolást azonban továbbfolytatta a magyar, a német pedig csak védekezett, s passzivitásért meg is kapta intését, ami után már 3-2-re a magyar vezetett

Ekkor úgy tűnt, nem lehet megállítani Lőrincz Viktort, aki állásból kérte a folytatást és folyamatosan ment előre. A meccs kézben volt, a bírók azonban gondoskodtak a magyar szempontból drámai végkifejletről. Érthetetlen okból ugyanis fél perccel a vége előtt megintették a magyar versenyzőt, 3-3-ra alakítva az állást. Lőrincznek le kellett menni, viszont a parterből azonnal felállt, s utolsó erőtartalékait mozgósítva szépen befogta Kudla fejét, ám akciót ebből sem volt esélye csinálni, mivel a mérkőzésvezető megállította a küzdelmet és figyelmeztette, hogy ne fojtson.

Mást ekkor már nem lehetett tenni, a másodpercek leperegtek, Kudla örömében a földre dobta magát, Lőrincz Viktoron látszott, hogy nem hiszi el a történteket, Sike András pedig tajtékozva "gratulált" a meccsen bíráskodóknak, majd kiviharzott a csarnokból.

"Nem hiszem el, hogy ez történt, egyszerűen nem tudom" - mondta zokogva Lőrincz Viktor. "Hihetetlen, hogy egy olimpián ezt csinálják. Hogy lehet, hogy azt intik a végén, aki akciót csinált, érthetetlen. Elvették az érmet tőlem, nem hiszem el".

A magyar versenyző elmondása szerint kiváló formában volt egész nap, úgy érezte, akár az aranyérmet is megszerezheti:

"Nagyon jól éreztem magam a meccseken. Az orosz elleni elődöntőt megelőzően bíztam benne, hogy le tudom győzni, ahogy öt hete is le tudtam Spanyolországban, de sajnos jobb volt. Ugyanakkor túltettem magam azon a meccsen, mindenképpen meg akartam szerezni a bronzérmet, de nem hagyták. Ezt érzem".

Kedden Lőrincz Viktor bátyja, Tamás, illetve Kiss Balázs lép szőnyegre Rióban. Lőrincz Viktor háromszoros Eb-győztes testvére sorsolásától sem volt boldog.

"Ennél én sem tudtam volna nehezebbet összeírni, de akkor is megcsinálja. Egy ilyen birkózó, mint ő, olimpiai bajnok kell, hogy legyen. Itt leszek és segítek neki" - mondta arra utalva, hogy bátyja a nyolcaddöntőben a dél-koreaiak világbajnokát, Rju Han Szút kapta, győzelem esetén pedig az az örmény jönne neki, akitől a tavalyi világbajnokságon kikapott.

Szerző
Frissítve: 2016.08.16. 01:39