Előfizetés

Montenegró következik

H. Sz.
Publikálás dátuma
2016.08.16. 07:51
Benedek szerint jobbak vagyunk FOTÓ: SZALMÁS PÉTER (RIO)
A házigazda Brazília magyar idő szerint hétfő éjjeli legyőzése után ma Montenegró ellen folytatja riói szereplését a magyar férfi vízilabda-válogatott. Csoportelsőként továbbjutó csapatunknak volna miért visszavágni a balkániaknak, akik januárban a belgrádi Európa-bajnokságon, illetve négy éve Londonban is legyőzték a mieinket.

Néhány gondolat erejéig fontos kitérni a vízilabdatornát némileg beárnyékoló, bohózatba illő, szégyenletes hajrára a csoportkörben. Az előre tudható volt, hogy a negyeddöntők párosításait úgynevezett keresztbesorsolással alakítják ki, tehát például az A-csoport győztese a B-ben negyedikként, vagy a második a harmadik helyen záróval találkozik.

Tekintve, hogy a brazil-magyar volt a csoportkör utolsó mérkőzése, a Benedek-csapat kész tényekkel állt szemben: több furcsa rész- és végeredmény után végül a B-csoportban - a sokak által látványosan elkerülni kívánt - Montenegró végzett negyedikként, így a brazilverést követően csoportelső magyar pólóválogatott a dél-európaiakat kapta ellenfeléül a legjobb nyolc között.

„Nagyon agresszív ellenfél, ezt tapasztaltuk az Európa-bajnokságon. Ha ugyanúgy meg tudnak minket zavarni a fizikai fölényükkel, akkor nagy bajban leszünk, de ha függetleníteni tudjuk magunkat ettől és elhisszük, hogy jobban tudunk játszani – mert szerintem jobban tudunk –, akkor meg tudjuk nyerni a mérkőzést.” – mondta el a következő feladat kapcsán Benedek Tibor, válogatottunk szövetségi kapitánya a Magyar Vízilabda Szövetség honlapjának nyilatkozva.

A magyar válogatott vegyesen szerepelt Montenegróval szemben az utóbbi években, az mindenesetre elmondható, hogy volna miért törleszteni a mai találkozón. Négy évvel ezelőtt, Londonban csak a csoportkörben találkoztunk a végül a bronzmeccset elbukó Montenegró válogatottjával, ott egy szoros mérkőzésen 11-10-re kikaptunk.

A rivalizálás következő felvonása lehet az utóbbi évek egyetlen kellemes emléke: Benedek Tibor szövetségi kapitányként elsőre világelső lett Magyarországgal, a mieink a barcelonai vb-döntőben éppen Montenegrót múlták felül. A közelebbi múltból egy fájdalmas emlékünk lehet: a 2016-os Eb-n az elődöntőben találkoztunk következő ellenfelünkkel, akik januárban a negyedik negyedben mutatott kiugró teljesítményüknek köszönhetően elütötték hazánk válogatottját a döntőbe jutástól, s akkori állás szerint az olimpiai kvótától is.

Legutóbb egy nemzetközi kupameccs keretében - gyakorlatilag barátságos találkozó volt – mérkőztek meg egymással a csapatok, melynek végeztével Benedek Tibor együttese örülhetett. „Az Európa-bajnokságra nem megyünk vissza, más volt a csapatösszeállításuk, de például a nyári torna egyes részeit biztos megnézzük. Magunkban lehet, a belgrádi meccsről is beszélünk, de a fiúk úgy is csak azt nézik, amit eléjük teszünk.” – beszélt Benedek az ellenfél videós feltérképezéséről.

Hosnyánszky Norbert, csapatunk átlövője a cáfolta a waterpolo.hu weblapnak adott nyilatkozatában, hogy számunkra Montenegró ellenében kezdődne az ötkarikás torna érdemi fejezete. „Egyetlen nyugodt percünk sem volt a csoportban, igazából senkinek. Inkább úgy mondanám, folytatódik az olimpia várhatóan ugyanúgy, mint eddig. Gyakorlatilag egy meccsre sem tudunk úgy készülni, hogy kicsit kiereszthetünk, kilencven százalékkal állunk oda, mert tényleg mindegyik meccs gyilkos.”

Válogatottunk itteni idő szerint 16 órától játszik Montenegróval, a mérkőzést az M4 élőben közvetíti.

A magyar válogatott és a negyeddöntők programja
A-csoport
Augusztus 6., szombat: Szerbia–Magyarország 13-13
Augusztus 8., hétfő: Magyarország–Ausztrália 9-9
Augusztus 10., szerda: Görögország–Magyarország 8-8
Augusztus 12., péntek: Magyarország–Japán 17-7
Augusztus 15., hétfő: Brazília–Magyarország 6–10
Negyeddöntők
Augusztus 16., 16.00: Magyarország–Montenegró
17.20: Görögország–Olaszország
20.10: Brazília–Horvátország
21.30: Szerbia–Spanyolország
A helyosztókat és az elődöntőket augusztus 18-án, a bronzmérkőzést és a finálét augusztus 20-án játsszák.