Előfizetés

"Leégett a tüdőm" - Vasbányai nem jutott be a döntőbe

Vasbányai Henrik harmadik lett a középfutamában, s így nem jutott be az A döntőbe a kenu egyesek 1000 méteres versenyében a riói olimpián.

A KSI 25 éves, ötkarikás újonc sportolójának rosszabb volt az ideje, mint az első középfutam harmadikjának, így nem került a legjobb nyolc közé, s kedden a B döntőben szállhat vízre.

Rosszul indult számára a középfutam, a táv első negyedében nagyon lemaradt, az olasz Carlo Tacchini, a cseh Martin Fuksa, a kanadai Mark Oldershaw és a bolgár Angel Kodinov is előtte haladt 250 méternél. Vasbányai 500-ig utolérte a bolgár kenust, és bár elkezdte a felzárkózást az élen egymás mellett haladó trióhoz, de még 250-nel a vége előtt is bő egy hajó volt a hátránya, ráadásul nem látszott, hogy jelentős sebességkülönbség lenne az ő javára. A negyedik hely a biztos kiesést jelentette, a harmadik viszont jobb idővel még elég lehetett volna. Végül Oldershaw-t megelőzve harmadikként ért célba, de 4:03.113 perces ideje rosszabb volt, mint az üzbég Geraszim Kocsnyevé, aki az előző futamban 3:59.489-cel végzett harmadikként.

"Letört vagyok, meg kicsit csalódott, de rettenetesen kihajtottam magam" - nyilatkozott fáradtan Vasbányai Henrik. - "Hibát tudok találni a pályában, nem tudtam azt megcsinálni, amit otthon."  Hozzátette: az előfutam "fájt". "Nem mentem olyan különösen nagy iramot, de mégis leégett a tüdőm, elzsibbadtam. Viszont úgy éreztem, a középfutamra sikerült annyira regenerálódnom, hogy tudjak menni egy jó pályát. Ez most egy B döntőre volt elég." - mondta Vasbányai, jelezve, hogy hasonló befutóra számított, de az olasz versenyző meglepte.

A két középfutamból csak az elő kettő jutott tovább biztosan a fináléba, az előfutam-győztesek mellett a nyolcadik résztvevő a második forduló legjobb harmadikja lett.

Később:
16.07 (11.07): női K-1 200 m, 2. középfutam (Douchev-Janics Natasa)
16.21 (11.21): férfi K-1 1000 m, 1. középfutam (Kopasz Bálint)