Hosszú Katinka hétfőn reggel már edz - Olimpikonjaink nyilatkoztak Rio után

Publikálás dátuma
2016.08.14. 11:21
Forrás: Facebook/Hosszú Katinka
Három olimpiai arany-, egy ezüstérem és egy világcsúcs után sem pihen az úszó Hosszú Katinka, aki még Rióban belevág következő négyéves tervébe - derült ki az Iron Lady nyilatkozatából, miután 400 és 200 méter vegyesen és 100 méter háton győzött, 200 méter háton pedig második lett az olimpián, ezzel pedig az úszók között megdöntötte Egerszegi Krisztina egy olimpián elért magyar eredményességi rekordját is. Szilágyi Áron szombaton éjfél előtt ért Ferihegyre, ahol a kétszeres ötkarikás aranyérmes vívó riói szerepléséről beszélt, és egy örömhírt is megosztott rajongóival. 

"A legfontosabb dolog az volt, hogy férjhez mentem, úsztam két nagymedencés világcsúcsot, ami hatalmas dolog, ugyanakkor pénteken lett csak vége a versenyeimnek és igazán még mindig nem fogtam fel az egészet" - foglalta össze a londoni olimpiát követő négy év legfontosabb pontjait Hosszú, aki külön kiemelte családját. "Elképesztően jó érzés, hogy anyuék itt voltak, és hogy a nagypapám otthon a televízióban nézte, megélte, hiszen ő vitt le engem először az uszodába és azt mondta: te nagyon jól siklasz a vízben, olimpiai bajnok leszel, jó érzés lehet neki, hogy ez összejött..."

Hosszú a legutóbbi olimpián 400 méter vegyesen negyedik lett, 200 méter vegyesen pedig csak nyolcadik, ezt követően váltak el az útjai edzőjétől, Dave Salotól, és kezdett együtt dolgozni az azóta már a férjévé vált Shane Tusuppal. "Az elmúlt négy évben erre tettünk rá mindent. Az emberek, amikor azt mondják, őrültek vagyunk, valószínűleg igazuk van, mert ezért a célért akár a tűzön is keresztül mentünk volna. Hihetetlen, hogy minden így összejött."

Hozzátette, hiába a három arany- és az egy ezüstérem, az olimpiával kapcsolatban továbbra is vegyesek az érzelmei: "Nem csalódottságról van szó, hanem egyszerűen csak arról, hogy mennyi mindent tanultam az eddigi négy olimpiámon. Az életemet gyakorlatilag négyéves, olimpiai szakaszokra lehet bontani, hiszen a pekingi játékok után mentem ki az Egyesült Államokba, majd London után tértem vissza."

Hosszú egyik nagy álma vált azzal valóra, hogy 400 méter vegyesen most Rióban megdöntötte a kínai Je Si-ven 4:28.43 perces rekordját, ráadásul nem is kicsivel, hiszen a brazil metropoliszban 4:26.36 perces idővel csapott célba.

Forrás: Facebook/Hosszú Katinka

Forrás: Facebook/Hosszú Katinka

 Hosszú arra a kérdésre, miszerint a mostani sikerek után engedélyez-e magának némi pihenőt, azt felelte: "Hétfő reggel hatkor kezdünk, edzés..." - mondta, majd egy korábbi nyilatkozatára utalva, miszerint egynél több szabadnapot nem vett ki az elmúlt négy évben, hozzátette, valószínűleg így lesz ez a következő négy esztendőben is.

Könnyek között nyilatkozott az Iron Lady édesanyja
"Csodálatos érzés volt, rendkívül büszke vagyok a lányomra, teljesen meg vagyok hatódva. Nagyon vártuk már, és szurkoltunk neki, hogy először legyen meg az érem, de hogy ez ilyen jól sikerült, mindent felülmúlt" - mondta könnyeivel küszködve az MTI újságírójának Bakos Barbara, Hosszú Katinka édesanyja, aki lányával közösen az ötkarikás játékok nemzetközi támogatója, a P&G által indított "Köszi, Anyu!" elnevezésű kampány nagykövete."Imádom nézni otthon is a sportot, de hogy ezt itt a helyszínen közösen élhettük át, hogy abban a pillanatban részesei lehettünk ezeknek az élményeknek, az még fantasztikusabbá, csodálatosabbá teszi" - jegyezte meg a büszke szülő, majd hozzátette, a családnak ugyan alkalmazkodnia kellett, de tisztában voltak vele, mi miért történik. "Tudtuk, hogy ő és férje, Shane keményen küzdenek, minden percük be osztva, tudatosan végzik a munkájukat, ezáltal óhatatlanul is a háttérbe szorultunk. Fájt legbelül, hogy a sok utazás miatt, ami része volt a speciális felkészülésnek, nem tudtunk beszélni, de így volt ez jó."

 

Menyasszonyához sietett haza aranyérmes vívónk

Szilágyi Áron nem teherként, hanem inspirációként élte meg, hogy címvédőként kellett versenyeznie a Rio de Janeiró-i olimpián, ahol véleménye szerint egy dolgos, nehezen kivívott, sokszor a küzdeni tudást jobban igénylő győzelmet aratott. A vívó Ferihegyen - ahol több mint száz barát és rajongó fogadta - kifejtette, mivel év közben nagyon sokat volt külföldön, ezért előre eldöntötte, hogy bármi is lesz Rióban az eredmény, nem várja meg az aranygépet, s ezen a napon hazajön. "Már nagyon vágytam haza" - hangsúlyozta, majd azzal folytatta, hogy most az ünneplés, a pihenés ideje következik, mert erre eddig még nem volt módja. Újságírói kérdésre hozzáfűzte: a menyasszonyával már tervezik az esküvőt, de erre csak jövőre kerül sor.

A kiváló kardozó az MTI kérdésére, hogy mennyivel volt más a riói győzelméhez vezető út, mint négy éve a londonihoz, azt felelte: a felkészülés során többet utazott, mint korábban, s igyekezett az ellenfeleivel minél több világkupa-versenyen megmérkőzni, s nem csak a videós elemzésekre hagyatkozni.

Ennyi pénzt kerestek a magyar olimpikonok
Hosszú Katinka több mint 130 millió forinttal gazdagodik a riói szereplése után. Az egyéni aranyéremért 35, az ezüstért 25, míg a bronzért 20 millió forint jár az államtól, ami azt jelenti, hogy a három első és az egy második helyezésért 130 millió forintot kap az Iron Lady. Emellett Hosszú a 4x200-as gyorsváltóban is úszott, a 6. helyükért 5 millió Ft-ot kapnak fejenként – így várhatóan 135 millió forint lesz a végösszeg. Emellett még ott van az olimpiai bajnokainknak életjáradék, amit edző férje, Shane Tusup is meg fog kapni.
Kenderesi Tamás húszmilliójából is fut majd bőven "sajtbureszre" az elkövetkezendő években, ráadásul sokkal jobban járt, mint Michael Phelps, az amerikaiak ugyanis körülbelül tízmilliót adnak a sportolóiknak egy aranyért. A legbőkezűbb állam Szingapúr, akik egy első helyet 210 millió forintnyi dollárral honorálnak - írja az NSO.

 

Szerző
Frissítve: 2016.08.14. 11:57