A pont hiányzott az i-re

Publikálás dátuma
2016.08.10. 22:44
Imre Géza csalódottsága érthető, rendkívül közel volt a bajnoki címhez FOTÓ: SZALMÁS PÉTER (RIO)
A párbajtőröző Imre Géza hihetetlen csatában zárt másodikként a fegyvernem magyar idő szerint kedd este lejátszott olimpiai döntőjében. Csapatunk első ezüstérmese a fináléban már a kezében érezhette a babérkoszorút, a 41 éves sportoló azonban nem tudta feltenni a koronát riói teljesítményére, hiszen a mindent eldöntő tust képtelen volt bevinni ellenfelével szemben. Park Szang Joung vesztett helyzetből fordított, s ünnepelhetett.

"Nyolc és fél percig én voltam az olimpiai bajnok..." – nyilatkozta csalódottan a távirati irodának Imre, aki az 1996-os olimpián újoncként szerzett bronzérme után 20 évvel később másodikként zárt az egyéni versenyben.

A magyar vívó a legjobb 32 között kezdte meg szereplését, ahol látszólag különösebb megerőltetés nélkül győzte le kolumbiai riválisát. A nyolcaddöntőben hasonló arányban (15-8) győzedelmeskedett honfitársa ellen: a sorsolás szeszélye Boczkó Gáborral vetette össze őt. „Nem is tudom, hogy lelkileg, taktikailag vagy fizikailag volt-e nehezebb. Borzasztóan kellett koncentrálnom, mert minden egyes gondolatát ismerjük a másiknak, együtt vívunk, együtt edzünk, együtt lakunk edzőtáborokban, versenyeken."

A folytatásban az észt Novosjolov és a francia Grumier következett. Az ihletett formában vívó Imre mindkét akadályt sikerrel vette, így biztossá téve hazánk küldöttségének negyedik riói érmét, nem mellesleg maga részéről pályafutása harmadik medálját. Egy ország hitte és várta, hogy az atlantai egyéni bronz, majd az Athénban, csapatban elért ezüst után a legfényesebb érem következik, magyarok milliói várták lélegzetvisszafojtva, mire megy a sok nagy csatát megélt sportoló a döntőben a húszéves ázsiai ellenféllel szemben. Mindenki, kivéve Imre felesége, a volt válogatott kézilabdázó Kökény Beatrix. "Nekem ez már sok lenne, nem bírnám a feszültséget. Nem néztem Géza asszóit, de tudom, hogy ezüstérmes lett. Majd szerdán napközben megnézem, miként vívott" – hivatkozott pszichés okokra az MTI-nek adott nyilatkozatában Kökény.

Merthogy a végső asszóban jött a dráma. Az első fordulópont 9-9-nél még minden magyar örömére szolgált, hiszen a 15 találatig tartó párharcban előbb 13-9-re, majd 14-10-re elhúzott a magyar versenyző. Innen már nem lehet elbukni – pedzegette a köztévé szakkommentátora, ami azonban eztán következett, az már sporttörténelem. Park Szang Joung egyre közelebb és közelebb került Imréhez, 14-14-nél pedig megadta a kegyelemdöfést. Véget ért a döntő, s vele talán egy álom is. „El kell telnie még egy pár évnek, hogy tényleg értékelni tudjam, egy harminc-negyvennek, ötvennek... – Az ezüstérmes az első vesztes. Nem azt mondom, hogy nem vagyok büszke rá, mert ha valaki másfél éve ezt mondja, nem hittem volna el neki, hogy világbajnokságon arany-, olimpián pedig ezüstérmes leszek egyéniben – szólt az első, érthetően csalódott értékelés.

Az egész versenynapon kiváló teljesítményt nyújtó Imre a nagy lehetőség kapujában bukott el, kérdés, fel lehet-e innen állni. "Egy sportoló esetében azon is múlhat a kudarc mielőbbi feldolgozása, hogy éri-e megfelelő korrekciós élmény, ennek hatására ugyanis semlegesítődhet a korábbi kudarcélmény. Ha ez a módszer sikerre vezet, a versenyzőt egy következő, hasonló szituációban várhatóan nem a negatív hullámok öntik el – felelte Kiss-Nemes Veronika pszichológus, sportpszichológus lapunk azon kérdésére, vajon maradandó „törést” okozhat-e egy sportoló esetében az, amikor nyert helyzetből veszít. A szakember szerint ilyen helyzetben nem minden sportoló szorul feltétlenül segítségre. – Gyorsíthatja a felépülést a szakértő segítség, de természetesen magától is átlendülhet a sportember az őt ért kudarcon."

Imre Géza legközelebb vasárnap lép pástra Rióban, akkor a magyar férfi párbajtőrcsapat kezdi meg szereplését.

Van visszaút
A sportvilágban nem Imre Géza az első - s valószínűleg nem is az utolsó - olyan versenyző, aki tetemesnek tűnő előnyt leadva elbukik az elsőségért folytatott versenyben. A témában sajnos több magyar vonatkozású emlékkép is felidézhető, különös egybeesés azonban, hogy az egyik legemlékezetesebbnek Imre Géza neje is részese volt.
Sydney, 2000: aki látta, aligha feledi. A Kökény Beatrixszal felálló magyar női kézilabda-válogatott a csoportkörből másodikként lépett tovább, az egyenes kieséses szakaszban pedig Ausztria és Norvégia legyőzését követően döntőt játszhatott. A fináléban érett, jó kézilabdát játszva a második félidőben többgólos előnyt tudott kialakítani Mocsai Lajos csapata, a 42. percben már 23-16-ra vezettünk.
Akkor kevesen gondolták úgy, hogy nem lesz meg a magyar kézilabdasport első ötkarikás sikere – a végjátékban történtek azonban másképpen alakultak. Tizennyolc perc alatt a dánok több gólt dobtak, mint az első játékrészben összesen - ahol 16-14-re a magyarok vezettek -, a megállíthatatlan dán csapat úthengerként robogott át a magyarokon. Idővel aztán elszállt a kezdeti keserűség, válogatottunk két hónappal később megnyerte az Európa-bajnokságot.
Szerző

Így verik át a román Uber sofőröket

Publikálás dátuma
2016.08.10. 22:34
FOTÓ: Oli Scarff/Getty Images
Elképesztő módszerrel támadják az Ubert a román taxisok: utasként veszik igénybe a szolgáltatást, majd a rendőrségre kérik a fuvart, ahol azon nyomban feljelentést is tesznek a sofőr ellen, amiért illegálisan végez személyszállítást. 

A Pénzcsinálók portál szerint Kolozsváron négy Uber sofőrt vasárnap éjjel egyenként 25 ezer lejre bírságoltak, valamint hat hónapra a rendszámtáblájukat is elvették. A taxisokénál jóval kedvezőbb árakat és korszerűbb személyszállító módszereket kínáló cég Magyarországon az idén júliusban függesztette fel szolgáltatásait, mert egy jogszabály-változtatással ellehetetlenítették működését.

Szerző

Csecsemők haltak meg a kórhártűzben

Bagdadban legkevesebb 11 koraszülött csecsemő meghalt, amikor tűz ütött ki egy kórház szülészeti osztályán kedd este, a kisbabák halálát fulladás okozta - jelentette be az iraki egészségügyi miniszter.

 Az elsődleges vizsgálatok szerint a tüzet elektromos rövidzárlat okozta. Az osztályról 29 nőt szállítottak át más kórházakba csecsemőikkel együtt. Egy rendőrségi forrás viszont azt közölte, hogy 20 csecsemő halt meg a tragédiában.

Szerző