Egy nem várt fordulat a Zsolnay-ügyben

Publikálás dátuma
2016.08.10. 07:21
Népszava fotó/ TÓTH GERGŐ
A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. még vár a bíróság végzésére, amelyben a tartozás kiegyenlítése miatt elutasítják az ellene indított felszámolás iránti kérelmet. Arról viszont már "papírjuk van", hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. felülegyelőbizottsága belső vizsgálatot indított a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. tartozásának eladása miatt - tudta meg a Népszava Bodnár Imrétől a cég ügyvédjétől.

A nem várt fordulat azután következett be, hogy a Zsolnay - mint a Népszava elsőként megírta - minden tartozását kifizette, így okafogyottá vált a felszámolási indítvány. Ezek után nyilvánvaló lett, hogy a 381 millió forintos követelésé duzzadt hitel - vélhetően áron alul való - eladása kérdéseket vet fel a fejlesztési bank háza táján is. Az MFB vezetése az 1990-es években a Zsolnaynak folyósított hiteleiről most gondolta úgy, hogy behajthatatlanok, és május végén eladta azokat a WHB Vagyonkezelő Kft.-nek. A piacon 130, illetve 180 millió forintos vételárról szólnak a hírek, az MFB üzleti titokra hivatkozva lapunk kérdésére, de a Zsolnay felszólítására sem közölte a vételárat. Bodnár Imre jelezte, korábban a manufaktúra 260 millió forintos vételárat ajánlott, sikertelenül. WHB Vagyonkezelő birtokon belül kerülve azonnal kezdeményezte a Zsolnay felszámolását.

Nem várt fejleményként élhette meg a kormányközelinek tartott WHB, hogy a Zsolnay többségi tulajdonosa Bachar Najari Magyarországon élő szír származású svájci üzletember augusztus 22-ig szóló fizetési moratórium lejárta előtt, már a hónap elején átutalt 386 millió forintot tartozáskiegyenlítés címén. A fejlesztési bank felügyelőbizottságát is értesítették, hogy a bank közpénzből mintegy 200 milliós extraprofithoz segített egy magánvállalkozást. Halasi Tibor az MFB felügyelőbizottságának elnöke levélben jelezte, a bank igazgatóságához fordul tájékoztatásért és vizsgálatot kezdeményez az ügyben - közölte az ügyvéd.

Korábban a város által, a Zsolnay közelgő felszámolásának ígéretével onnan egy frissen alapított kft-be átcsábított 110 dolgozó a fejlemények láttán becsapottnak érzi magát. A hírek szerint, egyelőre nem tudni milyen szándékkal, csütörtökön a Zsolnay Porcelánmanufaktúra elé munkásgyűlést terveznek. Kérdésünkre, hogy tartanak -e gyárfoglalástól, Bodnár Imre azt válaszolta, ezt kizártnak tartja, bár a pécsi városvezetéstől ez nem idegen gondolat, elég emlékezni a vízmű, vagy a pécsi közlekedési vállalat kálváriájára.

Szerző

Ősszel érzékelhető lehet a drágulás

Publikálás dátuma
2016.08.10. 07:20
boltokban rendre magasabb árakkal találkoznak a vevők, mint ami az infl ációs értékekből következne FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A fogyasztói árak a KSH kedden közzé tett adatai szerint júliusban 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy esztendővel ezelőtt. Ebben oroszlánrésze volt annak, hogy az üzemanyagok ára az elmúlt 12 hónapban átlagosan 13,0 százalékkal mérséklődtek, ezzel szemben a szeszes italok, a dohányáruk és a szolgáltatások drágultak.

Míg az elmúlt két és fél esztendőben az elemzők gyakran vontak le különböző következtetéseket a 0 százalék körül mozgó infláció alakulásából, mára ezeket a próbálkozásokat feladták. A KSH tegnap megjelent adatai szerint júliusban a fogyasztói árindex 0,3 százalékkal alacsonyabb lett, mint egy esztendeje, és január óta is mindössze 0,2 százalékponttal emelkedtek. Mindebből messzemenő következtetéseket a jövőt illetően levonni nem lehet. Korábban őszre várták a banki szakemberek a fogyasztói árindex érdemi emelkedését. Ezt az időpontot - a közelmúlt tapasztalatainak ismeretében - azonban egyesek feladták, ennek oka, hogy az előzetes várakozásokra rácáfolva, a kőolaj világpiaci ára továbbra sem mutatott érdemi növekedést. Ennek ellenére Suppan Gergelynek, a Takarékbank szenior elemzőjének kommentárja szerint az infláció év végére elérheti a 2 százalékot, de a 3 százalékos célhoz leghamarabb 2018-ban juthatunk el. A jegybank így várhatóan idén már nem módosít a 0,9 százalékos alapkamaton. (A Takarékbank egyébként éves átlagban 0,6 százalékos inflációra számít a tavalyi mínusz 0,1 százalék után.) A szakember úgy véli, hogy augusztusban továbbra is 0 százalék közelében maradhat a fogyasztói árindex.

Mivel a dohánytermékek jövedéki adóját emelni fogják, így az őszi hónapoktól az infláció mértéke már meghaladhatja az 1 százalékot, év végére pedig elérheti a 2 százalékot. A fogyasztói árindexet jövőre egyes egyes alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése fékezi, amit némileg ellensúlyoz a dohánytermékek jövedéki adójának ismételt emelése is, így 2017-ben az átlagos infláció 2,1 százalékra emelkedhet - legalábbis Suppan Gergely véleménye szerint. Ennek kapcsán Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője arra számít, hogy a jegybank legközelebbi, szeptemberi inflációs jelentésében felülvizsgálja az eddigi prognózisát, hiszen korábban a 2017-re becsült 2,6 százalékos átlagos fogyasztói árindex magasnak tűnik a világgazdasági folyamatok tükrében.

Ugyanakkor a júliusi - 12 hónapra visszatekintő - adatok elég változatos képet mutatnak. Az élelmiszerekért 0,2 százalékkal többet kellett fizetni, ezen belül a cukor ára 25,1, az étolajé 7,1, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 5,7 százalékkal nőtt, viszont a sajté és a tejé egyaránt 6,2 százalékkal csökkent. A járműüzemanyagokért 13,0 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, itt azonban az áralakulás elég hektikus, időnként emelkednek az árak, azonban a mérséklődések mértéke általában felülmúlja az emelkedő tendenciáét. A háztartási energia ára - rezsicsökkentés nélkül is - 0,1 százalékkal lett alacsonyabb.

A sertéshúsról - amelynek ára éves viszonylatban 14,2 százalékkal csökkent - a Napi.hu azt írta, hogy júliusban már drágulni kezdett. Ez esetben nem arról van szó, hogy a kereskedők elkezdték "lenyelni" az áfacsökkentés miatt náluk maradó összeget. A első hat hónapban 17 és 19 százalék körüli árcsökkenést mért a KSH. Most viszont havi összevetésben 4 százalékkal drágult a sertéshús ára, amely szintén kimagasló érték.

A portál utal arra, hogy az élőállat felvásárlási ára júliusra 400-410 forintra emelkedett, mialatt az első negyedévben még 300 forint volt. Az emelkedés nemzetközi piaci folyamatok eredménye és oka igen prózai: megélénkült ugyanis a kereslet Ázsiában a sertéshús iránt, főként Kínában és Dél-Koreában. Ez enyhítette azt a nyomást, amely az orosz embargó miatt alakult ki az unió piacán. Az EU-ban korábban az oroszországi szállítások leállása miatt kínálati piac alakult ki, ami jelentős mértékben csökkentette a felvásárlási árakat. Ennek rövid távon a vásárlók örülhettek, azonban a termelők kilogrammonként 50 forintos veszteséget könyvelhettek el.

70 dollárt is elérhet az olajár
Az infláció alakulását - mint mindig - a kőolaj nagy mértékben befolyásolja. Ole Hansen, Saxo Bank elemzője a szerkesztőségünknek küldött kommentárjában arról ír, hogy a múlt hét közepe óta ismét emelkedik az olaj ára. Az Egyesült Államok termelése stabilizálódott, míg az OPEC és Oroszország növelte kitermelését, így a piaci visszarendeződés még várat magára, és hosszabb ideig kell számolni alacsony olajárakkal.
Komoly hatással lehet az Amerikában forgalmazott WTI kőolaj áralakulására az a tény, hogy az egyesült államokbeli magas kitermelési költségekkel dolgozó palaolaj-vállalatoknak módjuk volt az elmúlt hónapokban 50 dollár/hordó felett fedezni a jövőbeni kitermelésük egy részét. Van alapja annak a várakozásnak, miszerint a jelen helyzetben a hordónkénti 40 dolláros szint körül valamiféle támasz szint fog kialakulni, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy a harmadik negyedév hagyományosan visszaesést hoz a finomítói keresletben, ami a készletek növekedéséhez vezethet - véli a Saxo Bank szakembere.
De akadnak más vélemények is. Az olajárak legutóbb látott meredek esése sok befektetőt és piaci szakértőt is elbizonytalanított, állapította meg az RBC Capital. Szerintük a nemzetközi események a következő hónapokban a mostaniaknál jóval magasabb árakat eredményezhetnek - idézte a Portfolio.hu.
A kínálati oldalon az RBC szerint a legfontosabb tényező az lesz, hogy a nyári benzin túlkínálat hogyan rendeződik majd. A szakértők szerint ez most az egyik legfontosabb tényező, ami nyomást gyakorol az árakra. A globális keresleti-kínálati előrejelzések alapján az RBC év végére 50 dolláros, vagy ezt meghaladó olajárral számol. Amennyiben pedig a benzinkészletek leépülése megtörténik, 70 dollárig is elmehetnek az árak, ez azonban szerintük inkább egy 2017-es évi sztori lesz.

Szerző
Témák
üzemanyagár

Iskolakezdés - Nagyon alsó hangon 15 ezer forintért

Publikálás dátuma
2016.08.09. 18:37
Illusztráció/Thinkstock
Három hét múlva becsengetnek, a szülőknek idén is több tízezer forintos költségekkel kell számolniuk a tanszerek beszerzésénél, sok családnak ez komoly anyagi gondokat okoz. Egy friss felmérés szerint egy gyerekre átlagosan minimum 10-20 ezer forint közötti összegeket költenek. Ugyanakkor a szülők támogatásokat is igényelhetnek, valamint a munkaadó is segíthet.

Nem olcsó dolog az iskolakezdés, s bár a családok már a nyár eleji beiratkozáskor megkapták a szükséges eszközlistát, a leendő elsősök szülei közül sokan csak augusztusban szembesülnek azzal, hogy hirtelen több tízezer forintot is ki kell adniuk. Bár a lista intézményenként eltérő lehet, az alapfelszerelések mindenhol ugyanazok. A bevásárlóközpontokban a nyár utolsó hónapjában szinte minden az iskolakezdésről szól, de a különböző iskolaszerek széles kínálata általában már július végén megjelent a polcokon. Az igazi nagy roham az utolsó hetekben, általában augusztus 20. után szokott kezdődni.

Növekvő kiadások

Az iskolaszerek vásárlása alkalmával egy család egy gyermekre átlagosan 10 és 20 ezer forint közötti összeget költ el, ám ha iskolatáskára is szükség van, ez akár a duplájára is nőhet - áll a REGIO Játék friss felmérésében. Az online kutatás során összesen 1135, 6 és 14 év közötti gyermekkel rendelkező szülőt kérdeztek meg a tanévkezdéshez kapcsolódó teendőkről és kiadásokról. Kiderült: ez nagyjából egybevág a Központi Statisztikai Hivatal tavaly szeptemberben publikált adataival, melyek szerint augusztusban és szeptemberben az évi átlagot jelentő 10,8 ezer forintról 16,2 ezer forintra növekszik a háztartások iskoláztatási kiadása. Az összegek természetesen a gyerekszámtól függően változnak, az egy iskolás gyermeket nevelők körében a kiadások mintegy 38 ezer forintot tettek ki; minél több gyerek van egy háztartásban, egy főre annál kevesebb jut az iskolakezdési kiadásokra. Mindez persze a család anyagi helyzetétől is függ: a Provident Pénzügyi Zrt. ügyfelei között végzett kutatása szerint válaszadók negyede számára komoly anyagi gondot okoz az iskolakezdés; 46 százalékuk válaszolta azt, hogy "csak kissé" megterhelő, harmaduknak egyáltalán nem jelent problémát a többletköltségek kifizetése.

Az iskolában kell kérelmezni!

Az iskoláskorú gyerekeket nevelő családok kedvezményekben is részesülhetnek, az alsó tagozatosok pedig ingyen kapják a tankönyveket. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők, vagyis mintegy 700 ezer kisdiák számára a tankönyvek mellett minden taneszköz - a vonalzótól a tornafelszerelésig - ingyenesen jár, azokat az intézményeknek kell biztosítaniuk.

A nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet azt is kimondja: az intézményekben a kiskorú tanuló szülőjének írásbeli nyilatkozatát be kell szerezni minden olyan döntéshez, amelyből a szülőre fizetési kötelezettség hárul. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint a szülő nyilatkozhat úgy, hogy nem tud fizetni, ebben az esetben az iskolának, jobban mondva a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak kell állnia a költségeket. A köznevelési törvény szerint ,,a tanuló joga, hogy családja anyagi helyzetétől függően, kérelmére ingyenes vagy kedvezményes tanszerellátásban részesüljön, továbbá, hogy részben vagy egészben mentesüljön a törvényben meghatározott, a tanulókat terhelő költségek megfizetése alól". A kedvezményeket az iskolában, lehetőleg írásban kell kérelmezni.

A munkáltató is segíthet

Annak, hogy sok család augusztus végére hagyja az iskolai eszközök beszerzését, a legtöbb esetben anyagi okai vannak. sokan ilyenkor kapják kézhez a munkáltatójuktól az iskolakezdési utalványokat. Az iskolakezdési támogatást mindkét szülő megkaphatja a gyerek után, mértéke gyerekenként 33 300 forint. Az utalványt a tanév első napját megelőző 60. naptól év végéig biztosíthatja a munkáltató a munkavállalójának vagy társas vállalkozás a személyesen közreműködő tagjának. A speciálisan erre a célra szóló utalványok a törvényi feltételeknek megfelelően tankönyv, taneszköz, ruházat termékkörökre használhatók fel.

- A támogatás alapvető fontosságú, hiszen a családok több mint felénél ilyenkor 10-30 százalékkal nőnek a havi kiadások, minden ötödik szülőnél pedig 30-50 százalékkal is megdobhatja a havi költségvetést a tanévre való felkészülés - mondta Gyaraki Dávid, a REGIO Játék marketingvezetője.

Állami hozzájárulás

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult családok 5800 forintos Erzsébet-utalványt kapnak augusztus végéig, ezzel is enyhítve a kiadásokat - mondta Novák Katalin. A család-és ifjúságügyért felelős államtitkár a Magyar Időknek. A nyár utolsó hónapjában minden család megkapja a szeptemberben esedékes családi pótlékot, GYET-et, illetve a GYES-t, ami egy nagycsalád esetében (3 gyermek felett) 50-80 ezer plusz forintot jelent. A kormány ezen intézkedését Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke korábban "nagyon csúnya dolognak" nevezte, szerinte a kabinet jó szándéka visszafelé sülhet el azzal, hogy előre odaadják az amúgy is járó támogatást - szeptemberben ugyanis így nem kapnak pénzt, ami "szociális nonszensz".

Néhány tipp a vásárláshoz

- Bár sokan szeretik egy helyen letudni a vásárlást, érdemes körülnézni a különböző boltokban, bevásárlóközpontokban, és összehasonlítani az árakat

- Nem biztos, hogy a gyereknek már az első tanítási napon mindenre szüksége lesz; több tanszert érdemes lehet kicsit később beszerezni, amikhez a leárazások alkalmával olcsóbban is hozzájuthatunk

- A tanszerlistán akadhat olyan tétel is, amit akár másoktól is kölcsönkérhetünk, valamint érdemes körbekérdezni az ismerősök körében, nem maradt-e olyan tanszerük, ami az ő gyerekeiknek már nem kell, így "megörökölhetők"

- Csábítóak az éppen aktuális divatnak megfelelő termékek, de sokat spórolhatunk, ha az egyszerűbb füzetekkel, tollakkal is beérjük. Egy egyszerűbb spirálfüzetet lehet kapni 50-60 forinttól, a "menő" mesefigurás termékek akár háromezer forintba is kerülhetnek. A füzetek többsége ráadásul sok esetben ártól függetlenül azonos minőségű, 80 grammos papírból készül, csak a borítójuk más, így lényegében azt kell megfizetni.

Jótékony önkormányzatok
Szeptemberhez közeledve a tanévkezdéshez nyújt segítséget Budapest VIII. kerületének önkormányzat az első évfolyamos józsefvárosi kisdiákok szüleinek: 5000 forint értékben vehetnek át iskolakezdési utalványt augusztus 9-től a Polgármesteri Hivatalban. Az önkormányzat közlése szerint az utalványok 2016. december 31. napjáig használhatók fel, így a későbbiekben is hasznosak lehetnek, ha netán már minden szükséges eszközt és felszerelést megvásároltak. Az utalványokat kizárólag a gyermek törvényes képviselője, akadályoztatása esetén meghatalmazottja veheti át, az érintetteknek postai úton kiküldött meghatalmazás kitöltésével. A gyermek abban az esetben is jogosult a támogatásra - iskolalátogatási igazolás bemutatása mellett -, ha nem kerületi intézménybe jár.
Óvoda és iskolakezdési támogatással segíti a családokat Balatonföldvár is. Az óvodások 10, míg az általános iskolások és családjaik gyermekenként 12 ezer forint támogatásban részesülhetnek. Az összegre a balatonföldvári lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezők, életvitelszerűen a településen élő szülők jogosultak.

Szerző
Frissítve: 2016.08.09. 22:35