Előfizetés

Miniszteri biztosi kontrollt kap a a Városliget Zrt.

Zöldügyi miniszteri biztossá nevezik ki Persányi Miklóst, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatóját - értesült a nol.hu. Persányi feladata lesz, hogy a városligeti múzeumépítési projektben kormányzati oldalról az eddigieknél hathatósabban képviselje a természetvédelmi szempontokat. A beruházást folyamatos botrányok kísérték a fakivágások miatt.

 A Baán László által vezetett Városliget Zrt.-nek az elmúlt hónapokban nem sikerült meggyőznie sem az aktivistákat, sem a közvéleményt, hogy az új épületek felhúzása során a közpark felújítására is legalább akkora hangsúlyt fektet, mint a terület beépítésére. Persányi miniszteri biztosként is a főváros alkalmazásában marad. A lap úgy tudja, hogy a Liget-projekt költségvetésében mintegy 15 milliárd forintot közvetlenül a természetvédelmi és kertépítészeti feladatokra különítenek el, nehogy "minden pénz betonra menjen". Persányi kinevezését Tarlós István főpolgármester és Balog Zoltán emberi erőforrásminiszter jelenti majd be kedden az állatkert alapításának 150 éves évfordulóján.

Markolóval bontják a ligetvédők táborát
Körbekordonozták, majd bontani kezdték a ligetvédők táborát a régi Hungexpo előtti területen a Városligetben, az Olof Palme sétányon hétfő délelőtt - írja ahvg.hu. A helyszínen a ligetvédők részéről 20-25 ember lehetett látni, és nagyjából ugyanennyi rendőrt. A bontásnál nem volt a korábbi eseményeknél tapasztalt ellenkezés. Kopaszok is vannak a most felállított kordonon belül.Ónodi-Szűcs halálközeli élményei

Másfél évtizede dolgozik az egészségügy ágyútüzében, ezért nem fél a Fidesz frakció szeptemberi ülésétől sem, ahol beszámoltatják eddigi munkájáról - jelentette ki Ónodi-Szűcs Zoltán a 24.hunak adott interjúban. Az ágazat államtitkára maga mögött érzi a miniszterelnököt - olvasható ki a beszélgetésből, szerinte ugyanis Orbán Viktor határozottan arra biztatta, csak a szakmai szempontokkal törődjön, a politikai lobbizást hagyja másra. 

Az államtitkár szerint a rendszer megváltoztatására tett erőfeszítései nem egyszer "halálközeli élményt" hoznak neki. A liberális ágazatvezetés kórház leépítési terveiknek egykor vadul ellenálló Ónodi-Szűcs most halasztást nem tűrő ügyeknek nevezve saját javaslatait, s állította, ezeket a lépéseket két évvel a választás előtt kevés párt merné megtenni. Kiemelte, hogy augusztustól megváltozott az intézmények ösztönző rendszere, ami előfutára a struktúra átalakításának, hogy csak az feküdjön kórházba, akinek tényleg ott a helye. Szerinte reformjavaslatai épp a szakma ellenállása miatt döcögnek.

Feljelentették ifj. Knézy Jenőt

A médiatanácshoz fordult a feljelentéseiről ismert fideszes, Tényi István miután ifj. Knézy Jenő nem tett eleget a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének, amikor a 100 méteres női pillangó egyik előfutamát megnyerő Yusra Mardini nevét sem az indulók felsorolásakor, sem célba éréskor nem említette meg, noha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kezdeményezésére az ötkarikás játékokon először induló menekültcsapat versenyzője megnyerte futamát. 

Tényi idézte a médiatörvény passzusát arról, mi is a közszolgálati médiaszolgáltatás célja, és emlékeztet arra is, hogy a tanácsnak felügyeleti hatóságként miként kell ellenőriznie a hozzá beérkező panaszokat. Knézy az eset után közölte, nem szándékosan nem mondta ki a menekült nevét, egyszerűen nem tartotta szakmailag fontosnak a futamot. Emellett technikai hibákra is hivatkozott.