A védőnők nagy átverése

Publikálás dátuma
2016.08.05. 07:03
Kezükben a születendő gyermek FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK
A munkáltatók, többnyire az önkormányzatok, az utóbbi napokban kapták meg a védőnőknek adott 2 milliárdos plusztámogatás nekik járó részét, de a fejenkénti havi 30-35 ezer forintból szeptembertől a dolgozók mindössze bruttó 1600-5600 forinthoz juthatnak hozzá. A terület érdekvédői azért küzdenek, hogy az egészségügyi szakdolgozói bértábla rájuk is érvényes legyen, de a kormány eddig nem reagált a kérésre.

Az egészségügyi ágazat vezetői hetek óta arról beszélnek, hogy a védőnőknek összesen adott 2 milliárd forintos plusztámogatás eredményeként minden körzetben havonta 30-35 ezer forinttal többet vihetnek haza a dolgozók, bár ma már tudják ők is, hogy ez nem igaz. A majdnem ötezer védőnőnek a finanszírozási díjemelésből a fenntartók mindössze 12 százalékot kötelesek átadni.

A területen működő érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezetek az első hírek megjelenése után szakmai egyeztetést kezdeményeztek az egészségügyi államtitkárral, hogy megismertessék vele a valós helyzetet. Ónodi-Szűcs Zoltán állítólag ezen a június közepén tartott találkozón végre megértette, hogy milyen távol áll a valóságtól az ígérgetésük, de addigra már elindult a kommunikációs cunami, amiből nem tudott és nem is akart kiszállni a humántárca, inkább azt mondták: eddig a fenntartóknak valóban nem kellett átadni a kiegészítések teljes összegét a védőnőknek, de ez mostantól másképp lesz.

A Magyar Védőnők Egyesületének (MAVE) elnöke azonban a Népszavának megerősítette, hogy értesüléseik szerint semmi nem változik, a finanszírozási díjemeléshez nem érkezett meg a felhasználást szabályozó, számukra kedvező rendeletmódosítás, ezért pattanásig feszült a helyzet az ágazatban. Csordás Ágnes arra emlékeztetett, hogy az 5200 védőnői álláshelyből már 392-ben többletmunkát vállalva helyettesítenek, mert a diplomás szakdolgozói bér az alapellátásban a megélhetést sem fedezi, így sokan elhagyják a pályát. Különösen nehéz a területen működő 4 ezer védőnő helyzete, náluk valamivel jobban jár az ezer iskolai és 80 kórházi, valamint a családvédelmi szolgálatoknál és a kormányhivatalokban tevékenykedő néhány tucatnyi védőnő.

A szakembereknek saját maguknak a munkáltatóval, vagyis legtöbbször a helyi önkormányzattal kell tárgyalniuk a bérkiegészítésről, tehát nem kizárt, hogy a jogszabályok alapján nekik járó 12 százaléknál valamivel nagyobb összeget is ki tudnak harcolni néhány helyen, de az eddigi tapasztalatok alapján nem ez lesz a jellemző – mondta lapunknak a MAVE vezetője. A legtöbb településen arra hivatkozva tagadják meg a magasabb emelést a hivatalok, hogy jogszabály nem kötelezi őket, netán a védőnőkkel együtt működtetett szociális ágazat alacsony bérei miatt nem kelthetnek bérfeszültséget, míg máshol egyszerűen a védőnőknek utalt kiegészítésekből tömködik be a hivatal működésében keletkező lyukakat, bár tudják, hogy ez szabálytalan.

A bérrendezésnek beharangozott szeptembertől kezdődő kiegészítés nagysága minden körzetben más és más lesz, mert a közalkalmazotti bértábla szerinti alapbér mellett a védőnők díjazását a körzetük nagyságát mutató pontok értéke határozza meg. A körzetekben dolgozóknál az ellátott személyek számától függően 300-750 pont az elszámolás alapja, de az iskolai védőnőknél alaphelyzetben ezer pont körül szoroznak. Mivel a mostani kiegészítés alapja ennek a pontértéknek a 419 forintra emelése, a szakma számításai szerint néhány éven belül százezer forintos különbség is kialakulhat a körzetben dolgozók és egy kórházi védőnő, vagy diplomás ápoló bére között, ami tovább növeli a feszültséget.

Csordás Ágnes szerint most azért van viszonylagos csend az ágazatban, mert mindenki várja az egészségügyi dolgozók béremelését szabályozó kormányrendelet módosítását, ami talán javíthat a védőnők helyzetén. Ehhez arra lenne szükség, hogy a fekvő- és járóbeteg szakellátásban dolgozók mellett eddig nevesített mentésben vagy betegszállításban, illetve vérellátásban dolgozó szakemberek után a védőnőket is felsorolják azok között, akikre az egészségügyi előmeneteli szabályok vonatkoznak. A kérést tartalmazó leveleket a szakmai szervezet és a kamara közösen küldte el az Emmi vezetői mellett Lázár János kancelláriaminiszternek és a parlament népjóléti bizottsága vezetőjének is.

Ha ennek ellenére nem történik semmi és a védőnők októberi fizetésében valóban csak a díjemelés nekik járó megalázóan alacsony töredéke jelenik meg, információink szerint az elkeseredett szakemberek látványos akciókba kezdenek, amelyeket mindaddig folytatnak majd, amíg a társadalom és a kormány meg nem érti, hogy a hungarikumok közé 2015-ben beemelt védőnői hálózat megtartása mindenkinek egyformán érdeke lenne. A területen dolgozó szakszervezetek közt van olyan, amelyik sztrájk megszervezését fontolgatja, de Csordás Ágnes szerint a védőnők el akarják látni az anyákat és gyermekeiket, ezért többségük más megmozdulásban is gondolkodik.

Szóba jött egy másik megoldás is, de egyelőre erre sincs válasza a kormánynak. Az Egészségügyi Szakmai Kollégium védőnői tagozatának vezetője azt javasolja, hozzanak létre egységes állami fenntartású védőnői szolgálatot. A tervet korábban miniszteri biztosként kidolgozó Bábiné Szottfried Gabriella szerint csak állami finanszírozás mellett valósítható meg az egységes bértábla, hiszen most minden fenntartó úgy dönt a védőnők béréről, ahogy akar.

A kormány a védőnők mellett áll. Ezért is döntött úgy, hogy emeli a védőnői finanszírozást. Célunk, hogy a plusztámogatást a szolgáltatók minél nagyobb hányadban a védőnők béremelésére fordítsák - áll az Emberi Erőforrások Minisztériumának tegnapi közleményében.

Colleen Bell is "migránsozott" - Csak kissé máshogy

Publikálás dátuma
2016.08.04. 20:54
Népszava fotó/Illusztráció
Mindenki ihletet meríthet Raoul Wallenberg önfeláldozó hősiességéből, és megtalálhatja ezt a hősiességet magában, döntéseiben - ezt mondta az Egyesült Államok budapesti nagykövete a svéd diplomata, embermentő születésnapján tartott megemlékezésen csütörtökön Budapesten.

A Raoul Wallenberg Egyesület által szervezett eseményen Colleen Bell hangsúlyozta: amikor valaki áldozattá válik, legyen akár migráns, roma, zsidó vagy bárki más, mindenkinek kötelessége kiállni érte. Sohasem könnyű feladat - tette hozzá -, de éppen ez Raoul Wallenberg különleges hagyatéka, mert ő meghozta a végső áldozatot, amikor a jót cselekedte.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Colleen Bell elmondta, hogy szeretné körbejárni, mit tanít a svéd embermentő öröksége arról, hogyan lehet szembenézni a Magyarországot és a világot érő kihívásokkal, amelyekből nincs hiány. A nagykövet elsőként említette, hogy a szerb határon láthatta az egyre súlyosbodó humanitárius válságot, azt, hogy menekültek százai élnek sátortáborokban egészségtelen körülmények között. Egyszerű emberek elkeseredését látta, akik csak veszélyektől mentes, biztonságos életre vágynak. A migrációs válság politikai oldala és okai összetettek, a humanitárius válság azonban egyértelműbb: enyhíteni kell az emberek szenvedését és Raoul Wallenberg szellemében kell dolgozni ennek megoldásán - hangsúlyozta a nagykövet. 

Beszélt arról is, hogy a roma népesség integrációja is a komoly kihívások közé tartozik, amelyekkel itt és Európa más részein is szembe kell nézni. A romákkal szembeni előítéletek áthatják a társadalmat; a diszkriminatív lakhatási politikák roma családok kilakoltatásához vezetnek, az iskolai szegregáció pedig megtagadja a roma gyermekektől a jobb jövő lehetőségét - sorolta a problémákat Colleen Bell. Elmondása szerint tapasztalta azt is, hogy ezek az összetett társadalmi problémák hősies embereket, szervezeteket arra sarkallnak, hogy harcoljanak jogaikért, jövőjükért, és merész kezdeményezésekkel álljanak elő, ahogy azt Raoul Wallenberg is tette.

A nagykövet szavai szerint a világ egy része még mindig küzd az antiszemitizmus történetével és a holokauszt feldolgozásával. Azt mondta: még mindig tapasztalható, hogy egyesek megpróbálják újraírni a holokauszt történetét, hogy másra hárítsák a felelősséget több mint ötszázezer magyar zsidó ember meggyilkolásáért. Hozzátette ugyanakkor: lát fejlődést e tekintetben, a többi között akkor, ha elutazik Kisvárdára, vagy Mádra, ahol újjáéled a háború alatt megsemmisített zsidó kultúra, vagy akkor, amikor zsidó szervezetek vezetőivel beszél arról, milyen gyümölcsöző az együttműködés a kormánnyal a régi zsidó temetők felújításának ügyében, vagy a tankönyvek kiigazítását illetően, hogy pontosabban mutassák be a magyarországi zsidóság történetét.

A megemlékezés végén többen virágokat, mécseseket helyeztek el Raoul Wallenberg szobránál.

Az 1912. augusztus 4-én született Raoul Wallenberg 1944-ben a budapesti Svéd Nagykövetség titkáraként több ezer, egyes források szerint húszezer magyar zsidó életét mentette meg azzal, hogy svéd úti okmányokkal látta el vagy védett házakba menekítette őket. A Vörös Hadsereg 1945 januárjában letartóztatta, a szovjet hatóságok állítása szerint 1947-ben börtönben halt meg, de egyes források tudni vélik, hogy még évekkel később is fogolyként élt. Utoljára 1945. január 17-én látták élve Budapesten.

Szerző
Frissítve: 2016.08.04. 22:11

Sziget - Sűríti egyes járatait a BKK

Sűríti egyes járatait a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Sziget fesztivál ideje alatt, és rendkívüli hajójáratok is indulnak az Óbudai-szigetre.

A BKK közleménye szerint nappal sűrűbben jár és éjjelente is közlekedik az 5-ös, szentendrei HÉV, sűrűbben közlekedik éjjel a 6-os villamos, nagyobb kapacitású buszok járnak majd a 901-es és 918-as éjszakai vonalakon, és rendkívüli hajójáratok indulnak az Óbudai-szigethez a Petőfi térről és a Jászai Mari térről augusztus 10-17. között.

A központ a fesztiválon egy ügyfélközponttá alakított 260-as Ikarus busszal is jelen lesz, ahol a fesztiválozók jegyeket, bérleteket vásárolhatnak. Emellett lehetőség lesz a MOL Bubi közösségi kerékpárbérlő rendszer kipróbálására a fesztiválra kitelepített gyűjtőállomásnál, itt azonban a város más pontján felvett kerékpárt nem lehet letenni.

A BKK szakemberei a repülőtéren is jelen lesznek, és segítik az érkezők tájékozódását.

Szerző
Témák
sziget BKK