Előfizetés

Elmaradt műtétek a Heim Pálban - Reagált az államtitkárság

Publikálás dátuma
2016.08.04. 14:47
Fotó: Thinkstock
Huszonnégy nem sürgős műtétet halasztottak el a Heim Pál Gyermekkórházban az altató orvosok hiánya miatt, egyes műtéteket pedig a Madarász utcai kórházba csoportosítottak át - ezt még Nagy Anikó, a kórház főigazgatója mondta a Vasárnapi Híreknek. Az egészségügyi államtitkárság viszont arról tájékoztatta a Magyar Hírlapot, hogy az intézmény valamennyi beérkező esetet ellátta, így műtéti várólista bevezetésére nincs szükség.

Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója korábban a Vasárnapi Híreknek mondta, hogy nincs az intézményben elég altatóorvos, így bizonyos műtéteket a Madarász utcai kórházba csoportosítanak át, és így a napi öt-hat helyett 15-16 beavatkozást végeznek. A főigazgató elmondta, hogy a nem sürgős, a nyári szünidőre egyeztetett műtétek közül kénytelenek voltak 24-et elhalasztani.

Erre reagált az egészségügyért felelős államtitkárság, szerintük a kórház nem küld el ellátatlanul beteget és a kritikus állapotú betegek ellátása minden szempontból előnyt élvez. A kapacitások átszervezésének köszönhetően a továbbiakban nem kell műtéti időpontokat módosítani, az ellátás zavartalan - írta közleményében az államtitkár a Magyar Hírlap megkeresésére.

Országszerte egyébként az a jellemző, hogy a gyermek szakrendeléseken hónapokat kell várni a szünidő alatt, a gyermekellátás mindenütt problémát jelent a nyári hónapokban. A szabadságolások miatt az éppen dolgozó orvosok, nővérek még inkább túlterheltek, sőt olyan osztályokon is helyettesítenek, ami nem is a szakterületük.

A DK az elmaradt műtétek hírére úgy reagált, hogy az ország állapota folyamatosan romlik, van olyan kórház, ahol már meleg ételre sincs pénz, és orvoshiány miatt a Heim Pál Gyermekkórházban el kellett halasztani 24 tervezett műtétet. Szerintük ideje lenne annak, hogy a miniszterelnök "ne tartsa magát felsőbbrendűnek", és addig egyetlen fillért se költsenek a budai Várba költözésre, amíg az állam nem képes ellátni az alapvető feladatait.

Az MSZP érdemi forrásemelést sürget az egészségügyben, a szocialisták a jelenlegi ciklus végéig 600 milliárd forintos többlettámogatást szorgalmaznak, amelynek kétharmadát fizetésemelésre fordítanák. Szerintük mindez csökkenthetné az egészségügyi dolgozók külföldre vándorlását, a legfrissebb felmérések szerint ugyanis az érintettek nem feltétlenül az alacsony bérek, hanem sokszor inkább a nem megfelelő munkakörülmények miatt hagyják el az országot - írták.

Andy Vajna feljelentette Schiffert

Publikálás dátuma
2016.08.04. 14:31
FOTÓ: Népszava
Andy Vajna beperelte Schiffer Andrást, az LMP volt társelnökét és frakcióvezetőjét rágalmazásért - derült ki a lemondott politikus Facebook-bejegyzéséből.

Schiffer szerint - és úgy tűnik, a Fővárosi Törvényszék szerint is - a feljelentésből nem derül ki egyértelműen, hogy mit sérelmez a filmügyi kormánybiztos. A filmpápának feltehetően a "lex Vajna" kifejezéssel akadt gondja, a lemondott politikus ugyanis még májusban így nevezte el a közbeszerzési törvény módosítását, mondván, azért változtatnak a szabályokon, hogy Vajna érdekeltségét ne kelljen kizárni a közbeszerzésből. Schiffer akkor azt is mondta: "gondolom, aki fideszes kartellező, az jó kartellező, aki nem fideszes kartellező, az nem vehet részt az eljárásban." - idézi a volt frakcióvezetőt a 444.

Vajna keresetét egyébként pontatlanság miatt elutasította a Fővárosi Törvényszék, és 30 ezer forint illeték megfizetésére kötelezték a kormánybiztost. Az eljárást azonban nem csak ezért függesztették fel, hanem azért is, mert Schiffert még védi a mentelmi jog. A politikus Facebook-oldalán azonban "megnyugtatta" a kaszinópápát, mondván, hogy szeptemberre ő maga hárítja el ezt az akadályt, hogy bátran lejátszhassák ezt a meccset.

Lásd még: Vajna új bizniszbe kezd

Andy Vajna új bizniszbe kezd és perel

Publikálás dátuma
2016.08.04. 13:57
A kaszinókirály, médiacézár és filmügyi kormánybiztos - Fotó: Vajda József, Népszava
Egyre valószínűbb, hogy ingatlanfejlesztésbe kezd Andy Vajna, méghozzá feltehetőleg valahol a belvárosban - írja a Figyelő. A filmügyi kormánybiztosról azonban nem csak új lehetséges biznisze miatt szól a nap, hanem azért is, mert rágalmazásért feljelentette Schiffer Andrást, aki májusban lex Vajnának nevezte el a közbeszerzési törvény módosítását kezdeményező fideszes javaslatot, ami szerinte a filmmogul érdekeit szolgálja.

Andy Vajna még decemberben alapított két olyan céget, amelyek megadott tevékenységi körei arra utalnak, hogy a kormánybiztos tényleg belevág az ingatlanbizniszbe. Az egyik céget a közelmúltban át is nevezte: most már City Center Development Kft. néven fut. Ráadásul időközben a korábban vagyonkezelési főtevékenység is módosult: jelen állás szerint a vállalat elsősorban lakó- és nem lakó épület építésével foglalkozik majd.

A TV2-tulajdonos feleségének új cége viszont tovább késik, lehet, hogy csak ősszel nyit meg a MR. Funk nevű fánküzlete. A lapnak egy ott dolgozó szakember elmondta, hogy még biztosan több mint egy hónap a nyitás, mivel hatalmas a terület, amit teljesen átalakítanak. "Legkorábban szeptemberben lesz kész, de inkább októbert mondanék" - nyilatkozta a szakember. 

A társaságnál egyébként korábban májusra, majd júliusra, végül augusztusra ígérték a nyitást, a Figyelő szerint az éppen felújítás alatt álló méretes belvárosi üzlethelyiség jelen állapota alapján ez is erősen optimistának tűnik. A beruházást egyébként minden bizonnyal hitelből finanszírozza a társaság. A közelmúltban ugyan végrehajtottak egy kisebb tőkeemelést a cégben, a befizetett 300 ezer forint (aminek eredményeként a jegyzettőke 3,3 millióra emelkedett) azonban egy ilyen, feltehetőleg 10 milliós nagyságrendű fejlesztésre biztosan nem elegendő - írja a Figyelő, hozzátéve, hogy a fánkbolt valószínűleg inkább Vajna feleségének szívügye, az üzletember inkább az ingatlanbizniszbe szállna be.

Vajna feljelentette Schiffert
Andy Vajnáról ezzel párhuzamosan az is kiderült, hogy Schiffer Andrást, az LMP volt társelnökét és frakcióvezetőjét rágalmazásért beperelte, de a feljelentésből nem derül ki egyértelműen, hogy mit sérelmez a filmügyi kormánybiztos. A filmpápának feltehetően a "lex Vajna" kifejezéssel akadt gondja, a lemondott politikus ugyanis még májusban így nevezte el a közbeszerzési törvény módosítását, mondván, azért változtatnak a szabályokon, hogy Vajna érdekeltségét ne kelljen kizárni a közbeszerzésből. Schiffer akkor azt is mondta: "gondolom, aki fideszes kartellező, az jó kartellező, aki nem fideszes kartellező, az nem vehet részt az eljárásban."
Vajna keresetét pontatlanság miatt elutasította a Fővárosi Törvényszék, és 30 ezer forint illeték megfizetésére kötelezték a kormánybiztost. Az eljárást azonban nem csak ezért függesztették fel, hanem azért is, mert Schiffert még védi a mentelmi jog. A politikus Facebook-oldalán azonban "megnyugtatta" a kaszinópápát, mondván, hogy szeptemberre ő maga hárítja el ezt az akadályt, hogy bátran lejátszhassák ezt a meccset.Vajnáról az illuminátusokról szóló, Merkel ellen hangoló riport kapcsán írtuk, hogy a TV2-nél beállt változásokat, és sokszor a "kormány ellenségeit" illető támadó hangvételt többszörösen is meghálálja a kormány. Most a hozzá tartozó Rádio1-et is segíteni fogják: ugyanis a Népszabadság szerint a Nemzeti Média és Hírközlési hatóság (NMHH) átvállalná a rádióktól a hallgatottságmérés költségeit. A mérést eddig a piac finanszírozta, tavaly például 60-65 millió forintot áldoztak erre a rádiók, a médiahatóság azonban július első felében bejelentette, hogy ezentúl közpénzből finanszíroznák a kutatásokat. A hatóság nyilvános pályázatot ír ki, majd a nyertes kutatócég által szolgáltatott adatokat ingyen bocsátja a rádiók rendelkezésére.