Előfizetés

A sokszínű zsidó kultúra fesztiválja

B. M.
Publikálás dátuma
2016.07.27. 07:46

Különleges fénybe öltöznek a budapesti, a szegedi és a debreceni zsinagógák szeptember 4. és 11. között. Az imaházak legjelesebbjei kitárják kapuikat, hogy otthont adhassanak az idei Zsidó Kulturális Fesztivál akusztikus koncertjeinek.

Európa legnagyobb, s feltehetően legszebb zsinagógája, a Dohány utcai mellett, a csak jeles alkalmakkor megnyíló Rumbach Sebestyén utcai után idén két újabb budapesti helyszínnel bővül a kínálat, lesznek hangversenyek a Bethlen téren és a Hegedűs Gyula utcában is.

Az idei kínálat kiválasztásában Gerendás Péteré volt a főszerep, aki művészeti vezetőként a a zsidó kultúra bőséges kínálatából ezúttal a klezmer-, a jazz-, a swing- és a rockzene jeleseit részesítette előnyben, de lesznek táncelőadások, felolvasóestek, kiállítások, sőt gasztroest is.

A Zeneakadémián egy valóban különleges koncertet hallhatunk, Lux Erika zongoraművész és az Europäischer Synagogalchor hangversenyén az az Izsák Andor lesz a karmester, akit a Zsidó Zene Európai Központjának alapítójaként tartanak számon és a Hannoveri Zeneakadémia zsinagógai zene professzoraként ment nyugdíjba.

A hazai előadók közül ezúttal fellép Pajor Tamás, akire úgy emlékezhetünk, mint az 1980-as évek budapesti underground-alternatív művészeti életének legendás, meghatározó alakjára, aki az első magyar punk együttesek egyikének, a Neuroticnak a megalapítója volt. A Rosenberg Dani című alkotását a holocaust himnuszának tartják, a fesztiválon a Dohány utcai zsinagógában lép fel.

Nem maradhat ki természetesen az ilyen kulturális rendezvényekből a Budapest Klezmer Band sem, amely - ugyancsak a Dohány utcában - a Grammy-díjas Klezmatics együttessel közösen lép fel. Egy másik közös koncert is lesz ugyanitt a Ghymes és a Besh o droM közreműködésével. Molnár Ferenc Caramel Dohány utcai koncertjének érdekessége, hogy koncertpartnere Rudas Dániel a templom kántorja lesz. Szerbia legnépszerűbb "rezesbandája" Boban Markovic-csal az élén virtuozitását mutatja majd be.

A Rumbach zsinagógában Palya Bea két kiváló színész Börcsök Enikő és Galkó Balázs társaságában lép fel, a Mörk zenekar hangversenyén. Ugyanitt az InFusion együttessel Tompos Kártya ad koncertet. Hallhatjuk Borbély Mihályt, a Kossuth-díjas Vujicsics együttes alapító tagját is, aki a fesztiválon a Nigun jazz-együttessel közép-kelet európai zsidó zenét játszik. A tánc a zsinagógában nem megy ritkaság számba, ünnepeken a férfiak gyakran fejezik ki így az örömüket. Ezúttal a Frenák Pál Társulat egy speciális duót ad elő.

A Goldmark teremben Vámos Miklós új könyvéről a Hattyúk Daláról és életéről mesél. Az író, mint zenei előadó sem ismeretlen, ezúttal is lesz egy kis muzikális meglepetés. Ugyanitt a Kossuth-díjas Hegedüs D. Géza Kovács Péter (Kovax) zenés közreműködésével 200 év zsidó költészetét mutatja be.

Két másik Kossuth-díjas színész Gálvölgyi János és Benedek Miklós Blattoló kabaréját a Bethlen téri zsinagógában élvezhetik az érdeklődők, akárcsak Kern András Lövölde tér című koncertjét. A Hegedüs Gyula utcában Illényi Katica a Közel-Kelet egyik legismertebb jazz zenekarával, a Swing De Gitanes-al együtt zenél.

Szívszorító és felemelő

Bársony Éva
Publikálás dátuma
2016.07.27. 07:45
A repülés központi szerephez jut a filmben
Egy fiatal szír menekült és egy illúzióját vesztett magyar orvos barátságáról szól Mundruczó Kornél most készülő filmje, a Felesleges ember. „Egy olyan filmet szeretnék létrehozni, mely kortárs kérdéseket feszeget, miközben szívszorító, felemelő és izgalmas történetet mesél el", mondta a rendező a forgatáson.

A két főszereplő a nemrég diplomázott Jéger Zsombor és a grúz származású osztrák színész, Merab Ninidze. A vagy ötven méter magas különleges daru, amely a kimondottan a Felesleges ember felvételi igényeihez kifejlesztett technikát emeli, szédítő magasságba húzza Jéger Zsombort.

Ő játssza Mundruczó Kornél most forgó új filmjében a fiatal szír menekültet, aki a menekülttáborban különleges barátságba keveredik a hitevesztett, cinikus magyar orvossal. Az orvos szerepét a grúz származású osztrák színész, Merab Ninidze játssza, akit a rendező 15 éve látott egy filmben (Papír katonák), azóta szeretett volna vele dolgozni. Most sikerült.

Zsombor nemrég végzett, ma már az Örkény Színház tagja, s azt mondja róla Mundruczó, hogy köszönet illeti a munkáját. Szerencsére nagyon hamar sikerült rátalálni. Korábban egy Németországban élő menekültet választottak a szerepre, de a német hatóság kijelentette, ha átjön, elveszti a menedékjogát. A fiú nem kockáztatott, de Mundruczó azt mondja: zseniálisan jó színészt találtak a szerepre Jéger Zsomborban. Aki még szír mondatokat is megtanult a szerepéhez, az orvossal pedig angolul beszél.

Áll a sötét hajú, vékonydongájú, komoly arcú fiú a Murányi utca és a Marek József utca kereszteződésében, már ráerősítették a hevedert a vékony acélhuzalokkal s arra vár, hogy hirtelen felreppentse őt a toronymagas gépezet, együtt a feje felett, illetve sz arca előtt vele emelkedő kamerával. A délelőtti órák a technika előkészítésével teltek, Molnár Tamás kaszkadőr, aki hasonlóan vékony alkat, mint Jéger Zsombor, vagy ötször-hatszor röppent a szédítő magasba, hogy a kameramozgást, az éppen szükséges párhuzamossággal be tudja állítani a (korábban nem hallott foglalkozású) főrigger.

Azaz Farkas Balázs, ő a kameramozgató szakember, aki kidolgozta a módszert és technikát. Most Mundruczó kívánságának megfelelően irányítja a levitációt, azaz a repülés-lebegést filmre örökítő felvevőgépet. Mint halljuk, előző napokon ugyanez a lebegés vagy hatvan méter magasan történt, a szír fiú a történet szerint egy szálloda tetejére érkezett a fantasztikus és csodálatos mutatványa közben.

A történet sarkalatos pontja ugyanis az, hogy Aryaan, a 17 éves szír menekült fiú sorsában történik egy csoda, kiderül, hogy tud lebegni, felemelkedni a háztetők fölé. A repülés, a levitáció ábrázolása, mint a rendező elmondta, kiemelt szerepet kap a filmben, amelyet szeretnének a ma elérhető leghitelesebb, leglátványosabb filmtechnikai eszközökkel ábrázolni. Mundruczó már a 200 kutyát mozgató előző, Fehér Isten című filmjében nemet mondott a természetes hűséget technikává fagyasztó „trükknek”, a komputer-animációval elérhető látványhatásnak.

Most ugyancsak a hitelességet igényelve mondott le a CGI (komputer animáció) megoldásról, s ezért ragaszkodott a trükközés mentes hitelességet biztosító darus felfüggesztéses megoldáshoz. Mi meg lentről bámultuk lélegzet visszafojtva, ahogy Zsombor száll, repül a magasba, közben karja, lába lágy mozdulatokkal evezi a levegőt, míg magasan a háztetők fölött megáll vele a szerkezet. A mozgást, ezt az ujjongáshoz hasonlatos élményt ugyancsak ki kellett dolgozni.

Ahogy Mundruczó mondta, ebben a csoda-ábrázolásban egyrészt benne van Zsombor rátermettsége, benne van a kamerát mozgató Farkas Balázs profizmusa és benne van Szabó Gáspár kaszkadőr koordinátor, aki nem csak a mutatványok végrehajtásában, hanem azok megragadó látvánnyá tételében is fontos munkát végzett. Ők találták ki ezt az ujjongáshoz hasonlatos felfelé repülést, a kar és láb lágy mozgását, mintha egy másik dimenzióba került volna a főszereplő. Egyetlen vágás nélkül, fel a tetők fölé.

A repülés központi szerephez jut a filmben

A repülés központi szerephez jut a filmben

A repülés fantasztikuma mindannyiunkat érdekel, mondja filmjével kapcsolatban Mundruczó. „Számomra a művészetnek az az egyik feladata, hogy reagáljon korunk történéseire. A Felesleges emberrel egy olyan filmet szeretnénk létrehozni, amely kortárs kérdéseket feszeget, miközben egy szívszorító, felemelő és izgalmas történetet mesél el.” A kortárs kérdéseket az európai menekültválság jelenti.

A forgatókönyv első változata 3 éve készült, s ahogy mondja: „Az elképzelt történetből az elmúlt bő egy évben felkavaró valóság lett: Európa történetének legnagyobb menekültválságát éli át. A film célja, hogy egy Magyarországra érkező fiatal szír menekült és egy magyar orvos kapcsolatán keresztül a realitást és a fantasztikumot ötvözve mutassa be az események komplexitását, a nézőben pedig felmerüljenek olyan kérdések, amikre mindannyian keressük a választ: mit jelent európainak lenni.”

Azt illetően, hogy a menekültválság alakulása a filmet nem teszi-e idejétmúlttá, Mundruczó válasza az volt, a filmnek nem a krízissel van kapcsolata, hanem a krízis logikájával, de azzal nagyon. Tehát hogy soha nem tudjuk biztosan, hogy mi van és a következő pillanatban mi lesz. Úgy fogalmazott: egy morális válságban lévő ember szemén keresztül beszél a film Európa válságáról. Amikor kitört a válság, kissé leült a filmmel kapcsolatos munkalendület, érezték, sok kockázattal jár a téma. De mint mondta, a művészetnek foglalkoznia kell a krízissel, neki van róla mondanivalója függetlenül attól, hogy hány film születik e tárgyban.

„A Felesleges ember arról szól - mondja -, hogy mindenkinek személyesen magával kell elszámolnia arról, miként dönt bizonyos sorsfordító helyzetekben. Vagy akkor, ha szembetalálja magát valami olyannal, aminek a létezésében soha nem hitt.” A csodákról lapunknak még elmondta: „Hiszek abban, hogy a csodák irányítanak minket és léteznek. Személyesen úgy hiszem, ha nem lennének csodák, sokkal szegényebb lenne az életünk.”

A Felesleges ember magyar-német koprodukcióban készül, negyven napja forog, s augusztus 15-én fejeződik be a Filmalap 697 milliós támogatásával. Az operatőr Rév Marcell, a szereplők között van még Cserhalmi György, Balsai Móni, Haumann Péter.

A franciák is félnek egy újabb téli háborútól

Publikálás dátuma
2016.07.26. 10:00

Már behívták a 18 éveseket - Kezdenek foglalkozni egy új téli hadjárat gondolatával

Feyler ezredes ezeket írja a „Journal de Genove"-ben: Franciaországban már mégis bizonyos vonakodással kezdenek foglalkozni egy új téli hadjárat gondolatával. Verdunnek a németek által való elfoglalását is a lehetőségek közé sorozzák már.

Ez a hang annál szimptomatikusabb, mert Feyler ezredes előbb Verdunt a nyugati hadihelyzet bevehetetlen kulcsának tartotta.

Franciaországban behívták a 18 éveseket

A „Petit Journal" jelentése szerint az 1898. évi korosztály behívása Franciaországban meglehetős izgalmat idézett elő és pedig különösen a falusi lakosság körében a mezei és a szőlőmunkák veszélyeztetése miatt.

Népszava 1916. július 26.