Előfizetés

Bombát találtak az Infoparkban - Kiürítették a környéket (Fotók)

Publikálás dátuma
2016.07.26. 01:01
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Ismét világháborús bombát találtak Budapesten, a XI. kerületi Infoparkban hétfő este. A tűzszerészi munkálatok idejére a környéket lezárták és kiürítették - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs altisztje. Hajnalban elszállították az 500 kilós rombolóbombát, ezután feloldották a lezárásokat.

Bátyi Edina elmondta: a környék teljes lezárása hétfőn 23 órától kedden nulla óra harminc percig tartott. A lezárás feloldását követően 105 ember térhetett vissza a kiürített épületekbe. A kiürítés egyébként lakóházakat nem érintett. Az elrendelt forgalomkorlátozásokat feloldották, így újra járható a Rákóczi híd, a Déli-összekötó vasúti híd és a budai alsó rakpart érintett része is. 

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Az 500 kilogrammos bomba gyújtószerkezetét a tűzszerészek eltávolították, a bombát rendőri felvezetéssel a központi gyűjtőhelyre szállítják. Az Infoparkban a Magyar tudósok körúton építési munkák közben került elő egy GP-1000 típusú 500 kilogrammos rombolóbomba hétfőn este. Júniusban kétszer is le kellett zárni az Infopark környékét, mert világháborús robbanótestet - mindkét alkalommal többszáz kilogrammos bombát - találtak.

Jégeső, viharos szél teheti tönkre a kánikulát

Publikálás dátuma
2016.07.25. 22:59
FOTÓ: Thinkstock
Kedden a napsütést sokfelé zavarják majd gomolyfelhők, melyekből záporok, zivatarok kialakulására kell számítani, a zivatarokat helyenként felhőszakadás, viharos szél, esetleg jégeső kísérheti. Hajnalban 16-21 fok várható, napközben pedig a fülledt időben 28-34 fokra van kilátás. Frontmentes, de fülledt idő

Szerdán folytatódik a fülledt, meleg idő, a napos időt továbbra is gomolyfelhők zavarják majd, és ismét záporok, zivatarok kialakulására kell számítani többfelé az országban, helyenként újra lehet felhőszakadás, esetleg jégeső, illetve viharos széllökések a zivatarok környezetében. Délután 28-33 fok várható. 

Csütörtökön folytatódik a fülledt idő záporokkal, zivatarokkal, helyenként felhőszakadás, jégeső ismét kialakulhat, és a zivatarok környezetében továbbra is lehetnek viharos széllökések. Délután 27-32 fokra számíthatunk.

Pénteken és a hétvégén már kevesebb helyen, de szórványosan továbbra is előfordulhat zápor, zivatar. Helyenként feltámadhat a szél, de erősödik a nappali felmelegedés, vasárnap helyenként akár 35-36 fok is lehet.

"Magyarország, miért haragszol ránk?" - Tüntetnek a menekültek

F. Á.
Publikálás dátuma
2016.07.25. 19:56
Éhségsztrájkoló menekültek a röszkei határszakasznál – tisztességes eljárást és emberséges bánásmódot követelnek FOTÓ: MTI/MOLNÁ
Miközben Röszkénél, a tranzitzóna szerbiai oldalán menekültek éhségsztrájkkal tiltakoznak a magyar szabályok ellen, és tábláikon egyebek mellett azt kérdezik: "Magyarország, miért haragszol ránk?", Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó azt üzente, a kormány semmilyen zsarolásnak, erőszaknak nem enged. A kormány teljes sebességre kapcsolt a menekültellenes kampányban.

Menekültek éhség-sztrájkolnak vasárnap éjszaka óta a röszkei tranzitzóna szerbiai oldalán. A 124 afgán a szigorú magyar menekültügyi eljárások ellen tiltakozik. Magasra tartott tábláikon a helyszíni tudósítások szerint azt kérdezik: "Magyarország, miért haragszol ránk?" és emberséget követelnek hazánktól. Az afgán menekültek pénteken indultak gyalog Belgrádból és állítólag addig akarják folytatni az éhségsztrájkot, amíg a magyar hatóságok meg nem nyitják a határt a sok ezer kilométert megtett menekülők előtt.

Bár a tranzitzónánál megerősítették a határvédelmet, a gyalog érkező menekültek nem balhéztak. Saját bevallásuk szerint békésen akarnak tiltakozni azért, hogy bejuthassanak az Európai Unióba. A szabad ég alatt várakoznak, ételt, takarókat nem fogadnak el, csak vizet. Az éhségsztrájkolók közül hétfő délutánig még senki sem adott be menedékkérelmet, noha közismert: sok esélyük akkor sem lenne arra, hogy magyar földre lépjenek.

Sok esetben egyébként nem is a menekültek, hanem különféle civil szervezetek szervezik az ilyen megmozdulásokat, amelyekhez beragasztják a bevándorlók száját, angol nyelvű feliratokkal látják el őket. Nyomásgyakorlást kísérelnek meg a magyar határon, hogy a magyar kormány és hatóságok ettől "megrettenjenek és ijedtükben mindenkit elengedjenek" Ausztria felé - reagálta az közszolgálati televíziónak az éhségsztrájkolók akciójára a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György világossá tette: senkit nem engednek az országon keresztül. A főtanácsadó szintén a közszolgálati csatornán már vasárnap este megüzente, a kormány semmilyen "követelésnek, zsarolásnak, erőszaknak" nem enged az illegális bevándorlással kapcsolatban, célja az, hogy garantálni tudja Magyarország és az Európai Unió biztonságát. Arról is beszélt, hogy idén már majdnem 18 ezren próbálták meg illegálisan átlépni a magyar-szerb határt, és nem csökken a migrációs nyomás. Felidézte, hogy néhány órával korábban egy férfi egy embert megölt, kettőt pedig megsebesített a németországi Reutlingenben. Az elkövető egy Németországban tartózkodó szíriai migráns volt - tette hozzá jelentőségteljesen, majd megismételte, a magyar álláspont továbbra is az, hogy az illegális migrációt nem mérsékelni kell, hanem megállítani. Később kiderült, hogy a szíriai menedékkérő áldozata egy lengyel nő volt, és a férfi szerelmes volt a nőbe, akivel együtt dolgoztak egy török gyorsbüfében. A helyi rendőrség szerint nem terrortámadás történt.

"Elfogadhatatlan, hogy az európai emberek mindennapjaiba beköltözött a félelem, éppen ezért vissza kell állítani a törvényes rendet, az európai emberek biztonságánál semmi sem lehet fontosabb" - kapcsolt rá a kormányzati kampányra tegnap a Külgazdasági és Külügyminisztérium is. Kiemelték: a magyar kormány megvédte az ország határait, itt "a kerítés, az élőerős védelem és a jogszabályi szigorítások is a magyar emberek biztonságát szolgálják".

Az elmúlt napok történéseire utalva a tárca ismét azt állította, "Brüsszel eddigi bevándorlási politikája totális csőd". A KKM arról írt, Németországot az elmúlt héten négy súlyos támadás érte. Szerintük két esetről "tudható vagy feltételezhető, hogy bevándorlók iszlamista támadásáról van szó", két esetben pedig úgy tűnik, hogy "bevándorló hátterű embereknek - finoman szólva - beilleszkedési gondjaik voltak, ezek frusztrációt okoztak, és gyilkosságokhoz vezettek" - fogalmazott a tárca.

A menekültek nem jelentenek nagyobb vagy kisebb terrorveszélyt, mint a lakosság más csoportjai - állította ezzel szemben az előző napi reutlingeni és ansbachi támadásra utalva Ulrike Demmer német helyettes kormányszóvivő. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter viszont vasárnap azt közölte, az elmúlt hetek, hónapok eseményei világosan mutatják, hogy nemcsak az európai embereket, hanem az európai életformát is meg kell védeni. A kabinet szerint az októberi népszavazás a kulcs a menekültválság megoldására, noha a kvótareferendum gyakorlati értelméről máig nem hallani.