Előfizetés

Hamilton a ring királya - Fotógaléria!

Publikálás dátuma
2016.07.24. 21:42
Fotók: Tóth Gergő
A második helyről induló Lewis Hamilton nyerte a Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap. A brit jobb rajtjának köszönhetően már az első kanyarban az élre állt, s bár Nico Rosberg közel volt, nem tudott támadást indítani vele szemben. Az elmúlt hat futamon aratott ötödik diadala után – az idény során először – Hamilton vezeti a világbajnokságot. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Az élmezőny azonos taktikával, szuperlágy abroncsokon várta a rajtjelet, melyre a második sorból induló Red Bull-páros és Hamilton reagáltak a legjobban: Hamilton, Daniel Ricciardo, Rosberg sorrendben fordultak az éllovasok, a német azonban hamarosan visszavette a pozíciót ausztrál kollégájától.

Hamilton az első kör végére egy másodpercnél nagyobb előnyt alakított ki, így mire csapattársa a második kör végétől használhatta volna az állítható hátsó szárnyat, néhány tizeddel kívül volt a megengedett határon. A címvédő biztos előnyt autózott ki üldözőivel szemben, a negyedik helyen haladó Max Verstappen a 14. körre már majd’ tíz szekundum hátrányban haladt.

Az élbolyból Hamilton hajtott először a depóba újabb szuperlágy keverékekért, ezt egy körrel később márkatársa is megtette. A cserékből átmenetileg a negyedik helyről kiálló Verstappen jött ki balul, a holland az eltérő taktikával kilenc pozíciót javító Kimi Raikkönen mögé, a hatodik helyre tért vissza.

A mogyoródi pályán pozícióharc nélkül teltek a körök. Némi izgalmat a kiszélesített kanyarok miatt meglebegtetett büntetések lehetősége tartogatott (Verstappen közel járt a negyedik, már nem csak figyelmeztetést érő jelzéshez), végül azonban ilyen okból senkit nem rendeltek a boxutcába. Hamilton a 41., Rosberg a 43. körben kapta meg a lágy garnitúrát, a kettejük közti differencia ekkor stabilan másfél, két másodperc körül alakult.

Halovány remény a hajrához közeledve csillant meg Rosberg számára. Előbb lekörözés, majd elfékezés miatt csökkent fél másodpercnyire az élpilóták közti különbség. Miközben a szuperlágy gumikon támadó Raikkönen az ötödik helyért zajló csata hevében összeért Verstappennel, az élen még próbálkozást sem láthattunk.

A 70. kör végén azt a Hamiltont intette le elsőként a kockás zászló, aki sikerével az első versenyző, aki ötször nyert a Hungaroringen. A rekorddöntéssel előzött a brit: a versenyt megelőző egypontnyi hátrányból hategységnyi előnyt kovácsolt.

A világbajnokság egy hét múlva Németországban folytatódik.

2000 éves hangszerre bukkantak egy patakban

Kétezer éves hangszert emelt ki egy az esőzések miatt felduzzadt vízű patakból a közép-kínai Hunan tartományban egy rizsföldjén munkálkodó gazda.

A hömpölygő vízből elő-előbukkanó, zöldes színű, 30 centiméter hosszú, csaknem 1 kilós, pontokkal és fonatokkal díszített üreges fémtárgyat a gazdálkodó hazavitte. Ajkou faluban lévő otthonában lefényképezte, majd beutazott a városba és a fotókat megmutatta az elöljáróság kulturális hivatalában.

Csang és földijei sejtették, hogy kincsre akadhatott, mivel a környéken az 1950-es, majd az 1990-es években már több régi, történelmi műtárgy is előkerült a föld alól. Ráadásul a férfi apja két évtizede talált már valami hasonlót. Mivel azonban nem tudta, hogy mi lehet, szomszédjának adta, aki egy hulladéktelepen eladta 8 jüanért, vagyis mai áron számítva kicsivel több mint 340 forintért.

Az ifjabb Csang esetében szakértők megállapították, hogy a bronz tárgy rendkívüli hasonlóságot mutat egy a Hszianghszi Múzeum gyűjteményében található, harangjátékhoz tartozó hangszerrel. Mindkettő eredetét a Kr. előtti 447-221 közötti időszakra, a hadakozó fejedelemségek korára tették.

Csang Cse-lin "becsületes megtaláló" a Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint 20 ezer jüan (855 ezer forint) jutalmat kapott és egy oklevelet, amely azt tanúsítja, hogy önként jelentette és átadta az értékes műtárgyat. Ez az eddigi egyik legnagyobb összegű ilyen jutalom. Adományozói azt szeretnék, ha másokat is a Csangéhoz hasonló lépésre ösztönözne hasonló helyzetben.

A kavicsok alakja idővel a Gömböcéhez közelít

Publikálás dátuma
2016.07.24. 20:02

A világhírű magyar találmány, a Gömböc formája a természetben is megjelenik: a sziklák, kavicsok, homokszemek alakja a kopásukkal a Gömböcéhez közelít, azonban soha nem éri el azt - közölte a szerkezet egyik feltalálója a köztévé vasárnapi műsorában. 

Domokos Gábor hozzátette, hogy emiatt a kavicsok puszta külleméből lehet következtetni a múltjukra. A Gömböc az első ismert olyan homogén test, amelynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van, és bárhogy teszik le, mindig a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza.

Várkonyi Péter, a szerkezet másik feltalálója elmondta, hogy a formára nem csupán az élettelen természetben lehet rábukkanni, ugyanis két olyan teknősfaj is él a világon, amelynek páncélja olyan alakú, mint a Gömböc.