Hamilton a ring királya - Fotógaléria!

Publikálás dátuma
2016.07.24. 21:42
Fotók: Tóth Gergő
A második helyről induló Lewis Hamilton nyerte a Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap. A brit jobb rajtjának köszönhetően már az első kanyarban az élre állt, s bár Nico Rosberg közel volt, nem tudott támadást indítani vele szemben. Az elmúlt hat futamon aratott ötödik diadala után – az idény során először – Hamilton vezeti a világbajnokságot. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Az élmezőny azonos taktikával, szuperlágy abroncsokon várta a rajtjelet, melyre a második sorból induló Red Bull-páros és Hamilton reagáltak a legjobban: Hamilton, Daniel Ricciardo, Rosberg sorrendben fordultak az éllovasok, a német azonban hamarosan visszavette a pozíciót ausztrál kollégájától.

Hamilton az első kör végére egy másodpercnél nagyobb előnyt alakított ki, így mire csapattársa a második kör végétől használhatta volna az állítható hátsó szárnyat, néhány tizeddel kívül volt a megengedett határon. A címvédő biztos előnyt autózott ki üldözőivel szemben, a negyedik helyen haladó Max Verstappen a 14. körre már majd’ tíz szekundum hátrányban haladt.

Az élbolyból Hamilton hajtott először a depóba újabb szuperlágy keverékekért, ezt egy körrel később márkatársa is megtette. A cserékből átmenetileg a negyedik helyről kiálló Verstappen jött ki balul, a holland az eltérő taktikával kilenc pozíciót javító Kimi Raikkönen mögé, a hatodik helyre tért vissza.

A mogyoródi pályán pozícióharc nélkül teltek a körök. Némi izgalmat a kiszélesített kanyarok miatt meglebegtetett büntetések lehetősége tartogatott (Verstappen közel járt a negyedik, már nem csak figyelmeztetést érő jelzéshez), végül azonban ilyen okból senkit nem rendeltek a boxutcába. Hamilton a 41., Rosberg a 43. körben kapta meg a lágy garnitúrát, a kettejük közti differencia ekkor stabilan másfél, két másodperc körül alakult.

Halovány remény a hajrához közeledve csillant meg Rosberg számára. Előbb lekörözés, majd elfékezés miatt csökkent fél másodpercnyire az élpilóták közti különbség. Miközben a szuperlágy gumikon támadó Raikkönen az ötödik helyért zajló csata hevében összeért Verstappennel, az élen még próbálkozást sem láthattunk.

A 70. kör végén azt a Hamiltont intette le elsőként a kockás zászló, aki sikerével az első versenyző, aki ötször nyert a Hungaroringen. A rekorddöntéssel előzött a brit: a versenyt megelőző egypontnyi hátrányból hategységnyi előnyt kovácsolt.

A világbajnokság egy hét múlva Németországban folytatódik.

Szerző

Ők lehetnek az UEFA új elnökei

Publikálás dátuma
2016.07.24. 20:20
Michael van Praag. FOTÓ: Alessandro Della Bella/Getty Images
Hivatalossá vált, hogy a holland Michael van Praag, a spanyol Ángel María Villar és a szlovén Aleksandar Ceferin száll versenybe az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöki posztjáért. 

 A választást az UEFA athéni kongresszusán, szeptember 14-én tartják. Michel Platini korábbi elnök május 9-én mondott le tisztségéről, miután a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) nem mentette fel, hanem csak hatról négy évre csökkentette eltiltását, amelyet a FIFA szabott ki rá.

Szerző
Témák
UEFA

Doppingbotrány - Döntött a NOB

Publikálás dátuma
2016.07.24. 19:39
FOTÓ: Cameron Spencer/Getty Images
Nem zárják ki a teljes orosz keretet az augusztus 5-én startoló riói olimpiáról, azonban a nemzetközi sportszövetségek szabadon dönthetnek a versenyzők sorsáról, erről döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának vasárnap. Ami biztos, egyetlen olyan orosz sportoló sem utazhat, aki valaha megbukott doppingteszten.

A NOB végrehajtó bizottsága vasárnap azért ülésezett Lausanne-ban, mert a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hétfőn nyilvánosságra hozta a 2014-es szocsi téli olimpiáról lefolytatott vizsgálatának eredményeit, amelyek nyomán államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot.

A NOB indoklása szerint azért nem tiltották ki az összes orosz sportolót, mert egyrészt a riói esemény hamarosan megkezdődik, a hátralévő idő pedig nem elegendő, hogy meghallgassák az összes érintettet, másrészt az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke, Alekszander Zsukov ígéretet tett, hogy teljes mértékben együttműködik a nemzetközi szervezetekkel az ügy megoldásában. Garantálta továbbá az orosz doppingellenes rendszer teljes átalakítását.

A Nemzetközi Doppingellenes ügynökség (WADA) múlt heti jelentése szerint az orosz sportvezetés az elmúlt években államilag irányított doppingprogramot működtetett. Ennek következményeképpen a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) úgy határozott, hogy orosz atléták nem vehetnek részt az ötkarikás játékokon. A döntés értelmében 67 orosz atléta marad távol a rangos eseménytől.

Julija Sztyepanova annak ellenére sem indulhat, hogy férje az Orosz Antidopping Csoport munkatársaként, 2014-ben egy német televíziós csatornának nyilatkozott az országban folyó szervezett doppingolásról. A NOB szerint a 800 méteres síkfutó "szolgálatai" ellenére nem felel meg az etikai követelményeknek. Az orosz távolugró Darja Klisina kérvényét azonban elfogadták, ő semleges színekben versenyezhet majd. Az IAAF szerint a sportoló bizonyította, hogy hazájától távol, az Egyesült Államokban készül, így nem vett részt az egész Oroszországot átható doppingolásban.

 Iszinbajeva kiakadt
A női rúdugrás kétszeres olimpiai bajnoka, Jelena Iszinbajeva sem vehet részt a riói olimpián a nemzetközi Sportdöntőbíróság tegnapi döntésének értelmében, csakúgy, mint 67 orosz atléta társa.
Májusban a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot perrel fenyegette, amennyiben számára kedvezőtlen döntést hoznak, ugyanis korábban sosem produkált pozitív doppingmintát.
A 34 esztendős sportoló szerint ez az ítélet lekicsinyli az ötkarikás játékokat, s ez az atlétika temetője. Azonban az is elképzelhető, hogy néhány orosz atléta, köztük ő is, semleges színekben mégis indulhat majd.
Szerző