Hűtlen kezelés a mentőknél? - Feljelentést tett egy fideszes

Hűtlen kezelés miatt feljelentette az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) Tényi István. 

A fel- és bejelentéseiről hírhedtté vált fideszes aktivista azt követően fordult a hatóságokhoz, hogy a Pesti Srácok többek közt egy tízezer forintért bérbe adott saját ingatlanra, teljesen felesleges milliós informatikai rendszerre és végzettség nélküli szakemberekre bukkant az OMSZ háza táján. Emellett állították, Máté Gábor megbízott főigazgató a szervezet életében létszámában és költségében példa nélküli kabinetet épített maga köré. A tagok megbízási díja, illetve közalkalmazotti bére havi fél millió Forinttól 800 ezer forintig terjed. Emellett az OMSZ-nél két olyan biztonsági szakértő is dolgozik, akik fejenként 1 milliót visznek haza havonta, egyikük közalkalmazottként, másikuk megbízási szerződéssel.

Szerző

Nem iszlamista merénylet történt Münchenben

Publikálás dátuma
2016.07.24. 17:56
FOTÓ: Johannes Simon/Getty Images
Pszichés betegségben szenvedő magányos fiú lövöldözött pénteken a müncheni bevásárlóközpontban. A történtek inkább az amerikai fegyveres ámokfutásokra, mintsem terrorcselekményre hasonlítanak. A német hatóságok szerint a német-iráni állampolgárságú elkövetőnek nem voltak terrorkapcsolatai. A kilenc halálos áldozatot és 21 sérültet követelő merényletnek magyar halottja is van.

Nem dzsihadista terrormerénylet történt pénteken a müncheni bevásárlóközpontban, a 18 éves iráni-német állampolgárságú fiúnak nem voltak kapcsolatai terrorista szervezetekkel. A bajor rendőrség eddigi nyomozati eredményei kizárták a történtek iszlamista indíttatásának lehetőségét. Hubertus Andra bajor rendőrparancsnok közlése szerint a nyomozás nem talált bizonyítékot arra, hogy az elkövető bármilyen formában kötődött volna az Iszlám Államhoz vagy más terrorszervezethez és leszögezte, egyetlen magányos elkövetőről van szó, az „ügynek nincs köze a menekültek témájához”. Elmondása szerint az elkövetőnek valóságos kollekciója volt otthon az ámokfutás – többek között iskolai ámokfutások – témakörével foglalkozó újságcikkekből és könyvekből. „Olyan, tömegmészárlásokról szóló dokumentumokat találtunk, amelyek alapján egyértelmű, hogy behatóan foglalkozott a témával”– mondta Hubertus Andra.

A Münchenben született, majd két éve a bajor fővárosba családjával visszaköltöző Ali David Sonboly német-iráni kettős állampolgár volt. A 18 éves fú nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásokban, az ügyészség szerint "klasszikus ámokfutó" volt, nem voltak társai. Indítékáról egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy azt állította, iskolatársai évek óta zaklatják – de hogy származása vagy más okból kifolyólag, azt a német illetékesek és a német média sem közölte. Állítólag már korábban is hangoztatta, megöli zaklatóit. Rendőrségi közlés szerint a fiú orvosi és pszichiátriai kezelés alatt is állt, depressziós tüneteket mutatott.

A müncheni ámokfutó és az Iszlám Állam
A német hatóságok egyértelműen közölték, hogy az ámokfutó Ali David Sonbolynak nem volt kapcsolata az Iszlám Állammal. A terrorcsoport, amely előszeretettel vállal magára minden terrormerényletet a világ bármely sarkán, ezúttal nem is próbált a müncheni lövöldözéssel „tündökölni”. És nem véletlenül. Sonboly iráni származású, vélhetően síita, mint az irániak túlnyomó többsége, az IS elsőszámú ellenfelei pedig a síiták. A magát kalifának nevező Abu Bakr al-Bagdadi dzsihádistái elsősorban a síita iraki és alavita- síita szíriai hatalom ellen jött létre és harcol. Az IS síiták ellen menetrendszerűen követ el terrormerényleteket, eddigi legvéresebb merényletük, a ramadán végén elkövetett, 300 halálos áldozatot követelő bagdadi robbantás is a síita közösséget célozta.
A radikális iszlám nyilván a síita közösségben is jelen van, de annak semmiféle kapcsolata nincs az IS, hiszen az egyelőre a legnagyobb ellenség. A legismertebb síita terrorcsoport, a Hezbollah Aszad elnököt segíti az IS elleni háborúban.

A magányos, frusztrált, pszichés betegséggel küszködő fiatal végül nem zaklatóit, hanem ártatlanokat ölt meg pénteken estefelé a bevásárlóközpontban. Ámokfutásának mérlege 9 halott, amint szombaton kiderült, köztük egy 2001-ben született magyar-német állampolgárságú fiú, és 21 sebesült, akik közül három állapota válságos. A halottak között több fiatalkorú, a sebesültek között gyerekek is vannak.

Az áldozatok többsége külföldi kiskorú volt
A müncheni lövöldözés kilenc halálos áldozata közül csupán kettő volt kizárólag német állampolgár. Két személy német-török állampolgársággal rendelkezett, volt köztük egy török, egy görög és egy koszovói állampolgár és egy hontalan is. A kilencedik áldozat, a magyar fiú is kettős, német-magyar állampolgár volt. Az áldozatok többsége ugyanakkor kiskorú volt: hárman 14, ketten 15 évesek voltak, a többiek 17, 19, 20 évesek. Az egyetlen felnőtt 45 éves volt.

A merénylő előre tervezte tettét, női néven Facebook profilt hozott létre, amelyen ingyen étkezést ígért a bevásárlóközpont McDonalds éttermébe látogatóknak, nyilván így próbált minél több embert, főképp fiatalt a helyszínre csábítani. Egy 9 mm-es fegyverrel lövöldözött, majd maga is öngyilkos lett. A gyilkosságokat noha nem iskolában követte el, szakértők szerint tulajdonképpen ugyanabba a kategóriába sorolható a bűntény, hiszen egyértelműen fiatalokat célzott, olyan helyet választott, ahol minden bizonnyal zömében fiatalok tartózkodnak és a hamis facebook profilján közzétett hirdetés is őket célozta.

A lövöldözés miatt 2300 rendőrt mozgósítottak. A történtek idején érkezett erősítés a szövetségi rendőrségtől, a Baden-Württemberg és a Hessen tartományi rendőrségtől, és az osztrák Cobra terrorelhárító alakulattól is, hiszen hosszú órákon át nem lehetett tudni, hogy terrortámadásról van-e szó. Az első riasztás a rendőrséghez 17,50 körül érkezett, az ámokfutó holttestét pedig közel három órával később találták meg egy mellékutcában.

Szombatra Münchenben helyreállt a nyugalom, a tömegközlekedést hajnalban újraindították, a hatóságok közölték, a rendezvényeket biztonsági okokból nem kell elhalasztani. A bajor fővárosban félárbócra eresztették a zászlókat az állami intézményeknél Horst Seehofer bajor miniszterelnök utasítására. A kormányfő a lövöldözés után úgy nyilatkozott, hogy "megdöbbenés és a gyász" közepette azt is látni kell, hogy a "támadás megmutatta államunk cselekvőképességét". A rendőrség gyorsan reagált, "példamutatóan szolgált" és jól dolgoztak együtt a bajor állam intézményei - mondta Seehofer. A lakosság is tiszteletet érdemlő magatartást tanúsított a "nehéz órákban" - tette hozzá a tartományi kormányfő, egyben köszöntet mondva Angela Merkel kancellárnak a szövetségi hatóságok együttműködéséért.

Brit, francia, európai uniós és amerikai vezetők támogatásukról biztosították Németországot. Francois Hollande francia elnök ugyanakkor "förtelmes terrortámadásnak" minősítette a lövöldözést, és úgy vélte, az egyetlen cél az volt, hogy "más európai országok után Németországba is begyűrűzzön a félelem". A müncheni áldozatok emlékére az Eiffel—tornyot a német nemzeti színekben világították meg.

Angela Merkel német kancellár a szövetségi kormány nevében fejezte ki együttérzését az áldozatok családjának és mielőbbi teljes gyógyulást kívánt a sebesülteknek. A kancellár azt mondta: "mindenkit meg tudok érteni", aki ma szorongva közelít nagyobb csoportosulásokhoz és a kérdés jár a fejében, hogy biztonságban van-e. Merkel szerint a müncheniek higgadtan reagáltak, segítettek a rászorulóknak, "megnyitották otthonukat idegenek előtt". Éppen ez a szabadság és a kiállás egymásért adja "Németország legnagyobb erejét" - hangoztatta a kancellár.

A pénteki tragédia felveti a kérdést, hogyan és honnan jutott fegyverhez a merénylő? A Süddeutsche Zeitung német lap információi szerint egy korábban már hatástalanított, majd visszaélesített színházi kellékpisztolyról, egy Glock 17-esről van szó, amelyet még hatástalanított állapotában szerzett be az ámokfutó fiú. Úgy tudják, hogy az internetről szerezhette be a fegyvert. Thomas de Maiziere német belügyminiszter szombaton jelezte, hogy a müncheni tragédia nyomán felülvizsgálják a fegyverhez jutás és fegyvertartás németországi törvényeit. A belügyminiszter a Bild am Sonntag című vasárnapi újságnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a német fegyvertartási törvényeket megfelelőnek tartja, jelenleg is nagyon szigorúak voltak, de ha a vizsgálat arra a következtetésre jut, hogy módosítani, javítani kell a hatályos szabályozáson, akkor megteszik.

Nem volt véletlen az időzítés?- Öt éve történt az utoyai mészárlás
Norvégia-szerte az öt éve történt utoyai mészárlás és az oslói pokolgépes merénylet áldozataira emlékeztek pénteken délután. 2011. július 21-én a szélsőséges, neonáci eszmék megszállottjává vált Anders Behring Breivik a fővárostól mintegy 40 km-re fekvő Utoya szigetén kezdett lövöldözni, és 68 táborozó fiatallal és járókelővel végzett. Ezt megelőzően Oslóban egy autóba rejtett pokolgépet robbantott fel a kormányzati épületek közelében. Nyolc ember életét oltotta ki a fővárosban és több tucatnyit megsebesített. Utoya szigetén a baloldali Munkáspárt ifjúsági szervezetének táborozóira támadt, válogatás nélkül mészárolta le a fiatalokat, mert szerinte a párt túl befogadó és elfogadó mindenféle másság iránt. A norvég tömeggyilkost az idegenellenesség vezérelte tettében.
A német hatóságok úgy gondolják, hogy az utoyai mészárlás és a müncheni ámokfutás nem véletlenül történt ugyanazon a napon. Ali David Sonboly szobájában könyvtárnyi anyagot találtak különböző iskolai mészárlásokról még szakkönyvet is a fegyveres ámokfutások pszichológiai hátteréről. De volt olvasmány a Breivik által elkövetett norvégiai tömegmészárlásról is, a müncheni fiú számítógépén Breivik 1500 oldalas neonáci ihletésű kiáltványát is megtalálták a német hatóságok. Thomas de Maizière német belügyminiszter szerint ez megerősíti az összefüggést a két tragédia között. Minden bizonnyal a müncheni fiú nem véletlenül időzítette tettét pontosan a tömegmészárlás ötödik évfordulójának napján és vélhetően az sem véletlen egybeesés, hogy mind Breivik, mind Sonboly azonos fegyvert használt. Mindezen túlmenően a német-iráni ámokfutó a Whatsappon a norvég tömeggyilkos fotóját használta profilképként.Szerző

Nem iszlamista merénylet történt Münchenben

Publikálás dátuma
2016.07.24. 17:56
FOTÓ: Johannes Simon/Getty Images
Pszichés betegségben szenvedő magányos fiú lövöldözött pénteken a müncheni bevásárlóközpontban. A történtek inkább az amerikai fegyveres ámokfutásokra, mintsem terrorcselekményre hasonlítanak. A német hatóságok szerint a német-iráni állampolgárságú elkövetőnek nem voltak terrorkapcsolatai. A kilenc halálos áldozatot és 21 sérültet követelő merényletnek magyar halottja is van.

Nem dzsihadista terrormerénylet történt pénteken a müncheni bevásárlóközpontban, a 18 éves iráni-német állampolgárságú fiúnak nem voltak kapcsolatai terrorista szervezetekkel. A bajor rendőrség eddigi nyomozati eredményei kizárták a történtek iszlamista indíttatásának lehetőségét. Hubertus Andra bajor rendőrparancsnok közlése szerint a nyomozás nem talált bizonyítékot arra, hogy az elkövető bármilyen formában kötődött volna az Iszlám Államhoz vagy más terrorszervezethez és leszögezte, egyetlen magányos elkövetőről van szó, az „ügynek nincs köze a menekültek témájához”. Elmondása szerint az elkövetőnek valóságos kollekciója volt otthon az ámokfutás – többek között iskolai ámokfutások – témakörével foglalkozó újságcikkekből és könyvekből. „Olyan, tömegmészárlásokról szóló dokumentumokat találtunk, amelyek alapján egyértelmű, hogy behatóan foglalkozott a témával”– mondta Hubertus Andra.

A Münchenben született, majd két éve a bajor fővárosba családjával visszaköltöző Ali David Sonboly német-iráni kettős állampolgár volt. A 18 éves fú nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásokban, az ügyészség szerint "klasszikus ámokfutó" volt, nem voltak társai. Indítékáról egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy azt állította, iskolatársai évek óta zaklatják – de hogy származása vagy más okból kifolyólag, azt a német illetékesek és a német média sem közölte. Állítólag már korábban is hangoztatta, megöli zaklatóit. Rendőrségi közlés szerint a fiú orvosi és pszichiátriai kezelés alatt is állt, depressziós tüneteket mutatott.

A müncheni ámokfutó és az Iszlám Állam
A német hatóságok egyértelműen közölték, hogy az ámokfutó Ali David Sonbolynak nem volt kapcsolata az Iszlám Állammal. A terrorcsoport, amely előszeretettel vállal magára minden terrormerényletet a világ bármely sarkán, ezúttal nem is próbált a müncheni lövöldözéssel „tündökölni”. És nem véletlenül. Sonboly iráni származású, vélhetően síita, mint az irániak túlnyomó többsége, az IS elsőszámú ellenfelei pedig a síiták. A magát kalifának nevező Abu Bakr al-Bagdadi dzsihádistái elsősorban a síita iraki és alavita- síita szíriai hatalom ellen jött létre és harcol. Az IS síiták ellen menetrendszerűen követ el terrormerényleteket, eddigi legvéresebb merényletük, a ramadán végén elkövetett, 300 halálos áldozatot követelő bagdadi robbantás is a síita közösséget célozta.
A radikális iszlám nyilván a síita közösségben is jelen van, de annak semmiféle kapcsolata nincs az IS, hiszen az egyelőre a legnagyobb ellenség. A legismertebb síita terrorcsoport, a Hezbollah Aszad elnököt segíti az IS elleni háborúban.

A magányos, frusztrált, pszichés betegséggel küszködő fiatal végül nem zaklatóit, hanem ártatlanokat ölt meg pénteken estefelé a bevásárlóközpontban. Ámokfutásának mérlege 9 halott, amint szombaton kiderült, köztük egy 2001-ben született magyar-német állampolgárságú fiú, és 21 sebesült, akik közül három állapota válságos. A halottak között több fiatalkorú, a sebesültek között gyerekek is vannak.

Az áldozatok többsége külföldi kiskorú volt
A müncheni lövöldözés kilenc halálos áldozata közül csupán kettő volt kizárólag német állampolgár. Két személy német-török állampolgársággal rendelkezett, volt köztük egy török, egy görög és egy koszovói állampolgár és egy hontalan is. A kilencedik áldozat, a magyar fiú is kettős, német-magyar állampolgár volt. Az áldozatok többsége ugyanakkor kiskorú volt: hárman 14, ketten 15 évesek voltak, a többiek 17, 19, 20 évesek. Az egyetlen felnőtt 45 éves volt.

A merénylő előre tervezte tettét, női néven Facebook profilt hozott létre, amelyen ingyen étkezést ígért a bevásárlóközpont McDonalds éttermébe látogatóknak, nyilván így próbált minél több embert, főképp fiatalt a helyszínre csábítani. Egy 9 mm-es fegyverrel lövöldözött, majd maga is öngyilkos lett. A gyilkosságokat noha nem iskolában követte el, szakértők szerint tulajdonképpen ugyanabba a kategóriába sorolható a bűntény, hiszen egyértelműen fiatalokat célzott, olyan helyet választott, ahol minden bizonnyal zömében fiatalok tartózkodnak és a hamis facebook profilján közzétett hirdetés is őket célozta.

A lövöldözés miatt 2300 rendőrt mozgósítottak. A történtek idején érkezett erősítés a szövetségi rendőrségtől, a Baden-Württemberg és a Hessen tartományi rendőrségtől, és az osztrák Cobra terrorelhárító alakulattól is, hiszen hosszú órákon át nem lehetett tudni, hogy terrortámadásról van-e szó. Az első riasztás a rendőrséghez 17,50 körül érkezett, az ámokfutó holttestét pedig közel három órával később találták meg egy mellékutcában.

Szombatra Münchenben helyreállt a nyugalom, a tömegközlekedést hajnalban újraindították, a hatóságok közölték, a rendezvényeket biztonsági okokból nem kell elhalasztani. A bajor fővárosban félárbócra eresztették a zászlókat az állami intézményeknél Horst Seehofer bajor miniszterelnök utasítására. A kormányfő a lövöldözés után úgy nyilatkozott, hogy "megdöbbenés és a gyász" közepette azt is látni kell, hogy a "támadás megmutatta államunk cselekvőképességét". A rendőrség gyorsan reagált, "példamutatóan szolgált" és jól dolgoztak együtt a bajor állam intézményei - mondta Seehofer. A lakosság is tiszteletet érdemlő magatartást tanúsított a "nehéz órákban" - tette hozzá a tartományi kormányfő, egyben köszöntet mondva Angela Merkel kancellárnak a szövetségi hatóságok együttműködéséért.

Brit, francia, európai uniós és amerikai vezetők támogatásukról biztosították Németországot. Francois Hollande francia elnök ugyanakkor "förtelmes terrortámadásnak" minősítette a lövöldözést, és úgy vélte, az egyetlen cél az volt, hogy "más európai országok után Németországba is begyűrűzzön a félelem". A müncheni áldozatok emlékére az Eiffel—tornyot a német nemzeti színekben világították meg.

Angela Merkel német kancellár a szövetségi kormány nevében fejezte ki együttérzését az áldozatok családjának és mielőbbi teljes gyógyulást kívánt a sebesülteknek. A kancellár azt mondta: "mindenkit meg tudok érteni", aki ma szorongva közelít nagyobb csoportosulásokhoz és a kérdés jár a fejében, hogy biztonságban van-e. Merkel szerint a müncheniek higgadtan reagáltak, segítettek a rászorulóknak, "megnyitották otthonukat idegenek előtt". Éppen ez a szabadság és a kiállás egymásért adja "Németország legnagyobb erejét" - hangoztatta a kancellár.

A pénteki tragédia felveti a kérdést, hogyan és honnan jutott fegyverhez a merénylő? A Süddeutsche Zeitung német lap információi szerint egy korábban már hatástalanított, majd visszaélesített színházi kellékpisztolyról, egy Glock 17-esről van szó, amelyet még hatástalanított állapotában szerzett be az ámokfutó fiú. Úgy tudják, hogy az internetről szerezhette be a fegyvert. Thomas de Maiziere német belügyminiszter szombaton jelezte, hogy a müncheni tragédia nyomán felülvizsgálják a fegyverhez jutás és fegyvertartás németországi törvényeit. A belügyminiszter a Bild am Sonntag című vasárnapi újságnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a német fegyvertartási törvényeket megfelelőnek tartja, jelenleg is nagyon szigorúak voltak, de ha a vizsgálat arra a következtetésre jut, hogy módosítani, javítani kell a hatályos szabályozáson, akkor megteszik.

Nem volt véletlen az időzítés?- Öt éve történt az utoyai mészárlás
Norvégia-szerte az öt éve történt utoyai mészárlás és az oslói pokolgépes merénylet áldozataira emlékeztek pénteken délután. 2011. július 21-én a szélsőséges, neonáci eszmék megszállottjává vált Anders Behring Breivik a fővárostól mintegy 40 km-re fekvő Utoya szigetén kezdett lövöldözni, és 68 táborozó fiatallal és járókelővel végzett. Ezt megelőzően Oslóban egy autóba rejtett pokolgépet robbantott fel a kormányzati épületek közelében. Nyolc ember életét oltotta ki a fővárosban és több tucatnyit megsebesített. Utoya szigetén a baloldali Munkáspárt ifjúsági szervezetének táborozóira támadt, válogatás nélkül mészárolta le a fiatalokat, mert szerinte a párt túl befogadó és elfogadó mindenféle másság iránt. A norvég tömeggyilkost az idegenellenesség vezérelte tettében.
A német hatóságok úgy gondolják, hogy az utoyai mészárlás és a müncheni ámokfutás nem véletlenül történt ugyanazon a napon. Ali David Sonboly szobájában könyvtárnyi anyagot találtak különböző iskolai mészárlásokról még szakkönyvet is a fegyveres ámokfutások pszichológiai hátteréről. De volt olvasmány a Breivik által elkövetett norvégiai tömegmészárlásról is, a müncheni fiú számítógépén Breivik 1500 oldalas neonáci ihletésű kiáltványát is megtalálták a német hatóságok. Thomas de Maizière német belügyminiszter szerint ez megerősíti az összefüggést a két tragédia között. Minden bizonnyal a müncheni fiú nem véletlenül időzítette tettét pontosan a tömegmészárlás ötödik évfordulójának napján és vélhetően az sem véletlen egybeesés, hogy mind Breivik, mind Sonboly azonos fegyvert használt. Mindezen túlmenően a német-iráni ámokfutó a Whatsappon a norvég tömeggyilkos fotóját használta profilképként.Szerző