Előfizetés

Határtalan kegyetlenkedés

Publikálás dátuma
2016.07.19. 20:50
Röszke-Horgos: emberek a határ túloldalán FOTÓ: MTI/MOLNÁR EDVÁRD
Elfogadhatatlan, hogy akár a magyar hatóságok vagy más egyenruhások fegyvertelen embereket vernek, rendőrkutyákat uszítanak rájuk és paprikaspray-t használnak velük szemben. Mondjon bármit a kormány, az Orvosok Határok Nélkül önkéntesei által gyógyított betegek sebei mindent elárulnak. Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi szóvivője ennek ellenére továbbra sem tud arról, hogy a hatóságok érdemben vizsgálnák a felvetéseiket. Ahogy Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke sem, aki a Népszavának arról beszélt, néhányan kábelkötözővel bilincselik meg a menekülteket, majd a fejükre állva fotózkodnak.

Hivatalos választ még nem kaptak arra, mi is történik Magyarország déli határán. Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) magyarországi szóvivője menekültektől tudja, hogy bántalmazzák, zaklatják őket. Verték, rendőrkutyákat uszítottak rájuk és paprikaspray-t használtak velük szemben. Bár hosszú hetek óta kérik, hogy a hatóságok vizsgálják ki az embertelen történeteket, csupán a június elején a Holt-Tiszába fulladt 22 éves szíriai férfi halála miatt indult nyomozás. A UNHCR akkor számolt be először a nyilvánosságnak arról, hogy a magyar hatóságok erőszakoskodnak a menekültekkel és mindent igyekeznek megtenni, hogy minél nehezebben adhassák be a kérelmüket.

Szörnyű, hogy valaki, aki a háború elől menekül, így hal meg az Unió határán - fogalmazott lapunknak Simon. A 22 éves szíriai férfi testvérétől tudták meg, hogy a határon szolgálatot teljesítők paprikaspray-vel, kutyákkal akadályozták meg, hogy a szerb oldalról a folyón át menekülők magyar földre léphessenek. Visszakényszerítették őket a Holt-Tiszába. A többiek túlélték, a szír férfi a folyóba veszett. Az UNHCR nem hallgatott tovább, közleményben tudatta, hogy munkatársaik és partner szervezeteik május végére már több mint száz erőszakos esetről gyűjtöttek információt. A magyar határvédelem eközben hallgat, a kormánypárti politikusok pedig rendre állítják, minden rendben van a déli határon. Simon arra figyelmeztetett, hogy az Orvosok Határok Nélkül önkéntesei tanúi a túlkapásoknak, hiszen a sebek kutyaharapásról, verésről és más brutalitásról árulkodnak. A szóvivő elfogadhatatlannak tartja, hogy akár a hatóságok vagy más egyenruhások fegyvertelen embereket vernek, rendőrkutyákat uszítanak rájuk és paprikaspray-t használnak velük szemben.

FORRÁS: KORMANY.HU

FORRÁS: KORMANY.HU

Kábelkötözővel bilincselnek, földre kényszerítenek, majd a menekültek fejére állnak és így fotózkodnak néhányan a déli határon. Azt, hogy ezek rendőrök vagy mezőőrök, nem lehet pontosan tudni, szürkületben ugyanis nehéz az egyenruhájukat megkülönböztetni. Ám akár ki tesz is ilyet, a rendőrség a felelős, hiszen a határvédelem az ő dolguk. Erről már Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke beszélt a Népszavának. A jogvédő szerint tavaly augusztusban, amikor sokkal több illegális menekült lépte át a magyar határt, még nem hallottak arról, hogy bántalmazzák őket. A Helsinki Bizottság hónapok óta nem kap választ a kegyetlenkedésekkel kapcsolatos felvetéseire, pedig sokan elmondják nekik, hogyan bánnak velük a határon.

Tapasztalata szerint válasz helyett a kormánypárti politikusok ezeket "csípőből" visszautasítják, Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes elnöke is ezt tette hétfőn, a testület röszkei kihelyezett ülésén. Kósa azt állította, a magyar rendőrök, katonák nem bántalmazzák a menekülteket a déli határon. Az erről szóló bejelentések egy része azért is képtelenség, mert olyan eszközöket, amik ezekben szerepelnek, a határ környékén nem is használnak. Sokkoló például egyik szolgálatot teljesítőnél sincs. Közölte, a magukat jogvédőnek nevező civil szervezetek csak a határőrizetben résztvevőket akarják lejáratni. Pardavit felháborítja, hogy vizsgálat nélkül sablon válasz érkezik a jelentéseikre és a Népszavának azt állította, sokkolót, spray-t, gumibotot is használnak a déli határon szolgálatot teljesítők. A Helsinki Bizottság társelnöke is arra figyelmeztetett, az Orvosok Határok Nélkül önkéntesei Belgrádban olyan visszamenekült bevándorlókat gyógyítanak, akik testén minden szörnyűségnek ott a nyoma. Annak is, ha valakit a kerítésen lévő lyukon kényszerítenek ki az országból Szerbiába.

Iványiék segítenek
Meleg ételt, kenyeret, kockasajtot, két decis szívószálas tejet, gyümölcsöt, tusfürdőt, játékot, ruhát szállít a déli határ szerb oldalán várakozó menekülteknek a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség. Iványi Gábor elnök arra kér mindenkit, hogy ha tud, vigyen ilyen élelmiszereket a Dankó utca 11. szám alatti gyűjtőpontjukra. Miután mikrobuszuknak homoktengeren kell átkelnie, hogy a menekültekhez eljusson az étel, a közösség akkumulátorról működő csörlőt is kér kölcsönbe. Várják az önkéntes segítőket és az anyagi támogatást is. Számlaszámuk: Oltalom Karitatív Egyesület, K&H Bank Zrt. 10400140-00026699-00000006 (megjegyzésbe a "menekültek" jelzést kérik feltüntetni).

A kormány tudja, hogy a kerítés önmagában kevés, Pardavi Márta szerint ezért vezényeltek még több rendőrt és katonát a déli határra, ezért alkottak olyan nagyon is kifogásolható törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a határtól nyolc kilométer mélységben a hatóságoknak joguk legyen a menekülteket kitessékelni. Így akarják megakadályozni, hogy a bevándorlók magyar földre lépjenek. A szakember arról beszélt, hogy a rendőröknek minden illegális migránst regisztrálniuk kellene, kötelesek lennének tőlük ujjlenyomatot venni ott, ahol elfogják őket, de nem teszik. A röszkei tranzitzóna előtt is azért kell embertelen körülmények között asszonyoknak, gyerekeknek napokat várakozni, mert a hatóságok lassítani akarják a menekültek hivatalos megérkezését.

A kormány a magyar jogvédők, illetve az ENSZ kifogásaival nem nagyon törődött, egy hete viszont hevesen igyekeznek visszautasítani a Human Rights Watch (HRW) állításait. A nemzetközi szervezet szerint Magyarország minden menedékjogi szabályt megszeg, ezért felszólították az EU-t, szerezzen érvényt a nemzetközi törvényeknek. Jelentésükben az írták, a magyar rendőrök és katonák súlyosan megvertek több menedékkérőt, mielőtt visszatoloncolták őket a határ szerb oldalára. Előfordult, hogy két órán át ütötték egy csoport tagjait. Azt is megállapították, hogy Magyarország gyorsan elutasítja a legtöbb, egyedülálló férfiak által beadott menedékkérelmet, miközben naponta csak 15-15 kérelmet fogad be a két tranzitzónában.

Az újabb plakátkampánnyal egy időben elkészült a népszavazás hirdetménye, a plakátokat kiszállították a választási irodákhoz, és várhatóan még a héten minden településen kihelyezik FOTÓ: MTI/ROSTA TIBOR

Az újabb plakátkampánnyal egy időben elkészült a népszavazás hirdetménye, a plakátokat kiszállították a választási irodákhoz, és várhatóan még a héten minden településen kihelyezik FOTÓ: MTI/ROSTA TIBOR

Míg a határon a civilek szerint bántalmazzák a menekülteket, Budapesten uszítanak ellenük. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára kedden azzal vádolta az Unió vezetőit, hogy elvesztették a józan ítélőképességüket és nem látják a tényt, hogy az illegális bevándorlás és a terrorizmus között szoros kapcsolat van. A Századvég Alapítvány felmérése hivatkozva állította, az európai emberek véleménye szerint megbukott a brüsszeli döntéshozók bevándorláspolitikája, amelynek alakítása az elmúlt évtizedek legfontosabb, akár a következő 50-100 évre is kiható kérdése. A Merre tart Európa? - A Project 28 kutatás eredményei című konferencián az államtitkár megismételte, az Európai Bizottság javaslatai egyrészt alkalmatlanok a probléma megoldására, másrészt még veszélybe is sodorják Európát és azon belül Magyarországot is, mivel az illegális bevándorlók kvóta szerinti szétosztásával gyakorlatilag meghívót küld a kontinensre tartó emberek millióinak. Természetesen Soros Györgyöt is szidta és azt ecsetelte, a korábban érkezett migránsok európai integrációja nem volt sikeres, amit szerinte az is mutat, hogy körükben kiemelten magas a munkanélküliség és a bűnözés aránya.

Ez a kampány nem az a kampány
A kormány célja, hogy felhívja a figyelmet Brüsszel elhibázott bevándorláspolitikájának következményeire, ennek megfelelően tájékoztató kampányt indított a kényszer-betelepítésről szóló népszavazásról. Ez a tájékoztató kampány nem befolyásolja a hivatalos választási kampányidőszak kezdetét - válaszolta a Népszavának a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Lapunk arra volt kíváncsi, miért kampányol már most a kabinet a kvóta ellen, amikor Patyi András a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ellenzékiséggel nem vádolható elnöke az országos népszavazással kapcsolatban vasárnap arról beszélt, a kampány hivatalosan a szavazás előtti ötvenedik napon kezdődhet. Ismeretes, a kormány által olyan fontosnak tartott referendumot október 2-ra írta ki Áder János köztársasági elnök.
Az újabb plakátkampánnyal egyidőben elkészült a népszavazás hirdetménye, a plakátokat kiszállították a választási irodákhoz, és várhatóan még a héten minden településen kihelyezik.

Orbán a müncheni járaton

Magánjellegű út volt, amelyről nem tudnak felvilágosítást adni. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője kedden ezzel a tőle megszokott sablonnal válaszolt a Népszavának arra a kérdésére, mit keresett a miniszterelnök Münchenben. A 444.hu egyik olvasója fotózta le Orbán Viktort a bajor fővárosból Budapestre tartó repülőgép fedélzetén, amint fehér pólóban és sötét nadrágban állva valakivel beszélget. A fotó hétfőn készült, a müncheni járat este tíz körül landolt Budapesten.

Orbán egy sötét vidéken

Egy német fellebbviteli bíróság rendszerszintű hiányosságokra hivatkozva, precedensértékűn megtiltotta egy menedékkérő átadását Magyarországnak. Egy szíriai férfi ügyében döntöttek így, aki 2014-ben érkezett Németországba hazánkon keresztül, és menedékkérelmet nyújtott be.

Magyarország a dublini mechanizmus keretében vállalta, hogy átveszi az illetőt és lefolytatja a menekültügyi eljárást, ezért elrendelték kitoloncolását Magyarországra. A bírósági döntés értelmében viszont az idegenrendészeti őrizet magyarországi rendszerét nemcsak ma, hanem már 2014-ben annyira komoly hiányosságok jellemezték, hogy a felperest nem lehetett volna kitenni a menekültügyi eljárásnak, mert annak „jelentős kockázata” fenyegette volna, hogy önkényesen őrizetbe veszik, és nem tud hatékonyan védekezni. A büntetés-végrehajtásnál a körülmények építésügyi, higiéniai szempontból „nagyon rosszak”, és a személyzet fellépését a „különös keménység és brutalitás” jellemezte. Tehát „embertelen, illetve megalázó” bánásmódban részesülne hazánkban. (Ilyesmiért zsinórban nyerik a milliókat a hazai fogvatartottak is Strasbourgban.) Ezért Németország marad az illetékes akkor is, ha a magyarországi körülmények időközben esetleg javultak (nem javultak – a szerk.).

Ehhez képest nézzük: a magyar kormány toloncügyben „biztonságos országgá” nyilvánította Szerbiát. A német ítélet viszont azt üzeni Orbánnak, amit egykor Karinthy a barátjának: „te, ne menj éjszaka azon a sötét, elhagyott vidéken. Még leütsz valakit!”