Túl jól tolták túl a biciklit

Publikálás dátuma
2016.07.20. 07:03
Hamarosan megtelnek a tantermek, de még csak a tervek biztosak FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Túl jól sikerült a központosítás, ezért van szükség a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ decentralizálására az emberi erőforrások minisztere szerint. Balog Zoltán a központ állománygyűlésén bevallotta: az iskolaigazgatók munkáját eddig leértékelték. Ősztől viszont minden másképp lesz, sok változás jön, a kormány folyamatosan egyeztet - csak azt nem tudni, kivel.

Jelentős korrekciókra van szükség az iskolák fenntartásában, mert a központosított rendszer, élén a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (Klik) "túl jól sikerült" - mondta Balog Zoltán humánminiszter a Klik keddi állománygyűlésén, ahol a gigaközpont decentralizálása jegyében létrehozott új tankerületi központok igazgatóinak kinevezését adta át. Hozzátette: a decentralizáció "a jövő útja", de az csak az eddigi rendszer alapelveinek fenntartásával lehetséges. Vagyis továbbra is fennmarad a szigorú alá-fölérendeltségi viszony, egyebek között a tanárok és az iskolaigazgatók továbbra is egy központi hivatal fegyelmi és egzisztenciális függésben tartott dolgozói (hivatalnokai) maradnak.

Balog megemlékezett az intézményvezetőkről is: lényegében bevallotta, hogy az iskolaigazgatóknak eddig nem jutott túl nagy szerep, az eddigi rendszer legnagyobb hibájának említette, hogy "túlságosan leértékelte" az ő munkájukat. Az igazgatók nem egyszerűen végrehajtói a tankerület utasításainak, hanem "az igazgatóknak kell lenniük az igazi vezetőknek az iskolákban" - fogalmazott a miniszter, kiemelve, hogy csak akkor lehet az igazgatóktól elvárni vezetőhöz méltó felelősséget, ha ehhez megadják számukra az illetékességet is. Szerinte most nagy változások lesznek ezen a téren, ám lényegében ez kimerül annyiban, hogy az igazgatók beleláthatnak majd intézményeik költségvetésébe.

"A Pedagógusok Sztrájkbizottsága a kezdetektől fogva azt követelte, hogy állítsák vissza az intézményvezetők munkáltatói és gazdálkodási jogát. Most lesz az intézményeknek keretgazdálkodása, ezt látni fogja az intézményvezetés, az igazgatóra pedig partnerként tekint majd a tankerület, együtt állítják össze a költségvetést. Legalábbis ez az ígéret. Még mindig sok a kérdőjel ezzel kapcsolatban, az viszont látszik, hogy a teljes autonómiától még messze vagyunk" - reagált Balog szavaira Galló Istvánné. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke elmondta: hogy mennyire tekintik partnernek az iskolaigazgatókat, majd csak jövőre dől el, amikor megkezdik működésüket az új központok. Jogszabályban még semmi sincs rögzítve. A PSZ szerint az mindenképp problémákat fog okozni, hogy a fenntartói kört - az önkormányzatok kizárásával - szorgalmi időszakban változtatják majd meg.

Sok a kérdés az őszre tervezett egyéb változtatások körül is. Palkovics László oktatási államtitkár több alkalommal is beszélt arról, hogy már szeptembertől csökkenne a tananyag, ami az általános iskolák első két osztályában azzal párosulna, hogy a 45 perces órákból 30 perc lenne maga a tanítás, a maradék negyedórában a tanítók foglalkozásokat tarthatnak. A Pedagógusok Sztrájkbizottsága a tanulók terhelésével kapcsolatos követelésekről is egyeztetett a kormány képviselőivel, ám mint Galló Istvánné elmondta, részleteket sosem tudtak meg, a konkrétabb tervekről ők is a sajtóból értesültek. Bár Palkovics szerint a tervekről folyamatos szakmai vita zajlik, azt nem lehet tudni, hogy pontosan mikor, hol és kivel. "A tanévkezdés előtt néhány héttel jó lenne tudni, milyen szakmai egyeztetéseket folytattak, egyáltalán voltak-e egyeztetések gyakorló pedagógusokkal arról, hogyan is képzelik el pontosan a tervek kivitelezését" - fogalmazott a PSZ elnöke.

Emelik az oktatást segítők bérét
Kétszer 35 ezer forint béren kívüli juttatást kapnak az idén a nem pedagógus végzettségű, nevelést és oktatást segítő dolgozók - közölte Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár. Ám a juttatás csak a Klik dolgozóinak jár, a korábbi ígéretekkel ellentétben nem készpénzben, hanem Erzsébet-utalványban. Varga László, az MSZP frakcióvezető-helyettese a bejelentésre úgy reagált, a juttatást azok számára is biztosítania kellene a kormánynak, akik nem a Klik alatt dolgoznak. Mint mondta, több ezren dolgoznak nem állami intézményfenntartásban, például az óvodai rendszer az önkormányzatokhoz tartozik, és az ott dolgozóknak ez a kétszer 35 ezer forintos juttatás csaknem egyhavi fizetést jelentene. A kormány válasza, hogy majd az önkormányzatok kigazdálkodják a juttatás fedezetét, de Varga szerint erre főként a nehéz helyzetben lévő önkormányzatok nem képesek.

Szerző

Sportolóink nem tartanak a Zikától

Publikálás dátuma
2016.07.20. 07:00
Egyetlen magyar sportoló sem mondta le az olimpiai részvételt a Zika-vírus miatt FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A riói olimpia kezdetéig mindössze 16 nap maradt. A hírek többsége azonban nem arról szólnak, ki hány érmet szerezhet, sokkal inkább a Zika-vírusról és a terrorfenyegetettségről.

A 2008-as pekingi olimpián a légszennyezettség miatt aggódtak a sportolók, idén pedig egy vírusfertőzéstől retteghetnek. Noha korábban 150 elismert orvos és kutató írt nyílt levelet az olimpia elhalasztását vagy helyszínmódosítását kérve, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint erre nincs semmi szükség. Ez már csak azért is különös, hiszen február 1-jén éppen a WHO hirdetett globális egészségügyi vészhelyzetet.

Az akkori beszámolók szerint Brazília a leginkább érintett ország, másfél millióra tették a fertőzések számát. Egyes becslések szerint az amerikai kontinensen az év végére akár négymillióra is emelkedhet ez a szám. Rio de Janeiro a negyedik legfertőzöttebb állam Brazíliában, minden 100 ezer lakosra 157 megbetegedés esett. Közel félmillió turistát várnak a játékokra, s ez azt is jelenti, hogy korábban a zikavírus által érintetlen területekre is bekerülhet a kórokozó, ezáltal világméretű járvánnyá nőheti ki magát.

Egyetlen magyar sportoló sem mondta le az olimpiai részvételt a Zika-vírus miatt FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Egyetlen magyar sportoló sem mondta le az olimpiai részvételt a Zika-vírus miatt FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

A vírus ellenanyagának kifejlesztésén már jó ideje dolgoznak a kutatók, s egy hónapja pozitív hírek kerültek napvilágra. A párizsi Pasteur Intézet, a londoni Imperial College és a bécsi Orvostudományi Egyetem szakembereinek közös kutatásai eredményre vezettek, mivel a Zika-vírus semlegesítésére alkalmas hatékony antitesteket fedeztek fel. Ez megnyitja az utat a magzatoknál agyi rendellenességet okozó rettegett vírus elleni oltóanyag kifejlesztése előtt.

A Magyar Olimpiai Bizottság nem tart a fertőzésveszélytől. „Tekintettel arra, hogy május óta egyetlen új Zika-fertőzést sem regisztráltak Rióban, és a legutolsó hivatalos egészségügyi jelentés alapján 1.8:1.000.000 az esélye annak, hogy valaki augusztusban megfertőződjön, nem gondolom, hogy feleslegesen pánikot kell keltenünk – fogalmazott lapunknak Siklós Erik, a MOB marketing és kommunikációs igazgatója, aki hozzátette, természetesen óvják a magyar sportolók egészségét. – A honi bizottság hónapok óta készül a védekezésre. Az összes beszerezhető szúnyogriasztót megkapták a versenyzők. Felhívtuk a figyelmüket, ha tehetik, csak hosszú ujjú ruhadarabokban legyenek. Nem hisszük, hogy a Zika-vírus bármiben is befolyásolja majd a magyar csapat szereplését.” Siklós azt is elmondta, egyetlen honi sportoló sem mondta le az olimpiai részvételt a fertőzésveszély miatt.

Simona Halep is kihagyja a riói olimpiát FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

Simona Halep is kihagyja a riói olimpiát FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

Ennek ellenére, az elmúlt napokban számos sportoló visszalépett az indulástól. Többek közt a wimbledoni döntős Milos Raonic, a szintén ott elődöntős Tomas Berdych és a női világranglistán ötödik Simona Halep sem utazik el a riói olimpia tenisztornájára. „Hosszas mérlegelés, valamint a családommal és orvosokkal történt egyeztetések után nehéz szívvel, de meghoztam ezt a döntést, tekintettel a különböző egészségi problémákra, amelyeket a Zika-vírus okozhat” - jelentette ki a kanadai szövetség közleményében Raonic.

Halep hivatalos Facebook oldalán osztotta meg távol maradása okát. „A kockázat túl magas, különösen azért, mert nő vagyok, s nem akarok lemondani a családalapítás lehetőségéről. Tisztában vagyok azzal, hogy az olimpia egy nagyon fontos sportesemény, ezért még inkább sajnálom, hogy ezt a döntést kellett meghoznom” – zárta le gondolatait a román teniszező.

Mégsem a teniszezőknél, hanem a golfozóknál a legnagyobb a riadalom. Pedig ez a sportág 112 év után került vissza az olimpiai programba, így a versenyzők még nagyobb izgalommal várhatnák az ötkarikás játékokat. A férfi mezőny jelenlegi négy legjobbja: Jason Day, Jordan Spieth, Dustin Johnson és Rory McIlroy is lemondta az indulást, összesen pedig húsz golfozó jelentette be távol maradását. Ez pedig azzal is járhat, hogy a sportág 2020-ban újra lekerül a programról.

A riói olimpia szervezőbizottságának elnöke, Carlos Nuzman szerint a golfozók azért hagyják ki a játékokat, mert ott nem részesülnek pénzdíjazásban. „A Zika-vírus sokkal elterjedtebb Floridában, mint Brazíliában, mégis ott játszanak” – mondta. Bruno Soares, brazil teniszező is osztja ezt a vélemény. Kiemelte a pénzdíjazás hiányát, illetve, hogy az olimpián világranglista-pontokat sem lehet gyűjteni. Meglátása szerint több sportoló is ezért maradhat távol.

Néhányan más módját választják a Zika elleni védekezésnek, többen is úgy döntöttek a verseny előtt még hazájukban lefagyasztatják a spermájukat. John Speraw, az amerikai férfi röplabdacsapat edzője a The New York Timesnak vallott erről a tervéről. Bár már van egy gyermeke, az olimpia után azonban szeretne még egyet. „Nem akarom elkapni a Zikát, és várni még egy évet, amíg biztonságosan lehet gyerekem. Nem vagyok már annyira fiatal” – nyilatkozta a 44 esztendős edző.

Megoszlanak tehát a vélemények azzal kapcsolatban, hogy Brazília mennyire készült fel a Zika-vírus elleni harcban, az viszont biztos, hogy a nizzai terrortámadás miatt felülvizsgálják az olimpia biztonsági intézkedéseit. Ennek következményeképp várhatóan növelni fogják a rendőri ellenőrzőpontok számát. Múlt pénteken biztonsági ülésen tárgyalták, nem maradt-e ki bármilyen lehetséges kockázat az eddigi biztonsági intézkedéseknél, ami lehetővé tenne egy, a nizzaihoz hasonló támadást.

Az ötkarikás játékokon is történt már terrorcselekmény, 1972. szeptember 5-én a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorista csoport izraeli sportolókat ejtett túszul a müncheni olimpián. A tragikus végű akció során 11 izraeli sportoló, öt terrorista és egy német rendőr halt meg.

A brazil biztonsági szervezők meg szeretnének akadályozni minden ilyen jellegű akciót, ezért szombaton terrorellenes bevetést gyakoroltak a több mint 6 millió lakosú metropolisz Deodoro nevű negyedében. Katonák, rendőrök és tűzoltók többek között arra készültek fel, miként kell eljárni a deodorói pályaudvar elleni esetleges pokolgépes támadás, egy lövöldözés vagy a gyanúsítottak üldözése esetén. Az említett riói városrészben hét sportágban rendeznek versenyeket. Az olimpia ideje alatt 38 ezer katona mellett felderítő drónok és a tengeren járőröző hadihajók is segítik majd a biztonság szavatolását.

Mi is az a Zika-vírus
A vírust 1947-ben fedezték fel Uganda Zika nevű erdejében. A betegség egyes majomfajokat és az embert fertőzi meg, a főleg trópusi övezetben élő szúnyogok csípésén keresztül. A fertőzés általában enyhe lefolyású, nem halálos, azonban a vírus terhes nők magzatára különösen veszélyes, súlyos fejlődési rendellenességet, úgynevezett kisfejűséget okozhat, valamint más neurológiai szövődmények is felléphetnek, különösen a Guillain–Barré-szindróma.
A Zika-lázat – így az azt kiváltó vírust is – nehéz azonosítani, mert tünetei hasonlatosak a sárgaláz, az agyvelőgyulladás, a dengue-láz és Chikungunya-láz tüneteihez, melyek kórokozóit szintén szúnyogok hordozzák. A vírus terjedhet fertőzött vér átadásakor, vérátömlesztésnél, szexuális érintkezés során, áldott állapotban lévő nők átadhatják a magzatuknak a terhesség folyamán. A fertőzésen átesett emberek immunissá válnak. Jelenleg nincs ellenszere, és a vakcina kifejlesztése akár éveket is igénybe vehet.
Szerző

Sportolóink nem tartanak a Zikától

Publikálás dátuma
2016.07.20. 07:00
Egyetlen magyar sportoló sem mondta le az olimpiai részvételt a Zika-vírus miatt FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A riói olimpia kezdetéig mindössze 16 nap maradt. A hírek többsége azonban nem arról szólnak, ki hány érmet szerezhet, sokkal inkább a Zika-vírusról és a terrorfenyegetettségről.

A 2008-as pekingi olimpián a légszennyezettség miatt aggódtak a sportolók, idén pedig egy vírusfertőzéstől retteghetnek. Noha korábban 150 elismert orvos és kutató írt nyílt levelet az olimpia elhalasztását vagy helyszínmódosítását kérve, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint erre nincs semmi szükség. Ez már csak azért is különös, hiszen február 1-jén éppen a WHO hirdetett globális egészségügyi vészhelyzetet.

Az akkori beszámolók szerint Brazília a leginkább érintett ország, másfél millióra tették a fertőzések számát. Egyes becslések szerint az amerikai kontinensen az év végére akár négymillióra is emelkedhet ez a szám. Rio de Janeiro a negyedik legfertőzöttebb állam Brazíliában, minden 100 ezer lakosra 157 megbetegedés esett. Közel félmillió turistát várnak a játékokra, s ez azt is jelenti, hogy korábban a zikavírus által érintetlen területekre is bekerülhet a kórokozó, ezáltal világméretű járvánnyá nőheti ki magát.

Egyetlen magyar sportoló sem mondta le az olimpiai részvételt a Zika-vírus miatt FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Egyetlen magyar sportoló sem mondta le az olimpiai részvételt a Zika-vírus miatt FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

A vírus ellenanyagának kifejlesztésén már jó ideje dolgoznak a kutatók, s egy hónapja pozitív hírek kerültek napvilágra. A párizsi Pasteur Intézet, a londoni Imperial College és a bécsi Orvostudományi Egyetem szakembereinek közös kutatásai eredményre vezettek, mivel a Zika-vírus semlegesítésére alkalmas hatékony antitesteket fedeztek fel. Ez megnyitja az utat a magzatoknál agyi rendellenességet okozó rettegett vírus elleni oltóanyag kifejlesztése előtt.

A Magyar Olimpiai Bizottság nem tart a fertőzésveszélytől. „Tekintettel arra, hogy május óta egyetlen új Zika-fertőzést sem regisztráltak Rióban, és a legutolsó hivatalos egészségügyi jelentés alapján 1.8:1.000.000 az esélye annak, hogy valaki augusztusban megfertőződjön, nem gondolom, hogy feleslegesen pánikot kell keltenünk – fogalmazott lapunknak Siklós Erik, a MOB marketing és kommunikációs igazgatója, aki hozzátette, természetesen óvják a magyar sportolók egészségét. – A honi bizottság hónapok óta készül a védekezésre. Az összes beszerezhető szúnyogriasztót megkapták a versenyzők. Felhívtuk a figyelmüket, ha tehetik, csak hosszú ujjú ruhadarabokban legyenek. Nem hisszük, hogy a Zika-vírus bármiben is befolyásolja majd a magyar csapat szereplését.” Siklós azt is elmondta, egyetlen honi sportoló sem mondta le az olimpiai részvételt a fertőzésveszély miatt.

Simona Halep is kihagyja a riói olimpiát FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

Simona Halep is kihagyja a riói olimpiát FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

Ennek ellenére, az elmúlt napokban számos sportoló visszalépett az indulástól. Többek közt a wimbledoni döntős Milos Raonic, a szintén ott elődöntős Tomas Berdych és a női világranglistán ötödik Simona Halep sem utazik el a riói olimpia tenisztornájára. „Hosszas mérlegelés, valamint a családommal és orvosokkal történt egyeztetések után nehéz szívvel, de meghoztam ezt a döntést, tekintettel a különböző egészségi problémákra, amelyeket a Zika-vírus okozhat” - jelentette ki a kanadai szövetség közleményében Raonic.

Halep hivatalos Facebook oldalán osztotta meg távol maradása okát. „A kockázat túl magas, különösen azért, mert nő vagyok, s nem akarok lemondani a családalapítás lehetőségéről. Tisztában vagyok azzal, hogy az olimpia egy nagyon fontos sportesemény, ezért még inkább sajnálom, hogy ezt a döntést kellett meghoznom” – zárta le gondolatait a román teniszező.

Mégsem a teniszezőknél, hanem a golfozóknál a legnagyobb a riadalom. Pedig ez a sportág 112 év után került vissza az olimpiai programba, így a versenyzők még nagyobb izgalommal várhatnák az ötkarikás játékokat. A férfi mezőny jelenlegi négy legjobbja: Jason Day, Jordan Spieth, Dustin Johnson és Rory McIlroy is lemondta az indulást, összesen pedig húsz golfozó jelentette be távol maradását. Ez pedig azzal is járhat, hogy a sportág 2020-ban újra lekerül a programról.

A riói olimpia szervezőbizottságának elnöke, Carlos Nuzman szerint a golfozók azért hagyják ki a játékokat, mert ott nem részesülnek pénzdíjazásban. „A Zika-vírus sokkal elterjedtebb Floridában, mint Brazíliában, mégis ott játszanak” – mondta. Bruno Soares, brazil teniszező is osztja ezt a vélemény. Kiemelte a pénzdíjazás hiányát, illetve, hogy az olimpián világranglista-pontokat sem lehet gyűjteni. Meglátása szerint több sportoló is ezért maradhat távol.

Néhányan más módját választják a Zika elleni védekezésnek, többen is úgy döntöttek a verseny előtt még hazájukban lefagyasztatják a spermájukat. John Speraw, az amerikai férfi röplabdacsapat edzője a The New York Timesnak vallott erről a tervéről. Bár már van egy gyermeke, az olimpia után azonban szeretne még egyet. „Nem akarom elkapni a Zikát, és várni még egy évet, amíg biztonságosan lehet gyerekem. Nem vagyok már annyira fiatal” – nyilatkozta a 44 esztendős edző.

Megoszlanak tehát a vélemények azzal kapcsolatban, hogy Brazília mennyire készült fel a Zika-vírus elleni harcban, az viszont biztos, hogy a nizzai terrortámadás miatt felülvizsgálják az olimpia biztonsági intézkedéseit. Ennek következményeképp várhatóan növelni fogják a rendőri ellenőrzőpontok számát. Múlt pénteken biztonsági ülésen tárgyalták, nem maradt-e ki bármilyen lehetséges kockázat az eddigi biztonsági intézkedéseknél, ami lehetővé tenne egy, a nizzaihoz hasonló támadást.

Az ötkarikás játékokon is történt már terrorcselekmény, 1972. szeptember 5-én a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorista csoport izraeli sportolókat ejtett túszul a müncheni olimpián. A tragikus végű akció során 11 izraeli sportoló, öt terrorista és egy német rendőr halt meg.

A brazil biztonsági szervezők meg szeretnének akadályozni minden ilyen jellegű akciót, ezért szombaton terrorellenes bevetést gyakoroltak a több mint 6 millió lakosú metropolisz Deodoro nevű negyedében. Katonák, rendőrök és tűzoltók többek között arra készültek fel, miként kell eljárni a deodorói pályaudvar elleni esetleges pokolgépes támadás, egy lövöldözés vagy a gyanúsítottak üldözése esetén. Az említett riói városrészben hét sportágban rendeznek versenyeket. Az olimpia ideje alatt 38 ezer katona mellett felderítő drónok és a tengeren járőröző hadihajók is segítik majd a biztonság szavatolását.

Mi is az a Zika-vírus
A vírust 1947-ben fedezték fel Uganda Zika nevű erdejében. A betegség egyes majomfajokat és az embert fertőzi meg, a főleg trópusi övezetben élő szúnyogok csípésén keresztül. A fertőzés általában enyhe lefolyású, nem halálos, azonban a vírus terhes nők magzatára különösen veszélyes, súlyos fejlődési rendellenességet, úgynevezett kisfejűséget okozhat, valamint más neurológiai szövődmények is felléphetnek, különösen a Guillain–Barré-szindróma.
A Zika-lázat – így az azt kiváltó vírust is – nehéz azonosítani, mert tünetei hasonlatosak a sárgaláz, az agyvelőgyulladás, a dengue-láz és Chikungunya-láz tüneteihez, melyek kórokozóit szintén szúnyogok hordozzák. A vírus terjedhet fertőzött vér átadásakor, vérátömlesztésnél, szexuális érintkezés során, áldott állapotban lévő nők átadhatják a magzatuknak a terhesség folyamán. A fertőzésen átesett emberek immunissá válnak. Jelenleg nincs ellenszere, és a vakcina kifejlesztése akár éveket is igénybe vehet.
Szerző