A halálbüntetés a török EU-csatlakozási folyamat végét jelentené

A Törökországgal folytatott uniós csatlakozási tárgyalások végét jelentené, ha Törökországban visszaállítanák a halálbüntetést - jelentette ki a német kormány szóvivője hétfőn Berlinben.

Steffen Seibert tájékoztatóján kiemelte, hogy az EU értékközösség, amelynek "álláspontja világos: kategorikusan elvetjük a halálbüntetést". Nem lehet EU-tag olyan ország, amelynek jogrendjében szerepel a halálbüntetés, ezért a halálbüntetés visszaállítása véget vetne a török uniós csatlakozási folyamatnak - mondta a szóvivő.

Hangsúlyozta, hogy a puccskísérlet utáni helyzetben a jogállamiság szabályai és az arányosság elve alapján kell eljárni. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a menekültválság közös kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodás ügyét "külön kell kezelni". A megállapodás mindkét fél érdekét szolgálja, végrehajtása pedig halad előre - mondta a német kormányszóvivő.

Szerző

"Centralizált" ellenőrzésnek vetik alá a taxisokat

Az Uber magyarországi kivonulásával nem szűnik meg a taxisok ellenőrzése, centralizálják, egységes rendszerbe foglalják a személy- és teherszállítás szakmai ellenőrzéseit - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára hétfőn a taxis szervezetekkel folytatott tárgyalást követő sajtótájékoztatón Budapesten.

Az államtitkár szerint az Uber a magyar piac elhagyásával elismerte, hogy diszpécserszolgáltatással egybekötött taxis szolgáltatást nyújtott. Az Uber kezdetben 80 000, majd 120 000, végül 160 000 havi fuvarszámról számolt be, míg a fővárosi taxis cégek havonta mintegy egymillió fuvart bonyolítanak le. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a budapesti taxis vállalatok jelentős része már rendelkezik az Uberhez hasonló telefonos applikációval.

Mint megírtuk: július 13-án jelentette be az Uber, hogy határozatlan időre felfüggeszti hazai tevékenységét, miután július 24-én életbe lép az a jogszabály, amely ellehetetleníti a társaság további működését. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleményében így reagált: a NFM ,,tudomásul veszi az Uber döntését, miszerint a cég inkább kivonul Magyarországról, mint hogy vállalja a törvényes működést, az adófizető magyar taxisokkal való tisztességes piaci versenyt és az adófizetést.

A kormány támogatja az innovatív megoldásokat, de ahhoz ragaszkodik, hogy a személyszállításban résztvevő piaci szereplők egyenlő feltételek mentén, törvényesen működjenek és adót fizessenek. Az Uber adóelkerüléssel és a magyar jogszabályok semmibevételével, engedély nélkül végzett személyszállító tevékenységet, és így tett szert versenyelőnyre.... Az Uber döntése azonban azt jelzi, hogy a cég nem vállalja a tisztességes piaci versenyt és törvényes működést."

A minisztérium reagálása az Uber szerint számos ténybeli pontatlanságot tartalmaznak - ezért közleményben reagált a kormányzati szereplők nyilatkozataira.

E szerint:

  • az Uber Hungary Kft. a hatályos magyar jogszabályok szerint működő vállalkozás
  • 2015-ben 15 millió forint adót fizetett, amely bevételarányosan messze meghaladja a taxiscégek által befizetett adó mennyiségét
  • az Uber-sofőrök minden szükséges engedéllyel rendelkeznek, ez nekik személyenként 200 ezer forintjukba került
  • az állam nem mutatott hajlandóságot korrekt egyeztetésekre
  • az állam azt követelte, hogy az átlátható online fizetés helyett lehessen készpénzes fizetéssel is fizetni az Ubernél
  • az állam azt követelte, hogy legyen az online díjkalkuláció helyett taxióra az Uber autóiban
  • az állam azt követelte, hogy az Uber emeljen árat

Az Uber a kérdéseire minden esetben merev elzárkózást tapasztalt az állam részéről, valós válaszokat nem kaptak.

Szerző
Frissítve: 2016.07.18. 19:41

Hűtőgépcsere - Újra felfüggesztették

Publikálás dátuma
2016.07.18. 12:25
Illusztráció/Thinkstock
A nyugat-dunántúli régióban hétfőn indult, államilag támogatott hűtőgép- és fagyasztócsere-programra több mint 3000 nyugdíjas és nagycsaládos jelentkezett, a rendelkezésre álló forrás kimerülése miatt hétfőn reggel 9-ig lehetett pályázni - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A tárca közlése szerint a nagy érdeklődésre való tekintettel a pályázat valamennyi nagykorú embernek elérhető lesz a régióban július 20-án reggel, az érdeklődők reggel 8 és 9 óra között nyújthatják be pályázataikat, így a pályázati lehetőségtől senki sem esik el. A meghatározott feltételeknek megfelelő pályázatok a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig kaphatnak támogatást. 

Az Otthon Melege Program keretében meghirdetett hűtőgép- és fagyasztócsere pályázat július 4-én indult az észak-alföldi régióban, majd a dél-alföldi és az észak-magyarországi régióban folytatódott.

A nagy érdeklődést mutatja, hogy az Észak-Alföldön a reggel 8-kor megnyílt pályázatot a rendelkezésre álló forrás kimerülése miatt néhány óra múlva felfüggesztették, a nyugdíjasok és a nagycsaládosok 13 óráig adhatták be jelentkezésüket. A Dél-Alföldön az indulás napján 10 óráig lehetett pályázni, Észak-Magyarországon pedig 9 óráig.

Az ütemterv szerint a dél-dunántúli régióban a benyújtási időszak kezdete július 19-e, a közép-dunántúli régióban július 25-e, a közép-magyarországiban pedig július 26-a. A rendelkezésre álló teljes keretösszeg 500 millió forint, ezt a régiók között a lakosság arányában osztották el.

A pályázat során előnyben vannak az energiatakarékos készülékek beszerzését tervező nagycsaládosok és nyugdíjasok, minden régióban elsőként ők adhatják be támogatási kérelmeiket a pályázati portálon keresztül, elektronikus úton.

Szerző